Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Българинът прибира средно по ?3,5 на час, белгийците – почти 40
Обновена: 25 апр 2012 09:15 | 25 апр 2012 07:00, Красимир Ангелов
504
Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС
Българинът работи средно за 7 лева на час. Снимка: Dnes.bg

Българинът взема най-ниското посачово заплащане на своя труд в рамките на целия ЕС, сочи последното проучване на Евростат.

Нашенецът получава средно по 3,5 евро на час за своята работа, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят заради 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в  Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева - в частния сектор.

От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, показват данните на НСИ.

Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лева на час.

Работещите в сферата на образованието получават по 6,50 лева на час, в държавното управление - по 7,86 лева на час, а в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 на час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дали ще го смятаме на час,на ден ,на семица или на месец ,ние сме най-бедни,най-нещастни....най-болни и какво ли още не...да живее европа!!!!
314
2
 
19
 
! Отговори
Тъжен Помен-Марио-36 преди 12 години
До Днес.бг...Ади бе сериозно ли сме най ниско платени и има мизерия така както холерата векове е върлува върху хората!:)Тези *** от олигархичния сайт Днес.бг които 12 години ми слагат и продължават да ми слагат банове само и единствено на мен ДУХОВНИЯ ЛИДЕР НА БГ КОЙТО РАЗБИ ОЛИГАРХИЧНО-ВИРТУАЛНИЯ ЖИВОТ в който ви бяха набутали като сардели от 1990 година до сега....ясно КАЗВА И СЕГА, ЧЕ ОТНОВО ВИ ПРАВЯТ НА БАЛЪЦИ като ви пускат такива СТАТИИ заради КОИТО АЗ НОСЯ КРЪСТА НА ХРИСТА В ПРЕДВИД ВАШЕТО СПАСЕНИЕ НА НАРОД И НАЦИЯ!!!ТОВА Е ЛИЦЕМЕРИЕ В ЕДНО С АРОГАНТНОСТ и мисля ВИЕ КАТО ХОРА И НАЙ ВЕЧЕ ЧОВЕЦИ С САМОУВАЖЕНИЕ КОЕТО ВИ ВЪРНАХ- АЗ- ПОД ГРАДУШКАТА НА БАНОВЕ И САМОРАЗПРАВИ С МЕН Е ВРЕМЕ НЕ ДА СЕ ОБЯСНАВАТЕ КАТО П-У-Т-К-И за неща ПРЕДЕЛНО ЯСНИ ,А ДА ОТИДЕТЕ И ДА ИМ СТРОШИТЕ КАКТО РЕДАКЦИЯТА ТАКА ПОСЛЕ И ГЛАВИТЕ НА ТЕЗИ МАЗНИ, НАГЛИ ПЛАЗМОДИЙ КОИТО СИ ИГРАЯТ С ВАШАТАТА БЕДНОСТ И НЕЩАСТИЕ ТАКА КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е ПРАВИЛ ПО ТУРСКО РОБСТВО!!!
313
1
 
19
 
! Отговори
Модератор Dnes.bg преди 12 години
Вашите призиви да сме спрели с лъжите изобщо не ни трогват така както и политиците не се трогват от вас бедните ,молещи се за парче сух хляб *** в ваше лице.Шефа даже ви се смее и казва да ви банираме с банове по IP като така се гаврим с вас.Вие сте по долни и от най долните....нима неразбирате това *** беззащитни?Нашия сайт се издържа от лъжата и лицемерието.Рекламите при нас винаги са под мото демократичност и гласност.В БГ щастлив и богат можеш да бъдеш само когато си лъжец, лицемер и демагог....за вас оставяме да опъвате каиша.Марио-36 изчезни изчадие адово което развали живота в БГ с твоите фактологични слова.От този *** побесняваме вече 12 години всички в редакцията.Хем го мразим неистово, хем и се страхуваме от скорошна саморазправа ако стане революцията от глад и той ви доведе лично в редакцията ни.
312
4
 
30
 
! Отговори
Енчо преди 12 години
ХА! 56 лв на ден? В България? Вие луди ли сте или ние не можем да смятаме - 22 работни дни по 56 лв са над 1200 лв. Кой в България получава 1200 лв? Спрете с лъжите, тук заплатите са 300-400 лв
311
2
 
22
 
! Отговори
Изп.директор Dnes.bg преди 12 години
Излиза ,че за нас вие сте ***,Марио-36 гаден *** и луд ,а България е зона на стабилност освен в Европа скоро и в целия свят.Това последното го чух лично от шефа голям бизнесмен и личен приятел на Костов-Доган-Първанов-Станишев- и разбира се Бойко Борисов с който ритат топка.
310
4
 
17
 
! Отговори
Модератор Dnes.bg преди 12 години
ЗА *** КАТО ВАС КОИТО СЛУШАТЕ МАРИО-36 САМО БАНОВЕ ПО IP!Отречете ли се от него както на времето са направили с Исус Христос имате нашата благословия да си пишете вашите елементарни глупости с които незастрашавате живота на шефа бизнесмен от Investor.bg
309
3
 
21
 
! Отговори
Тъжен Помен-Марио-36 преди 12 години
Някои се ИЗНЕРВИ ОТ-ИСТИНАТА-на ДУХОВНИЯ ЛИДЕР НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ПРЕДЕЛИТЕ НА БГ ПОЧТЕННИ -ЧЕСТНИ И НАЙ ВАЖНОТО УМНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ!:)ВЕЧЕ 12 ГОДИНИ ТАКА СЕ БОРЯ СРЕЩУ ГЛУПОСТА-ПРОСТОТИЯТА И БАНОВЕТЕ КОИТО МИ НАЛАГАТ СЛУГИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ ТИП ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ които СОЧАТ НЕРВНО С ПРЪСТЧЕ ПО МЕН ПЛЮЕЩИ ХРАЧКИ с викове---ТОЗИ Е ЛУД -ПИЙ СИ ХАПЧЕТАТА.....защото на тях това им остава в предвид, че АЗ С МОЯТА ВОЛЯ НА ЛИДЕР ВЕЧЕ СЪБУДИХ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!:)СЕГА ОСТАВА НАЙ СЛАДКОТО БЕСИЛКИ НАВСЯКЪДЕ ПО ГРАДОВЕ И СЕЛА ЗА ТЕЗИ ПЛАЗМОДИЙ КОИТО 22 ГОДИНИ СЕ ГАВРЯТ С ВАС....КАТО НЕЗАБРАВЯТЕ И ТЕХНИТЕ СЛУГИ КАТО РЕДАКЦИЯТА НА Dnes.bg!!!МИЛОСТ НИКАКВА!!!БИТКАТА ПРОДЪЛЖАВА ДРАГИ МОИ МИЛИОННИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ!
308
2
 
20
 
! Отговори
Делян Пеевски преди 12 години
Дали съм нямал срам?О боже на кой бог да се кланям сега от неудобство?Наистина сте много наивно-*** затова и ние немърдаме от БГ защото тук най лесно се прави бизнес и политика върху такива *** като вас както между другото се вижда и без въоръжено око.На Тъжен Помен-Марио-36 искам да му кажа уважавам това, че 12 години се бори срещу нас и за разлика от пикльовците той се оказа мъж и не се преклони или да сведе глава като аз му предлагах пари и постове на което както всички виждаме той каза не и продължава идеалистично своята борба в името на народа.На кой народ бе аланколу?На тоя затъпения -мазохистичния или оня с Народе от тефтерчето на Левски?!Марио-36 предлагам ти отново да преминеш на наша страна където сме политиците-бизнесмени които сме с различни цветове но Парите които ни осигуряват личен просперитет е звеното което ни прави единни срещу наистина простия беден народ с заплати 400 лева.Защо са им така заплатите 22 години аз немога да кажа.Аз имам милиони и си живея прекрасно в БГ където е криза и мисля затова ясно сте се разбрали с всички правителства включително днешното, че така и ще си умрете.
307
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
hahahah tezi pravila si gi vrete v diviq, chao spiram da vi cheta
306
1
 
7
 
! Отговори
мечо пух преди 12 години
Втори ден всички медии/включително и БНТ.БТВ/ изнасят тази "радостна новина" , а от нас - никаква реакция , дори леко шаване.Останалия свят да ли ни мисли още за живи?
305
1
 
0
 
! Отговори
Модератор Dnes.bg преди 12 години
За вас срама за нас парите и облагите ***.С срам се живее ама без пари не и това ви го казвам аз човека който ви слага банове по IP защото вземам 800 лева заплата и шефа е заповядал да не се разваля статутковото за *** като вас.Ние ви имаме за ***,гнус ние от вас но ви търпим само защото ви светят IP-тата което ни носи реклами като лъжем ,че сме най демократичния сайт в БГ.Всъщност ние сме комсомолци като шефа и скоро ще ни дадат и партийните книжки.
304
1
 
2
 
! Отговори
Модератор Dnes.bg преди 12 години
Ако сме слушали умни българи като теб досега вече да е станала революция в БГ,а шефа от Investor.bg да сте го обесили като Мусолини и аз като негов паж и слуга нямаше да мога да го обслужвам за 800 лева на месец.Така ,че умници като теб не са ни необходими.Колкото повече сте прости, добри и толерантни плюещи по Марио-36 които ни изнервя с proxy спрямо истината на вашия живот толкова по добре и за вас.Преклонена глава сабя не я сече.Опичайте си ума нещастници с малки заплати.
303
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mi kasketi ste si bolshevishki s tova tamno cherveno po celiq vi sait ste si kartofi kachestveni...
302
1
 
1
 
! Отговори
svilen преди 12 години
spravka do uvajaemia 314:az sam pensioner na 108 godini.
301
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най- ниско заплащане не в Европа .а в света.Това е нещастния бълг. народ.До тук ни доведоха крадливите и алчни бълг. политици.
300
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Точно хора с твоето мислене са големия проблем - за вас да си обикновен, тоест посредствен е нещо нормално и даже добро!"Ами на някои хора толкова им е капацитета! Не се ли замисляш, че има И такива, които не могат да бъдат повече от чистачи и миньори! Не всеки може да е лекар или адвокат, но значи ли това, че тези хора и семействата им цял живот следва да мизерстват! За мен е нормално да взимат НОРМАЛНИ заплати, а лекарите, адвокатите и т.н. 2,3 пъти над тях, според способностите си...
299
3
 
2
 
! Отговори
kolio преди 12 години
те се правят че ни плащат и ние се правиме че работимеи двата случая с това заплащане нито работника печели нито работодателя
298
1
 
12
 
! Отговори
Петя преди 12 години
Ама много важно...всеки ден едни и същи тежки,гадни, отрицателни новини и нищо обнадеждаващо, а съм сигурна, че има такова просто това е един от методите за манипулация.Не се вързвайте хора, не хабете нервите си по този начин, а спокойно се стремете напред към успеха и щастието и не се сравнявайте с останалите, може да получават повече пари, но в други отношения не могат да ни стъпят на малкия пръст и повярвайте ми парите няма да им го осигурят :)
297
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
знаещ, какво очакваш от хора, които твърдят (и вероятно си вярват), че полицай в Германия получава 120 евро на час, а гръцките по 30??? :-)))))
296
3
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 12 години
Толкова пък никой от вас да не разбра за какво иде реч, с изключение на един??? Не става дума за почасово заплащане, а за разходите за един работник за 1 час. В Германия се получават между 7 и 15 евро на час, никакви 30 евро. Така че ако ставаше дума за почасовото заплащане, тогава щеше да е за България 1.8 евро. На всички държави разделете цифрите на две и ще получите реалното заплащане на час. България пак ще изглежда отчайващо на дъното.

Спонсорирани публикации