?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци

Паркът ще заработи след месец, инвестицията е 90% италианска
Обновена: 12 апр 2012 20:34 | 12 апр 2012 19:55,
197
?6,5 млн. за първия голям соларен парк край Шишманци
Соларният парк край с. Шишманци. Снимка: Dnes.bg

6 милиона и 500 хиляди евро инвестира консорциум между българи, италианци и китайци в първия голям соларен парк, който се изгражда край пловдивското село Шишманци. Той ще произвежда 3 мегавата електро енергия. Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде „зелена” енергия. 

Соларният парк край Шишманци е разположен на площ от 57 декара. В момента на площадката кипи усилена работа, тъй като стартът му е след месец. На това място ще се произвежда електричество, което ще може да се използва в следващите 20 години.

„Проектът е доста добър, защото не сме докосвали земеделски земи и такива, които могат да се използват за други цели. Инвестицията е 90% италианска, а на обекта работят само българи”, разказа пред Dnes.bg регионалният мениджър на компанията Анджело Даволи.

Соларните панели могат да произвеждат зелена енергия дори и през зимата.

„Важно е да са добре почистени, за да се ефективни, но дори и през облаците, те пак си произвеждат зелена енергия”, коментира технически ръководител на парка Ваньо Тотев.
 
От фирмата, направила повече от 6 милиона евро инвестиция в района на Пловдив, ще подарят на няколко училища и детски градини соларни конструкции, с които ще може учебните заведения да черпят безплатно ток.

„Те ще могат дори да продават излишното електричество и да правят каквото искат с парите”, заяви българският съдружник в компанията Стефан Ралчев.

Ще се инвестира и в обучение на български ученици.

„Децата ще могат да научат повече за възобновяемите източници и за ползата от този вид енергия, като ще има и екскурзия до фабриката за соларни панели в Китай”, съобщи китайският партньор Киара Уанг.

На обекта работят около 70 човека. Компанията има намерение да изгради и две фабрики на територията на България и да разкрие още около 1000 работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
6
 
! Отговори
хахаа преди 12 години
много скоро,ще се появи един нов вид домашни генератори,задвижвани от HHO.няма да се плашите.гладен Българин,жив дявол:)тогава ще го ду.ат всякви ерпета и намазани ел.лапачи.споко:)
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление е така. Също така, ветро-генераторните паркове променят климата на териториите зад тях. Тъй като германците наредиха огромни паркове на пътя на атлантическите течения, в момента климата в Чехия и Полша се променя към засушаване.
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Докато слънчевата електроенергия е 100% чисти и безопасна за околната среда в сравнение с изгарянето на изкопаеми горива като въглища или нефт, В доклада се посочва, че индустрията е изправена пред допълнителни предизвикателства, тъй като големя мащаб на производството на слънчеви панели в момента изисква използването на няколко съединения, които са токсични за хората или околната среда. "
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Европейският съюз сега ни задължава до 2020 година 20% от консумирания ток да бъде зелена енергия. - а тъпите слабоумни еврокомисари може ли да задължат нашите мутри да ни вдигнат доходите. Защото за незнаещите леко ще вметна че цената на ел.енергията в бъдеще ще расте именно заради такива *** проекти. Имаме ресурси да построим маса вецове с които да генерираме електричество в теравати но някой *** има сметка да прокарва подобни скъпоструващи безмислени шитни гушвайки милиони.
46
0
 
3
 
! Отговори
от 47 до 51 преди 12 години
Не успях да изравня сложното ти изчисление... Как успя да умножиш kW x h и да получиш пак kW? Май наистина си учил по-висша физика от мен!Това на страна. Явно си от хората, които като прочетат едно нормално съждение, единственото което им остава е да псуват за да защитят тезата си. За съжаление не сте в състояние на по-сложни мисли. Съжалявам те.
45
0
 
12
 
! Отговори
Боко Тиквоча преди 12 години
А на бас че червената *** Цветелинка Бориславова Карагьозова е в далаверата......
44
0
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Ба, ще се спре. Туй са избрани хора, наши хора, как тъй...
43
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На червените форумни лайнарчета и без пари да им дават тока пак ще мрънкят!
42
2
 
2
 
! Отговори
До цървул 50 преди 12 години
Искаше да кажеш "руски АЕЦ", май :))))))))))))))))
41
0
 
12
 
! Отговори
човечец преди 12 години
Абе не знам за вас, ама като погледна сметката ми за тая зелена енергия, ми става черно пред очите.
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 47...ще добавя само 1 човешки мозък изгаря 1 kw на час по 24 и по 365 по 4 години е равно на 35040 kw. Това го умножи по *** *** като теб и ще разбереш че ако не си на този свят няма да липсваш на никого
39
1
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Само да те питам. От кога енергията се измерва в kWh? Явно ти си учил по-висша физика.
38
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** от Брюксел са го сметнали добре.. 3 MW x 10 h(ден) x 0,20 BGN/kWh (плащани от всеки българин за такава енергия) х 275 дни (75% на година добри дни) = 1'650'000 BGN на година... За 4 години са си избили парите... Друго си е, ако българите трябваше да плащаме някакви си 0,04 BGN/kWh за ток произвеждан от АЕЦ...
37
4
 
8
 
! Отговори
до 40 преди 12 години
Ере ти като си много остър, бегай да се радваш на сметките на ЧЕЗ електро, и чакай руснаците в Белене да ти направят АЕЦ та да ти е евтин тока :)))
36
0
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 12 години
В такъв случай Паркинсона и деменцията са те подкарали. Няма лошо, също е човешко и по хората ходи. Простотията - тоже. Некомпетентността - най-вече. Проблемът е, че такива като теб избират хора като ГЕРБ да ни управляват. Карай! Весели празници ти желая. Оттеглям се защото не виждам смисъл да стоя под тази статия - както и във всяко друго отношение , войнствената некомпетентност взема връх!:( Приятна вечер и на останалите.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 38...Аз с 3 панела зиме лете винаги имам топла вода,а през зимата и 3 стай 70 кв. си топля.През онази ми работа е колко е цената на тока
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и кое му е първото и кое му е голямото?край Сливен има повече от 10 такива,като най големия е на плою почти 200 декара и капацитет 9Мегавата
33
4
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 12 години
Да, стана ми ясно, че разбра въпросите ми и им отговори.:) Имаш и перка, казваш? Добре бе Карлсон!:))))))))))))))))))) Знаеш ли, завиждам ти за това, че си толкова ***, че даже не го осъзнаваш! Това е невероятна привилегия и трябва да си благодарен на съвременната образователна система. Ти си щастлив човек. И зелен също - мноого зелен!:))))))))
32
1
 
8
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Ааааа, ами как така бе? Ами Цветито Бориславова къде и е тук участието???
31
3
 
11
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Ще ти отговоря без проблем, не за друго а защото на къщата си имам :)))и точно за моите нужди съм изполсвал не повече от 1/3 на покрива си, който е около 90 кв.м., за разнообразие съм си добавил и една перка от 1,5 кв.ч., и ми е през оная работа за ЧЕЗ :))) а ти между другото чакай да ти направят АЕЦ и псувай за високите цени

Спонсорирани публикации