Медиите в България – частично свободни

78-и сме по свобода на словото в света
2 май 2012 20:01,
126
Медиите в България – частично свободни
Снимка: Freedom house

България е на 78-ма по свобода на словото показва проучване на неправителствената организация "Freedom house".

В проучването са включени 197 страни от целия свят, а България дели 78-ото място с Унгария и медиите в двете държави са определени като "частично свободни".

Класацията е разделена на три части – страни със свободни медии, с частично свободни и несвободни. На независима медийна среда се радват жителите на 66 държави.

В групата на частично свободните, където се намира и България, има 72 страни. Пълна липса на свобода на словото има в 59 държави.

Първото място по свобода на медиите си делят Финландия, Норвегия и Швеция. След тях се нареждат Белгия, Дания и Люксембург.

Преди България в класацията се нареждат страни като – Вануату (51-во място), Гана (58-мо място), Самоа (61-во място), Намибия (68-мо място), Бенин (73-то място) и Източен Тимор (75-то място).

На последните 5 места в класацията са – Беларус, Еритрея, Узбекистан, Туркменистан и Северна Корея.

В Централна и Източна Европа 7 страни се радват на свободни медии, в 13 са частично свободни, а в 9 няма свобода на словото.

56% от хората в държавите от региона живеят в среда, където няма свободни медии, а едва 15 на сто се радват на свобода на словото. Това е най-лошият резултат от 2003 година насам, допълват от "Freedom house".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Така че: ДА ЖИВЕЕ ИНТЕРНЕТ !И никакви ограничения там!
10
1
 
8
 
! Отговори
дядо преди 12 години
трябва да си *** почти колкото българинза да те будалкат 20 години с номера за свободното словотокова нещо никога не е имало освен в главато на българинанеможе човек да работи срещу възнаграждение и да не се съобразява с работодателя сино това е най-малката заблуда на тъпия българиндемокрация - прикрита тоталитарна власт с мощна медийна рекламаравни права - имаш пари имаш права намаш пари нямаш праваконкуренция двигател на прогреса - произв. на лютеница без домати на кокурентни цени
9
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Медиите вд България са папълно свободни да изпълняват желанията и да служат на позицияна, на онзи, който ги притежава - това за частните.Обществените медии изпълняват разпорежданията на началниците.Ако някой е достатъчно богат и иска да си направи вестник, може - но скоро ще трябва да се съобразява с исканията на рекламодателите.Ако някой има толкова много пари и не иска реклами, теоретично може да основе напълно независима медия и в нея да пише всичко, което не нарушава закона. Кога ли?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Медиите в БГ могат само да лижат задниците на управляващите с малки изключения като СКАТ, Канал 3 на Сашо Диков и няколко сайта.
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди България в класацията се нареждат страни като Вануату (51-во място), Гана (58-мо място), Самоа (61-во място), Намибия (68-мо място), Бенин (73-то място) и Източен Тимор (75-то място).Скоро не само като свобода на медиите ще се озовем в една класация с Африка
6
1
 
5
 
! Отговори
да ама не преди 12 години
Глупости,това че на повечето набедени журналисти не им е там мястото,не означава че някой им пречи.Вижте само с какви простотии ни занимават денонощно,защото така им е по-лесно..Днес подхванаха "рак на кожата" за да не би хората да забележат че деня е хубав и да ги забравят..а тези платени неправителствени проучвания ги знаем колко са верни.
5
3
 
8
 
! Отговори
до №2 преди 12 години
Така е бате, господари на ефира миналата седмица показаха кой е искал да ги цензурира. Схемата била на Първанов. Знаеш ли как се крадат 100 000 лева от парите за детската коледа? Питай Гоцето!
4
0
 
11
 
! Отговори
няма собствени мисли преди 12 години
Българският журналист няма собствени мисли и добре ги изразява!
3
3
 
22
 
! Отговори
няма свободни медии преди 12 години
В България няма свободни медии. За сметка на това си имаме режима на пожарникаря!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕП до НС: В България има цензура, медиите са истинска пародия, убиваща смисъла на самата професия. Какво се случва с българските медии? България е наред с Боливия и редица държави от третия свят!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И при свобода на словото и печата ни изпревариха тия от ТРЕТИЯТ СВЯТ!хахахахахаха