Спрете ACTA или ние ще я спрем!

Хиляди излязоха на протести, за да бранят свободата в интернет
Обновена: 11 фев 2012 15:33 | 11 фев 2012 12:58,
462

Снимка: Булфото

България стана част от световния ден за протест срещу споразумението АСТА в повечето европейски държави. Хиляди граждани излязоха на протест в цялата страна. 

ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че международното споразумение за защита на интелектуалната собственост значително ще ограничи свободата в интернет.

В София протестиращите се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.
 
Според различна информация в протеста в столицата са се включили между 5 и 8 хиляди души. 
 
Освен в София, протести са организирани в още 15 града у нас, сред които Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. 
 
АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. 

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Още по темата

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вече заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва. 

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и даде примери с оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: протестACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
3
 
10
 
! Отговори
error_404 преди 12 години
До 373 GNU е лиценза - прав си, не споря, но патента за използването на програмен код, двоични системи, предаване на информация и прочие всичко е патентовано - CAPISCIАз съм против ACTA и това ненаяло се октоподче наречено - КОРПОРАЦИИ и АЛЧНОСТ!Само пари са в съзнанието на междинните звена между автора и крайният потребител.Опаковката лъскава, а вътре гнилоч. Качествени творци се намират, като на Edit Piaf диск ;)Продажна ченгеджийска ***. Предстоят интересни събития през тази година!
304
2
 
4
 
! Отговори
до 373 преди 12 години
умерен не всички са "***".Оценявай мнението на хората.Тук сме хора от народа- прости,умни,всякъкви....Насочи вниманието си към тези които определят бъднините ти-с закони и действия-това са правителство,фирма в която работиш , институции от които зависиш - като банки,съвета,данъчни...
303
6
 
3
 
! Отговори
za 354 ot умерен преди 12 години
Лъжеш кат дърт ***, GNU е лиценза , под който се разпростанява Линукс и подобни безплатни програми, няма нищо общо с АСТА! Но не мога д ави ограмотя на 500 символа. Колкото до ам. бози - гледайте руски бози, играите на китайски игри, слушайте чалга и да не забравите да слизате до мазето за донбаски вълиша щото руските ви лаптопи са ''кейджнати'' и не работят с *** :)
302
3
 
9
 
! Отговори
NO MONEY преди 12 години
до 371Пичовеееее , света се руши вие спорите за иманата си . Не бъдете дребнави ,трябва да се обединим срещу "звяра" -монополният капитализъм които ни налагат правителства и системите в 21 век. под предлога на демокрацията.Тази дума сега звучи като комунизъм.Да използваш че има демокрация и да налагаш на народа си да е РОБСКИ ....това е приликата.
301
2
 
3
 
! Отговори
АСТАВИСТ преди 12 години
--> до 369 - Оппаааааа, ся та закопчах. Айде погледни коментар 238! Забелязваш ли, че си ми изкопирал името? Айде сега ми обясни как стана? Волно, неволно, някой подведе ли те? Всичко ще си кажеш :-)...
300
3
 
16
 
! Отговори
свят 2012 преди 12 години
Свободният свят е под голям натиск.Защитават се големите монополи,малки и средни фирми фалират или биват закупени от "акулите".Примерите са много -дори с Нокия,автомобилните концерни и др.Целата не само на АСТА ,но и на др. световни програми е това:световен ред на група хора, мултимиляардери да командват света, както и намаляването на населението на земята за да може да владеят по-голяма част от богатствата,природата и контрола над света,Има хора които мислят това за шега,много още ще видим!
299
2
 
6
 
! Отговори
aktavis преди 12 години
крайно време беше всички да разберат че който иска да печели пари, трябва да се потруди повечко.да ходят по концерти, актьорите да играят в театри и т.н. и аз искам да изпея една песен и цял живот да пръцкам под юргана ама няма....а на продуцентите f.off
298
1
 
13
 
! Отговори
пари,пари и пак пари преди 12 години
до 366Половината свят го разбра това, кога нашите тикви и интилигенция ще го разберат ?Наистина сме по назад от цивилизационияят сват ,щом има хора които мислят как АСТА ще ги спаси.КОНТРОЛ НАД ХРАНИ,СВОБОДА,ПРЕСА,КНИГИ - това е АСТА .Този които е беден художник е беден сега,ще бъде беден и утре.Както и за милионерите е същото - богатият си е богат.Авторските права има начин да се защитават -чрез свободен обмен и реклама ,ама пари и финанси трябват на всички !
297
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 363Всички от Герб са такива, избирани с конкурс ! мижетурки,предатели ,отцепници , лицемери...няма нищо патротично и истинско в тях.
296
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази вечер за пореден път се измъкнаха герберите от отговорност :Казаха по новините ,че и те не били за АСТА в момента,но до 2013 ....ще видшт демек как да ни излъжат и да маниполират общественото мнение над 50 %. Хитри лукави лисици( не искам да обиждам тези животни,по-добри са от някои хора-природа)
295
0
 
11
 
! Отговори
аман от балъци преди 12 години
И аз съм на мнението , когато нещо се подписва тайно , "под масата" не му е чиста работата.Ако бяха го огласили предварително,без сега да се оправдават .... че вижте ли до 2013 ако не било с "мастило" ... хехе балъци ли ни смята правителството с тези лафове ?
294
1
 
10
 
! Отговори
до 354 преди 12 години
Че в Холивуд правят бози, така е, но и нашите са пълни пoвъpни - Източни пиеси, Лав.нет, Тилт, Мисия Лондон кой от кой по-***. Аз за такива бози пари не давам!
293
1
 
2
 
! Отговори
answer to zany преди 12 години
288 - Фръцлив шмугльо, който се изживява като автор. Само тук, анонимно, може да се присъедини към авторите. Наяве, очи в очи ще му се смеят.
292
0
 
10
 
! Отговори
Данчо преди 12 години
А бе Трайков,а бе чоджум!Кого будалкаш със симпатичното мастило?Дали са необходими шест мекерета до го приемат след март и "биг брадър" ни слага на гинекологичото магаре,стол, маса!Дори и под юргана ще наднича!Какви авторски права,като се лее от ефира?Автора не може и да гъкне,сле като акулите са го сдъвкали!
291
0
 
1
 
! Отговори
до 354 преди 12 години
Това за Линукса вярно ли е? Как точно прецакват отворения код?Питам сериозно. Не се заяждам.
290
2
 
29
 
! Отговори
До Умерен преди 12 години
Според АСТА, ако се приеме де, Линукс автоматично става забранен продукт, както и целия отворен код и фрии програмите също. И само да ти кажа, че повечето хора които познавам и точат филми от нета отдавна не гледат американски бози от Холивуд. То май там е и проблема, искат да ни накарат насила да си купуваме бозичките им, а и да нямаме право дори да ги критикуваме. Само ниско интелигентен *** може ревностно да защитава този пасквил АСКТА.
289
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен ;-) преди 12 години
@умерен,Нагъл си, но не и оригинален. Бас държа, че по-голям Андрешко от теб няма тук... и не ни убеждавай, че си светец!... Прозорци и бележник за теб, а, и голямо "Американско кино" със световни класики в американски прочит - то по-голямо скудоумие от това, здраве му кажи...
288
0
 
11
 
! Отговори
acta on live преди 12 години
Симпатичното мастило е невидимо мастило, написаното с него се проявява при въздействие с определен реактив или нагряване. Т.е. г-н Трайков без да иска е казал истината текстът сега е невидим, мъгляв, но при определени условия, когато пoтрябва, ще го проявят. Защо винаги мислят, че пасем трева, дай сега да ги замотаме тия ***, а после ще си правим, каквото искаме. Ама вече не минават номерата. 99 % от младите знаят и могат повече от министрите. И са по-подходящи от тях.
287
20
 
4
 
! Отговори
умерен преди 12 години
Андрешковците искат да крадат още, но чичо Сам ги плесна през ръчичките...............като не искате да плащате линукс и индииски филми за вас
286
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом беше така тихомълком подписано това нещо АСТА, значи има сериозна корупция покрай него. Редно е да запитаме нашите управници колко сребърника са получили от продажбата на България и народа й?