МВР поема отговорност за полицейското насилие

Полицаите ще ползват оръжие при "абсолютна необходимост"
13 фев 2012 19:33,
135
МВР поема отговорност за полицейското насилие
Снимка: архив, Булфото

Въвежда се стандартът "абсолютна необходимост" при използването на оръжие, физическа сила и помощни средства от полицейските органи.

Това е основен акцент в проекта за промени на Закона на МВР, който е публикуван на сайта на вътрешното министерство.

Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето не представлява опасност за живота и здравето на другиго, съобщават от БХК.

Законопроектът е дело на работна група под ръководството на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, която включваше експерти на министерството, прокуратурата, омбудсмана и представители на неправителствения сектор.

Сред тях беше и адв. Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма.

Още по темата

„Моментът е изключителен. МВР прави нещо съществено ценно за правата на хората. За пръв път тази институция поема честно отговорност за полицейското насилие. Предизвикателството сега е пред другите институции, да подкрепят това достойно усилие. Няма да имат оправдание пред гражданите, ако не го направят”, каза адв. Маргарита Илиева.

Точно преди една година БХК стартира кампанията си “Полицейското насилие в България: стоп сега!”. На проведената през февруари 2011 г. в София кръгла маса по темата присъствалите представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на различни правозащитни организации, се съгласиха, че държавата трябва да проведе нужните реформи в законодателството, за да се справи със сериозните проблеми, свързани с полицейското насилие и произвол.

Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие.

Близо 906 000 лева обществени пари е похарчила държавата към оня момент за обезщетяване на потърпевшите от полицейски безчинства.

От години ЕСПЧ се произнася, че със самия този закон България нарушава правото на живот. В същото време държавата не реформираше уредбата и практиката, заради които толкова пъти е осъдена.

През май 2011 г. към Министерството на вътрешните работи се създаде работната група със задача да предложи изменения в законодателството, позволяващо на полицията да употребява сила и оръжие, без това да е абсолютно необходимо. 

Предлаганите промени в Закона за МВР предвиждат още:

- задължение да се преустанови употребата на оръжие незабавно след постигане на нейната законна цел;

- задължение за полицейските органи да вземат всички мерки за опазване живота и здравето на лицата, срещу които са насочени физическата сила и помощните средства;

-  правило за предварително планиране на полицейските операции и тяхното контролиране в хода на изпълнението така, че всеки риск за човешкия живот и здраве да е минимален.

В мотивите на законопроекта се отчита, че само промяната в закона няма да е достатъчна, за да се ограничи полицейското насилие.

Ще бъдат необходими и допълнителни мерки като качествена подготовка на полицейските служители,  структуриране на ефективен и независим орган за разследване на твърдения за превишени правомощия,  своевременни вътрешноведомствени проверки при твърдения за превишени правомощия.

Нужни са и  възпиращи административни и наказателни санкции за нарушителите. Предвижда сe законът да бъде гласуван и да влезе в сила на 1 юли 2012 година.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: БХКполицейско насилие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
10
 
! Отговори
до номер 50 преди 12 години
Очевидно дългия коментар който си написал не е направил впечатление на никой въпреки силно провокационната му цел.Истината е ча на никой не му дреме на оня работа как живееш ти,защото ти си жалък емигрант предал родината си и за англичаните си един *** заради който ги е яд че е успял да излъже някой като тях, и му е подбил цената във фирмата която работи.Рейвънскрофт далеч не е най-доброто с което можеш да се облечеш,аз бих ти препоръчал "Лонг & Дейвис" но ти за съжаление не си чувал за тях
44
5
 
5
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
А от къде са парите във джоба на ушевата прасчуга? Полицаи уличени във насилие - наказанието да е само едно - рязане на пагоните на ушевия, на прекия му ръководител + началника на службата - тримцата аут от системата, без предизвестие, без обезщетние, и доживотно без право да притежават каквото и да е оръжие!
43
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Ясно искат да узаконят бездействието на полицията!
42
5
 
10
 
! Отговори
Не и НЕ преди 12 години
Искам комплексираното ушево прасе, което си избива комплексите върху незащитен човек ДА ПЛАЩА ОТ ДЖОБА СИ обещетенията присъдени от съда !!!
41
2
 
5
 
! Отговори
CA преди 12 години
До 45... Научи се да четеш и да разбираш какво си прочел преди да пишеш глупости Проектът забранява използването на животозастрашаваща сила за задържане или предотвратяване бягството на лице, извършващо или извършило ненасилствено деяние, ако лицето НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА ОПАСТНОСТ ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДРУГИГО. Тоест, не може някой да убие и да бяга по улицата и да продъкжава да убива и ченгетата да не го спрат!
40
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледахте ли нова тв, репортажа за онова семейство където уж ги били?Да онова семейство където дъщерята имала група в facebook против Герб!Някой да вида насилие? Щото аз не видях! Ама иначе рев до небесата!А видяхте ли къщата построена уж от парите от магазинче за цигари?И какви интересни нещо излезнаха за бащата!Полицията трябва да действа с твърда ръка!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
39
33
 
4
 
! Отговори
Отвън преди 12 години
Здравейте кукли!Аз получавам всеки месец по 3000 паунда чисто като заплата и още 2600 от аграрните мишки,обитаващи вторият ми апартамент.Аз имам два апартамента - единият от 190кв в който се ширя сам,а другият 150 - там са аграрите...Обзавел съм ги с баня,за да си дръгнат кирта след отруденият ден по фермите и с печка на която да си варят шкембетата и свинските уши,които купуват от евтините магазини продаващи субпродукти...Какво друго му е необходимо на един хамалин,дето не може да върже три английски думи?Наблъскал съм ги по много в стая,защото ги доя индивидуално.Когато ми подават ръка за поздрав,аз дори не си свалям ръкавицата,а понякога въобще не им откликвам на поздрава.Аграрите обичат да ти се обясняват и говорят отблизо - в лицето,а аз не обичам тоалетните миризми.Аз си набавям продукти от Уайтроуз,обличам се в Супердрай и Фат фейс,а за по - официално се отбивам в Ед анд Рейвънскрофт,за които вие най-вероятно и не предполагате.Аз водя един доволноохолен нощен живот,изпълнен с удоволствия за бели хора.Аз обядвам в ресторанти с изтънчена кухня,която е по вкусът ми - вкус на ценител.Вие наблягате на лука,лютеницата и разни генно модифицирани хибриди,така,че вкусовите ви рецептори са отдавна повредени и не бихте разбрали,какво е тръпката от обяд за 150 паунда (без десерта) Вчера се завърнах от Швейцария,където бях на ски,но времето не беше твърде подходящо,така,че прахосах с радост 15000 паунда и там,за нощни развлечения.Вие как сте - още ли я карате на 270 лв месечно? Мбухахахах
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тогава БХК представи своя анализ на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за полицейска бруталност срещу България, според който за 12 години ЕСПЧ е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по 26 дела за полицейско насилие.
37
1
 
4
 
! Отговори
Beko преди 12 години
Ей сега ***... тва де... ромите ще ги псукат съвсем от бой и ...
36
3
 
2
 
! Отговори
Кин Муо Лам преди 12 години
засрамете се, няма нито една новина за о Станишев на първа страница в сайта! и с'а 'кво, за да видя какво е казал, търсачката ли търся ... ще го забрави народа, търчете да му пращате мейли, че го закъса
35
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди:*** УБИВА ЧОВЕК НА УЛИЦАТА И ТРЪГВА ДА БЯГА.ПОЛИЦИЯТА ИМА ПРАВО ДА СТРЕЛЯ ПО НЕГО, АКО СЛЕД ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРОДЪЛЖИ ДА БЯГА И НЕ МОГАТ ДА ГО СТИГНАТ.СЕГА:*** УБИВА ЧОВЕК НА УЛИЦАТА.ПОЛИЦИЯТА ГО ГОНИ, ГОНИ... А ТОЙ МОЖЕ ДА УБИЕ ОЩЕ ЕДИН ДВАМА, ДА ОТКРАДНЕ КОЛА, ДА СГАЗИ 2-3-*** И Т.Н.ДОСЕГА ПОЛИЦИЯТА ВСЕ ПО НЕВИННИ ЛИ СТРЕЛЯШЕ?А, ЗАБРАВИХ, ТО В ПАРЛАМЕНТА СЕ ЗАЩИТАВАТ СПОНСОРИТЕ/ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.
34
6
 
12
 
! Отговори
Баровец с Г55амг преди 12 години
Защо не пишете за Мировяне.За човек дето повече от 10 години се занимава с контрабанда,но се оплаква от полицеийско насилие и иска оставката на Цветанов.
33
0
 
17
 
! Отговори
осеменител преди 12 години
Досега полицията биеше само по необходимост. Сега полицията ще започне да бие само при абсолютна необходимост!
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тия измислят глупост след глупост.Ако бяга, нормално е да употреби оръжие.Но не е нормално цял отряд тежковъоръжени барети да ходи да арестува някакъв слаботелесен ***, а когато огромни тумби събрани цели *** фамилии, въоръжени с брадви, колове и железа тръгнат да грабят, да бият и убиват, им изпращат по една-две патрулки обикновени полицаи.Тогава баретите никакви ги няма.Нека се употребяват сила и оръжие, но според извършителите.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаххаххаааааа и това ще е полиция..........
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поредната глупост...за която ще отговарят редовите полицай,а не глупаците-е сега пък съвсем няма да се намесват при инциденти,а ще стоят и чакат съда да даде заповед...не е това нужно,а да се изпипват по-добре акциите и не за 5 кутии за правят екшън,а при тежки престъпления и сбивания да седят и гледат-отново поредна щуротия
29
2
 
15
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 12 години
Досега полицията биеше незаконно. Скоро полицията ще започне да бие съвсем законно!
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо няма да се промени. Само текста в закона.
27
5
 
9
 
! Отговори
ССС преди 12 години
Напредък но малък,сега ако съкратят МВР до 25 000 служители България има шанс да стане Европейска държава някога!!!
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе глупости, стига сте ни замазвали очите. когато искат - ще бият, винаги има начин да се покрият след това

Спонсорирани публикации