Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас

3 500 резервисти ще има родната армия до 2014
Обновена: 23 фев 2012 14:30 | 23 фев 2012 11:51, Красимир Ангелов
218
Военно обучение за учениците от 9 и 10 клас
Учениците ще имат военно обучение. Снимка: БТА

Учениците от девети и десети клас ще преминават подготовка за усвояване на знания, свързани със задълженията им по отбрана на страната, действията за оцеляване при кризи от военен характер, както и за мисията и задачите на въоръжените сили.

Това е записано в Закона за въоръжените сили, който парламентът прие окончателно на второ четене.

Подготовката ще се осъществява в рамките на по пет учебни часа в девети и в десети клас.

Законът позволява и разкриване на курсове по начална и специална военна подготовка за студентите от гражданските висши училища, военни академии и висши военни училища.

Успешно завършилите курса полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет.

Законът съдържа правилата за службата на български граждани в доброволния резерв и запаса, както и предоставяне на техника за резерв и запас.

Резервистът може да се извика на активна служба за подготовка в състава на военните формирования не повече от три пъти в една календарна година, като общата продължителност за годината не може да надвишава 15 календарни дни.

Те могат да бъдат извиквани на активна служба за обучение в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията не повече от веднъж на две календарни години, като общата продължителност на обучението не може да надвишава 30 календарни дни, предвижда още законът.

До края на 2014 г. резервистите в българската армия трябва да са 3 500, обяви в парламента министърът на отбраната Аню Ангелов.

Военният министър уточни, че резервистите са ограничен брой и трябва да попълнят мирновременния състав на въоръжените сили.

Те ще служат по договор за определен срок - до пет години, като договорът може да бъде удължен при нужда.

Резервистът ще се води на военен отчет и може да бъде извикан на активна служба в мирно време. Това ще бъде заложено и в договора.

Времето, през което резервистът е на активна служба, се зачита за трудов стаж от първа категория.

За времето, когато е извикан на активна служба, резервистът ще получава възнаграждение.

Ангелов посочи, че различен статут има "запасният" - той също се причислява на отчет, но не се вика в мирно време, а е нужен само когато има военно положение.

Запаснякът и резервистът се различават и по пределната възраст за служба - за запаса тя е 63 г., а за офицерите резервисти - 60 години, поясни в заключение военният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
5
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Военните са безмозъни *** които трябва да бъдат управлявани от някого.
125
3
 
2
 
! Отговори
kireza преди 12 години
на 130Когато България е паднала под османско владичество армията ни е била такава,каквато е сега - по западен образец,състояща се от 3000 тежковъоръжени конника(рицари) и тези хора не са могли да защитят България!Сега всяка балканска държава може да ни окупира само за 10 часа и това ще стане 2013 -2014 год.Та нали турската авиация,по линията на НАТО ни защитава:)))))Армия е войсково подразделение от поне 50000 ч.А ние имаме войници само за две дивизии,и те са наемници!За каква армия говорим?
124
1
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
Каква армия в Бг ,....ЧИНОВНИЦИТЕ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ВОЙСКАТА.....РЕЗИЛ!А.Ангелов:"Колкото ни е по-малка армията ,толкова е "ПО-БОЕСПОСОБНА"....."?
123
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Teq se pobarkaha v tova obrazovanie.....Nqma takiva praznoglavci- koi gi izmislq teq gluposti....Oshte edin izlishen chas. Te uchenicite savsem shte pochnat da otsastvat ot uchilishte.
122
7
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Много ясно,че половината тук несте съгласни да има армия щото се гейчета на по 20 години дето си слагат фон дю тен и за вас думата Калашник и вообще калашник се я виждали само във Филмите на Рамбо.То заради това изпедерася толкова младото поколение дет идва ся щот половината сте гейове .Тря да има казарма да видите малко ква е другата страна на живота а не само по цяла вечер да ви *** в *** и да офкате като жени.
121
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Военното обучение е излишно, безсмислено и дори вредно за учениците.Не трябва да се приема в никакъв случай!
120
1
 
1
 
! Отговори
Do 133 преди 12 години
Ti s kakav mozak si 4e mi e interesno
119
1
 
5
 
! Отговори
ще го стигне...! преди 12 години
Ще стигне ли А.Ангелов,.... А.Марин ...?А.Марин подари на любовницата си Светла Тошкова ---палат за 2млн.в гр. Банско!От къде са парите ,се пита в задачата ,от ---ПОМИЛВАНИЯ ,ИЛИ ОТ БОНУСИ ----?Прокуратурата ----дреме ,работи ----''ПОЛВИНЧАТО"все още ,както се изрази пред медиите ---Б.Велчев!----САМО в Бг!
118
6
 
3
 
! Отговори
Житан преди 12 години
Хубаво беше в БТР-а.Незабравими гейски години бяха.Аз и куп войничета минали ме отзад.
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ima hora v armiqta deto sa s razli4ni obrazovaniq. Az ne iskam da si rabotq po moqta specialnost i iskam tam da otida. Apak ako ne uspeq da vlezna tam iskam ne iskam da 6te si rabotq po neq.
116
3
 
4
 
! Отговори
бати преди 12 години
128 бягай бягай, ама далеч, извън обсега на погледа ми, 90% от военните са с повредени мозъци.
115
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Trqbva da ima armiq i trqbva da e mnogo na broi t.e. nie trqbva samo edna voenna darjava da stanem i vsi4ki da sme voenni t.e. Balgariq voennata darjava i taka. xaxaxaxaxa
114
5
 
12
 
! Отговори
Генерал Жуков преди 12 години
повечето военни не са никакви мъже, а лигльовци, като се пенсионират взимат една торба с пари 20 заплати и после не могат да си намерят работа защото нищо не могат да правят, живеят в измислен нереален свят!
113
6
 
9
 
! Отговори
до стъклен преди 12 години
За кво ни е армия бе?Да харчи по 1 милиард на година и да не правят нищо/Те и сега харчат по толкоз и нищо не правят.А ако ги направим повече кво ще става тогава?Аман от търтей на държавна издръжка.Полицаите поне охраняват обществения ред,а военните кво правят?Нищо,едно голямо нищо.Само вземат големи заплати по цял ден пърсундят и играят белот.
112
2
 
2
 
! Отговори
999 преди 12 години
hahah armia v dvora na y4ilishteto mije da si zmesh kvi si iskash narkotici i posle sheim davat kalashnik.I se subudetewe.Nie ot odavna sme razgrabeni za koi da se bia ahahah za parcelite na mutrite po moreto i banskoli ili za murgavite ni bratia. i a se sabodete ili tova vie edinstvenoto nesho smisleno v jivota 4e ste bili v kazarma
111
5
 
1
 
! Отговори
Do 123 преди 12 години
Izob6to ne si prav
110
1
 
4
 
! Отговори
бати преди 12 години
мъж 123, много голямо браво.Както и да го суча по-добре и точно няма как да го кажа.
109
3
 
7
 
! Отговори
майор майор преди 12 години
Не само че не трябва да се въвежда военно обучение, но и трябва и министерство на отбраната да бъде закрито, милиарди потъват в него за глупости, за какво ни е по добре тези пари да бъдат използвани за здравеопазване и образование от колкото за прищевките на военните, които повярвайте ми не са никак малки!!!!
108
4
 
13
 
! Отговори
мъж преди 12 години
Това че си минал казармата не те прави мъж, мъже те прави истинския живот, като не можеш да се справяш в него не си мъж, а не измисленият свят на военните, то за това и воненните за нищо не стават освен да разнасят пагони, като ги сакраттът и не могат да си намерят друга работа защото не може ли да се преквалифицират е това ли са мъже!!!!
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
toz durt *** kvo izmislil puskaite si dezata tam da hvanat vuschki i venericheski bolesti i tez deto na sa gi otvorili v 8mi da gi otvorjat na voenoto v 9ti njama schto romantika ot soza ama 100prozentova