3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман

Декларирали са собственост в 64 държави и отвъдморски територии
11 юни 2024 09:18, Елка Василева
114
3604 българи имат имоти в чужбина, сред тях на островите Аруба и Ман
Снимка: архив, БГНЕС

Българи притежават имоти в редица островни държави, като например на островите Ман и Аруба. Това става ясно от подадените в НАП годишни данъчни декларации за получените доходи. В декларациите освен доходите гражданите са длъжни да посочат и притежавана в чужбина недвижима собственост или бази за осъществяване на стопанска дейност, пише „Труд“.

Общо 3604 души са посочили в данъчната си декларация, че имат недвижима собственост в чужбина. Като тук влизат както българи, така и чужденци, които живеят в България над 183 дни от всеки 12-месечен период и затова са задължени да подават данни в НАП. Тези 3604 души са обявили, че имат имоти в общо 64 държави и отвъдморски територии.

След любопитните места, където българи имат имоти, са остров Ман и Аруба, както и други острови, които са офшорни зони и са известни с облекчените си данъчни режими. Остров Ман е коронно владение на Великобритания. Представлява остров в архипелага Британски острови, намиращ се в Ирландско море, между Великобритания и Ирландия. Аруба е остров в Карибско море, разположен край северното крайбрежие на Венецуела. Той е бивше задморско владение на Нидерландия с автономен статут.

Българи притежават имоти и на британските Вирджински острови и на Нидерландски Антили. Британските Вирджински острови са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени на изток от Пуерто Рико. Нидерландски Антили също са острови в Карибско море. Сред другите интересни дестинации, в които българи имат имоти, са Панама (най-южната държава в Централна Америка, граничеща на северозапад с Коста Рика и на изток с Колумбия), Доминиканска република, Обединени Арабски емирства, Андора, Катар, Тайланд и Япония. От държавите от ЕС местни за България лица, тоест пребиваващи в страната над 183 дни от всеки 12-месечен период, нямат имоти само в Чехия и Ирландия.

Националната агенция за приходите извършва проверки на декларираните данни, като при установяване на несъответствия и пропуски данъчните отправят покана към съответните граждани да ги отстранят. НАП ежегодно получава данни по линия на автоматичния обмен на информация с други държави за притежавани от гражданите недвижими имоти в чужбина, които се използват за осъществяването на ефективен контрол върху спазването на данъчните задължения на собствениците им.

Приходната агенция извършва анализи на физически лица с имоти в чужбина. Ако бъдат открити несъответствия между официално получените доходи и направените разходи за покупка на имотите в чужбина, данъчните могат да поканят собствениците им доброволно да декларират доходите си или да преминават към извършване на проверка или ревизия.

НАП обръща особено внимание на хората с апартаменти и къщи в Гърция и Дубай. Стартирали са ревизии на 878 души, от които към края на миналата година са приключили 527 от ревизиите, а останалите продължават през настоящата година. При определяне на кого да бъде направена ревизия от НАП сравняват официалните доходи на всички членове на семейството с похарчените пари за покупката на имоти, луксозни автомобили, скъпи бижута, пътувания в чужбина, както и за текущите разходи на семейството. Ако бъдат открити несъответствия, стартират по-задълбочени проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: чужбинаНАПимоти
Още от Образование
Още един безсмислен изпит. Защо да има тест в 10-ти клас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
При 2,000,000 имигрирали последните 30г много ме съмняват тези 3000 имота. По скоро са 300,000 ама карай. И отново НАП спи, крадат милиони и та гледат с широко затворени очи.
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
3600 e нереално ниска цифра. Според мен са поне 10 пъти повече! И по каква причина трябва да се декларират имотите ни в чужбина, както виждаме много малко го правят и им се разминава. Тази информация може да се ползва само за рекет и изнудване от НАП или близки на тях и управляващите хора
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
имам три къщи в Испания , но мен не стте ме бройли защото не плащам данъци в България, защото нито живея там , нито работя там
105
2
 
10
 
! Отговори
иво преди 3 дни
И в същото време няма нито един вкаран в затвора.Ето защо неминуемо предстоят извънредни трибунали и съдилища.Историята го е показала.
104
4
 
0
 
! Отговори
До 107 преди 3 дни
Честно да ти кажа, слабо ме вълнуват бачкаторите в чужбина. Да, 95% от емигрантите са тотален слугинаж. Жал ми е за останалите 5%, факт.
103
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Броите имотите на Богаташите, а хабер си немате колко българи живеят, отглеждат децата си и имат къщи или апартаменти у чужбина..., не палати и дворци, а нормални жилища и за огромно съжаление нито те, нито децата им ще се върнат в Бг, а държавата ни се топи с много високи темпове!!!!
102
0
 
4
 
! Отговори
Анка преди 3 дни
Има 3 къщи в Факултето дава под наем и сам добре има ТЕЛК и Шорош дава
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ, които ще бъдат МНОГО СКОРО - 0 (НУЛЕВА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ) !!!!!!
100
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До КойНеЗнайАсфалтПаша :-Дано гламавия банкянски сатрап се задави с всичко откраднато от нас!
99
1
 
14
 
! Отговори
КойНеЗнайАсфалтПаша преди 3 дни
Едва ли Асфалт паша е декларирал имотите си в чужбина. А за острова, за който се шушука, че е купил с торбите с пачки и кюлчета, изнесени чрез слугите му от "Авиоотряд 28" пък изобщо не се съмнявайте , че е декларирал.
98
1
 
17
 
! Отговори
Няма такава държава преди 3 дни
Дрън дрън, че пляс!Само на Халкидики имотите на българи са над 10 000 ,но хората са се подсигурили с офшорки и хич не им дреме за НАП ,ДАНС и подобни рекетьорски банди!До сега мисля че имаше един-двама неудачници ,които платиха по 5-10 хил лв на НАП, за да ги оставят на спокойствие.То в БГ палатите на политици и магистрати са за десетки милиони и никой не ги търси ,че за чужбина се засилили?
97
2
 
9
 
! Отговори
НКВД преди 3 дни
Народният съд идва скоро Милост няма да има за никой от тези кради до 9-то коляно.Всичките служби с без родни л-нари ви очаква доживотен затвор!
96
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А какво стана с онзи бивш депутат ли беше с 12 апартамента и асансьор, тераси по 400 кв.м и прочие. Нищо нали?
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
НАП къде са? Спят ли? И тези поршета и бентлита всичките ли са купени с пари от закуски. Какво стана с еврофондовите за парите за къщи? Нищо, откраднаха каквото можаха и това е.
94
0
 
20
 
! Отговори
НеРазбрал преди 3 дни
Какво стана с оня имот, в Барселона , че един приятел пита? Доколкото разбирам, му пръднаха на дедовия, и се оказа, че той имот там нямал, нали?
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
АЛОУ АНОНИМНОТО КИТАЙЧЕ,РАДВАЙ СЕ,ЧЕ КОМУНИЗЪМЪТ Е В КИТАЙ,ЧЕ ДАВА 80% ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКИЯТ ВНОС В БГ,ЧЕ ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА СЕ СДУУУХАШ НА 5 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ!!... А НА БОГАТА ЕВРОПА ТАКИВА КАТО ТЕБ И ТРЯБВАТ САМО КАТО МЕТАЧИ,ЧИСТАЧИ НА КИНЕЕФИИИ И ДА СМЕНЯШ ПАМПЕРСИ...
92
6
 
9
 
! Отговори
Ни мой да бъде преди 3 дни
Толкова много копейки,а никой не е закупил ценен имот в Расиа??? Поне един тролей на Мутрофанова да беше се престрашил!
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До КОЙТО ИМА ИМОТИ Те са фиктивни на офшорки и са много повече. 100 милярда $ са истекли от бг след 2010 г.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Офшорка в САЩ и може да купи навсякъде но с доста $.
89
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има и с няколко паспорта и не може да ги арестуват че са служеб ни като Кристалина. Кристалина има апартаменти в Ню Йорк а Дянков купи къщи във Вашинтон.