Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов

Преглед на печата за днес 14 май 2012 година
14 май 2012 07:45,
260
Ляв завой, подритване или предсрочен вот за Борисов
Снимка: БТА

"Ще вземе ли Борисов левия завой?", коментира "Сега". След изборите във Франция властта в България започна да плюнчи пръсти, за да проверява колко силен е новият политически вятър в Европа.

Премиерът Бойко Борисов има по-малко от седмица да се дегизира по новата мода, защото досега се държеше като десен талибан на срещите в Брюксел. Неговото престараване да сочи България за пример на другите как да поддържат фискална стабилност чрез мизерия може да му спечели подритване дори от покровителката му Ангела Меркел, защото дискредитира европейската десница като враг на народите.

Борисов трябва да си даде сметка, че времето му изтича, и ако не предизвика предсрочни избори, ще се яви най-късно догодина пред избирателите в много променена политическа атмосфера.

Наблюденията в България и по света показват, че при особена нужда хората са съгласни да търпят лишения до две-три години, но после скачат за правата си. Налага се Борисов да претърпи политическо прераждане, за да не последва съдбата на приятелите си Силвио Берлускони и Никола Саркози.

В най-близо време може да очакваме представление в стил социална отговорност на десницата.

"Иван Костов е последният български цар", казва в интервю за "24 часа" Борис Марков, шеф на Националния щаб за изборите и член на НИС на СДС. Според него на 15 май, когато Националният съвет на СДС ще обсъжда бъдещето на "Синята коалиция", група хора ще се опитат да предадат СДС като дар в нозете на своя владетел Иван Костов.

Марков припомня, че когато СДС управляваше, цялата собственост бе държавна. В този период за последно в българската история имаме такава абсолютна власт над собствеността, съдебната система, икономиката, медиите. Цялата тази власт се консумираше от Иван Костов, иначе премиер и председател на СДС. Реално погледнато, всичко това прави Иван Костов последния български цар.

Ако хората от СДС, които го смятат за свой владетел, успеят, СДС ще бъде погребан, няколко личности евентуално ще се спасят в българския парламент, а все по-малко хора ще се интересуват, че изобщо съществува такава организация, предупреждава Марков.

"С Костов на шията", коментира "Монитор". От последните социологически данни ясно се вижда, че десните избиратели са много разочаровани от "Синята коалиция" и предпочитат явяването на СДС на предстоящите избори самостоятелно.

Избирателите описват ситуацията в т.нар. "Синя коалиция" като доста нетърпима. Иван Костов (ДСБ) има място вече само в историята и е крайно време да слезе от политическата сцена.

Мартин Димитров (СДС) изглежда безличен, нехаризматичен човек, който е направил правилния ход, като подаде ръка на Костов през 2009 г., когато ДСБ щеше да остане извън парламента. "Синята коалиция" се оказа формална, по места даже структурите са разбити и хората от СДС и ДСБ воюват помежду си.

Воюват и в местните парламенти и не се вълнуват от бъдещето на коалицията. Според сините симпатизанти и двамата лидери трябва да подадат оставки и коалицията да бъде оглавена от нов, млад лидер. 60% от участвалите в допитването смятат, че коалицията съществува само за да оцелеят лидерите и няколко депутати. Така че май е дошло времето СДС да свали от шията си и Костов, и Димитров.

"Местенето на служби - повече вреди, не ползи", коментира в "Труд" Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според нея и без анализ човек се сеща за редица проблеми покрай едно механично "разхвърляне" на агенции и други институции из страната. Първо, ще струва пари. Необходими са разходи за самото местене, за обезщетения на онези чиновници, които откажат, евентуално за ремонт и оборудване на приемащите помещения.

Второ, ще усложни и оскъпи комуникацията на другите структури, които остават в столицата, с техните посестрими из провинцията. Местенето ще създаде условия за по-слаб контрол върху тези структури, които се "командироват" дългосрочно извън столицата.

И на следващо място, увеличената заетост в администрацията из провинцията ще бъде компенсирана от намалена заетост в столицата. Така печалбата на едните ще е загуба за другите.

Властта няма да разселва агенции и министерства според сведения на в. "Преса". Раздухването на идеята за т.нар децентрализация било кризисен пиар за отвличане на вниманието от революционните идеи на финансовия министър Симеон Дянков да  инвестира пари от Сребърния фонд в ДЦК.

"Отказали да местят администрацията, но ги е срам да си признаят", коментира лидерът на СДС Мартин Димитров. Корнелия Нинова от БСП също допуска, че властта е дала заден ход. И президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев прозря, че идеята на управляващите е само "маневра за отклоняване на вниманието".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Гладен...човек,жив...дявол;много станаха...гяволите в България.
26
7
 
23
 
! Отговори
лозунг преди 11 години
Тиквите - в бостана!
25
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем се разпищолеха разни псевдодемократи.Треперят им задниците от страх от Костов.То не беше царя,то не беше Бойко.Сега и комунистическата примадона Пръмова,все месии,спасители на рода български.На този етап има само едно спасение за скъпата ни татковина и то е мъдрото и далновидно управление на Костов.Голям държавник и управленец ,неоценен от наплашения български народ.
24
4
 
37
 
! Отговори
радио предаване преди 11 години
А в момента охраната на Тиквата храни кучетата му с пържолки. За българите - музика.
23
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Една от причините за повечето революции са точно мегаломанските строежи на властта за сметка на все по-обедняващия народ. Ако има действаща икономика, ще има пари и за магистрали. Но да правиш пътища с готови пари е по-лесно и по-доходно, отколкото да си блъскаш главата над непосилни икономически дилеми.
22
1
 
43
 
! Отговори
радост преди 11 години
Въпреки всички пари за ***, разходки с червени зилове из махалите, уж небрежно сбъркани бюлетини, заплахи и терор - Кюстендил избра СВОБОДАТА!!!!!!
21
1
 
42
 
! Отговори
паралелен свят преди 11 години
Най-добре е, пожарникарят да се заеме със здравето си, защото все по-често губи чувство за реалност и живее в някакъв негов си параноичен паралелен свят!
20
1
 
21
 
! Отговори
Karl Marx преди 11 години
Как буржоазията преодолява кризите? Чрез подготовката на нови кризи, още по-всестранни и изпълнени с още по-голямо насилие. И чрез намаляване на средствата за предотвратяване на кризите. (1876)
19
5
 
45
 
! Отговори
урааа преди 11 години
топчето пукна в Кюстендил! Герб ке падне!
18
3
 
39
 
! Отговори
ненужна вещ преди 11 години
Бъдещ бивш министър-председател, член на БКП, с богат опит в СИК, собственик на ЕТ герб, с инициали ББ, за нищо неспособен, с непоносим характер, никому ненужен, мрази всички, с чувство на пребито от съдбата куче, след тотален провал в политиката поради собствена глупост, спешно търси ново работно място. Предпочита да го наемат за батман, портиер, насъсквач или за ненужна вещ.
17
6
 
36
 
! Отговори
бившата ГДР преди 11 години
Т.н. "герб" много ми приличат на бившата ГДР - разложи се, разпадна се и някак си изчезна!
16
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еееееееее може ли ден без това ГАФФно!
15
26
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
*** си го казаха ясно и точно... - тяхната стратегия и генерална линия е да бият ГЕРБ на изборите... - никъде не се казва за някакви нови идеи, някакви планове за подобрение на живота ...
14
2
 
31
 
! Отговори
морско свинче преди 11 години
Този на снимката най-много ми прилича на морско свинче. Което няма нищо общо, нито с морето, нито със свинчетата. Тоест, прилича ми на нищо!
13
4
 
34
 
! Отговори
УЧЕНИКА СЕ У...СРА преди 11 години
На снимката - Тиквата гледа като т. жИВКОВ НА 10 НОЕМВРИ
12
3
 
27
 
! Отговори
wilchelm monke преди 11 години
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА - Какви приятели могат да са Тиквата и саркози ...че и берлускони?!?! пиша последните двама с малки букви, щото и те са ***! Обачеее...Тиквата/това е титла/ е и *** ***, с който в Брюксел се подиграват яко! Както и с всички БГ!!! Ляв или десен? Отдавна няма такива понятия в реалността. Всички са еднакви бандити! Обаче у нас са пладнешки разбойници! Надеждата е, че цялата ЕС простотия ще се срути, а тогава може и ние да се оправим. Само А.Хитлер трябва да се прероди!
11
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
"*** Нинова допуска, че властта е дала на заден ход"...************************************************************Допуска, или и се иска на заден ход... - дааа, ама тя не става... - нея кучета я яли...
10
11
 
7
 
! Отговори
arhar преди 11 години
Гоце отново каза, че не бил агент на ДъСъ ...Истината ли каза Гоце или излъга за пореден път ? А може би Гоце никога не е бил апаратчик на ДъСъ, а всичко това е една партенка, пусната от Станишев ?Говори се, че Гоце имал луксозен хотел в Белчин баня ...А може би Гоце няма хотел , а си има само една панелка и отново Станишев пуска партенки по негов адрес ?Не е важно какво казва Гоце ! Важно е кой вече му вярва !
9
2
 
28
 
! Отговори
! преди 11 години
Друго може да не може, ама в промяна на мненията си няма равен- доказано е! Лесна работа!
8
4
 
40
 
! Отговори
баш пандизчия преди 11 години
На където и да се движат Боко-тиквата и Цецо-шестака и техният ГЕРБ на ляво,на дясно,напред,назад ...все при нас ще дойдат.Повече от един път цял един народ не се лъже.Народа казва сбогом ГЕРБ,а ние ще кажем добре дошли при нас "колеги"