МВР слага ръка на спецслужбите

Преглед на печата на 25 април 2012 година
Обновена: 25 апр 2012 09:05 | 25 апр 2012 08:04, Красимир Ангелов
73
МВР слага ръка на спецслужбите
Снимка: БТА

"Цветанов скрои шапката на службите", пише на първа страница днешния "Труд". Хора на МВР ще координират специалните служби - това смята да предложи вицепремиерът Цветан Цветанов на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

Така цялата информация от службите ще минава през вътрешния министър. Черновата на доклада на Цветанов предлага да има формална и неформална координираща "шапка" на службите. Формалната ще е сегашният Съвет по сигурността към премиера, а неформалната - консултативно звено към съвета, оглавявано от неговия секретар.

Последните рокади в сектора за сигурност около премиера Бойко Борисов наведоха наблюдателите на извода, че вътрешният министър Цветан Цветанов успя да спечели нов периметър на влияние, коментира "Стандарт". С увеличаването на отговорностите и на лостовете за влияние в ръцете на Цветанов обаче неизбежно растат и враговете му, както и силата на ударите срещу него.

Той вече разполага с колосална власт и информация както по линия на МВР и специалните служби, така и по вертикала на партията. Без съмнение ще свири първа цигулка и на предстоящия идната пролет парламентарен вот, от който зависи дали Борисов ще повтори мандата си, отбелязва още изданието.

"ГЕРБ стяга службите за сигурност, т.е. идват избори", коментира "Сега". Махат онези, които биха могли и да не са сляпо подчинени на сегашната власт, и се назначават лоялни на управляващите и най-вече на силовия вицепремиер Цветан Цветанов. Тази власт пробва такова здраво обграждане с изцяло верни хора, което досега никой не си е позволявал, отчита още вестникът.

"Сами се провалихме пред медиите". Оценката е на новата изпълняваща длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията, или БОРКОР - Елеонора Николова. В интервю за "Труд" тя казва: "Толкова дълго мълчахме и не давахме отчет какво се случва, че добронамереността на медиите и обществото се превърна в остра критика.

Но в рамките на последната половин година успяхме да подготвим цялата техническа хардуерна и софтуерна структура. Вече се обучават и анализатори и от 1 юли те ще започнат да работят и да изследват корупционния риск в различни сфери. БОРКОР е аналитичен център и целта е да предложи модели, с които да се застане на входа на
процеса на корупция. Затова и първият проект, който ни е възложен от Консултативния съвет, е за обществените поръчки", посочва Николова.

"И правото е заложник на втория мандат", коментира в "Труд" Владимир Дончев, адвокат, депутат от НДСВ в 39-ото и 40-ото НС.

Според него при липсата на единна и способна опозиция, която да му окаже аргументиран отпор, разбираемо е изкушението на премиера Бойко Борисов да заиграва с буквата и духа на закона и да неглижира юридическите подробности.

Той знае, че изборите искат огромни ресурси и търсене на нови съюзници, което е свързано с много компромиси. Ето защо е склонен да затвори очите си за комбинациите на хора от обкръжението му в подготовката на предстоящите избори, отчита още адвокатът.

"Ще строят нови затвори, нашите са на светлинни години от това, което трябва да бъдат", отбелязва в интервю за "Новинар" Константин Пенчев, омбудсман на република България.

Психиатричните клиники ще са също на вниманието на омбудсмана, защото те също са на държавна издръжка. "Навсякъде ще е трудно, отбелязва Пенчев. "Нашата задача не е толкова да констатираме нарушения, а по-скоро обратното - да предотвратяваме наличието на условия, които биха довели до нарушения. Аз винаги съм твърдял, че в затворите у нас има условия за нарушаване правата на човека, защото просто те са пренаселени и не може да се спазват елементарни битови изисквания. Необходимо е да се построят нови места за лишените от свобода, за да може да се създадат съвременни условия за живот", е позицията на омбудсмана.

МВР ще лови и престъпните мисли, съобщава "Сега". МВР излезе със стратегия за превенция на престъпността, изобилстваща от нестандартни идеи.

В нея например е записано, че ведомството на Цветан Цветанов ще работи за разкриване на лица, които имат намерение да вършат престъпления, и ще ги разубеждава да се откажат от престъпните си мисли.  Стратегията обхваща периода до 2020 г. и преди ден бе приета от правителството. МВР ще упражнява постоянен контрол върху пияници и наркомани, както и хора с психични отклонения, които не са в болници.

Сред другите насоки са използване на спорта и физическото възпитание като мярка срещу дрогата и алкохола, намиране на работа, за да се намалят кражбите, и привличане на самите граждани към каузата за превенция на престъпността.

Новата рецесия е вече в България, отбелязва "Сега". Новата криза, която в края на 2011 г. удари страните от Евросъюза, на практика вече е в България, показва анализът на Института за пазарна икономика.

Според главния икономист на института Десислава Николова това ще се потвърди от данните за икономиката за първото тримесечие на 2012 г., които ще излязат в края на април. Индикация за предстоящото затъване на българската икономика е спадът на износа за два поредни месеца (януари и февруари).

"АЕЦ "Белене" щеше да ни изпрати в нова национална катастрофа", е анализът в "24 часа" на Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност. Той изчислява, че при 250 млн. евро вложения в модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", получаваме произведена енергия за над 8 млрд. евро. Същото при АЕЦ "Белене" постигаме с 4 млрд. евро инвестиция.

Според него е абсурдно да се свръхфокусираме върху ядрената енергетика като единствения ни високотехнологичен отрасъл, а да смятаме биоживотновъдството, биоземеделието, възобновяемите източници и проучването на добива на полезни изкопаеми за нискотехнологични.

Търговците имат най-много дела за имоти, на второ място са банките, посочва в интервю за "Класа" Георги Дичев, председател на Контролния съвет в Камарата на частните съдия-изпълнители. По думите му е погрешно мнението, че всички имоти, които се продават през съдия-изпълнители, са на банките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
I tova ste stane
33
6
 
17
 
! Отговори
Слава преди 11 години
Българи,тази година се навършват 100 години от победоностната ни война срещу османският поробител-вечна слава на българският войник......а тези *** тук не заслушават и нашата омраза......не се дърпайте тук-те това желаят-колкото по-сме разединени-толкоз повече милиони за тях в чужди банки.Слава на непобедимият български войн-вечна слава и признателност-внуци и правнуци-не позволявайте мекерета като *** да ви водят за носа!!!!
32
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Otdavna e vreme za Balgarska prolet ili po tocno da si spomnim 19 mai 1934 godina
31
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 11 години
Е всичката власт вече е в едни ръце! Остава да променим чл. 1.
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова са се *** и оплели в далавери , че умират от страх да не се разчуят преди изборите.Властта и имането което натрупаха, без да пролеят кръв няма да изпуснат.
29
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** от герб каквито и закони да прокарат, всяко следващо правителство ще ги изхвърли на бунището. През мандата си, освен че не остана област, която не съсипаха, не сътвориха и един нормален закон, с който да спрат бандитизма.
28
2
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
"МВР ще лови и престъпните мисли, съобщава "Сега". МВР излезе със стратегия за превенция на престъпността, изобилстваща от нестандартни идеи."Това какво трябва да означава? Тотално подслушване и "привикване" в районното за "беседа"? Произволно задържане само на основание на нещо, което си коментирал под някоя статия или подозрителна дума в телефонен разговор? ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ НА ИЗБОРИТЕ!!! ....може и преди тях!
27
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Mai doziviahme da vidime povtorenieto na tandema Stalin-Beria izpalnen tozi pat ot Boko i Coko
26
1
 
5
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Докторите забравих да ви предупредя ,че има и още два милиона *** ,които снощи мислеха днес какво още могат да откраднат.Вижте ги и тях ги поемете и едно предписание до службата отговаряща за престъпните мисли.
25
3
 
12
 
! Отговори
НФБ преди 11 години
култа към дон боко се доближава застрашително до култа към хитлер!има много общи моменти между герб и националсоциалистическата партия на фюрера!опозицията е смазана и формална!всеки ден се скалъпват досиета и инако мислещите се заклеймяват с пръст!списъци на форумци пишещи срещу полицейщината вече са готови!някои от тях може би ще бъдат настанявани в психиатрични заведения...ужасът са задава с нови измерения.....ДЕМОКРАЦИЯТА Е В ОПАСТНОСТ!
24
0
 
10
 
! Отговори
ф-1 преди 11 години
Каква полезна работа вършат за обикновенният човек тези "служби"?Колко човека работят в тези "служби"?Какви парични суми изразходват за година тези "служби"?За кого работят тези "служби"?Кой ще ни отговори на тези и още много други въпроси?
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпни мисли? Утре сигурно ще обявят, че който не се кланя на Вожда, значи е против него, значи тайно планира да го убие и това означава, че трябва веднага да бъде арестуван и осъден. Съждение, типично за времето на НКВД и др.Сталин. А се смеем на севернокорейците, чийто режим ги следи дали плачат на погребението на Ким Чен Ир. Явно отново сме тръгнали по техния път, само че сега по 'демократичен' начин.
22
1
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
ДОПЪЛНЕНИЕ :А имаш ли представа по онова време за какви партийни връзки става дума да си с образование за физкултурник и да стане служител на ДС,без да си минал школата на МВР,1 факултет.Доколкото си спомням ЦЦ е станал служител на ДС-1986година,така го четох по вестниците.В страната ни започнаха да стават страшни неща за които ще плащаме и страдаме дълго.Помни го член на ГЕРБ,а *** след изборите вероятно ще станеш член на някоя друга партия.
21
1
 
16
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Болницата на 4 ти километър поемете пациента Цецо и ежедневно давайте информация за мислите му с цел превантивен контрол от страна на гражданите и МВР , в момента същият е в тежко разстройство на процеса на мислене и му е нужна лекарска помощ.
20
1
 
18
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Приателю по отношение на комунистите ями отговори на следното:КАК ТОЗИ ТВОЯ ЦВЕТАНОВ Е УСПЯЛ ПО ОНОВА КОМУНИСТИЧЕСКОТО ВРЕМЕ ДА ВЛЕЗЕ В СТРУКТОРИТЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ? ВЕРОЯТНО ТОГАВА НЕ СИ БИЛ РОДЕН ,НО АЗ ГО ПОМНЯ ТОВА ВРЕМЕ И МОГА ДА ТИ КАЖА ,ЧЕ АКО НЕ СИ ОТ НАШИТЕ ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ.мИНИСТЪРКАТА НА ТРАНСПОРТА ОТ КАКЪВ РОД Е ?,ЧИСТИ КОМУНИСТИ И ДЯДО ПАРТИЗАНИН.БОЙКО КАК ТАКА Е БИЛ ОФИЦЕР ПРЕПОДАВАТЕЛ В ШКОЛАТА НА МВР?АНТИКУМОНИСТИ-ХА ,НА КОЙ ГИ ГОВОРИШ?
19
1
 
13
 
! Отговори
грешни мисли преди 11 години
абе гледам си колежката с къъъъсичка поличка и ми минават едни греееешни мисли, ноооо веднага спирам да мисля. веднага. никакво мислене повече. щото да не нахлуят след малко качулките в офиса... и за едните мисли да стане страшно... Ал Бънди с цялата власт. В близко време и децата те ще ни правят. Гражданите за европейско развитие на България копират най-мрачното от тоталитаризма... ОПОМНЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!!
18
2
 
18
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Докладвам за престъпна мисъл - Цецо мисли да открадне още пари от държавата и да си купи още 6 апартамента.Моля да се вземат спешни мерки превантивни на следващите избори.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ надминаха БСП, че дори и БКП (която е партия-майка и на ГЕРБ, и на БСП) в намерението си за получаване на абсолютна власт над народа. Вече всеки ще може да бъде набеден, че има престъпни мисли (как може да се докаже противното, ако властта е обявила публично, че ги имаш и вече те е прибрала на скрито???) Явно се задава нов период на тоталитаризъм, по-лош и от т.нар. 'социализъм'. По-лош, защото сигурно ще се ползва и с мълчаливата подкрепа на т.нар. 'Западен свят'.
16
1
 
20
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Ние знаем, че вие от герп малко трудно схващате, но да ви е простено .Едно е да сменяш шефовете на службите, съвсем друго да прилапаш всички служби. Дори и тези, които са под шапката на Плевнята. Това е показател, че Б.Б. няма доверие и на своя човек, президента ни.
15
2
 
25
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
След всичко случващо се напоследък се чудя какво ли мислят зрелите, интелигентни и демократично настроени хора симпатизанти и/или членове на ГЕРБ. Наистина ли не "прозират" кой е "Октопода" и как иска да обхване целия ни живот и да "обрече" и най-малката проява на Демокрация - Изборите... Това ли искат наистина... Никога не съм гласувал за герб, защото там където живея ръководителите му /областен и общински/ са откровени престъпници и "бивши" мутри... Сега са хванали и "цоцат" от държавата......