Радарът от ПРО на НАТО в Турция вече действа

Той се намира на 700 км от границата с Иран
Обновена: 17 яну 2012 14:27 | 17 яну 2012 14:25, Елка Василева
59
Радарът от ПРО на НАТО в Турция вече действа
Снимка: Архив Reuters

Радиолокационната станция за ранно оповестяване за ракетно нападение, която е част от системата за противоракетна отбрана /ПРО/ на НАТО в Европа, е пусната в експлоатация.

За това съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на турското външно министерство.

Още по темата

През септември миналата година Турция даде съгласието си за разполагане на радара в провинция Малатия, окръг Кюреджик /Югоизточна Турция/, на около 700 км от границата с Иран, като компонент от създаваната ЕвроПРО.

От НАТО обясняват плановете за разполагане на системата за ПРО с нарасналата заплаха от използване на ракети с малък и среден обсег в Близкия изток, на първо място от страна на Иран.

Редица турски политици се обявиха против разполагането на елементи на ПРО на НАТО в Турция. Според тях в случай на евентуален въоръжен конфликт между НАТО и Техеран във войната ще бъде въвлечена и Турция.

От своя страна Иран разкритикува съгласието на Турция да приеме радара на своя територия, като отбеляза, че тази стъпка само ще засили напрежението. Официална Анкара смята, че противоракетният щит не е насочен срещу която и да е страна.

Данните от радара в Турция ще бъдат получавани както в командните центрове в САЩ, така и на американските кораби, оборудвани с противоракети, включително и тези, които патрулират в Средиземно море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: НАТОТурциярадарПРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
2
 
! Отговори
славянин преди 12 години
За този радар е достатъчен един залп на една установка ''Искандер'' и ..........................,радарът го няма! Както се казва - асиметричен отговор, с ракети за няколко стотин хиляди изчистваш установка за няколко стотин милиона! А без радар всичката им ПРО e сляпа! Тези радари, самолетоносачни групировки са много габаритни цели и по тази причина - много уязвими!
50
0
 
6
 
! Отговори
Гиви Орджоникидзе преди 12 години
Ех тази война с грузия ви е залепена за устата като първомайски лозунг Та това даже не беше война имаше 1 2 сражения при които командира на 58-*** армия даже беше ранен или убит не съм сигурен колона от около 40 бронирани машини на 58-*** армия попада под обстрел на грузинската артилерия при Джава След това цялата грузинска армия се изтегли и окопа около Тбилиси Голямо геройство да воюваш срещу 20 хилядна армия която се изтегли изкарвате го едва ли не руснаците още веднъж спечелили отечествената войнаТа това даже е огромно унижение да ранят командира на 58-*** армия при положение че русия е велика сила а грузия е малка и млада държава При равностоен противник само ядреното оръжие спасява русия За може да няма никой жив да им гледа посраните ***!
49
4
 
1
 
! Отговори
До ген.Шварцкопф преди 12 години
Шварцкоп(Ф) ли си, Dummkopf ли си, не знам, ама аз не искам война.Дали ще ме утрепят с ЯО или с кривак, все ми едно.Твоите Щати си ги бодни на шапката!Че са силни, силни са - печатат зелени хартийки, купуват мозъци от цял свят и какво? Бързо бягаха от славяните през август 2008-*** в щата Източна Джорджия (Грузия, демек).Зае... Хъмвита с техника и документи, само да спасят задниците си.Освен техника (леле-е, колко уязвима от хакери и смущения!),трябва мотивировка.И забрави думата "конвенционално"
48
1
 
8
 
! Отговори
Кольо преди 12 години
На снимката - старт на американска междуконтинентална балистична ракета LGM-30 Minuteman-3
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи първо ще гръмнат радара в Турция ако почне война.Че тя една ракета лети с 10000 километра в час.Ранно предупредени късно предупредени ако е с ядрена бойна глава няма особен смисъл да се бяга.Просто ще умреш уморен хах..
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Данните от радара в Турция ще бъдат получавани както в командните центрове в САЩ, така и на американските кораби, оборудвани с противоракети, включително и тези, които патрулират в Средиземно море."Това си е чист шпионаж, на всичкото отгоре Европейските държави плащат милиони за да бъдат шпионирани от САЩ.
45
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Русия вовеки ,смърт на паразита Сащ !
44
7
 
13
 
! Отговори
Киевски Рус до 48 преди 12 години
Хмм...каква възхита от войната, все едно е лектронна игра..защо си мисля, че не си помирисвал барут никога?
43
3
 
16
 
! Отговори
Киевски Рус преди 12 години
Хъъъмм.....мисля, че няколко милиона изчезнали иракчани+лагери на смъртта + оскверняване на трупове не са многохуманен начин. Въоръжава се този, който иска да води войни, Русия няма намерение да напада никого, ето защо й трябва само ядрената триада.
42
19
 
10
 
! Отговори
Шварцкоп преди 12 години
Ето че вие русофилите патриоти сами стигнахте до разликата между САЩ и русия. САЩ могат да постигнат успех срещу СИЛЕН противник без да използват ЯО! А на русия и е от жизнена необходимост ядреното и оръжие! Ама то с ЯО всеки може стига да го притежава. Въпроса е да постигнеш успех по конвенционален път с нанасяне на точни удари само по военни обекти при минимални загуби и постигането на убедително крошение на противника! Ето това прави САЩ единствената реална супер сила в света към момента!
41
3
 
6
 
! Отговори
Киевски рус до 45 преди 12 години
Благодаря браткоза разбирането, лека вечер.
40
4
 
12
 
! Отговори
Киевски Рус до 44 преди 12 години
Остави ги братко мой, те война не са виждали освен по ТВ или пред монитара на компютъра. Реално с плана "Анаконда" /притискане на Русия/ НАТО харчи пари, които могат да спасят много човешки животи, да излекуват много болни деца. Анаконда е една бездънна пропаст, която може да свърши само по един начин-ядрена война.
39
7
 
23
 
! Отговори
Яо преди 12 години
Нормално е за Русия да разчита на ядрения си арсенал и да не си губи времето за глупости с конвенционални оръжия - всеки, който реши, че може да посяга на Русия, би трябвало да е наясно и да си е сметнал последствията. С конвенционални оръжия се въоръжават тези, дето постоянно воюват с по-слаби противници с цел завоюване на територия и ресурси, които не бива да бъдат опостушени от ЯО. Русия няма такива планове, за нея войната винаги е Свещена, Отечествена и винаги се води до победа или смърт.
38
6
 
20
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
А кой се забавлява да притиска една ядрена държава в ъгъла и защо? На кого Русия е подпряла с оръжия на границата с агресивни намерения? Кого заплашва?Има една държава, която ще изчезне за 10 години от картата, ако не води поне 2 войни едновременно, и това е САЩ! Те рано или късно ще посегнат на Русия и тогава заедно с тях ще си го получим всички, дето обичаме американското знаме повече от нашето и предпочитаме английски думи пред български, за да се направим на учени.
37
3
 
10
 
! Отговори
Киевски Рус до 41 преди 12 години
Не зная в Русия дали ще има забрана за ядрените оръжия, но определено ако натискът на НАТО се увеличава може да натъпи забрана на коневционалните оръжия:))) Всяка ракета с ядрена глава, като се почне от системите СМЕРЧ та чак до балистичните и крилати ракети. Всичко с ядрени бойни блокове.:))
36
3
 
12
 
! Отговори
Киевски Рус преди 12 години
Това е математически невъзможно, 30 държави срещу една. Естествено, че ще се използва ЯО, реално аз също съм против масовото навлизане на нови системи, с изключение нанаПВО системите С-400 и С-500. И една ядрена триада, нека парите за армията да седадат на бедните и нуждаещите се. Който иска да си прави войнички, проблемът си е негов, но ответен ядрен удар ще има.
35
6
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
Да така е военната доктрина на русия е подчинена на употребата на ядрено оръжие при война с НАТО Просто самото руско военно ръководство осъзнава и признава че в конвенционален конфликт не могат да се противопоставят пропорционално на САЩ и НАТО и се хващат за ядреното си оръжие като удавник за сламка Така е правото на по-слабия притиснат в ъгъла бивш колос!
34
4
 
12
 
! Отговори
Киевски Рус преди 12 години
Русия за първи път в историята си навярно не отделя колосални суми за оръжие. Светът така е много по-добър, реално жизненият стандарт, който се достига и продължава да се повишава е нещо прекрасно, хората искат да ходят на екскурзии, почивки в чужбина, да живеят добре и да се обичат. Всичко това сега се постига, навярно за първи път в историята на Русия, а ядреното ържие е гарант за сигурността. Който иска нека воюва и напад:)
33
1
 
13
 
! Отговори
Киевски Рус преди 12 години
Това е така, но Русия няма да воюва конвенционално с НАТО, дори и с Турция няма да воюва конвенционално, а да не говорим с цяло нато, това е залегнало и в стратегията за употреба на ЯО в Руската федерация.
32
8
 
9
 
! Отговори
RRR преди 12 години
че русия е сила никой не може да отрече но при конвенционален конфликт с сащ,нямат шанс...просто технологично са много по назад НАТО и САЩ превъзхождат русия в брой жива сила техника(танкове самолети) технология Самолетите на САЩ и НАТО базирани в Европа са около 6500 без тези базирани в САЩ Канада Аляска Към момента руси разполага на всички направления с не повече от 3000 самолета Това се признава и от самите руски генерали!