Честваме 134 години от Освобождението

На 3 март 1878 г. България възкръсва на картата на Европа
Обновена: 3 мар 2012 11:33 | 3 мар 2012 08:39, Елка Василева
459
Честваме 134 години от Освобождението
Храм-паметникът Шипка. Снимка: архив, Булфото

България тържествено отбелязва днес 134 години от Освобождението от османско иго.

На 3 март 1878 г. около 17.00 ч. в Сан Стефано, днешния Йешилкьой, предградие на Истанбул, Русия и Османската империя подписват мирен договор.

Той слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.). Съгласно договора се създава автономно, трибутарно (плащащо данък) българско княжество с християнско правителство и народна милиция.

Българската държава възкръсва след близо пет века османско владичество. Площта й е над 170 000 кв. км. Границите й обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).

Голяма като територия и население България обаче не влиза в сметките на Великите сили. Няколко месеца по-късно, през юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена и България е разпокъсана.

От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Честит национален празник, България!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


459
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
304Ти наистина си дебилен. Няма общ интерес. Има личен интерес, който много хора споделят. Така става 'общ' интерес. Личен интерес е да плащам по малки данъци. Така искат още милиони. Така става общ интерес.
248
0
 
5
 
! Отговори
Васкес преди 12 години
Честит Празник.Днес е ден за почит ,ден за признателност към хилядите свидни жертви които даде България за да се стигне до този светъл ден.Ден за почит и признателност към братския Руски народ и всички онези воини от цялата тогавашна Руска империя ,дано не са отдали живота си напразно,дано я заслужаваме тази свобода.Днес също е ден и за равносметка,какво постигнахме през всичките тези години.Години на възход и падение,бляскави победи и национални катастрофи.Времето ще покаже.
247
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
307Всички.
246
2
 
7
 
! Отговори
evo72 преди 12 години
291 и Аз искам да знам това , та коя е тази страна която Русия е нападнала ...... давай да видим какво ще измислиш , НЯКОЙ ТУК ИМА НЕЩО ПРОТИВ РУСИЯ ЛИ , няма западна *** която да воже да каже нещо против тази ВЕЛИКА СТРАНА . Господа искам само да Ви кажа че - ЩЕ ЧЕСТВАМЕ И 135 ГОДИШНИНАТА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ Турско РОБСТВО , да се надяваме че и то ЕВРОПЕЙСКО И АМЕРИКАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО СЪЩО !!!
245
1
 
0
 
! Отговори
do 301 преди 12 години
haha...съгласен съм с теб :)
244
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие драги съграждани,Обидно и срамно поставихте ли си едно БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ на прозореца или на терасата за да засвидетелствате отношението си към националния празник?Защото тази сутрин по улиците по които минах/живеят поне 1000 семейства/освен моето скромно българско знаме не видях никъде другаде да се вее такова!ОБИДНО И СРАМНО!!!
243
0
 
5
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
297 Да явно съм дебилен, щото ми се ще веднъж всеки да загърби личния интерес и да започне да мисли за общия. Тези които са ни докарали до това положение мислиш ли, че милеят за родината? Или си променете начина на мислене или никога нищо няма да се промени.
242
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИВАН ВАЗОВНа руските воиниО, руси, о, братя славянски,защо сте вий тука? Защо стедошли на полята балканскинемили, неканени гости?Желали би вас възхитенида срещнем со сълзи и с киткиНо идете вий настървени,на грозни зовете ни битки!Желали би вас да прегърнеми тоз път сърдечно, горещо.Но взорът ви свети зловещоКак ръце сега да разгърнем?Дошле сте да браните,клети,на хищник грабежа хайдушки,та вместо любов и приветивий срещате нашите пушки.О, руси! Аз друг път ви славяхза подвиг велик и чудесен,високо ви ликът поставяхвъв мойта душа, в мойта песен!Вий някога знаме Христоворазвяхте за благо човешко строшихте ни игото тежко,а днеска ни носите ново!И пак не ви мразим (не крия:обича ви още народа);но любим и свойта свобода,стократно по любим я ния.За тоз кумир ние се биеми с чужд, и със близък упорнои няма ний врат да превиемпред никакво иго позорно!
241
2
 
1
 
! Отговори
hahaha преди 12 години
Abe kvo osvobojdenie vi goni vas be.....Toz matrql zaslujava vinagi da e pod nqkakvo robstvo!
240
6
 
3
 
! Отговори
Делиорман преди 12 години
Днес на стадиона в Разград ще има повече хора (турци) от колкото на шипка (българи) в този ден
239
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като мрази някой България вратата е отворена.Никой насила не задържа никого тука.Комунизма свърши.Пък и Турция не знам да е затворила границата си.А и не е далеч.Така, че няма причина тука да се хабиш.Ходи си в държавата.
238
1
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Честит празник на всички ИСТИНСКИ БЪЛГАРИ и вечна признателност и благодарност пред жертвите ,паднали за да я има днес отново България! На останалите "българи" като СТРАНДЖАТА и г-н Василев мога да кажа че ако не е била Русия, днес щяха да доят овцете на бея или агите а през това време те да изнасилват сестрите или жените им в конаците! Дано се смили Бог над глупавите им кратуни и да налее малко акълец .
237
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
293За какво друго да мислят ? Всеки мисли за децата, семейството и себе си. Съвсем нормално и очаквано. Ти дебилен ли си или просто си фиркан ?
236
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой гнусен туркофил слага минуси на стихотворението на патриарха на българската литература Иван Вазов? Кой иска да забравим миналото си и да се отречем от него, за да си прокарва мръсните политически далавери?
235
1
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
*управлението
234
0
 
5
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Добре, че всички българи не са като част от коментиращите- мислят само за себе си, какво ще имат на масата и колко пари им дрънкат в джоба. Ако бяха всички такива още щяхме да сме под робство. Сега сме в робство на собствените си интереси, защото такива хора са мнозинство и сред населението и сред упоралението.
233
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!Гледах по канал 1 части от филма Под игото.Вярвайте ми разплаках се.Наистина трябва да се гордеем с това, че сме българи.Политиците идват и си отиват.Ще си отидат и тези.Но ние ще си останем българи и трябва да живеем с гордо вдигнати глави. Има защо.
232
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
287Искам да знам, дали има поне една страна която е била съюзник на Русия и съответно не е била нападната и/или превзета от Русия ?
231
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
.....и в този миг някой се изкряска...Боко идва.
230
2
 
3
 
! Отговори
Мартин Задека преди 12 години
Туркия ке падне 2014