Яйцата на едро поскъпват рекордно за последните 14 години

0.32 лв. за брой са отчетени през първите дни на март
Обновена: 4 мар 2012 09:19 | 4 мар 2012 09:19,
319
Яйцата на едро поскъпват рекордно за последните 14 години
0.32 лв. се търгува едно яйце на едро. Снимка: архив, Impact Press Group

През февруари индексът на тържищните цени (ИТЦ) се е повишил с 6 процента - от ниво 1.437 пункта до 1.523 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Наблюденията от предходните години показват, че през февруари ИТЦ достига пиковите си за годината стойности.

През тази зима нивото на индекса се повишава заради сезонното поскъпване на плодовете и зеленчуците и рязкото поскъпване на яйцата. Цената на яйцата се покачи с 35 процента през втората половина на февруари до рекордните за последните 14 години 0,32 лв. за брой на едро в първите дни на март. През 1999 г. цената на яйцата е падала и до 0,06 лева за брой.

През февруари захарта поевтинява с 1.4 на сто, олиото - с 0.4 на сто, а оризът и лещата - с около 2 процента. Цената на кравето масло пада през февруари с 2.7 процента, кравето сирене поскъпва с 4 на сто. Цената на кашкавала, тип "Витоша", е почти без промяна спрямо януари

През миналия месец повечето месни произведения, както и рибата, поевтиняват с около 1-3 на сто, а повишение с 1,6 на сто има при цената на трайните колбаси.

На годишна база яйцата поскъпват с 60 процента; захарта - със 17,7 на сто, рибата - с 21 на сто. Фасулът, оризът, млечните и месните произведения са поскъпнали на годишна база средно с около 5-10 на сто. В резултат на трайния спад на цените на брашното и олиото през миналата година, през февруари 2012 г. техните стойности са с около 11-16 на сто по-ниски спрямо година по-рано.

При плодовете и зеленчуците най-голямо поскъпване на месечна база има при зелето - 46 на сто (до 0,60 лв./кг) и оранжерийните краставици - 16.3 на сто (3,47 лв./кг). Цените на оранжерийните домати и картофите са се покачили спрямо януари с около 2-5 на сто, а зрелият чесън е поевтинял с 3 на сто.

Цените на повечето зеленчуци през тази година са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година. Поевтиняването на годишна база на картофите и зрелия чесън е около 45-50 на сто.

Въпреки големия скок на цената на зелето през февруари, неговата цена остава със 17 на сто по-ниска спрямо година по-рано. Оранжерийните краставици поскъпват на годишна база средно с около 22 на сто.

При бананите и цитрусовите плодове се наблюдава поскъпване на годишна база с около 5-10 на сто, а цените на ябълките и лимоните през тази година са по-ниски с около 3-6 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още по темата: ценитържища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
23
 
! Отговори
ряпата преди 12 години
Моите кокошки са нещастни. Един от петлите ми е транс-сексуален......;-)
178
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Утрото на англичанин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, изважда яйцата, вари ги, изяжда ги.Утрото на французин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, изважда яйцата, прави си омлет, изяжда ги.Утрото на българин: Става, отива до хладилника, отваря хладилника, почесва си яйцата, затваря хладилника.
177
1
 
12
 
! Отговори
до 218 преди 12 години
Като се замисля-не,не сме зрели.Един като Пиночет ще ни оправи много бързо.
176
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ламби кокошка ти е изпила мозъка!
175
2
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
както казах по-надолуедин познат отглежда 10 000 кокошки, до миналата седмица продаваше яйцата на 22ст, от тази седмица са на 32, едва ли за една седмица кокошките са станали щастливи, според мен е спекула с цел по-голяма печалба заради велик ден
174
1
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
Честно казано в мен възниква въпросът - достатъчно зрели ли сме, за да бъдем свободни? И наистина очаквам мнения по темата.
173
1
 
19
 
! Отговори
Аванта преди 12 години
До всички производители на яйца - обявавам на промоция моите 2 яйца можете да ги лапате ближете и смучете на цена 2 стинки на брой
172
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хич не ме е еня!Две са ми осигурени, като едното задължително ще е червено!За другото да му мисли половинката нали са негови!
171
1
 
4
 
! Отговори
Петърчо преди 12 години
@203 Хайде да не започвам темата "Аз когато... Ти къде си бил?" . Но това не е въпроса. Независимо дали си гледал кокошки или не поскъпване с над 100% в рамките на едно денонощие няма никаква логика от която и да е гледна точка. Разбираемо е увеличение на хранителните продукти но това за което аз написах е без каквато и да е логика. Така че следващия път помисли малко преди да напишеш нещо.
170
1
 
12
 
! Отговори
баба Хакерка преди 12 години
Едно е да ядеш яйца от нещастни кокошки, друго е от щастливи... (:)))))))...Очакваме скоро заиграване с цените на свинското - от нещастни прасета расли в обикновени кочини и от щастливи такива с бани и играчки... (:)))))))....
169
1
 
9
 
! Отговори
бабичка преди 12 години
а какви яйца имаше едно време.....
168
1
 
9
 
! Отговори
баба Хакерка преди 12 години
Едно е да ядеш яйца от нещастни кокошки, друго е от щастливи... (:)))))))...Очакваме скоро заиграване с цените на свинското - от нещастни прасета расли в обикновени кочини и от щастливи токива с бани и играчки... (:)))))))....
167
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бонус, Шенген или яйцето! Новата драма в медиите! В следващия епизод "Миро и неговата гвардия чекисти в борба със спекулата" - громящи бабите на пазара, атакуващи сергии с яйца, настървени като кръстоносци при превземане на Константинопол в 1204 г. Достойни за Джек Лондоновия роман "Белю Пушилката" и да въведат така любимия на властта монопол, под крилото на държавата. До всеки фермер - чиновник (да регулира) и до всеки Тир с вносни яйца - верен митничар! Обещаваме - рев, сополи, сълзи, яйчен (и друг) белтък по лицата на отрудените грозновати репортерки, следващи в калта и по трудните пътища на победата, червената армия чекисти на Миро. Громяща мафията - в лицето на баба Гица от Женския пазар и нейния внук - мутра, контролиращи спекулативния яйчен пазар, с кокошките си пуснати на двора, да пасуцат и да кълват на воля, неидентифицирана, непроверена от винаги компетентните държавни, регулаторни органи, кокоша храна.
166
0
 
15
 
! Отговори
лястовичка преди 12 години
Първо яйцата, а после и другите стоки. Балона се пука, топката ще изскочи от басейна, дето я натискаха дълго. гарантирано от гроб.
165
1
 
6
 
! Отговори
do 203 преди 12 години
gluposti ne gowori. Na wsi4ki ni e qsno, 4e zad wsqka stoka ima wlojen trud, no problemyt, e 4e cenite sa spekulatiwni i sa sale4 nad sebestojnostta na edno qjce.
164
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 12 години
с увеличаване на цените ще намалее драстично търсенето, повечето производители ще са застрашени от фалит и невъзможност да плащат заплати, за да набавят пари ще увеличат още цената и се получава една спирала
163
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те *** ще дигнат и другите селскостопански продукти и пак ще измислят някакви основания
162
2
 
3
 
! Отговори
Петърчо преди 12 години
@Комунист Комунист говори за високите цени на храната и въобще че има какво да се яде. Виц.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тогава за същите пари ще си ги взимам от приятел на който хем ще направя услуга като взема от него яйца, хем ще знам че от истински свободни кокошки хранени с естествена храна, а не с антибиотици, а ти твоите може да почваш да ги мътиш че след време ще се чудиш какво да ги правиш
160
1
 
9
 
! Отговори
Петърчо преди 12 години
"Еко" поскъпнаха за три месеца първо от 1.20 на 1.40 а от преди два-три дни са 2.80 ... Всеки лесно ще сметне че това е увеличение с над 100%. С какво ги хранят тия кокошки бе? Злато? Или да не би да транспортират продукцията със самолети в бизнес класа? За липсата на качествено сирене и това че кашкавала е по-скъп от кило месо си е друг въпрос. А това че на времето съседите от Македония идваха да купуват БГ сирене и кашкавал а сега е обратното е друга приказка. Който не вярва да опита.