ГЕРБ умува как да спре кражбите на топло

Положението стана нетърпимо, обяви Валентин Николов
Обновена: 17 фев 2012 17:11 | 16 фев 2012 17:27,
106
ГЕРБ умува как да спре кражбите на топло
Масово недоволство от неразбираемите сметки за парно. Снимка: архив, Булфото

Кражбата на топлинна енергия да се криминализира. Това е една от промените, които управляващите обсъждат да въведат, с цел да се предотвратят кражбите на топлинна енергия.  Поводът е многобройните сигнали за увеличени сметки за парно.

ГЕРБ предлага още да се монтират нови уреди с радиозасичане за потреблението на топлинна енергия и да се монтират термокамери от топлинните счетоводители, съобщи заместник-председателят на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов от ГЕРБ.

Той предлага да се задължат всички фирми за дялово разпределение да подменят уредите на абонатите, които да бъдат с радиозасичане. Целта е те да се отчитат дистанционно.

При използване на радиотопломерите ще има засичане на използваната топлинна енергия всеки месец и така ще бъдат премахнати изравнителните сметки.

Николов обясни, че наемът на уредите за радиочестотно отчитане ще струва по 1 лев месечно на уред или 12 лв. годишно, но така ще се създаде конкуренция между отделните компании.

Потребителите могат да избират дали да си закупят уреда, да плащат наем за него или да го вземат на лизинг. Депутатът уточни, че всички фирми, които се занимават с топлинно счетоводство, предлагат такива уреди с радиозасичане.

Друго предложение на депутата е във входовете на блоковете да бъдат поставени термокамери за заснемане.

Според зам.-председателя на икономическата комисия трябва да се дадат повече правомощия на етажната собственост, за да извършва тя проверки на съседите и така да се пресекат измамите.

Депутатът изтъкна, че абонатите, които крадат енергия не ощетяват топлофикационните дружества, а съседите си.

Според него етажната собственост трябва да решава тези проблеми и от тази възможност не следва да възникнат междусъседски войни.

"Причината за намеренията за законови промени е, че положението с кражбите на топлинна енергия стана нетърпимо", коментира Валентин Николов.

По думите му потребителите губят доверие в топлофикациите и топлинните счетоводители заради големия брой необясними сметки.

"Има голям брой необясними сметки, които получават абонатите, включително и аз. Работим по тази тема и при всички случаи ще има извънредна комисия. Ще свикаме всички заинтересовани лица с цел да намерим вариант потребителите да знаят и да са ясни сметките, които получават, и да са наясно с топлинната енергия дали са я изразходили, или не", обеща Валентин Николов. 

Идеите вече били обсъдени със зам.-министъра на икономиката Делян Добрев и  с председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, които били ги подкрепили.

Предложенията тепърва ще бъдат подложени на обсъждане на кръгли маси и обществени  дискусии, едва след това, ако бъдат подкрепени,  ще залегнат като промени в закона. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: парноВалентин Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не искам топломери. Искам да се откажа от парното, без след това да плащам 80лв. всеки месец.
77
0
 
2
 
! Отговори
физик в БАН преди 12 години
Работя в БАН като физик за 236 лева. Шефа има проект за 350 000 евро от които не дава нищо, нито за хонорари, нито за наука по какъвто и да било начин. Затова: Незабавно да се спрат всички научните проекти. Документите им да се изземат от прокуратурата и да започнат разследвания. Защо трябва да е нормална да напишеш проект че еди кой си институт ще свърши работата, че не си длъжен да даваш хонорари и да си лапнеш паричките на частно.
76
0
 
5
 
! Отговори
spi11 преди 12 години
Не виждам как ще стане да си пускаш съседите в къщи когато те си решат да проверяват, а да не говорим че имам и такива съседи, които никога няма да ги пусна в нас. А и вече сменихме старите топломери с нови - пак ли да плащаме ( били им свършили батериите и не се сменяли - ха-ха-ха, на мен като ми свърши бензина не си сменям колата ) ! Явно топлинните счетоводители отново са закъсали за пари или искат да ни накарат да се дебнем помежду си в блока и да не гледаме в канчето на Топлофикация.
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ освен да обслужват частни интереси, друго правят ли, ИЗВИНЕТЕ?
74
1
 
11
 
! Отговори
Буцата4589 преди 12 години
как не ги е срам - що не помислят тези умници как да изкарат тръбите в коридорите и вместо аз аз да плащам на мен Тец-а да ми плаща наем ,щото съм им дал достъп.Срамота е .............
73
0
 
3
 
! Отговори
Ралица преди 12 години
ей, администраторите и другите там , защо ми махнахте коментара ТВЪРДЕ ЗАСЕГНАХ ГЕРБЕРЧЕТАТА ЛИ И К'ВО СЕГА -ДА ЧАКАМ КОМАНДОСИТЕ ДА МЕ ПРОСНАТ ПО ОЧИ, ХАХА АЗ СЪМ ЕДНА НЕМОЩНА СТАРИЦА И ЩОМ ОТ ТАКИВА КАТО МЕН ГИ Е СТРАХ ОЛЕ, ОЛЕ
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А кога ще започнат да умуват как да спрат кражбите на нашите пари от държавната администрция?
71
0
 
22
 
! Отговори
без радиатори преди 12 години
Към 76.Не се заблуждавайте, че като свалите радиаторите няма да плащате. Аз съм без радиатори от 96 та година, понеже живея в чужбина. И в блока всички радиатори са свалени, но продължавам да плащам защото има такса сградна инсталация и тази такса ми струва 100 лв всеки месец. Това не съществува никъде по света, да не ползвам но да плащам, безобразни мошенници и крадци. Правих жалби, писах по форуми, скандали с топлофикация и нищо, сметките продължават да идват и скоро и на съд ще ме дадат.
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПЛАЩАМЕ ЗА ТРЪБИ ПРИ СВАЛЕНИ РАДИАТОРИ. АМА НАЛИ СМЕ СИ ОВЦЕ НЕ ХВАНЕМЕ ДА ИЗРЕЖЕМЕ ВСИЧКИ ТРЪБИ КОИТО НИ МИНАВАТ ПРЕЗ СТАЙТЕ А СИ ПЛАЩАМЕ ЗА НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЛЗВАМЕ. А ТЕ ПРАВЯТ МАНГИЗИ ОТ ТОВА ЧЕ НИЩО НЕ ПОЛЗВАМЕ. ДА СИ ГИ ИЗКАРВАТ ТРЪБИТЕ ОТ ИМОТИТЕНИ ИЛИ ДА НИ ПЛАЩАТ НАЕМ ЗА ТРЪБНАТА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА КОЯТО СМЕ ПЛАТИЛИ ПРИ ЗАКУПУВАНЕТО НА АПАРТАМЕНТИТЕ. А СЕГА Е ОБРАТНОТО. ПЛАЩАМЕ СИ ЗА НАШИТЕ ТРЪБИ КОИТО ТОПЛОФИКАЦИЯТА ГИ ПОЛЗВА. АКО ТОВА НЕЕ КУ.ВЕНСКА ИСТОРИЯ ЗА ДРУГО НЕ СЕ СЕЩАМ.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви радиотопломери, като нямам изобщо радиатори, а само затапени тръби. По тях рядко се качва топла вода, но аз плащам при общото разпределение . Плащам също за тръбите в банята, които най-нахално водят като "лира". А това, че се краде, е известно. Почти във всеки вход има по един-двама, които безсъвестно увеличават сметките на съседите си. Може би хоризонталните инсталации ще решат въпроса?
68
6
 
12
 
! Отговори
стария айдук преди 12 години
В България всичко живо краде,като се почне от депутати та се стигне до клошарите.Абе ние сме си едно крадливо племе!
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прав е 88!Не може само да се ***!Да се модернизират,да инвестират в съвременни трасета и съоръжения.Могат да похарчат някой и друг лев...
66
0
 
30
 
! Отговори
Обречен васал преди 12 години
1.Най-големият крадец са Топлофикациити2.Следват безсмислените лапачи - фирмите за топлинно счетоводство3.Има и кокошкари,които крадат от съседите сиРазрешението на проблема,не е да гъшим други братовчедски фирми за топломери,а да можеш да се разведеш с Топлофикация.Който иска да ползва подобна услуга трябва да му монтират измервателни уреди.Да освободят имотите ни от тръби,които ни правят доживотни васали,да осъвременят инсталациите си,да сведат до минимум загубите,които товарят сметките ни.
65
0
 
18
 
! Отговори
манго преди 12 години
Мале,малее то сичкото *** ще трябва в затвора да влезе за кражби на ток и вода !
64
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-големия крадец е самата топлофикация. Ако се съберат сметките, ще се установи, че е подала топлинна енергия три пъти над капацитета й!!!!! Просто страшно много ни крадат монополистите - вода, ток, парно, комуникации!!!! И понеже си плащат на когото трябва, непрекъснато излизат лобистки закони и наредби, които допълнително изсмукват и последните стотинки на народеца под всякакъв предлог!!! Баста!!!
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако тези грешни пари бяха дадени за изолация на блоковете, щеше да има истински резултат. НО ТЕНДЕНЦИОЗНО ЧИНОВНИКА, ГОНЕЙКИ КОМИСИОННА масово лансира ЕНЕРГИЙНИ НЕЕФЕКТИВНОСТИ. Колкото ни е по-зле, толкова им е по-добре! Корупцията е техния хляб, кръвта ни е тяхното вино. Ще ни цедят, грабят и лъжат до последно!!!!
62
2
 
13
 
! Отговори
Бойчо преди 12 години
Герберите не могат да измислят нищо умно, защото просто не знаят, следователно не могат.
61
1
 
9
 
! Отговори
ИНОВАТОР преди 12 години
Глупости на килограм. Управлявам ПРЕЦИЗНО!!!! две абонатни станции. Плаща се по мощност. Всеки апартамент знае предварително колко ще му е сметката в зависимост от околната температура. Всички радиатори денонощно са отворени на МАХ. Измислените ПСЕВДО разпределители въобще не се гледат. Есента всеки заявява къде ще ползва. Неотопляемите стаи нямат радиатори, а САМО тапи /няма спирателен кран/, които не могат да се пипат. Описват се мощностите и без топлинен счетоводител всичко е просто и евтино!
60
1
 
16
 
! Отговори
ДО 78 преди 12 години
Забелязваме че искат да ни оберат едни 10000 лева които масово хората ги нямат! Бедни сме като африканци . И балконите не са най-големият проблем на страната, тъпичко герберче !
59
0
 
6
 
! Отговори
Боби преди 12 години
Дрън-дрън- та пляс! Измислено е вече! И какво като има ежемесечно отчитане?! Дали е в стаята или на балкона, след като е демонтиран радиатора заради наличието на втори кран е все едно. Явно пак се търсят начини нечии фирми да се нагуша мноо яко. Кардиналното решение е "един радиатор - един кран". Ако са два - пълна мощност, независимо от показанията. Просто, лесно и без инвестиции, но явно не това е целта.