Спрете ACTA или ние ще я спрем!

Хиляди излязоха на протести, за да бранят свободата в интернет
Обновена: 11 фев 2012 15:33 | 11 фев 2012 12:58,
462

Снимка: Булфото

България стана част от световния ден за протест срещу споразумението АСТА в повечето европейски държави. Хиляди граждани излязоха на протест в цялата страна. 

ACTA разбуни духовете в целия свят заради опасенията, че международното споразумение за защита на интелектуалната собственост значително ще ограничи свободата в интернет.

В София протестиращите се събраха пред НДК, откъдето тръгна шествието.  То премина през бул. "Витоша", покрай  Съдебната палата и покрай президентството през пл. "Независимост" и по бул. "Цар Освободител".

Присъстващите издигнаха лозунги с надписи "Не на АСТА",  "Стоп АCТА", "Спрете ACTA или ние ще я спрем". На всички участници бяха раздадени хартиени маски на хакерите от движението Anonymous.
 
Според различна информация в протеста в столицата са се включили между 5 и 8 хиляди души. 
 
Освен в София, протести са организирани в още 15 града у нас, сред които Варна, Бургас, Велико Търново и Русе. 
 
АСТА се изготвя повече от три години по инициатива на развлекателната индустрия. Споразумението предлага засилено международно сътрудничество, с което да се създадат законови стандарти за опазване правата на интелектуалната собственост. С две думи - ограничаване действията на интернет пиратството.

Мнозина обаче подозират, че зад така обявените цели на АСТА обаче стоят други намерения. Според редица експерти то се превръща в изключителен инструмент за контрол и тотален надзор върху интернет. 

Сериозно притеснение идва и от задължението доставчиците на интернет да докладват каква информация се обменя в мрежата, независимо дали се отнася за музика, филми, книги или други данни, които са обект на авторски права.

Още по темата

Ако обменът на данни не бъде прекратен, доставчикът или потребителят могат да бъдат глобени, а при системно нарушение пратени в затвор.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков вече заяви, че подписът на страната ни под АСТА е със „симпатично" мастило и ако не го повторим до март 2013 година, то той изчезва. 

Текстовете в споразумението АСТА касаят много повече неща, отколкото филми и музика. Законът предоставя защита на българските производители, каза министърът и даде примери с оплаквания от наши производители на розово масло, млечни продукти и мебели, че търговските им марки не се спазват в чужбина.

Поддръжниците на споразумението твърдят, че то е необходимо, за да се защитят правата на артистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


462
Още по темата: протестACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
1
 
16
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не пиратите - а банкерите ограбват хората. Но не само, че нищо не се прави против тях- а напротив - контрола им върху хората се засилва.
324
2
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Това предстои скоро подготвят ви. Не случайно в цял свят има милиони пластмасови ковчези и новопостроени празни затвори, които също могат да поберат стотици милиони несъгласни. Откровение 13:15-1815 И позволи му се да даде дишане на зверовия образ, така щото зверовия образ да продума; също и да направи да бъдат избити ония, които не се покланят на зверовия образ. 16 И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; 17 за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име. 18 Тук е нужно мъдрост; който е разумен, нека сметне числото на звяра, защото е число на човек; а числото му е шестстотин шестдесет и шест.
323
1
 
19
 
! Отговори
един българин преди 12 години
Томас е прав! ПАТЕНТИТЕ върху ЖИВОТА като ГМО са НЕЗАКОННИ !!!!!!!Хора, разберете целта е да се патентова 100% от храната и всякакви организми на Земята!Това не е фантастика, това се случва в момента, тихомълком, на тъмно.
322
1
 
10
 
! Отговори
до 380 преди 12 години
И какво е постигнала бе мухъл.Такива като мен я правят нещо.Разбра ли се колко си глупав.Друго си е да да си написал книга друго си е да измучиш 2-3 песни и после да се помислиш за Мадона и да си даваш некадърното мнение.Познай кой ще и купи на тая смотаните песни ако не е нета няма и да я знаят ама нали дават БЕЗ ПАРИ на мзикалните канали да ги излъчват та после да СМУЧАТ и да се правят на творци.Това му се казва наглост.А ти бегай да я настигаш като аз немога лузър
321
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам да спрем да им ходим на концертите - и на тия от поп музиката, и на тези от чалгата.
320
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Добрите певци са си богати"По тази логика Преслава, Галена и Лейди Гага са добри певици хахахахаха ама не са.
319
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Певците и актьорите като искат да изкарват пари да си сменят професията. Изкуството не е за алчните. Като не им изнася - да не пеят/играят и без това ни е писнало от Преслави, Галени, Мировци ***, Крисковци, *** като Мария Илиева и Светла Иванова и т.н.
318
2
 
10
 
! Отговори
Томас преди 12 години
380Ти усещаш ли какви огромни тъпотии си написал??? Въобще не става въпрос за филми или музика само - а за патенти по принцип - патенти, за ВСИЧКО - включително и за храната ти - само *** може да не види какъв капан му готвят.
317
2
 
1
 
! Отговори
до 385 преди 12 години
Откъде знаеш от коя страна съм? Интелектуалният труд винаги е бил ограбван в България. Дълга история, която продължава. Случаят с АСТА е друг - касае новите технологии и възможностите за събиране на информация в мрежата и криминализиране на деяния.
316
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добрите певци са си богати, не им е повлияло тегленето-то ще думне Бг некадърниците
315
2
 
2
 
! Отговори
380 преди 12 години
нещо си в грешка приятелчеАртисти и певци като тези "постигнали нещо" в нормална държава- ЧЕ ОДАТ ГЛАДНИ.
314
6
 
3
 
! Отговори
до 383 преди 12 години
Комик или не..защитавам такива хора с талант, а не безделници дето живеят на гърба на други и искат всичко на тепсия. Това са бездарници! Нека да не спират нищо...просто да си плащат. Това е достатъчно. Включително и потребителите да си плащят, пък нека си теглят.
313
10
 
1
 
! Отговори
до 380 преди 12 години
Такива като тебе ми казаха! Или и ти ще се правиш на маймунка че не разбираш? А още по-лошо....ако разбираш, що си на тази страна? Ти ако си на тяхно място кво ще правиш бе? Хубаво ли ще ти е да ти теглят продукцията безплатно нейде, а ти да духаш супата и да се чудиш как да преживяваш? Що не мислиш за тези хора? Щото сте алчни. Ей тва е истината.
312
5
 
1
 
! Отговори
до 382 преди 12 години
Имаш странно чувство за хумор? Да не си комик?
311
15
 
3
 
! Отговори
нека! преди 12 години
Само така! ГЕРБ браво! Приемете най-накрая тази грешка досега. Въведете ред! Защитете актьорите ни и музикантите ни. Спрете тези сайтове или просто ги направете платени. Всеки да си знае гьола.
310
4
 
8
 
! Отговори
до 380 преди 12 години
На тебе кой ти каза, че министрите знаят какво подписват?
309
24
 
5
 
! Отговори
м преди 12 години
Кой ще спрете бе ***? Нека да решат министрите, пък чакайте да я спрете вие. Едно нещо да направи това правителство като хората. Браво за идеята ! Край на кражбата в интернет и правенето на богати притежателите на сайтовете! По-добре на няколко души, вместо на дебелаците от замунди, арени и тем подобни! ПРиемето го! Защитете българското! Край на безразборното сваляне на филми и музика! До 379...Вики може и да не я знаеш или да се правиш на ***, ама е постигнала нещо за разлика от теб!
308
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коя беше тая Вики от мастило???и какво продава порно ли? ако може някои да каже че нещо ми се стори че се мисли за творец.Господи събери си вересиите.То бива да си *** ама пък лаком и *** в едно направо си е е... м.....а.А си мислех че само в чалгата са такива комерсиални, а то как било и най големите лузъри се мислят за творци УЖАССС
307
2
 
2
 
! Отговори
до 375 преди 12 години
Не може да се правят изводи за целия народ по хората от форумите.
306
3
 
7
 
! Отговори
До умерен преди 12 години
Навремето, кода се пишеше с хъс с идея и без мисъл за комерсиализиране.Много мои познати, от чието поколение явно не си ти работят все още на база на това, което им бе дадено БЕЗПЛАТНО. Определена част от тези мои познати се развиха до мислещи елементи и развиха кода (свободният) до комерсиален продукт, те също ще пострадат от подписването на ACTA и те бяха днес на итинга. Едно поколение не толкова загубено, но доста лъгано и заблудено.Все пак дерзай чети докато можеш и се образовай!

Спонсорирани публикации