Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех

България била като Силициевата долина в Калифорния, ама преди 15 години
18 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
281
Плевнелиев ентусиазиран – градим София тех
Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА

В резултат на срещите досега в Сан Хосе стана ясно, че големи фирми като Google, Hewlett Packard и Cisco ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, обяви президентът Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ.

По думите на държавния глава "София тек" ще бъде платформа за иновации и предприемачество в областта на информационните технологии.

"България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи.

Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят", допълни още Росен Плевнелиев и продължи:

"До края на годината София тех парк ще има парцел, ще има концепция, ще има стратегичеки партньори, ще има ясно финансиране, ще бъде опериращ към края на годината от гледна точка на някои от неговите механизми”.

Платформата "София тек" е финансирана с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по думите на държавния глава "ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех”.

Росен Плевнелиев сравни сегашната ситуация в България с научноизследователския комплекс на НАСА в Силициевата долина в Калифорния преди 15 години.

"Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели. Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии", заяви президентът и завърши:

"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе".

Пак там ще бъде разположен
музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
10
 
! Отговори
Mаcintosh преди 11 години
И с какво този проект ще помогне за намаляване на безработицата. Да, ще се отворят работни места за някои от по-младите специалисти, но колко пък по-голям е броят на безработните на възраст над 35 г. С тях какво ще стане? Плевнелиев пет пари не дава.
165
2
 
8
 
! Отговори
Violetta преди 11 години
Много се изхвърля Плевнелиев. Нищо няма да излезе от това. Не е лошо тази енергия да я хвърля в по-важните социални въпроси - като здравеопазването, социалните помощи и много други.
164
1
 
5
 
! Отговори
маниту преди 11 години
190...тая нема да стане бе...Нема пАре.И като поместАт 'иляда чиновника да не би да цъфне провинцията?И 'земи се образовай що е то децентрализация...оти Боко си е *** *** барем и ти недей да простееш...
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 190, ааа това беше то 183, не за 189 :)
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 186 ами , нали сега децентрализират власта, ще махат министерствата от София и ще ги местят в провинцията. И това ли си проспал? Никой не иска градът му да е претъпкан, и аз искам да се изнесат малко хората и да има поминък в цяла България, но не можеш да очакваш 4000 IT -та да работят в Куртово Конаре (Нищо лично към жителите му)
161
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЛООО КОМПЛЕКСАРИТЕ ... тука темата не е за комплексите ви София или не в София ... тука темата е съвсем друга !
160
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе в тази държава само София ли е град? И това ви пита софианец....
159
2
 
15
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 11 години
Жалко, аз мислех, че ще го разположат в квартал Христо Ботев или Факултета? Там има най-подготвени кадри? Странно защо президента не ги е взел с него?
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
в БГ има доста хора които разбират от IT, но ... такива хора има навсякъде. Нима в Пол6а или в чехия или Румъния няма ?Въпроса е какво е готова да направи държавата по събирането и стимулирането на тези хора.
157
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Извадете си за малко малко главите от г.зовете! Т.е. излезте от София. България изчезва, села и градчета умират. Разрухата е навсякъде. Страната не може да живее подтисната от корупция и кражби. Това че сте построили няколко стъклени сгради в София и сте направили за кестените няколко мола (да се чувстват велики) нищо не значи. Под лъскавата обвивка (и то само на едно място) има една прогнила и разпадаща се страна.
156
2
 
5
 
! Отговори
ikavalov преди 11 години
Хубаво звучи, това ако стане ще има надежда България да постигне нещо в света на информационните технологии, но да не излезе сценарии за източване на пари, в който са замесени големи компании и българското правителство.Защо пак във София?
155
3
 
4
 
! Отговори
vlastelinat_ring преди 11 години
Той Плевнелиев голям пък ентусиазъм извади! Сигурно защото я няма първата дама с него, да го ръчка в ребрата! Станахме за смях пред хората.
154
3
 
3
 
! Отговори
гошо преди 11 години
този нищо не може че да очакваме да го направи, не е негова идеята за бизнес парка в младост, той само крадеше.сега ще прави същото.стойте и гледайте.нищо за държавата а само за него и неговите фирми и хора.др парк няма да се направи, само мечти и добър маркетинг
153
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дрън - дрън
152
2
 
4
 
! Отговори
До 162 преди 11 години
Ако наистина си в САЩ не може да не си забелязал, че над 90% от населението в повечето щати са съсредоточени в и около големите градове.
151
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България имаШЕ много обучени и талантливи специалисти. Сега има паразитни политици, корумпирана полиция, скап и още по-корумпиран съд, огромна раздута бюрократична администрация за хранене на близки и познати на политиците и обслужване на техните дребни сделчици. А пък политиците служат за обслужване на едрите сделки на олигархията, бившите комунисти и ДС-ари. И къде в цялата тази картинка вижаде силициевата долина в зародиш? Виското технологичните проекти не се раждат от дребни сметчици.
150
2
 
15
 
! Отговори
Срам за БГ преди 11 години
"Президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в САЩ. Снимка: БТА"Не е нужно постоянно да ни натяквате, че този ни е президент. И без да ни го натяквате го знаем, и без да ни го натяквате ни е достатъчно срам от това.
149
3
 
20
 
! Отговори
връзка с реалността преди 11 години
Този плъх не вижда ли трагедията, разрухата и тоталното обезверяване на хората, което се вижда навсякъде в България, а се прави на интересен? Кой ще работи в "София тек"- неграмотните *** и как ще накара младите образовани хора, които емигрират масово и не желаят и да чуят за връщане! Тези хора нямат връзка с реалността!
148
3
 
6
 
! Отговори
eва преди 11 години
Разбира се, че ще строим технологичен парк и ще инвестираме в ИТ сектора.Нали все пак съпругата му си направи такава фирма, а семейният бизнес трябва да се подкрепя с всички сили.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво ! -дайте път на кадърните и умни хора !