МВР поема отговорност за полицейското насилие

Полицаите ще ползват оръжие при "абсолютна необходимост"
13 фев 2012 19:33,
135
МВР поема отговорност за полицейското насилие
Снимка: архив, Булфото

Въвежда се стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Това е основен акцент в проекта за промени на Закона на МВР, който е публикуван на сайта на вътрешното министерство.

Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго, съобщават от БХК.

Законопроектът е дело на работна група под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която включваше експерти на министерството, прокуратурата, омбудсмана и представители на неправителствения сектор.

Сред тях беше и адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма.

Още по темата

„Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции, да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят”, каза адв. Маргарита Илиева.

Точно преди една година БХК стартира кампанията си “Полицейското насилие в България: стоп сега!”. На проведената през февруари 2011 г. в София кръгла маса по темата присъствалите представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на различни правозащитни организации, се съгласиха, че държавата трябва да проведе нужните реформи в законодателството, за да се справи със сериозните проблеми, свързани с полицейското насилие и произвол.

Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие.

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата към оня момент за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия този закон България нарушава правото на живот. В същото време държавата не реформираше уредбата и практиката, заради които толкова пъти е осъдена.

През май 2011 г. към Министерството на вътрешните работи се създаде работната група със задача да предложи изменения в законодателството, позволяващо на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо. 

Предлаганите промени в Закона за МВР предвиждат още:

- задължение да се преустанови употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел;

- задължение за полицейските органи да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства;

-  правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

В мотивите на законопроекта се отчита, че само промяната в закона няма да е достатъчна, за да се ограничи полицейското насилие.

Ще бъдат необходими и допълнителни мерки като качествена подготовка на полицейските служители,  структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия,  своевременни вътрешноведомствени проверки при твърдения за превишени правомощия.

Нужни са и  възпиращи административни и наказателни санкции за нарушителите. Предвижда сe законът да бъде гласуван и да влезе в сила на 1 юли 2012 година.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: БХКполицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Престъпник да си в България -друго не ти трябва -закона те пази ...вместо да пази жертвите на престъпни посегателства!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!За това и тази недомислица ще е поредното "мъртвородено " недоносче в правния свят !Държава която се грижи за бъндитите си ,за трафиканти ,престъпници,контрабандисти( онези тлъстите Начкови чак лоби в парламента си осигуриха) -няма розово бъдеще !
24
0
 
4
 
! Отговори
^ преди 12 години
ne-pisanite zakoni sa nai istinski, spazvaite gi...
23
1
 
2
 
! Отговори
ot 27 do 30 преди 12 години
Za syjalenie si MNOGO PRAV!!!Prosto spodelih v moment na qrost...Mai trqbva da spra da gledam i cheta ***....Leka vecher!
22
0
 
0
 
! Отговори
... преди 12 години
50 лева или 500000 лева няма значение понякога.
21
0
 
11
 
! Отговори
new koz преди 12 години
До 27, може да са напреднали технологиите, но кои има интерес във всяка патрулка да има камера народа да но не и корупцията.За автошколите и сервизите за технически прегледи(частници) задължително камери, за мвр не. Такситата до 10 години(частници) а рисовете на градския транспорт нямат по млад автобус от 20 години.
20
1
 
7
 
! Отговори
........... преди 12 години
V amerika vsqka kola e oborudvana s laptop i kamera-togava dve mneniq za slu4iloto se nqma...No tuk nqkoi izobshto ne iska da vudvori red-SIGUREN SUM ZA TOVA!!!
19
3
 
11
 
! Отговори
Бени Хихикиев преди 12 години
Люта зима, сняг до колене. На едно кръстовище мръзнат двама полицаи. Толкова им е писнало, че си отмъщават на всеки шофьор. Спират една кола и казват на шофьора: - Хич не ме интересува дали имаш редовни документи, дали си пил, дали колата ти е в изправност. Излизаш от колата и започваш да пикаеш на снега. Ако успееш да напишеш "Пътна полиция" ще те пуснем, ако не успееш ще плащаш глоба. Излиза шофьорът, започва да пикае и да пише. Стига до "Пътна.." и не може повече. Глобяват го. Спират следващата кола. Шофьорът й стига до "Пътна по.." и спира. И него глобяват. По едно време към тях се задава очукана ладичка. Спират я. Зад волана седи ***. Обясняват му условията и той казва: - Немаш проблеми, бе бате. Ако искаш и "Пътна полиция на Република България" ще ти напиша. Материал имам бол. Ама трябва ти да пишеш с писалката, че аз съм неграмотен....
18
2
 
3
 
! Отговори
.......... преди 12 години
Hora-godinata e 2011!!!Tehnologiite sa napredna li MNOGO!!!Vseki *** moje da napravi razsledvane sys skrita(miniatiurna)kamera,i da zapi6e kakvoto si poiska,a durjavata ne moje da oborudva nqkolko stotin policais podobni!Sushtoto i s magistralite...Vmesto da slagat patruli i da hranime shkembaci na po 120 i otgore kilograma,moje da slojat kameri(po-burzo).S tova reshenie se zastrashava jivota i na malkoto shestni policai koito sa ni ostanali.
17
3
 
7
 
! Отговори
new koz преди 12 години
Митове полицай-те рекетирали и малтретирали, политиците крадели и медите ни работели за организираната престъпност. Стига глупости сега ще кажете че народа е беден.
16
4
 
7
 
! Отговори
бренеке преди 12 години
Задължително психолог на щат,подчинен на правосъдието,с работен кабинет в полицейското управление и посещаващ по-малките РПУ периодично,наблюдаващ поведението на полицаите.Има ли симптоми за склонност към простотия или мания за величие или недосегаемост,следва профилактика.Ако и това не даде резултат -tuto finito...
15
1
 
31
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
а кога ще има закон срущу *** насилие над българите и кога БХКще защити нас БЪЛГАРИТЕ.....
14
12
 
25
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Да напомням ли също как едно момче бе пребито от ушеви посред София - ей-така, щото бил с дълга коса? А момчето в Скравено, изтезавано с електрошок? А стотиците безпричинно арестувани и бити младежи по протестите след Катуница? А това, че преди убийството на Ангел близките му са потърсили помощ от полициаята в Асеновград, оплаквайки се от заканите на *** за убийство и не са получили никакво съдействие, освен съвета да се пазят сами? Не са ли виновни И ушевите за събитията в Катуница?
13
3
 
6
 
! Отговори
МУСТАФАР преди 12 години
ааааааа, за мен няма ник ва логика в това, МВР да поеме отговорността за полицейското насилие.Предлагам другари, отговорността да се поеме от някоя друга терористична ортанизация ................., да речем Министерство на правосъдието или светия синод ?
12
10
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Целият проблем идва оттам, че свините прилагат сила когато не трябва и обратно !!! Случаи - стотици !!! Помните ли миналата година, на мачът Левски-ЦСКА, когато заради една счупена от десетина *** ограда, стотици хора бяха зверски бити от ушевите *** без да имат никаква вина !!! А да цитирам ли безбройните случаи когато *** мародерстваха, грабеха, убиваха, а Ушев гледаше отстрани !!! Боби Райнов бе убит като куче от банда *** - с лопати и брадви пред очите на десетина *** !!!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
AE SIGA MRANKAHTE BE POLICEISHTINA BILO...MI KATO E POLICEISHTINA PRIBERI SE I SE ZAVII PREZ GLAVA!!!MALOUMNI KOMENTARI BEZ KRAI,AMI DAI TOGAVA DA IM SE KLANIAME NA MUTRITE I BANDITITE KATO E POLICEISHTINA...AIDE DA NAPRAVIME FOND ZA MALTRETIRANI MUTRI...DOKATO IMA TAKIVA OVCE KATO NIAKOI POD MEN,TAKA SHTE E ...
10
5
 
18
 
! Отговори
Бай Иван Пловдивски преди 12 години
"Смех" както е казал шопа! Да вземем да ги молим престъпниците, да не бягат и ако могат да бъдат така добри, че сами да слагат белезниците. За да се оправим ни трябва американски модел полиция, не някви европейски меки китки и ала гей организации! Да ви имам и правораздаването!
9
3
 
4
 
! Отговори
подмазвач преди 12 години
Изписаха сестрата на Слънцетоооо!
8
2
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 12 години
Законите и сега са добри!Трябва само да се спазват!
7
1
 
7
 
! Отговори
Ценител преди 12 години
И да впишат, че имат право да оказват решителен отпор вкл.с оръжие при нпадения със сопи,железа и да оставят на спокойствие същите, когато се бият помежду си с тояги, прътове, колове с гвоздеи
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Забележете как изместиха набързо назад темата " Борисов се срещна с банките за лихвите на Дянков "БАНКИТЕ СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА ЗАДЪЛБОЧАВАНЕТО НА КРИЗАТА...И админите блокират веднага по IP адрес ако напишете нещо подобно...

Спонсорирани публикации