ПРО-то на НАТО вече ни пази

България е покрита от първата фаза на отбраната, обяви Николай Младенов
Обновена: 21 май 2012 08:51 | 21 май 2012 07:00, Красимир Ангелов
259
ПРО-то на НАТО вече ни пази
Президентът Росен Плевнелиев (крайният в ляво) говори с Барак Обама и Андерс Фог Расмусен преди официалната снимка: Снимка: Reuters

Цялата територия на България е покрита от първата фаза на противоракетната отбрана (ПРО) на НАТО, заяви министърът на външните работи Николай Младенов.

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО обявиха на срещата си в Чикаго тази нощ българско време създаването на първата фаза на системата за противоракетна отбрана на алианса, съобщиха световните агенции.

"Политическите решения, които бяха взети преди две години в Лисабон, вече са операционализирани в реални измерения. На този първи етап страните, които участват в рамките на европейския континент са Турция, Румъния, Италия, Испания, Полша, които със своите способности и със своите територии позволяват реално цялата територия на България да бъде защитена от нова заплаха, която може да се появи от регионите на нестабилност”, обясни българският външен министър, цитиран от "Фокус".

Това е първият от четирите етапа, които трябва да доведат допълното разработване на отбранителната система, основана на американска технология, към 2018-2020 година, отбелязва Франс прес.

"Ние наричаме това междинна система, която ще ни позволи да се защитаваме от заплахи, идващи зад пределите на евроатлантическата зона", заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след първото работно заседание на 28-те.

Противоракетният щит ще бъде командван от база в Рамщайн, Германия и ще се състои от свръхмощен радар, разположен в Турция, ракети Ес Ем -3 на фрегати "Иджис" в Средиземно море и прехващачи, разположени в Полша и Румъния.

Още по темата

"За нас е важно НАТО да държи отворени вратите за бъдещо разширяване”, обяви президентът Росен Плевнелиев след първата сесия на срещата на върха на алианса в Чикаго.

Държавният глава на България беше категоричен, че страната ни категорично подкрепя инициативата и ще работи за нейното окончателно финализиране на територията на всички държави, участващи в програмата.

Росен Плевнелиев заяви, че в първата сесия на срещата на НАТО не е обсъждана позицията на Франция за по-ранното си изтегляне от Афганистан. Българският президент беше категоричен,  че няма промяна в плана за изтегляне на българския контингент.

"Нашата позиция е много ясно комуникирана по всички нива. Ние сме прозрачен и търсен партньор. Ние не изненадваме неприятно нашите съюзници, напротив те могат да знаят и да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним”, заяви Плевнелиев.

На срещата стана ясно още, че НАТО не възнамерява да се намесва в Сирия, за да сложи край на насилието. По думите на Андерс Фог Расмусен алиансът осъжда репресиите на режима срещу населението.

Според него най-добрият начин за намиране на изход от сирийската криза е планът на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан, предвиждащ прекратяване на огъня.

"Ние решително осъждаме поведението на сирийските сили за сигурност и репресиите срещу населението и призоваваме сирийските ръководители да се съобразят със законните искания на сирийския народ", добави Расмусен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
1
 
9
 
! Отговори
електро каска преди 12 години
нашия е пълен ***, само по снимката си личи... щом щита го командват германци - аз ще съм спокоен, поздрав с feuer frei. питам се кой ще ни пази от политиците и ***? и кога най-накрая ще имаме армия която реални ще може да си изпълнява функциите по защитаване на териториалната ни цялост.
114
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обама и натовеца сочат непотребният натрапник! ;)
113
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Анонимни, за кой католицизъм говориш? За онзи юдейски клон, чиито духовници са евреи? За онзи католицизъм, който си издигна статуя на Христос като земен ЦАР СЪС ЗЛАТНА КОРОНА?!Ако това им е католицизма, нищо чудно, че Православието не ги долюбва...
112
1
 
9
 
! Отговори
КЛОУНИ преди 12 години
Тия всички са циркаджий.Какъв щит са построили когато Руснаците ще им спрат тока на сателитите.От там на татък са слепи и глухи.Ще използват морзовата азбука.Буха ха ха.*** си играят на космически разбойници без да са си защитили космоса.Сбирка на фалиралите държави без космическа армия седнали щит да правят.***.
111
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 129 спомена *** в БГ , кой краде повече в България , *** или българите , с тях има проблем но по-големия проблем са самите българи
110
1
 
8
 
! Отговори
Какво му има? преди 12 години
Нашто, улавото, много се върти. Що го пратиха да ни излага. То от друга страна добре: Нека ГЕРБ му берат насмешките./// Що ли го сочат с пръст. ЩОТО Е КРАСИВ????///
109
1
 
9
 
! Отговори
До 119 преди 12 години
Европата е пълна с ислямско население - та как ще ни пази от ислямския фундаментализъм?По същата логика ни пази и от *** в БГ. Или тях от българите - не е ясно.
108
0
 
10
 
! Отговори
Неук преди 12 години
А ПРО-то засича ли терористи камикадзета ?
107
1
 
5
 
! Отговори
ром преди 12 години
Хах в туй ракета бакър има ли ба батей де го държите да зема за десата
106
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
плевнята от Гоце Делчев във Вашингтон , доста му дойде , а
105
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тинче , не ти отърва , за това така казваш , тя най- много са им яли попарата както на руснаци така и на германци , но единственото което ги е спасило да не бъдат част от империята на злото е католицизма , там за панславизъм не се говори.
104
3
 
19
 
! Отговори
СМЯХ преди 12 години
Само не ми е ясно Плевнелиев наистина ли не го слуша главата или от малък глупости говори.За няколко секунди "ИСКАНДЕР" ще направи от *** пустиня по голяма и хубава от Невада.***!Първото нещо което Руснаците ще унищожат е ПРО на съответната територия защото това ПРО е точно срещу Руссия насочено.
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дам, така ни пази, както едно време мутрите ни "пазеха" от самите тях, когато им играеш по свирката.
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гербере тия дето им викаш най велики са слуги на финансовия интернационал и саркози берлускони обама и секви други не си мисли че тоя който дава парата ще се покаже това не тие боко да реже ленти да не по,мислиш че само за него говоря същите хора създадоха комунизма социализъма и така нататък имената са им лео коб ротшилд рокфелер и прочие те слагат на власт обама и други като него човека зад обама е хенри кисинджър а зад путин е нейтън ротшилд две лица на един картел
101
2
 
7
 
! Отговори
ngfhgk преди 12 години
Аааа, сега искат да спрат насилието в Сирия ?! Нали те го предизвикаха. Само, че ще им е трудно, защото: "Край брега на морееето"( за Тартус става дума ) се веят Руски флаговеее !!!
100
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 112 от експанзията на ислямския фундаментализъм , ако не знаеш
99
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Полша, анонимни, в момента не ме интересува какво мисли за Русия.
98
0
 
13
 
! Отговори
до 93 преди 12 години
Ами това че няма да останат хора не е вярно. Ще останат *** защото тях не ги е страх да се множат. Правете деца и вие. Това е спасението за нацията ни. Хайде аз отивам да правя.
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еййй аз се чудя що толкова спокойно спах тая нощ, а то щот съм се чувствал в безопасност:)))))
96
2
 
5
 
! Отговори
D-r Stoyanov преди 12 години
Какво слагачество само, при това в прав текст! "Ние не изненадваме неприятно нашите съюзници, напротив те могат да знаят и да бъдат сигурни, че когато кажем нещо ще го изпълним. А нали се сещате, че ние казваме не това, което мислим, а това, което другите искат да чуят от нас....Жалка работа