Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа

Всеки шести безработен млад човек никога не е работел
16 мар 2012 18:57,
280
Над 90 хил. младежи духват зад граница да търсят работа
На 70% от младежите им забавят заплатите. Снимка: Impact Press Group

Над 90 хиляди млади безработни имат намерение да напуснат България още тази година в търсене на работа зад граница.

Това показва изследването за младежката безработица в България, проведено в периода от 27 януари до 17 февруари 2012 година по инициатива на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Безработицата у нас става все по-високообразована и все по-градска. Нарастването на безработицата сред младите средни специалисти и висшисти е над два пъти в рамките на три години.

Тревожно висок е процентът на продължителната безработица, отчита още проучването. Без работа повече от една година са близо половината (46%) от безработните млади хора, а всеки шести безработен млад човек над 20 години никога не е започвал работа.

Към февруари тази година от агенция "Медиана" регистрират 190 хиляди безработни млади хора на възраст от 15 до 24 години и 330 хиляди безработни във възрастта от 15 до 29 години.

Реалната младежка безработица е над два пъти по-висока от статистически регистрираната, е един от основните изводи от проучването.

50% от младите хора се притесняват, че може да бъдат съкратени, а на близо 70% им забавят заплатите.

Социолозите отчитат още и появата на генерационна (потомствена) безработица сред младите хора. 
Това са безработни млади хора, които произхождат от семейства на безработни и също вече са родители.

Като причини за създаването на генерационна безработица се посочват бедността, отпадането от образование и съответно невъзможността за реализация на пазара на труда.

Потомствената безработица обхваща около 40 хиляди души или 3,3 процента от младите хора на възраст от 15 до 29 години, сочи изследването.

Темповете на нарастване на младежката безработица в България са едни от най-високите в Европа. Ако тенденцията се запази, може да се очаква, че България ще бъде една от страните на челните пет места в Европа по младежка безработица в рамките на 2012 г., сочи изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
20
 
! Отговори
CA преди 12 години
до 128 " Много ме е яд като поканя някой на интервю и ми каже, че търсел работа. Таратанци!!! Търси ПАРИ! " Ами каво да търси бе *** !!!. Заради черните ти очи ли да ти бачка.Ей такива пишман работодатели като тебе са точно причината за младите да се изнасят. А идиотското ни правителство като е определяло минималната заплата в страната, наясно ли е с понятието "екзистънс минимум" тоест какви средства са необходими на месец на един човек за да посрещтне основните си потребности? Тия 270 лв. ли там колко са точно не ги знам по какъв начин точно се вписват във формулата на оцеляването наем + ток + телефон + дрехи + храна + транспорт + ...... така, че момчета и момичета избора е ваш или сте патриоти се примирявате с работодатели от типа на 128 - Не стига че им давам РАБОТА ами, че и пари ще искат или се евакуирате. Вярно не е лесно навън, но вие си направете сметката кое е по зле да си уморен, или да си уморен и гладен ?
204
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** балъците. Как не ги е срам да напускат тази толкова развита мутро-милилиционерска държава. Тук е рай за образованите и интелигентни хора - садим картофи , мажеме филии с мас , а всеки бакалавър , след като се дипломира получава една гега и започва да пасе овци.Живот като на кино.
203
2
 
24
 
! Отговори
333 преди 12 години
Планът РАН ЪТ в действие. Имало само за 5 милиона българи място в България. Другите 3 милиона геноцит. Родоостъпници като Дянков вкарват работна ръка от Катар, други предлагат турски работници. Откъде се пръхнаха такива родоотстъпници. Младите ходят да търсат работа в чужбина.
202
0
 
23
 
! Отговори
Може би? преди 12 години
След социализма българската икономика бе "приватизирана" от ДС и комунистическите олигарси. Работата ,която се предлага от българските работодатели е за мизерни пари,с които не може да се преживява. Работния ден е без край, а осигуровките ги няма. Заплатите се бавят или н плащат въобще с години. Гнилите профсъюзи замазват истината. Не само младите заминават за чужбина , а всички които искат честна и достойна работа. Не сме роби!
201
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хъмм аз като съм на 30- стар ли съм според тая статия?Освен това не виждам защо да не "духват" в чужбина.*** продавачка в бакалия в Испания,Германия и повечето нормални страни дето умее да върти парцала и да *** на калкулатора получава около 2500 лева.В България-доста по малко.Некой учуден?
200
0
 
16
 
! Отговори
\\\\\\\\\ преди 12 години
до 225Не,няма работа в България,защото няма икономика,няма производство.Младите се таксуват като възрастните - без тях не може,но са ненужни.
199
22
 
4
 
! Отговори
КОМУНИЗМА е виновен преди 12 години
Работа има в България,колкото щеш! Проблема на младежите за да духват зад граница е в останалата още от времето на комунизма масова социална придобивка за безплатното и задължително след 4 клас образование,приучаващо младите от най ранна възраст само на консуматорско потребителско мислене и мързел и създаващо им фалшивото самочувствие че като са по високо образовани,няма подходяща и добре платена работа за тях в БГ,за разлика от много други чужденци,по необразовани но желаещи да работят в България !
198
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
След 22г на отворени граници все още ли се намират заблудени и мързеливи млади хора в България разчитащи наготово с промитите си неопитни мозъци в чудесните и по добри възможности за работа в чужбина и във фантастичната професионална реализация като от филмите, ако са в емиграция?
197
3
 
1
 
! Отговори
SIN PRIVARJENIK NA K преди 12 години
Po dobre e ot Toshovo vreme ,kogi prashtaha doftora ot Razgrad 3 godini na spezializatsia v Kardjali/
196
2
 
32
 
! Отговори
Духаме за БГ преди 12 години
Не трябва да духаме зад граница ,а всичките над 1 500 000 имигранти които сме на вънка да се върнем във България и тогава тези тюфлеци наречени политически *** да видим какво ще правят .Тогава на всяка партия със апетит към министерски столове доста ще си помислат дали ще искат да застанат начело на държавата ,а такива като гербаджиите да сме ги били като шкембе у дувар.
195
1
 
4
 
! Отговори
социалист-фашист преди 12 години
И ко?Че си го преместим у другио крачол..........Нашите некадърни *** нали са добре?
194
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
Nqma spasenie i po 4ujbina ve4e. Ne davat pari, nqma rabota. Ako puk gi ima, vzima6 malko, dava6 mnogo, taxite i standarta sa ubiistveni.... Li4en opit
193
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само политиците са виновни, че младите бягат навън, а също и работодателите, които са най-мръсната *** (заедно с учителите), те изгониха младите навънка и идва време (дано да дойде по-скоро) същите тия работодатели да взимат от малцинствата неграмотни хора, да ги видим тогава човешките ресурси какво ще правят, както връзкарите и кариеристите. Искрено ще се радвам бизнесът в БГ още да пострада, колкото повече фалити на фирми толкова по-добре.
192
0
 
3
 
! Отговори
mima преди 12 години
za6to li tova pod men mi prili4a na Plovdivskite igri ot predi 20godini v nov variant tova mo6eni4estvo prosta smetka za da mogat vsi4ki balgari da polu4at pari trqbva da im prati kitaiskiq narod tove e geometri4na progresiq pe4eli samo edin ili dvama ne si gubete vremetoi parite
191
5
 
40
 
! Отговори
Умберто Еко преди 12 години
'' Според мен България е една умираща, изчезваща държава, чието общество е загубило способността си да реагира адекватно на наглостта на подлеците, наметнали върху си наметалата на демокрацията и пазарната икономика, и представящи се за политици и бизнесмени. България?! Там тези които мислят за бъдещето емигрират.
190
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То всяка година по толкова имат намерение да емигрират... и тук си остават. Специалисти? Не! Аз за специалист не признавам човек, който за 20 години не се е научил да пише дори на родния си език. Такъв човек не може да научи каквото и да било само за 5 години в университета, камо ли пък да се научи да работи. А щом 20 години не са били достатъчни да разбере за какво е нужен интервалът между "не" и "знам", значи няма как да се откъсне от мама и тате и да подгони дивото.
189
1
 
7
 
! Отговори
djeri преди 12 години
AMI RUMENE NE STOITE V BALGARIQ V PREDAVANETO KUKU O6TE KOGA KAZAXA GASETE TOKA I BQGAITE AKO ISKATE DA OJIVEETE DRUG IZXOD NQMA DRUGIQT IZXOD E SAMI DA SI IZKOPAETE GROBA 4E SKAPO I DA LQGATE BQGAITE DOKATO STE JIVI XORA
188
3
 
45
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Умираме...УМИРАМЕ ОТ ГЛАД... В НАЙ-БОГАТАТА ЕВРОПЕЙСКА ЗЕМЯ...УПРАВЛЯВАНЕ ВЕЧЕ 22 ГОДИНИ ОТ ПЪЛНИ БЕЗДАРНИЦИ... И ГЬОТФЕРЕНИ...!!!
187
1
 
12
 
! Отговори
xari potar преди 12 години
VAPROSAT TIE GLUPAV 208 TEZI MLADI XORA 6TE DOIDAT PRI 2TA MILIONA DETO SME NAVAN I TI GARANTIRAM 4E 6TESE OPRAVQT MNOGO BARZO A V BALGARIQ AKO OSTANAT SA OBRE4ENI OT MRASNATA 4ERVENA OLIGARXIQ NA GLAD I MIZERIQ POREDNOTO NE6TASTNO POKOLENIE I QVNIQ GENOCID NA 4ERVENATA MAFIQ OBEZBALGARI NAPALNO TAQ DARJAVA
186
21
 
14
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Тези млади безработни каде ще отидът ми е въпроса.То в чужбина те ще получават заплати по 1000 евра,ама за 3 пъти по висок стандарт на живот,демек пак същото.Не е само в България.В щатите безработицата също расте.Скоро ще прокарат закон да се наемат само американци,и нелегалните имигранти какво ще правят,един бог знае.Настъпват мрачни години,но за това са виновни младежите.Вместо да мислят,те по дискотеките от сутрин до вечер