Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия

Всеки втори, завършил медицина, търси кариера в чужбина
20 мар 2012 19:06,
59
Половината висшисти у нас се бъхтят на позиции за без тапия
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Повече от половината висшисти у нас работят на позиции, които не изискват висше образование.  43 процента от завършилите университет у нас работят на места, за които се изисква тапия за висше,  съобщи изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев на кръгла маса за връзката между бизнеса и образованието.

Най-висока реализация има сред специалистите в здравния и обществения сектор и високите технологии.  Най-трудно си намират работа висшистите в аграрния сектор и туризма.

За последните 5 години имаме 226 хиляди висшисти. Повече от 1/3 от тях са с икономически специалности или в направление администрация и управление. Това са и хората, които се търсят най-вече от бизнеса и си намират работа, обясни Стойчев.

На всеки двама обучени инженери в българското висше образование се падат по двама икономисти и по един обучен в направление администрация и управление, обясни той.

Около 70% от висшистите, завършили български ВУЗ-ове, се реализират в официалната икономика в България. Останалите 25% или напускат страната, или се предполага, че потъват в неформалната икономика. Всеки втори завършил медицина се реализира зад граница.

Най-добре платени са завършилите специалности, свързани с високите технологии и публичния сектор. На другия полюс са социалните работници и аграрните специалисти.

Според министъра на образованието Сергей Игнатов не държавата, а вузовете трябва да изследват потребностите на пазара на труда и да откликват на търсенето на специалисти.

След два дни просветното ведомство ще представи рейтинговата система на специалностите във висшето образование у нас, съобщи още Игнатов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
36
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Еми какво очаквате, след като да вземеш висше в Бг е лесна работа и практически нищо не научаваш.Такива *** има, които са с висше, че не е истина.Даскалото до 12 клас си е повече зор от колкото висшето.
28
3
 
17
 
! Отговори
Пловдив преди 12 години
Те пък едни висшисти... хвани единия - удари другия!
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Poprincip ne mi se napuska BG, no moje i tova da stane za v bade6te.
26
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не са много добрите специалисти, които не могат да си намерят работа по специалостта.
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Силно се притеснявам за студент, който не прави разлика между "който" и "които"...
24
4
 
18
 
! Отговори
Плюя на БСП преди 12 години
Имам висше и работя като склададжия..
23
3
 
7
 
! Отговори
do 25 преди 12 години
Много си злобен бе мойте момче? По полечка! :D
22
16
 
17
 
! Отговори
Един от много преди 12 години
Не се притеснявайте за нас - студентите . Който са умни и будни от нас - или учат в чужбина или си правят плановете за емиграция след дипломиране. Мислете за себе си вие сте тези които ще живеят ръководени от тези които са останали-от тези които "учат по дискотеките "
21
2
 
38
 
! Отговори
николов преди 12 години
Бъхтенето съвсем не е толкова сериозно и сегашните студенти не се напрягат особенно. Повечето специалности са с измислени засукани имена но подготовката,която младите получават е отчайваща. Приез миналата сесия синът ми учещ в СУ имаше 10 изпита. Прояви се като истински "вундеркинд" - взе си ги всички от раз със среден успех над 5, при това без да се напряга особенно. Аз явно съм бил много ***, защото докато завърша меи косата ми окапа и очила сложих, а какво учене беше-ужас. А сега си е кеф
20
3
 
21
 
! Отговори
Стария преди 12 години
Напълнихме държавата с университети,с намерение да правим поколения от мозъчни атлети,когато тя, държавата, изпитва само остри нуждиот чиновници за административните си служби,от охранители с дебели вратове и яки перки,от хотелиери, сервитьори и камериерки. А,... за малко да забравя! И от две банкерки?Защо ви трябва, момичета, момчета,да учите къде се слагат точки, запетаи и тирета,когато вашето високо образование,тук в нашата държава,едва ли ще получи нужното признание?Въпреки това, не заминавайте в чужбина!Потърсете промяна и надежда в своята РОДИНА!
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами след като висшето образование днес стана като средното отпреди 20 години е нормално...Но така е по целия "развит" свят - образованието се е превърнало в стока, която трябва да се консумира... А преди е било привилегия.
18
3
 
11
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
pri polojenie che se wliza s 3ka za kakvo si govorim? az sum s sredno, no davam rabota na 30 4oweka i otgore...koi kakto si postlae
17
0
 
13
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
iska se akul, suobrazitelnost, a tova sa kachestva koito ne se pridobiwat s zubrene ili si opraven ili ne si. aide sega na mama vishist4etata kadeto miat 4inii da mi cukat minusi
16
6
 
10
 
! Отговори
mlad6ito преди 12 години
v bulgaria vishist stava samo nekadarnika i sled tova raboti barman ili servitior. tazi diploma posle oswen w rumunia, makedonia i srbja ne wijdam kade drygade shte ti q poglednat.
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаме толкова много висши учебни заведения,бълващи толкова неграмотни и безполезни специалисти,че спокойно могат да минат за със средно образование,в найдобрият случай.Самият факт че се приемат само по документ,т.е. не е издържал приемният изпит, няма лошо,но след това когато му се подаряват изпитите по различна причина само за да има работа и да съществуват тези измислени ВУЗове,това вече е пошло!Та продължавам да пояснявамспециалист от такива ВУЗзов не получават дипломи,а ТАПИИ!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 7, a kato saberete parite za ednoposochnia bilet posle kakvo? tazi diploma dali ste vi ia priznaiat?
13
1
 
34
 
! Отговори
Ужас преди 12 години
Следя от близо икономическата ситуация в България - безработица, покупателна способност, инфлация, разплащане между фирми и държавата и др. Такава ми е работата. Говоря за факти и преки наблюдения, а не новини по Босфор ТВ! Та последните месеци категорично мога да заявя, че се намираме в ситуацията от началото на 96-та година!!! Критично е положението! Просто в момента хиперинфлацията я задържа борда... Дано да бъркам, ама едва ли...
12
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами това си беше и основната цел. Посланик Макълдауни навремето се беше изказала на един банкет в не особено трезво състояние (във виното е истината), че за САЩ няма разлика между България и Русия и, че България е победена страна от студената война и трябва да се съобразява с исканията на победителите, а те са; Свеждане на населението до около 4 000 000 човека, ликвидация на промишленосттас, енергетиката и едрото селско стопанство. Ликвидиране на армията и флота и замяната им с доброволни военни части, без танкове и тежка артилерия а флота да се сведе до брегова охрана.За бойна авиация и дума не може да става. След тирадата и Хайтов който е присъствал и с възмутен тон и казал, че даже Нйоискя договор не е имал толкова тежки клаузи. Въпросната госпожа невъзмутимо е отговорила, че Нйойския диктат ще ни се струва приятелки в сравнение на това което ще ни се случва тепърва. Бъдещето вече е минало и всички виждаме, че думите на тая госпожа са се сбъднали поне на 90%.
11
2
 
11
 
! Отговори
,,LARI,, преди 12 години
BQGAITE MLADOZI V 4UJBINA,TAM VI E SPASENIETO.TIQ PEDERASI TUKA,UNISHTOJAVAT NAZIQTA
10
9
 
6
 
! Отговори
nbc преди 12 години
Аз уча социални дейности и на истина ми е трудно трудно е да се учи в университет според мен!