Всеки втори българин категорично против ACTA

Eдва 4% от сънародниците ни подкрепят споразумението
Обновена: 5 мар 2012 15:02 | 5 мар 2012 13:31, Красимир Ангелов
82
Всеки втори българин категорично против ACTA
Повечето българи са против приемането на ACTA. Снимка: Impact Press Group

47% от българите са категорично против споразумението ACTA, сочат данните от представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 22 и 29 февруари сред 1015 души.

За сметка на това едва 4% от анкетираните са изразили безусловна подкрепа на споразумението.

Според социолозите сред противниците, освен интернет потребителите (които са 70 на сто), са и хората, които най-активно посещават културни събития "на живо"- млади, високо образовани, с високи доходи.

Около 2/3 от българските граждани оценяват процеса на изработване и подписване на ACTA като непрозрачен.

49 на сто признават, че не са запознати какво съдържа споразумението.

До голяма степен това се дължи на спецификата на проблема, който засяга регулирането на взаимоотношения, с които хората не са наясно, но виждат заплаха в крайния резултат, отбелязват социолозите.

Още по темата

Съдържанието на ACTA се свързва сред анкетираните предимно със задължението потребителите да плащат за информацията в интернет - 31 на сто.

27 на сто от анкетираните пък виждат задачата на споразумението да е свързана със защитата на авторските права на музикални, филмови и други творби в интернет.

Тезата за репресивен характер на заложените в споразумението мерки се споделя от около една четвърт от българите - 23 на сто го свързват с опит да се преследват потребители, ползващи пиратско съдържание, а по 16 процента с блокиране на сайтове с пиратско съдържание и с тотално следене и ограничаване на свободата в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: социолозиACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Единственият начин "развлекателната индустрия" да печелят парите които толкова искат, е като осигурят КАЧЕСТВЕНО съдържание, което човек с желание да купи.А не както правят сега - серийно производство на еднотипна музика, филми и компютърни игри, които освен че са нискокачествени (на първото гледане/слушане/изиграване ти омръзват) са и често обременени с най-различни DRM защити, които меко казано пречат.
63
0
 
1
 
! Отговори
За АСТА преди 12 години
Певците и кинаджиите няма никога да имат продажбите на тяхните предци защото преди 20 години е имало 2 телевизии и 2-3 радиа.Сега новите филми и музика като почнат да се излъчват от кабелни,ефирни телевизии локални и национални радиа естествено е,че продажбите им секват.Нека не обвиняват затова хората ползващи интернет.
62
0
 
5
 
! Отговори
ANTI-ACTA преди 12 години
не мога да се съглася и да приема някакви *** хамери да ни определят законите и правилата. Интернет е свободно пространство и такова трябва да остане , то е като въздуха който дишаме. Трябва да се противопоставим открито на алчните корпорации в стремежа им за тотален контрол. пс. Няма такива които ще са съгласни да им спрат въздуха или да ги накарат да плащат за него , така че тия от аста да го д.....
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако се зададе въпрос дали хората искат да се вземе половината богатство на олигарсите и да се даде на бедните сирачета ще имаме същия резултат.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма да е лошо да се направи концерт на певците срещу АСТА - уви няма такива.
59
1
 
6
 
! Отговори
СРС преди 12 години
Нищо амереканците чрез Гугъл тихомълком без много шум пак ни следят.Гугъл в момента е новата АСТА. В Англия вече са започнали дела срещу събирането на лична информация на всеки европейски гражданин.Май има напъни това да стане новия американски модел за "Нов световен ред"
58
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АКТА-та я подкрепят само некви бездарници като Мишо Шамара , Графа , Мастило и други залязващи бивши звезди , на които никой не иска да им слуша тъпите бездарни опити за музика и си мислят , че като се въведе АКТА и парите ше потекат като река , ше станат милиардери с платинени албуми и песни...които само те си ги слушат
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако стане таака,аз изобщо няма да слбушам музика.Че то пари за храна нямат повечето българи....Я да духат супата тъпите певци.
56
0
 
11
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Да не говорим за цените в БГ и не само спрямо заплати. Пример: - SAMSUNG UE-46C5000 телевизор средно 411 £ - БГ 1600 лева. В софтуера - "Старкрафт 2" 105 лева в магазина - 26 евро на сайта на Blizzard. И тва е при 1/4 ако не и по лош рейтинг на заплати спрямо ЕЮ. Лично на мен ако някой почне за ми се жалва как авторите за ощетени и бедни и АКТА ще ги предпази, ще му се изсмея в лицето. Яжте *** прекупвачи на едро и дребно за останалия свят може и да има оправия в тая насока но в БГ никога.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След като можеш всяка една стока да върнеш, ако нещо не ти харесва, защо това го няма и при музикалните дискове, игрите или филмите? Защо трябва да купувам един диск, само заради една песен в него? Айде сега си признайте колко пъти сте били подлъгвани от лъжливи реклами за супер, дупер, мега яки филми и в последствие са се оказвали поредните бози. Когато започне диска да бъде продукт, който мога да върна, ако не ми хареса, тогава ще започна да купувам дискове. До тогава - да живеят ТРАКЕРИТЕ )))
54
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЕРИОЗНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДОХОДИ !!! Нов интернет портал - търсачка ще дели 50% от приходите си с регистрираните потребители. Регистрирайте се с поканата в края на този пост, поканете приятели и печелете от 7-ми април 2012! Уникална възможност, не се изискват никакви вложения или даунлоад. Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, увеличава факторът по който ще се изплащат парите ви! Всеки месец, като заплата! Лесно е, става за минута! Успех! Вашата покана е тук: signup.wazzub.info/?lrRef=442669d5
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който пише музика за собствено удоволствие може да и да забогатее от нея, но този който го прави за пари, няма как да напише хубава музика, защото е разконцентриран.
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На 9 април ще стартира най-съвременната интернет страница .Интернет променя света и има достатъчно място за иновативни бизнес модели, които никога не са били направени преди. WAZZ UB е един от тези бизнес модели. За първи път глобално онлай WAZZ UB е международен проект за споделяне на печалбата си със своите членове. WAZZ прави пари по много различни начини.На този сайт ще се показват реклами и специални оферти. В действителност, WAZZ UB прави точно същото както компании като Facebook, Google, AOL и Yahoo, които предлагат безплатни услуги и печелят милиарди само чрез показване на реклами. Единствената разлика е, че WAZZ UB споделя своите печалби с регистрираните членове преди старта.Регистрирай се във WAZZ UB, получи персонален код и покани още хора да направят същото. Изгради своята империя до 9-ти Април. За всеки следващ регистриран до 5-то ниво получаваш $ фактор 1. Колкото повече, толкова повече доходи. От 15-ти май WAZZ UB ще разпределя 50 % от приходите си на своите членове съобразно $ фактора.Колкото повече случайни потребители посещават интернет страниците на WAZZ UB след пускането на пазара, толкова повече пари ще се разпределят сред регистрираните членове всеки месец. Линк за регистрация: signup.wazzub.info/?lrRef=d2937cb6
51
0
 
10
 
! Отговори
58 преди 12 години
*** , аз и на концерти ходя и плащам ,за да си направя кефа .И да , няма по-голямо удоволствие от това да си разпечаташ оригиналния диск , ама да знаеш ,че си заслужава . Пак казвам , разни "творци" , дето се мислите за велики и очаквате да ви посипят с мангизи щото дишате сте в дълбоко заблуждение , публиката решава дали ставате или не , а публика няма да имате без тая безплатна реклама , която интернет споделенето ви прави . Аз мое да съм пубер , но поне не съм маргиналче като тебе.
50
0
 
11
 
! Отговори
дади преди 12 години
58, смешен сиЕстествено, че в интернет човек открива музика, запознава се с нови неща и после си ги купува! Аз например слушам немски банди, винаги си тегля от интернет и когато ходя на гости при приятели в Германия си купувам и винаги се връщам с по 6-7 диска, музика и музикални ДВД-та! Не съди за останалите по себе си!
49
15
 
2
 
! Отговори
До 56 преди 12 години
Искаш да кажеш, че първо си го сваляш от нет-а, прослушваш албума и ако ти хареса отиваш да си го купиш от магазина ли?Ти тези на кой ги разправяш бе, man?Пред защитниците на АСТА може. И пред децата.Пубер си, защото и мисленето ти е пуберско.Единственото, което те интересува е да теглиш техно или чалга от нет-а.Но това не е гражданска позиция, а консуматорска.
48
0
 
7
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Именно , глупи , нито го познаваме , нито сме чували за него , ерго няма как да му слушаме песните ххахаххаха. Тъй нареченото пиратство е най-голямата безплатна реклама за разни никому неизвестни авторчета напъващи се някой да им плаща щото дишат . Докато няма опция ако една песен или един филм не ми харесат да ми върнат парите могат само да се радват ,че някой е рекламирал "изкуството" им в нета а друг някой го е харесал и е решил да си го закупи в последствие.
47
0
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 12 години
пубер е дедо ти от село.ако не са младите хора, да ти плащат пенсията, ще имаше да чакаш пари от дисковете ти с музика. аре, у лево
46
0
 
5
 
! Отговори
До АВТОРА на ДИСКА преди 12 години
Кажи го кой е този твой диск? Аз лично обещавам никога повече да не проявявам интерес към него и към автора му, никъде. Така устройва ли те? Вероятно не.
45
5
 
0
 
! Отговори
До 48 преди 12 години
ТИ пък от къде знаеш кой ще слуша песните на човека.Нито го познаваш, нито си му слушал музиката.Много сте нагли вие бе!А ти с какво се занимаваш, че така си отворен и разбираш кой какво ще купува и какво ще слуша?

Спонсорирани публикации