Медиите в България – частично свободни

78-и сме по свобода на словото в света
2 май 2012 20:01,
126
Медиите в България – частично свободни
Снимка: Freedom house

България е на 78-ма по свобода на словото показва проучване на неправителствената организация "Freedom house".

В проучването са включени 197 страни от целия свят, а България дели 78-ото място с Унгария и медиите в двете държави са определени като "частично свободни".

Класацията е разделена на три части – страни със свободни медии, с частично свободни и несвободни. На независима медийна среда се радват жителите на 66 държави.

В групата на частично свободните, където се намира и България, има 72 страни. Пълна липса на свобода на словото има в 59 държави.

Първото място по свобода на медиите си делят Финландия, Норвегия и Швеция. След тях се нареждат Белгия, Дания и Люксембург.

Преди България в класацията се нареждат страни като – Вануату (51-во място), Гана (58-мо място), Самоа (61-во място), Намибия (68-мо място), Бенин (73-то място) и Източен Тимор (75-то място).

На последните 5 места в класацията са – Беларус, Еритрея, Узбекистан, Туркменистан и Северна Корея.

В Централна и Източна Европа 7 страни се радват на свободни медии, в 13 са частично свободни, а в 9 няма свобода на словото.

56% от хората в държавите от региона живеят в среда, където няма свободни медии, а едва 15 на сто се радват на свобода на словото. Това е най-лошият резултат от 2003 година насам, допълват от "Freedom house".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
2
 
! Отговори
BG преди 12 години
Mediite v BG sa bili vinagi polezni i sluje6ti za i na:1.Upravlqva6tata nastoq6ta partiq politi4eska;2.myusulmanskoto naselenie,naselqva6to predelite na stranata;3.ciganskoto*malcinstvo*,ve4no turse6to pravata si ***!Taka,4e...za kakva mediina pulna ili 4asti4na svoboda e tazi statiq izduhana???!!!
50
0
 
29
 
! Отговори
Независими медии ?! преди 12 години
Това за свободните медии е голям виц, всички би трябвало да знаем на кого са :1.ТВ7,Монитор,Телеграф,Уикенд на Коорпоративна банка ч/з Делян Добревски2.бТВ груп на Гергов3Труд и часовете на О.Донев...Всички те НЕ правят журналистика, а слугинаж, най-вече на Боко и другите олигарси, те са средство за масова заблуда, подбират за ОВЦЕТЕ само "правилните" новини и замазват истината.По тоя начин РАЯТА блее възторжено когато я стрижат, защото мрази да мисли и е неграмотна и пак ще я грабят !
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За твоето място чакат 10,а още 10х10 лежат и чакат на твойто място 20 заплати.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знаех, че в света има само 78 страни. Иначе е ясно що сме последни - щото сме ***.
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
bat boiko d ane vi e pusnal v platena otpuska ta pishete tia gluposti...lizachi
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** 400 евра това са напрао 400000 евроцента , ти си велик мъд.
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И в dris.bg не трият , само трябва да хвалите Винету и да пърхате с език,по правилните отверстия.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Народ, който е застанал в партер сам от 67 години, отдавна е загубил всичко и може да измие лицето си само със собствената си кръв и тогава да се изправи.
43
0
 
18
 
! Отговори
Nikolla преди 12 години
"Народ, който жертва свободата си в замяна на сигурност,накрая губи и двете."
42
0
 
4
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 12 години
Между другото е доста вероятно, съпоставено със страните с диктатура и банановите републики, които са мнозинство спрямо "демократичните" да ги наречем, страни, към които се пишем и ние. Забелязвам и определени проблясъци на обективно мислене, но обикновено те биват смазвани под натиска на нечий интерес. Някои частни медии откровено си пишат поръчково и това е факт. Има хляб, поне в някои медии, но за целта те трябва да се оглавяват от отговорни към професията си хора.
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Разбира се! Те са ''свободни професии'', само, че си имат сутеньори!
40
0
 
2
 
! Отговори
Един преди 12 години
Сега ще ви кажа за тоя факел. Това е символ останал и до днес от вавилонците, пренесен от опр. кръвни линии.:) Факела е символ на бащата бог Нимрод след като умира и отива на небето, който е част от вавилонската троица (кралица Семирамис/Иштар/Истар [Easter] англ. Великден от там е дошъл.:) и Тамуз, божия син/по-късно известен като Иисус:)) И до днес има Nimrod Airlines. И това е същия факел, който държи статуята на "свободата", която е самата Семирамис. Това е обратен символизъм.. не е свобода
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и аз "частично" им вярвам
38
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dnes.bg а вие за кого работите ?
37
1
 
5
 
! Отговори
Смях в залата преди 12 години
Премахнат поради нарушение на правилата на сайта100 % СВОБОДА
36
0
 
13
 
! Отговори
false преди 12 години
интересно е, че през 2002г. медиите в България са били напълно свободни и сме сред първите 40 държави, след това политици овладяват цялото медийно пространство и в момента се контролират на 100%; журналистиката се е превърнала в пълна имитация на такава; дотатъчно е един ден човек да гледа, да слуша или чете и вижда, че освен образи на политици и висши чиновници в българските "медии" друго няма, това важи и за интернет пространството; тендециите са че нещата с медиите все повече ще се влошават..
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По повод статия за падналия МИГ-29 новини.бг не побликуват следното: Da be, kacnala edna pti4ka varhu dopalnitelnata baka s kerosin, deto q slojili, kogato izlitali i se zapalili, kato se tarkala po pistata. I taq pti4ka, kak se kazva6e : MIG - 15 li, MIG - 17 li??? To letatelniq pravilnik da go be6e pro4ela taq pti4ka, e kade sa rusnacite. Ето това са Бг медиите.
34
2
 
8
 
! Отговори
ЗРИТЕЛИ преди 12 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ СА НАЙ-ОБИКНОВЕНИ ***.СУТРЕШНИТЕ БЛОКОВЕ Е СРАМНО ДА ГИ ГЛЕДАШ И СЛУШАШ.ПРИ ВСЯКА ОСНОВАТЕЛНА КРИТИКА СРЕЩУ БЕЗУМНИЯ ПРЕМИЕР-МУТРА И ОТКРОВЕН ДИКТАТОР,ВРЕМЕТО ЗА ИЗКАЗВАНЕ "СВЪРШВА",ОТКЛОНЯВА СЕ ТЕМАТА ИЛИ "ЖУРНАЛИСТА"ПЛОНЖИРА В ЗАЩИТА НА БОКО И ЗАПОЧВАТ ЕДНИ ЛИГИ И СОПОЛИ.ОСОБЕНО ВОДЕЩИЯ В НОВАТВ,НА КОЙТО ИМЕТО НЕ ИСКАМ ДА ЗНАМ.А ЗА НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ-НЯМАМ ДУМИ,А Е ОБЩЕСТВЕНА.МАРЧЕВА Е ТОЛКОВА ЖАЛКА ***,ЧЕ НЕ ЗНАМ КАК НЕ СЕ СРАМУВА ОТ УМНИТЕ
33
1
 
3
 
! Отговори
rrrr преди 12 години
Този факел на снимката ми прилича на логото на една партия
32
1
 
6
 
! Отговори
Томас преди 12 години
медиите в бг са ***