Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС

Българинът прибира средно по ?3,5 на час, белгийците – почти 40
Обновена: 25 апр 2012 09:15 | 25 апр 2012 07:00, Красимир Ангелов
504
Работим на най-ниско заплащане на час в целия ЕС
Българинът работи средно за 7 лева на час. Снимка: Dnes.bg

Българинът взема най-ниското посачово заплащане на своя труд в рамките на целия ЕС, сочи последното проучване на Евростат.

Нашенецът получава средно по 3,5 евро на час за своята работа, а непосредствено преди нас са румънците, които работят за 4,2 евро.

През 2011 г. най-високи почасови разходи за труд са отчетени в Белгия, където местните жители се потят заради 39,3 евро на час, Дания - 38,6 евро на час, Франция - 34,2 евро на час, Люксембург - 33,7 евро на час, Холандия - 31,1 евро на час и Германия - 30,1 евро на час.

Освен в България и Румъния , най-ниско е заплащането в  Литва (5,5 евро за час) и Латвия (5,9 евро).

Според публикуваните в НСИ разчети за 2010 г., усреднените разходи на работодателя за труд за един отработен час са 7 лева за наетите лица в обществения сектор и 5,13 лева - в частния сектор.

От икономическите дейности най-добре са заплатени хората, работещи в производството и разпределението на топлинна и електрическа енергия. Те получават по 18 лева на час.

Работещите в добивната промишленост получават по 16 лева на час, служителите във финансовия и застрахователен сектор - по 13 лева на час, а работещите в транспорта и съобщенията - по 8 лева на час, показват данните на НСИ.

Статистиката сочи, че най-ниско у нас са заплатени служителите в административния и спомагателен сектор - по 2,72 лева на час.

Работещите в сферата на образованието получават по 6,50 лева на час, в държавното управление - по 7,86 лева на час, а в областта на културата, спорта и развлеченията - по 4,89 на час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
VAJNOTO E V BG 4E ZA ROMITE IMA VINAGI APA OBARKAH SE KAKVI ROMI MRASNI I KRADLIVI *** ,...A KOLKOTO DO TOVA KOLKO SE PLASHTA V BG TO E KATO V AFRIKA ,A CENITE SA PO VISOKI OT GERMANY NORMALNO ZA BG I NEZNAM KOI VZIMA PO 3,5 EVRO NA 4AS ..MOJE BI PO 3,5 LEVA DA NO NORMALNO OT GERB DA E 3,5 EVRO SAMO 4E BEZ DA ZNAEM NIE RABOTISHTITE
274
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
човек не струва толкова, колкото приема да му платят. Поне не и в България. В Испания обезщетението за безработица е 800 евро и на испанците им дреме дали са на работа или не ако не ги устройва заплащането, не почват. Тук обаче, с детски добавки от 30 лв. на месец, никакви обезщетения за безработица, ужасяващи сметки за ток, вода, парно, застраховки, лекари и т.н., ХОРАТА НЕ ИЗБИРАТ за колко да се продадат. Работят, за да оцеляват. Или емигрират, ако са по-млади.
273
7
 
0
 
! Отговори
до 30-ти преди 12 години
а ти преди 3г (преди Дянков) по колко вземаше на час?По навик ли се изказваш неподготвен или така са ти казали другарите?
272
2
 
5
 
! Отговори
Хасму преди 12 години
303-и, в грешка си моето момче и именно грешки като твоята водят до комунистически революции!
271
10
 
1
 
! Отговори
човек струва толкова преди 12 години
колкото струва трудът му или колкото някой е готов да му плати !!!!Точка по въпросъ! И да ревете и да си късате задниците ,никой не е готов да ви плати повече !
270
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам дали сме държавата на шуро-баджанаците, ама със сигурност имаме робска психика и манталитет....дори в чужбина повечето българи се навиват да работят (и от незнание, и от глупост, и от робския си страх) за смехотворни пари.... не говоря за професионалистите, които работят легално и квалифициран труд, а точно за типа "гурбетчия", който, където и да е, все успява да се подложи да го експлоатират
269
2
 
30
 
! Отговори
Vlado преди 12 години
Нашенецът взима 3.5 евро средно на час ? Вие сериозно ли ? Защото 3.5 евро са 7 лв. на час. При 8 часов работен ден, това прави 56 лв. на ден. При 22 дневен работен месец, това са 1232 лв. на месец. Та значи от Dnes.bg, вие ми трвърдите, че "нашенецът", както го наричате, взима 1232 лв. средно на месец. Айде малко смъкнете надолу, а ? Не друго, понеже знам, че на "нашенецът" средната му заплата е много по-ниска.
268
3
 
7
 
! Отговори
роб преди 12 години
Открихте топлата вода. бандита Седянков трябва да бъде линчуван!
267
2
 
19
 
! Отговори
лъжа е че имаме преди 12 години
най - ниското облагане в Европа. Напротив 10% е данъкът, но 30% са осигуровките, т.е. 40%. Дори в Норвегия имат ставки по 35% заедно с данъците, обаче заплатите им са по 4000 евро и нагоре. Отделно в белите държави никак не те гърчат да работиш екстра и в съобта, без д ати платят двойно. Тук всеки прави каквото си иска, защото е държавата на връзкарите, мошениците, несменяемите лелки в администрацията и напускащите млади.
266
1
 
0
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
3 секундното публикуване на статия ,мисля,че е нормално при многообразието на интересите на аудиторията
265
1
 
17
 
! Отговори
сравнението2 преди 12 години
За тези, които ще кажат 'ходете да миете чинии', още нещо: 25% от състудентите ми емигрираха; 40% приличат на 50 годишни, разведоха се и закъсаха; 10% влязоха в политиката, а някои дори ги и застреляха; останалите си 'кютат' на някаква службица и разчитат на роднини за пари от чужбина или буркани от село (които си имат). За толкова години в чужбина 1 път не видях работодател да иска на секретарка висше образование или езици освен това си имат фиксирана ставка на час за съответната професия.
264
1
 
12
 
! Отговори
traltral преди 12 години
Не знам от къде сте преписали тази глупост или някой я е съчинил, но аз съм от 13 години в Белгия и не съм чул за 39.3 Е на час надница което е към 7000 Е на месец.мениджъри и големи началници вземат и повече но това е навсякъде по света. Най-ниската надница (не на черно) е на чистачките и е 10 Е на час бруто. Аз съм дребен началник в голяма фирма и докарвам по 25 Е на час бруто и като те одрусат с всички видове данъци и удръжки остават 1/2. Скоро дадоха премия към 4200 Е от тях взех 1900 чисти
263
2
 
14
 
! Отговори
сравнението1 преди 12 години
макар и с висше, живях в Англия и работих като повечето българи 'бачкатор'. Съшо и приятелката ми. Паундът беше 3.30 лв., а цените тук бяха 2 пъти по-ниски. Та аз изкарвах 90 паунда на ден като бояджия, а половинката ми по 7 паунда на час като чистеше частни домове. Няма да ви лъжа, че работата беше доста тежка и ми повлия на здравето. Обаче си купихме имот без кредит, кола и спестихме за няколко години. Като всеки българин се питах струваше ли си. Отговорът е - да! Тук успяват шуро-баджанаците.
262
4
 
0
 
! Отговори
от 292 до 294 преди 12 години
...Защото ако не се трият си представям колко псувни ще има... И аз не обичам цензурата,но все пак мисля, че трябва да има някаква така или иначе. Друг е въпросът, че не рядко тя е политическа, което определено е проблем...
261
2
 
3
 
! Отговори
гурбетчия 292 преди 12 години
Защо пък изобщо трябва да се трият коментари?!Без значение какво съдържат,всеки да си носи отговорност,а и дума дупка не прави!А в този сайт направо има цензура!Преди два дена писах до администраторите и им теглих една п... майна !
260
2
 
1
 
! Отговори
до Днес.бг преди 12 години
И да допълня предложението си от коментар 277-възможно ли е да запазвате номерата на изтритите коментари,без да остава на страницата информация,че е изтрит,като коментар 278 :)))Просто номерата на изтритите коментари си остават за тях, а новите коментиращи получават нови номера.Примерно изтривате ком.100,на страницата не се вижда нищо за него и следващият е ком.101,а всъщност ще е ясно,че 100 сте го изтрили,заради нарушение на не знам си какво.Така няма да има разминаване и излишна информация.
259
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
наистина това са глупости.най ниската часова ставка в охранителна фирма е 1.61, а в инкасова 2 лв.
258
4
 
6
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
От всичко най е лошо че не може да възкресим бай Тошо.
257
2
 
6
 
! Отговори
актуално.ком преди 12 години
там коментари не трият и оставят всеки да си напише мнението ,независимо какво е то или дали някой се обижда от това! А тук има цензура ! Преди два дена един *** ми се направи на много умен българин и ми писа на немски!Писа 2 изречения с обиди и с 5 правописни грешки,но не го изтриха,въпреки сигнала,който подадох! А аз като му отговорих на немски ,мене ме изтриха
256
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бях студент, отличен, висококвалифициран съм и високо платен в професията....Сега не съм на работа-моят работодател не иска да работи с висококвалифицирани.------------------ Просто не иска да работи с надувки, които забравят кой е работодателят... Повярвал си си, че си незаменим, това ти е проблема... А незаменими хора няма. С човек, който се надува и не си знае мястото, не може да се върши работа. Щом си толкова висококвалифициран, отвори си собствена фирма и просперирай.

Спонсорирани публикации