Подписът ни под АСТА със "симпатично мастило"

Споразумението трябвало да бъде ратифицирано от НС, успокоява Трайков
Обновена: 1 фев 2012 12:14 | 1 фев 2012 10:16,
116
Подписът ни под АСТА със "симпатично мастило"
Снимка: архив, БТА

Подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие, обяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му Министерският съвет дава мандат на посланика ни в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент.

"Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството", обясни Трайков, визирайки искането на опозицията да се оттеглим от споразумението.

Според него тъкмо в процеса на ратифициране е мястото за дебати по оспорвания документ за защита на авторските права, който предизвика остър протест сред потребителите. Той щял да бъде обсъждан в различни комисии в парламента.

Трайков обясни, че преговорите по АСТА са започнали още през 2007 година.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Тогава всички страни членки, включително и България, са дали мандат на ЕК да преговаря по международното споразумение.

През 2008 година страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси по времето на тогавашното правителство.

През 2010 година Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете.

От тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни членки на ЕС, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури, уточни Трайков.

Министърът отбеляза, че е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна и филмовата индустрия, и това се дължи на дългогодишните злополучни опити на по-голямата част от тези компании да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите реалности.

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и посочи, че има оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

По думите му ЕС и България имат висока защита на интелектуалната собственост и целта на документа е и другите страни да се придържат към същите високи стандарти както ЕС.

"Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство както и в общностното законодателство на Европейския съюз", категоричен е Трайков.

Според него АСТА не създава нови изисквания за нас и за ЕС, защото ние вече сме си поставили достатъчно високи стандарти по отношение на защита на авторските права.

По думите му целта е тези стандарти да се разширят и към другите държави, които подкрепят споразумението. 

Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

МИЕТ подготвя законопроект по споразумението, възможно е след дебати да бъдат включени резерви, и едва, ако Народното събрание ратифицира АСТА, тогава споразумението обвързва България.

Трайков образно обясни, че подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Трайчо ТрайковАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много успокоително го раздава този... За успокоение защо не си напише оставката ?
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТРАЙЧООО,ОСТАВКА *** ПРОДАЖЕН НА АМЕРИКАНЦИТЕ
54
13
 
0
 
! Отговори
еврокомисия преди 12 години
Еврокомисията опроверга 10 мита за ACTAЕК публикува становище по повод опасенията за договора АСТА.Мит 1: Ще ограничи достъпа до интернет и ще цензурира.- В нито един параграф не се споменава подобно нещо. Целта на ACTA е да се бори с мащабна нелегална дейност, зад която често стоят криминални организации. Тя не обхваща действията на обикновените потребители в ежедневния им живот. Интернет потребителите могат да продължат да споделят непиратски материали или информация. ACTA няма да ограничава правата на човека, нито ще сваля сайтове за разлика от предложените законопроекти в САЩ (SOPA и PIPA).Мит 2: Ще проверяват лаптопите на летищата.- Специално е записано, че пътниците не подлежат на проверки, ако продуктите с нарушени авторски права не са с търговска цел или лицата не са част от мрежа за незаконен трафик на стоки.Мит 3: Преговорите не са били прозрачни.- Текстът е достъпен публично за всички.Мит 4: Ще задължи провайдърите да следят.- ACTA не ги задължава да наблюдават или филтрират съдържанието на техните потребители.Мит 5: Ще попречи на бедните страни да купуват евтини лекарства.- Няма клаузи, които да окажат влияние върху законната търговия на генерични медикаменти.Мит 6: ACTA застава само зад правоносителите на интелектуална собственост.- Запазват се всички гаранции и изключения, включени и сега в европейското законодателство.Мит 7: Наказателните процедури при нарушаване на авторски права ще изискват нови закони в ЕС.- Не. Ограничен брой страни членки може да се наложи да адаптират законодателството си.Мит 8: Ще има "хармонизация през задната врата".- Клаузите са съвместими със законите.Мит 9: Договорена е самостоятелно, за да се избегнат преговори на по-високо ниво.- АСТА налага международни стандарти за защита на интелектуалната собственост и всички държави са добре дошли да се присъединят.Мит 10: ЕС ще наложи АСТА на трети страни чрез споразуменията за свободна търговия.- Засега няма подобни намерения.
53
0
 
11
 
! Отговори
tosh преди 12 години
вижте си новата декларация с google и плачете...
52
0
 
13
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
Следва напълно елементарният въпрос - защо плащаме данъци , след като политиката водена от депутатите е коренно различна от очакванията на хората ?
51
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едно предложение: Министерството на икономиката да се преобразува в 'Министерство за защита интересите на американските акционери'. Министъра остава същия, защото съвестно си изпълнява задълженията и в момента.
50
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
поне 100 приятели казаха, че си спират интернета. кой ще понесе огромни загуби ?
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя някой ще го разследва ли колко са му платили да подпише?
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е въпросът в шубето, само дето е безсмислено - нещата дори с мирни протести никога не се решават/променят (Видяхте и OWS докъде го докараха), а какво остава с мейли и петиции. Така само подкрепяте статуквото и падате в капана, както с изборите - карат ви да си мислите, че в рамките на системата от вас нещо зависи. А колкото до "ГЕРБер слугинажа и другите" - други няма, всички са пионки и психопати (В медицинския смисъл на думата).
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдбата на АСТА ще се решава в Народното събрание от ГЕРБер слугинажа, другите са за украса.Сега трябва да се изпращат имейли на депутатите от ГЕРБ и парламентарната им група.НС има имейл адрес в сайта му - вземете го с търсачка.После пишете, ако "не ви гони шубето"!Някои смелчаги могат да пишат и на Бойко и на *** Трайчо.
46
2
 
12
 
! Отговори
Ханът преди 12 години
Защо въобще е подписвано,като има условие да се откажем.По голяма простотия не съм виждал.Пак ли ще се разчита на мнозинство в парламента за да ни се надене хомотът?
45
2
 
18
 
! Отговори
:) преди 12 години
ГЕРБ са най-безгръбначните ни управници от 89 насам. От тях в Западна Европа се чува само YES SIR ! Your wish is mymand ! Всичко това гарнирано с поклони, метани и секси надупвания :)
44
1
 
18
 
! Отговори
капиталисти=комунист преди 12 години
google има нова декларация за поверителност, която влиза в сила познайте от кога?Всичко се готви на глобално ниво.
43
0
 
16
 
! Отговори
ХО преди 12 години
Започнаха де се отнасят с нас,като към "мтерял" от ***, които трябва да бъдат вкарани в "правия" път!На фона на този труден за повечетоот нас икономически период, да посегнат за да ни бръкнат и отзад.......е грубо.....!"Мили вождове"..... ние все още сме будни и ще браним личното си пространство!
42
0
 
12
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Ама и ти какъв си ми "симпатяга" Трайчо...
41
1
 
20
 
! Отговори
СТИГА ШИКАЛКАВЕНЕ преди 12 години
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КВО КАЗАЛ ТРАЙЧО БЕ ХОРА ,ИСКАМ ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ ДА СЕ АНУЛИРА ,КАКВО ЗАВИСИ ОТ ТРАЙЧО ?АМИ НИЩО,КАРАТИСТА ДА ДА ИЗЛЕЗЕ НА СЦЕНАТА ,БЕЗ БОЙКО НИКОЙ НЯМА ДА ВЗЕМЕ КАКВОТО И ДА Е РЕШЕНИЕ НА САМА ГЛАВА
40
6
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
След подходящи корекции би могло да се получи добро решение, както кмета на едно населено място натири лакомниците от Мюзик Аутор да си търсят правата от менъджерите на групите (като ги знам какви са им менъджерите тотално са им отсвирили претенциите). В интерес на истината има издателства в България и по света в крак с технологиите - pcworld например. От години чета в Интернет и си плащам за US изданието.
39
0
 
12
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
ACTA и SOPA са основно механизъм за СПЛАШВАНЕ и избирателна разправа с неудобни. Нито един закон не е изгоден на тази индустрия, защото сплашването и се крепи на митове за милиарди загуби. Когато ACTA влезе в сила ще излезат и реалните "загуби" 000.001 милиарда и 000.001 от тях ще отидат до самите творци. По-вероятно ACTA да не бъде приета и да служи само за оправдание, "не приехте закона затова търпим загуби".
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
47 как ще са глупости бе , не се изказвай неподготвен .. гледай интервюто на сайта на бтв и тогава пак ела
37
0
 
26
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Какво съюзничество бе, човек?!? Те едни визи не ни дават, камо ли нещо друго.Само цицат, цицат, цицат и ни ползват за изтривалка!Такова отвратително отношение към нас като хора не е имало от Турското робство насам.Дори Брежнев, владетелят на половината свят при Социализма, като го питаха журналисти по наши проблеми, препращаше към Българското държавно управление, а тука ни дърпат като куче на каишка!