Всеки втори българин категорично против ACTA

Eдва 4% от сънародниците ни подкрепят споразумението
Обновена: 5 мар 2012 15:02 | 5 мар 2012 13:31, Красимир Ангелов
82
Всеки втори българин категорично против ACTA
Повечето българи са против приемането на ACTA. Снимка: Impact Press Group

47% от българите са категорично против споразумението ACTA, сочат данните от представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 22 и 29 февруари сред 1015 души.

За сметка на това едва 4% от анкетираните са изразили безусловна подкрепа на споразумението.

Според социолозите сред противниците, освен интернет потребителите (които са 70 на сто), са и хората, които най-активно посещават културни събития "на живо"- млади, високо образовани, с високи доходи.

Около 2/3 от българските граждани оценяват процеса на изработване и подписване на ACTA като непрозрачен.

49 на сто признават, че не са запознати какво съдържа споразумението.

До голяма степен това се дължи на спецификата на проблема, който засяга регулирането на взаимоотношения, с които хората не са наясно, но виждат заплаха в крайния резултат, отбелязват социолозите.

Още по темата

Съдържанието на ACTA се свързва сред анкетираните предимно със задължението потребителите да плащат за информацията в интернет - 31 на сто.

27 на сто от анкетираните пък виждат задачата на споразумението да е свързана със защитата на авторските права на музикални, филмови и други творби в интернет.

Тезата за репресивен характер на заложените в споразумението мерки се споделя от около една четвърт от българите - 23 на сто го свързват с опит да се преследват потребители, ползващи пиратско съдържание, а по 16 процента с блокиране на сайтове с пиратско съдържание и с тотално следене и ограничаване на свободата в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: социолозиACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
11
 
! Отговори
... преди 12 години
Аз пък немога да повярвам, че има хора за АCTA! Как може някакво си тъпо търговско споразумение (пък било то и международно) да ни кара да не спазваме конституцията си!? Как може некви *** да искат от нас да се грижим за техните бизнес интереси и ако не го правин да искат да ни вкарат в затвора!? Знам, че ние в БГ сме дупедавци, но *** които искат да ме убедят, че АСТА е нещо добро наистина или им се плаща да го правят или са се навели повече отколкото досега!!!
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако АСТА влезе в сила, на границата ще проверяват и мобилните ни телефони " хахахахааааааЕто как биват манипулирани родните лумпенчета :)))
22
0
 
4
 
! Отговори
ot 19 do 21 преди 12 години
Не всички са хора са от тип "селски тарикатчета", които колкото и да вземат пак ще гледат да крадат. Има и такива, които дори и да искат да закупят нещо легално - нямат необходимите средства да го направят. За това се принуждават да теглят от интернет. Именно заради това не е хубаво да генералзираш всички под общ знаменател :)
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Псевдо-интелектуалчетата да си мълчат, че стават яко за резил с *** заучени фрази.Малките им мозъчета никога няма да проумеят, че не може да откраднеш нещо, което нито си го отнел от някого, нито този някого може да докаже, че търпи загуби от твоите действия, след като не може да докаже, че ще го купиш, ако не можеш да го имаш безплатно.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
16 , какво произвеждаш ти бе ? Истинските автори са против ACTA и подобните й , защото такива споразумения защитават авторското право , което е откупено на смешна цена от авторите и обслужва единствено и само корпоративните интереси на големите риби. Авторите го духат под вода със или без ACTA. Утре ще ти сложат авторско право на дишането и ще плащаш за ноу-хау-то как да дишаш . Първите , които ще го отнесете сте точно такива хитреци . И едно въпросче - софтуерчето ти да не би да е легално?
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този народ трябва да рзбере, че няма малка и голяма кражба! Кражбата на интелектуален продукт и кражбата на продукта на физическия труд са абсолютно еднакви събития!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ни изравнят заплатите с тези на останалите държави от европейския съюз тогава ще подкрепяме секвите акти, пипи, сопи и тем подобни простотии. до тогава с 300лв. заплата няма как. та те само за сметки и храна не стигат, тия искат и за други неща да ги даваме...
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
14, понеже не е пошло в чалга клубовете да зяпаш непиратски голотии? Изгладени са твоите мозъчни гънки . Когато разсъждаваш като чук , всички проблеми ти изглеждат като пирони.
16
1
 
7
 
! Отговори
Alex преди 12 години
Смешна история е АСТА господа и дами. Има доста разяснителни сайтове за законопроекта както и за по грозния му брат SOPA. Закона няма да бъде приет в сегашния му вид по простата причина че ще има катастрофален ефект върху интернет базираните компании. Лобито натискащо за него е ясно, филмовата и звукозаписна индустрия но се формира опозиция сред хостинг провайдърите и уеб базираните бизнеси не на последно място сред които и Гугъл. Та в случая се надявам да не е като с кучетата и кервана.
15
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само безделници, висящи цял ден в мрежата могат да разсъждават токова примитивно. Един произвежда столове, друг обувки. Аз съм произвел музикален диск с надеждата да се продава и с това да се храня, а лайнарчетата си я менкат безплатно из нета....е, не може!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
трябва още като отворим очи сутрин и да започнем да се чувстваме виновни.
13
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Насажда се мнението, че интелектуалците протестират срещу АСТА. ДА ама НЕ, да зяпаш голотии и крадени филми е пошло и изглажда всяка случайна гънка в мозъка.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Т.е 4% са кръгли *** , от които 0.01% бачкат за разни корпорацийки и си мислят,че с ACTA-та много ще намажат от продажби и контрол на информацията .
11
0
 
10
 
! Отговори
mrazq_da_mrazq преди 12 години
6ти, личи си, че не си много умен или информиран! Да хората *** като *** в тая държава, за което сме си винвни ние, а АСТА искат да ни го наложат отвън и да цензурират мненията ни, хранитени, лекарствата и много други работи! Аз поне си поиграх да прехвърля за половин час условията ... е бях покъртен!
10
0
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
актофиле, не режи двата не са твои!
9
1
 
20
 
! Отговори
Футуро преди 12 години
АСТА е върхът на айсберга плуващ към нас. Тези "хора" целят да наложат тотален контрол и общество, в което дори това, че си жив им го дължиш.
8
0
 
15
 
! Отговори
Статистика преди 12 години
Ако се наложи този процент върху процентът ползващ мрежата ще се получи нещо като 99.
7
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСТА е този вид ще бъде приета в ЕС така че спете спокойно деца
6
30
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Децата ни *** изклани и прегазени от безнаказани психопати и алкохолици, майките и бабите ни биват пребувани за 5 лв, дрога и незаконни цигари се продават като семки на всеки ъгъл...НО...АСТА ни пречи най-много!!! Нещастен народец!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
sado mazo si be6e toq narod i takav si ostana