Пак напрежение в ботаническата градина в Балчик

Местните искат да влизат безплатно за разходка в парка
Обновена: 26 апр 2012 21:42 | 26 апр 2012 21:40, Миглена Иванова
56
Пак напрежение в ботаническата градина в Балчик
Снимка: архив, Булфото

Общинският съвет в Балчик поиска жителите на града да имат свободен достъп до двореца и ботаническата градина.

Съветниците са изпратили декларация до президента, премиера, министъра на културата и ректора на Софийският университет “Св. Климент Охридски” и плашат с протести, ако искането им не бъде уважено.

Гражданите на Балчик се ползваха от привилегията да влизат безплатно в ботаническата градина, но университетът им я отне. Така местните ще трябва да плащат 10 лева вход, както и гостите на града, за да се разходят в градината на двореца.

Ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев писа до кмета на Балчик Николай
Ангелов, предаде БТА.

В писмото се посочва, че  правото на Софийския университет да получава приходи от имота, който е публична-държавна собственост, е законово регламентирано и няма правно основание за освобождаването на определена категория лица от заплащането на входни билети.

Фактът, че Университетската ботаническа градина е на територията на община Балчик не е достатъчно основание гражданите на града да я посещават безплатно, тъй като това би означавало гражданите на София да имат претенции за безплатно посещение на зоопарка, на всички музеи и театри в столицата, пише проф. Илчев.

От Студентския съвет на Софийския университет също разпространиха декларация до медиите, в която изразяват подкрепата за ректора проф. Иван Илчев.

В декларацията се посочва, че постоянният адрес и местожителство не биха могли да бъдат критерии за преференции при заплащането на входното билетче.

Това е вторият скандал около ботаническата градина и двореца в рамките на малко повече от година. През 2011 г. правителството реши да даде ботаническата градина на Министерството на културата, което предизвика брожение сред студентите и ръководството на Софийския университет.

В крайна сметка СУ получи градината, а сградите останаха под управлението на културното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Балчик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Стоян Бешков преди 11 години
Забравихте, как само преди няколко години имаше билети за българи и за чужденци? Сега пък дискриминация на принцип отседналост? И не е ли нарушение на закона да се иска лична карта е гледат лични данни, защото някай подстрекава друг да иска да стопанисва нещо, от което няма представа! Проблема на Балчик е съсипания Сребърен бряг и голф игрищата в защитените територии, тава са места от нащионална и световна значимост съсипани от мафията! Хора от Балчик, искайте безплатен достъп до голф игрищата!
50
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Стоян Бешков преди 11 години
Важното в една правова държава е закона, а той е един и същ за всички! По логиката на кмета, защо пък да не го върнем на Румънците или е те да влизат безплатно? А това, че някой е от Балчик, в некакъв случай не значи, че той е строел двореца и то безплатно!!! Тове е честа дискриминация и ако СУ го направи, ще бъде съден и осъденл Аз като съм от София да не би някой да ме пуска гратис по музеите? Или по "логиката" на кмета на Балчик, като съм българин да посещавам безплатно всички музеи и градини
49
1
 
2
 
! Отговори
Балчик преди 11 години
ГРАД БАЛЧИК КОЛОНИАЛНО ВЛАДЕНИЕ НА БОТАНИЦИbalchik/grad-balchik-kolonialno-vladenie-na-botanicite
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблемът е ПАРИ! Много пари, защото Двореца в Балчик е туристически обект 1 в България! Е, как софиянци ще оставят, макар и част на местните...те си се боричкат....защо никой не попита, как едно съдебно решение беше отменено с едноличен акт на изпълнителната власт....все едно се разпределят семки....А това е парка на града! В кой град парка е платен за жителите му ?
47
0
 
1
 
! Отговори
Проблемът преди 11 години
Както пише 33 е много по-дълбок. Дали щяхме да се караме по този грозен начин за тази красива градина, ако всеки българин можеше спокойно да отдели 10 лева за нещо подобно? Но докато за чужденците 10 лева се изкарват за 10 минути, в България има хора, които не ги изкарват за цял ден работа. И ето патологичен проблем - хем е нормално всички да плащат, хем обаче не всички МОГАТ, дори да искат...
46
1
 
3
 
! Отговори
NR преди 11 години
как се нападат българи - българи.. обиждат се на селяни и граждани.. такава омраза, такава злоба .. Кво ви има бе хора , вие съвсем изтрещяхте.. във всяко нещо намирате повод да се драчите, дразните, псувате.. нищо градивно ама то така било най-лесно.. чакам момента в който сами ще се затрием.. защото може да сте сигурни, че точно това ще стане
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. За да се разходите в Борисовата градина Вие софиянци не плащате, нали? Защо тогава ние балчиклии да плащаме за Двореца-това е нашия парк ???2. И във Виена ли "има дискриминация", че нейните жители са с привилегии пред останалите???3. Не, че община Балчик не иска да стопанисва Двореца/правила го е успешно/, просто става въпрос за най-посещавания туристически обект в Б. и съответно за много пари!!!! Що пък да не се сборят за тях СУ и Министерството на културата!!!!! Блокада!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
balchik преди 11 години
az sam ot balchik i napalno podkrepiam balchikliyte ,za6to ne pi6at 4e ot gornia put,[albenskia] za da sleze6 do moreto triabva da mine6 direktno prez dvoreca,a za da go obikoli6 dvoreca tova sa 6 km. e kak pe6a se preminavat tez km. pe6a,a za spravka na pisa4ite bokluci plajovete v bal4ik sa 3 br. i nai otvratitelnite hoteli sa imeno na sofiiskite sobstvenici tuka.
43
3
 
5
 
! Отговори
АМФИБИЯ преди 11 години
СТИГА СТЕ ПИСАЛИ САМО ГЛУПОСТИ В БАЛЧИК ИМА ЕДНО ПРЕКРАСНО МЯСТО И ТОВА Е ДВОРЕЦА НЕВЕРОЯТЕН УНИКАЛЕН УДИВИТЕЛНО МЯСТО ЗА РАЗХОДКА И РЕЛАКС НЕ ГО ОТНЕМАЙТЕ БАЛЧИКЛИИ ИМАТ ТОВА ПРАВО МОЖЕ УТРЕ ДА ПОИСКАТЕ ДА НЕ СТЪПВАМЕ И НА БРЕГА НА МОРЕТО ГРАДА Е ТОЛКОВА МАЛЪК И НЯМА ДРУГИ РАЗВЛЕЧЕНИЯ ............
42
4
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 11 години
много си прав, колега, и аз вече 15 години не стъпвам по българските морски курорти...къде ли не съм ходил вече на море на Балканите и в Европа - по-скъпо от български курорт никога не ми е излизало, за качеството на обслужване няма какво да говорим - разликата е като от небето до земята и не е в полза на един ... Балчик, да речем ;-)
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
основание за привилегирован достъп "ние сме наследници на строителите"???!?!?!от това да не би да следва, че ако баща ми е бил един от строителите на вашите домове, аз имам право да идвам у вас когато ми скимне??!Ако община Балчик стопанисва имота, тогава може да уважи всякакви претенции на жителите си, когато стопанинът е друг, независимо кой, ще си плащате, колкото ви поискат, както и гостите на Балчик си плащат за куп неща - паркинг, такса плаж, курортна такса, и какви ли още не...
40
1
 
5
 
! Отговори
до 26 луд преди 11 години
Верно си луд!От София до "гръцкото море"ми е 280 км!Къде ще се трепя 600 до Балчик,500 до Варна или 370 до Бургас?! Да ме посрещат потни хазайки в миришещи на мухъл стаи,аили "хотелиери" с "ол инклузив" от третокачествени услуги и храна и неквалифициран персонал?! Освен това-ни пясък, ни зеленина при вас! в моя квартал е по-просторно и зелено от вашите "курорти"!Мерси! от такава почивки!Събирам цяла година и си плащам на комшиите, за да си почина наистина!При вас-"социални" туристи и хлапета!
39
2
 
7
 
! Отговори
отностно хотелите преди 11 години
Софиянците спрете да обсъждате колко мизерни били хотелите по морето и край Варна.Повечето хотели са собственост на некадърни софиянци които са случайно забогатели селяни без квалификация и нямат и представа как се върти бизнес.Гледат само моментната печалба без да ги интересува дългосрочното развитие на района...
38
2
 
2
 
! Отговори
da ama ne преди 11 години
тези които 89та бяха по преградите пред парламента после отидоха да преподават в Софийския ,а свестните преподаватели ги дръпнаха от частните университети.Така че недей говори мн мн...
37
0
 
3
 
! Отговори
РАД преди 11 години
До 40-ЧорбаджиятаМай не четеш задълбочено друже.Човекът се изказа В ПОДКРЕПА НА СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, въпреки че "мрази" софиянците. Това означва най-малкото,че заема обективна позиция и на всичкото отгоре се аргументира. И все пак не забравяйте,че морето не е само на варненци и на бургазлии, а и на всички българи,така както Витоша не е само на софиянци. Схващаш ли идеята? Така че, когато следващият път някой от вас си изпие бирата нека да не "забравя" да си прибере пластмасовата чаша...
36
0
 
9
 
! Отговори
VARNA преди 11 години
На варненските плажове мойто момче, *** няма ! Виж ако визираж Сл.бряг, св. Влас и Несебър - да прав си ! :)) Че за цената да кажа. Ходил съм 100 пъти в ботаническата в Балчик. Посещава се главно от тълпи румънци , които плащат за да видят двореца и парка на собсвената си принцеса ! Ами ако и те поискат да влизат без пари ?
35
3
 
7
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
до 37 ВарнаКато мразиш софиянците, *** да се топнеш в морето, в което си изхвърляте ла*ната и ще ти мине.
34
5
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Софиянци=***? Братле именно заради такива загубени хора дето живеете на морето сте на тоя хал!!!Ти да си благодарен на Запада(С,КН,Е,ПК) ,че имате някакаж доход през лятото,ама как върват нащата по приемлива дистинация е Гърция!!! Относно ***... канализация имаме от години... не ползваме морето за такава.
33
4
 
16
 
! Отговори
VARNA преди 11 години
Проблемът действително е много сложен. Колкото и да мразя софиянците, не мога да подкрепя Балчиклии за това. Не може да има двойни стандарти, защото чужденците не са прости. Те виждат , как местните влизат без пари , а на тях им искат 10лв. Това е много обидно за тях, повярвайте ми! Както навремето имаше два вида цени в заведенията за българи и за чужденци - това е супер непрофесионално и обидно за чужденците ! Според мен решението е Балчиклии да влизат в парка безплатно от 1 октомври до 1 май. Но през сезона цената трябва да еднаква за всички ...
32
2
 
10
 
! Отговори
Още по- луд преди 11 години
до 26 ЛудБатка, продавай си малката бира, ако щеш и за 50 лв. Аз от 2003 г. спрях да ходя на море в България точно заради такива алчни *** като теб, които си мислите, че можете да изкарате много пари без да сте инвестирали и стотинка. Затова сега ядете дедовия.