Ще си имате студент? 500 лева на месец

Толкова трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист
Обновена: 12 апр 2012 09:08 | 12 апр 2012 07:00, Елка Василева
62
Ще си имате студент? 500 лева на месец
Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева. Снимка: архив, Булфото

Колко излиза месечната издръжка на един студент в България? Още ли има социални придобивки за мераклиите да учат? Дали не е икономически по-изгодно да учиш в Техническия университет в Русе или в този в София? Ще стигнат ли 200 лева на месец, ако детето учи медицина в Плевен, а във Варна - как са цените на квартирите.

Това са въпросите, които си задава всеки родител, още преди порасналото му вече дете да издържи и един кандидатстудентски изпит, пише “Труд”. Изборът на специалност от повечето семейства е направен още през септември. Сега обаче идва още по-важната тема - къде да се кандидатства и дали ще успеем да издържаме нашия бъдещ висшист.

“Труд” направи груба сметка за най-належащите разходи в университетските градчета у нас.

Както и да се смятат разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева, които трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист. Независимо дали учи във Варна, Търново, Пловдив или София.

Това показва справка за най-належащите разходи на младежите със студентски книжки в ръка. Минималната сума е 200 лева, а максималната (без изхвърляния) е около 600 лева. В нея влизат парите за квартира или общежитие, режийните, транспортът, храната, джобните и за културни мероприятия/дискотеки.

Перото “креват” се оказва най-скъпото за младежите - от 50 до 150 лева е минималната сума на месец, която се дава за квартира, обясниха младежи. Сметките за храна са доста разтегливи и индивидуални - около 5 лева общо е средно минимумът за обяд, вечеря и напитки в мензите. Хапването навън не е евтино, дори да се заложи само на пици и сандвичи. Разходите за градския транспорт са различни - от 70 стотинки за билетче (В. Търново) до 21,50 лева картата за цялата мрежа в София.

Проблемът е, че работата е кът, а стипендиите - не стигат.

Да си студент у нас си е доста скъпо удоволствие. Една средна заплата едвам стига да се покрият елементарните разходи за живот на един бъдещ висшист. Да не говорим, че пари за разни глезотии като културен живот или нови книги по правило няма. Има за евтина храна в мензите, за промоционален билет за кино, за ксерокопия на учебници и за мизерни стаи из общежитията.

Беднотията не е нещо нетипично или ново за студентстването. Проблемът е в това, че след ученето и дадените пари за уж безплатното ни образование мизерията пак остава. Родителите, които сега пресмятат къде да изпратят детето си, знаят, че дипломата не гарантира нищо. Дори често е път към борсата на труда.

Българинът винаги е давал мило и драго за образованието на детето си. Но вече май само дава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: студентиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
11
 
! Отговори
KУнев преди 12 години
Преди 4 години, когато започнах образованието ми е университет, семестърът ми беше с около 40 процента по-евтин от сега, има общежития, които са близки по цени с квартирите ако живеете с няколко човека, та интересно ми е защо на фона на кризи и всякакви такива, всички семестриални и останали такси се вдигат!Издържах 2 години като студент, прекъснах за една, но все пак уча отново.Добре, че си намерих работа с гъвкаво работно време и що годе прилична квартира, много е трудно!
27
16
 
2
 
! Отговори
от 29 преди 12 години
Айде ,за едно "във" се хвана... Аз ползвам и двете форми както ми падне, не смятам, че е нещо фрапантно. Писна ми от учители по правопис,целящи да ме смаят със своята "интелигентност",...
26
1
 
9
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
Картофи има за садене, еееей! Пък на който му е писано да стане доктор, ще.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде ,за едно
24
5
 
7
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
***!Дори не изчака да чуеш защо не п е завършил...Възможно е да е учил,но да са го скъсали,защото НЕ Е ДУХНАЛ НЯКОЙ ЛЕВ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ ОТГОРЕ!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Нама нищо безплатно!
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо пък трябва да работиш по специалността...По моята специалност приходите са нищожни - начален учител...почвам с 500 лв и евентуално след някоя друга година 580... Тъй као дипломата ми е предимство при търсене на работа,аз успях да си намеря далеч по-приятна и платена работа - в магазин във мола...
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Постоянно падат желаещите да учат в нашите университети, а същевременно ЕС ни натиска седин закон да повишим броя на висшистите до 40 %... При това положение университетите ще бъдат принудени да намалят цените за да оцелеят.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Финландия висшето е безплатно.
19
2
 
17
 
! Отговори
martony преди 12 години
За стажант по медицина в БГ дават по 110 лв на месец, а в Германия - 3-4 хилядо еуро. Така че кандидат - студенти учете медицина и бягайте в чужбина!!!!
18
2
 
15
 
! Отговори
antiES преди 12 години
познавам хора които не се явяват на изпити ,а завършват с отличие,това ни е висшето образование
17
2
 
13
 
! Отговори
до студент преди 12 години
Синко,много е трудно и въобще не е смислено да живееш в България.
16
3
 
15
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Много е трудно и не винаги смислено да се учи в България. Ако след това се излиза навън има малко смисъл, но с дипломата тук едва сигурно 5% някога им върши работа тази диплома.Защо обаче в обявите за работа пише - висше образование (независимо за каква работа става дума), а не опоменават точен профил по какво да е.Аз може да имам висше по физкултура, но уви там дори не пише примерно висше-икономическо.Не точно преподавателите са виновни, нито студентите. Според мен са виновни работодателите.
15
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не е казал, че трябва да е безплатно. Или пък държавата да ги изучи на символични цени, а те след това да си бият шута нанякъде.
14
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моя син дори не успя да се дипломира,въпреки,че платих семестрите.Сега имам у дома един безработен.Университетите се превърнаха в машина за пари.Плащаш и нищо не получаваш като знания.Бягайте в чужбина докато можете!Тази земя огън ще я гори!
13
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ДА СИ СТУДЕНТ Е СЕРИОЗЕН СТАРТ В ЖИВОТА, А В БЪГЛГАРИЯ ПРОСТО СИ ДАВАШ ПАРИТЕ НА ВЯТЪРА И БОЙКО ТИКВАТА ТИ КАЗВА ДА СТАВАШ ОВЧАР. ЗАТОВА ВИШИСТИТЕ БЯГАТ В ЧУЖБИНА И КОЙ ЩЕ ОСТАВА ТУКА НЕЗНАМ - ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ И ***.ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обучението е двустранен процес.От едната страна трябва да има добър преподавател, а от другата добър студент, ако детето е умно и трудолюбиво и иска да се учи то има начини как да стане това.
11
1
 
12
 
! Отговори
БОБ преди 12 години
"разходите на месец за един студент, все се получават 400-500 лева, които трябва да се отделят от семейния бюджет за бъдещия висшист. Независимо дали учи във Варна, Търново, Пловдив или София."Ако учи в Бургас,Плевен,Стара Загора,Русе или някой друг град по-малко ли ще плаща? А пък да ви кажа то си зависи и от студента.Има някои и 1000 лв.не им стигат.Така,че както сте си ги възпитали. А на стипендия не може да се надяваш даже да имаш успех ако родителите ти имат "ГОЛЕМИ" доходи -400лв/месечно
10
2
 
19
 
! Отговори
аватар преди 12 години
А,да не говорим за качество в обучението,и самите преподаватели са мафиоти и рейкетьори,пълная илюзия.Страдай народе,защото не знаеш да се БОРИШ !!!!!!!!!!!!!!
9
1
 
32
 
! Отговори
Mира преди 12 години
Ами то затова все повече ще изпростяваме-защото умните и можещите не могат да си позволят лукса за образование,а мутрите и бандюгите ще ни управляват,а разни богати некадърници ще ни лекуват,пази Боже!