Вън бетона от закона!

Стотици еколози излязоха на протест срещу промените в Закона за горите
Обновена: 15 мар 2012 09:14 | 14 мар 2012 20:23, Бойчо Попов
35
Вън бетона от закона!
Над 1000 еколози излязоха на протест в столицата. Снимка: БТА

"Хубава си моя горо, но не задълго", "Мълчанието е злато, но само ако си овца", "Взехте ни морето, оставете ни поне планините", "Горите не са само дървесина, те са нашите дробове, те са нашето сърце. Пазете ги!", "Вън бетона от закона!". Това са само част от транспарантите, които стотици еколози издигнаха в передния си протест срещу поправките в закона за горите.

Протестите днес се провеждат в три града едновременно - София, Пловдив и Варна, като в столицата над 1000 еколози започнаха своето шествие от НДК до площад Възраждане. Това е най-мащабният протест по "зелена кауза" от доста време насам.

Според Андрей Ковачев от ПП "Зелените", поправките в закона създават няколко сериозни проблема. "Отменят се търгове и открити процедури. Всичко ще се случва на тъмно, а това са недопостими практики за една европейска страна. Новите процедури могат да доведат до корупция", заяви Ковачев пред Dnes.bg.

По думите му, новите правила ще дават възможност частни инвеститори да застрояват държавни гори. Според Ковачев, ако се приеме закона в този вид ще станем свидетели на ново масово изсичане на горите, което ще доведе до ерозия и наводнения.

Андрей Ралчев от неправителствената организация "Балкани" алармира, че в момента се подготвят промени в още четири закона срещу българската природа.

Според него в Закона за публично-частното партньорство се готвят промени, които ще узаконят нарушеният на фирма "Юлен" АД в Пирин. Промени в закона за физическото възпитание и спорта пък ще дадат възможност на повече клубове и федерации да получават без търгове хижи и съоръжения. Изменения в Закона за туризма пък предвиждат нова категоризация за пистите, което според Ралчев ще доведе до непоносимо високи цени за българските потребители.

Еколозите вече са сезирали Брюксел за скандалните според тях поправки в Закона за горите и са убедени, че ако те бъдат приети на второ четене, ЕК ще стартира нови наказателни процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
27
 
7
 
! Отговори
Gesh преди 12 години
Еколозите са много гласовите, но това, че са против всичко и всекиго ги компрометира. Трябва да има диалог, а те това не го могат. Решенията трябва да се търсят с диалогични хора, а не с тях. Думата трябва да се даде на инженерите. Да говорят специалистите! Срам ме е от нашите еколози. Сякаш в другите държави няма еко мислене. Винаги сме били по-големи католици от папата. Искам да говорят "въжарите". Който не знае какво значи това да мълчи и да чете. Това се учи в университет.
5
4
 
27
 
! Отговори
Я! преди 12 години
От заменки минаха на аризмо! Браво тикво,затова ли *** толкова срещу заминките-да да харизваш на колеги-мутри?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
0
 
17
 
! Отговори
да се надяваме преди 12 години
Да се надяваме,че все някога ще дойде някой достоен,да изхвърли ***!
3
8
 
1
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
като стига вдигай *** и да те нема:))
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скъпи млади приятели,огледайте се кой стои зад фирмите на "Бетона" и ще ви се изяснят нещата от българския преход.
1
1
 
26
 
! Отговори
вече остарял младеж преди 12 години
Тези млади момчета и момичета така и не разбраха, че водят война с *** и никой няма да ги разбере...