Подписът ни под АСТА със "симпатично мастило"

Споразумението трябвало да бъде ратифицирано от НС, успокоява Трайков
Обновена: 1 фев 2012 12:14 | 1 фев 2012 10:16,
116
Подписът ни под АСТА със "симпатично мастило"
Снимка: архив, БТА

Подписът на България под споразумението срещу фалшифицирането АСТА е под условие, обяви пред bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

По думите му Министерският съвет дава мандат на посланика ни в Япония да подпише под условие за последваща ратификация от българския парламент.

"Така че реално, ако не бъде ратифицирано, все едно, че няма подпис и в този смисъл няма смисъл актът на оттегляне на подписа от страна на правителството", обясни Трайков, визирайки искането на опозицията да се оттеглим от споразумението.

Според него тъкмо в процеса на ратифициране е мястото за дебати по оспорвания документ за защита на авторските права, който предизвика остър протест сред потребителите. Той щял да бъде обсъждан в различни комисии в парламента.

Трайков обясни, че преговорите по АСТА са започнали още през 2007 година.

Още по темата
30 яну 2012 17:04
252

Тогава всички страни членки, включително и България, са дали мандат на ЕК да преговаря по международното споразумение.

През 2008 година страната ни още веднъж потвърждава своята позиция в рамките на Съвета по европейските въпроси по времето на тогавашното правителство.

През 2010 година Европарламентът приема резолюция, с която потвърждава съгласието си за текстовете.

От тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни членки на ЕС, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури, уточни Трайков.

Министърът отбеляза, че е разбираемо подозрението на хората, когато става дума за авторски права, интернет, звукозаписна и филмовата индустрия, и това се дължи на дългогодишните злополучни опити на по-голямата част от тези компании да намерят успешен бизнес модел, за да се включат към новите реалности.

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и посочи, че има оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

По думите му ЕС и България имат висока защита на интелектуалната собственост и целта на документа е и другите страни да се придържат към същите високи стандарти както ЕС.

"Този нов закон не предвижда промяна в нашето законодателство както и в общностното законодателство на Европейския съюз", категоричен е Трайков.

Според него АСТА не създава нови изисквания за нас и за ЕС, защото ние вече сме си поставили достатъчно високи стандарти по отношение на защита на авторските права.

По думите му целта е тези стандарти да се разширят и към другите държави, които подкрепят споразумението. 

Според редица експерти обаче споразумението се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет.

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

МИЕТ подготвя законопроект по споразумението, възможно е след дебати да бъдат включени резерви, и едва, ако Народното събрание ратифицира АСТА, тогава споразумението обвързва България.

Трайков образно обясни, че подписът на страната ни под АСТА е със "симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Трайчо ТрайковАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма да имаме правото да предупреждаваме други потребители ако не сме доволни от дадена стока или услуга, защото производителя и притежателя на авторското право ще ни осъди и ще ни тикне в затвора или ще плащаме хиляди лев, евро или долари глоби само за това че сме изказали недоволство от качеството им --------------- Това са глупости.
35
1
 
26
 
! Отговори
tosh преди 12 години
е такава наглост вече не е истина.Вместо като истински мъж да си подаде оставката, той реди лъжи.Браво.
34
1
 
26
 
! Отговори
Антигерб преди 12 години
Колко ти платиха бе педерастче очилато.Колко ти преведоха в банковата сметка за да им защитаваш интересите бе.
33
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Досега бяхме брашнен чувал за банките. Отсега ставаме роби на неистовата лакомия на всеки американски ***. Май вече предпочитам дори Трета световна война, пред унизително угодническото ни съюзничество със САЩ.
32
0
 
10
 
! Отговори
mario преди 12 години
до 27 напално си прав.сега ако приемат и закон колко вода да пием и колко да ди6аме...кво правим?
31
2
 
19
 
! Отговори
asd преди 12 години
Подпиши се пак че да те обесим на площада лобистче ***!
30
0
 
23
 
! Отговори
До 35 преди 12 години
Не! ...Забравил си, но аз помня - първо се опитаха да ни пробутат ГМО закон в парламента, още в самото начало на мандата си, после пробутаха закон за реклама на наркотиците, като публикуваха в държавен вестник решение, което не е одобрено от парламента, после нарушиха закона за да позволят разрушаване на природата в Банско и Витоша, после имаше ред всякакви безобразия от този род, докато се стигна до тайното подписване за шистовия газ и т.н. ...Прави впечатление, че ГЕРБ се подписват все тайно
29
0
 
44
 
! Отговори
ined преди 12 години
Трайчо ти си гений - сложили сме били фалшив подпис върху споразумението срещу фалшифицирането :)
28
0
 
22
 
! Отговори
kj преди 12 години
То през комунизма е било песен в сравнение със сега.
27
0
 
13
 
! Отговори
бавно развиващ преди 12 години
Ептен на взеха за балъци
26
0
 
22
 
! Отговори
Quo Vadis преди 12 години
Що ли си мисля че тия ни имат за ***. Първо се опитаха да пробутат шистовия газ. Не че се е разминало щото съм сигурен че Хилари Клинтън няма да подмине току така това. А сега и АСТА. И то по един и същи начин - първо го правим и ако не се усетят им го слагаме. Не разбра ли това правителство че народа вече ги гледа под лупа. Ако ББ иска поне малко да си изчисти имиджа трябва да махне поне 3ма министри - Трайков, Дянков и Це Це. Тогава може и да оцелее правителството.
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обирай си крушите Трайчев, трябва ни правителство което не подписва със симпатично мастило просто защото не подписва в ущърб на нацията махайте се некадърници.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От тогава документът стои на сайта на ЕП и сега вече се подписва от всички страни членки на ЕС, без Германия, Словакия, Кипър, Естония и Холандия, като информацията е, че причината е, че тези страни не са приключили вътрешните си процедури, уточни Трайков.А вие всичко това го оправихте и тръгнахте да оправяте интересите на САЩ еврейска шевронска ***
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
искат интернет провайдъврите да се превърнат в инструмент за полицейски надзор .. да контролират непрекъснато всеки и за всичко - искат да въведат тотална цензура и диктатура , това е целта , няма да имаме правото да предупреждаваме други потребители ако не сме доволни от дадена стока или услуга, защото производителя и притежателя на авторското право ще ни осъди и ще ни тикне в затвора или ще плащаме хиляди лев, евро или долари глоби само за това че сме изказали недоволство от качеството им
22
1
 
33
 
! Отговори
недоволен преди 12 години
Г-н Трайков, вашето "симпатично мастило" е прах в очите на хората, време е да пропеете доброволно и да кажете на народа цялата истина с всички подробности, и после стискайте палци да не се саморазправим с Вас и вашите колеги. Вие скрихте от народа си, че ни поробвате, но това ви обещавам да не се случи, или поне няма да стане безропотно. Време е да започнете да се страхувате, страхувайте се от народа си! Ние не сме роби, не ни харесва да бъдем и няма да бъдем!
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви нещастници ни управляват!!!Предават национални интереси и суверенитет. Въвеждат презумпция за виновност. Организират цензура и масово следене, ще предоставят лични данни на чужда държава, за да преследва със затвор наши граждани. Подписват тайно и под американски диктат.Вместо да организират всенародна дискусия, предлагат дискусия, след като са се подписали тайно. Но в библията пише - нищо скрито не остава неразкрито". И ето - след дъжд качулка - баламосват ни с обсъждания в парламата.
20
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в интервюто казаха още че за да се осъществи контрола върху хората ще трябват най-малко един милиард лева .. и всичко това за да се защитят правата на филмовата и музикална индустрия в холивуд .. и тези пари ще ги плати българския данъкоплатец .. за да отиде после в затвора или да плаща още .. къде е логиката и чии интереси са приоритет когато подписват управляващите от ГЕРБ ? на българския народ или на холивуд - боливуд ??
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще има протести трайчо,защото ако ти си баламурник или бавноразвиващ индивит,то ние ти казваме че зад всеки подпис стои ОБВЪРЗАНОСТ,както и ти не пожела да се подпишеш под празен лист предложен от в.николаев от бтв....
18
1
 
23
 
! Отговори
МоРсКи преди 12 години
От 2 дена гледам само оправдания в тази насока! А защо просто не помислихте преди да сложите подписа и най-вече защо не попитахте народа? Или за какво да питаме нали ни цакат яко кинтите ще правим каквото си искаме!
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич не спим повечето хора са докарани дотам, че гласуват за 20 лева не грабнем ли сопите нищо няма да се промени и след още 23 год трябват нови лица в политиката.