Празнуваме Тодоровден или Конски Великден

Днес се провежда традиционното конно състезание - кушията
3 мар 2012 09:15, Елка Василева
35
Празнуваме Тодоровден или Конски Великден
Традиционна кушия. Снимка: архив, Булфото

Днес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Известен е с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и е посветен на коневъдството и на конния спорт.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът направил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна.

Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил на цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на архиепископа какво да ядат през тия дни, Св. Теодор отговорил: Да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиепископ Евдоксий попитал също: Кой е този, с когото говори, а Св. Теодор си казал името. Предупредени, християните не взели никакви храни от пазара и затова всяка година светецът се споменава с благодарност.

Тодоровден се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и
жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин - риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

Имен ден празнуват днес Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

 


35
Още по темата: Тодоровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
2
 
! Отговори
кон преди 8 години
хайде сега конете да почерпят
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 14
хората, които обичат кучета, обичат и други животни, и считат, че е жестоко да се "отглеждат" при неподходящи условия както кучетя, така и коне, затова искаме закон, с който да се забрани издевателствата над животни, вкл. коне.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тодоров ден си пожелайте нещо, често се сбъдва.
18
0
 
0
 
! Отговори
29 преди 8 години
Но понеже за коментиращите последната грижа е какво пише в статиите, предполагам че затова ги бъзикате така. Все едно да гъделичкаш някой със сламка и да му се смееш как гони мухите :)
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Тодоровден се празнува главно за здравето на конете"...

Велики сте :)
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги, колкото по-"градски" ставаме, толкова по- злобни сме, не ти ли прави впечатление?
15
6
 
3
 
! Отговори
Странджа диваци преди 8 години
Бързо да се качваме на колите и към Бродилово ! Днес щели да "тричат" коне вместо кучета
14
11
 
5
 
! Отговори
Българче преди 8 години
Аз съм българче, обичам
пресни кучета да тричам
13
0
 
14
 
! Отговори
ronin преди 8 години
Честито на именниците! Живот и здраве! В народният календар това е един от най-големите и тачени празници!
12
0
 
19
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ
11
0
 
13
 
! Отговори
Honorik преди 8 години
Честит празник на всички!Пожелавам ви много здраве,щастие,любов и дълъг живот! :)
10
1
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Това не са националисти, а смешници. Ако бяха толкова големи националисти щяха да отидат да положат цветя, а не да се изхождат по форумите. Сигурно грам история не знаят, ама се вживяват в ролята на големи разбирачи.
9
0
 
6
 
! Отговори
Гаци преди 8 години
ей много националисти много нещо..или май забравихте думите на Апостола "тоз който ни освободи той ще ни и пороби" не четете ли..първата събота от великденските пости по Лунния календар.Религиозните празници не се влиаят от папския светски календар.
8
0
 
9
 
! Отговори
До №7 преди 8 години
Благодаря!
7
0
 
21
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Теодора, Честит Имен Ден и на теб :-)
6
0
 
38
 
! Отговори
Теодора преди 8 години
Никой не е казал,че Тодоровден е по-важен от Освобождението от турско робство ,просто 2-та празника съвпадат тази година ,не се изнервяйте излишно.
5
0
 
33
 
! Отговори
до глупаци 1 и 3 преди 8 години
Има цяла статия за 3-ти Март ! И да днес също е Тодоровден - български празник и не виждам защо да не бъде отчетен, обаче кухи глави като вас не могат да започнат деня без да избълват безмозъчните си коментари, та да им стане по-леко на душата. Да са живи и здрави именниците!
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А аз си мислех,че на Тодоров ден празнуват хората с имената Иван и Петър!Явно съм в грешка!
3
23
 
7
 
! Отговори
Българин преди 8 години
А бе какъв конски тодоров ден ми пишете? Днес е националният празник на България 3-ти март - Освобождението от турско робство!!!
2
1
 
31
 
! Отговори
Теодора преди 8 години
Честит 3 март и честит имен ден на всички именници!Пожелавам ви всичко най-хубаво!