Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни

Едва 30% от тях имат платена работа
23 май 2012 22:36,
431
Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни
Снимка: Reuters

Средно около 40 на сто от ромите в Европа живеят в домакинства, в които някой си е легнал гладен поне един път през последния месец, защото не е могъл да си позволи да си купи храна. Това сочи доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Той се основава на две проучвания на социално-икономическото положение сред ромите и лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост, в 11 държави членки на ЕС, сред които и България, и в съседни европейски страни.

Около 45% от проучените роми живеят в домакинства, в които липсва едно от следните неща: вътрешна кухня, тоалетна, душ или вана или електричество.

Средно по-малко от 30% от анкетираните роми имат платена работа. Само 15% от участвалите в проучването млади роми са завършили общо или професионално средно образование. За сравнение такова образование имат над 70% от хората от мнозинството, живеещо в съседство.

Много роми продължават да бъдат изправени пред дискриминация и социално изключване в ЕС, сочат още изводите от доклада. Според резултатите положението на ромите е средностатистически по-лошо, отколкото на лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост.

Освен сред роми у нас изследването е проведено и в Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

„Резултатите от тези проучвания представят мрачна картина на настоящото положение на ромите в 11-те проучени държави-членки на ЕС“, заяви директорът на FRA Мортен Керум.

„Все още има дискриминация и антициганизъм. Резултатите показват, че са нужни бързи и ефективни действия, по-специално във връзка с по-добро образование на ромите. Това е ключов фактор за осигуряване на бъдещия им потенциал и ще даде на младите роми уменията, които са им необходими, за да излязат от порочния кръг на дискриминация, изолация и бедност“, допълни той. 

Междувременно днес Европейската комисия призова държавите-членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които са между 10 и 12 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още по темата: докладромиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** = КЪРЛЕЖ
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пенчо, бре чети! Пенчо не чете.Пенчо, работи! Пенчо пак не ще...Пенчо го мързи. Гледа да лежи.Ходи, та се май. Дири да играй...Време се мина, Пенчо порасна,иска да яде, няма откъде." ..................................................Хубаво че го е казал бележит човек!Бих искал драги съфорумци да използвате този куплет винаги, когато стане дума за интеграции.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
v hollandia gi ima tez mizernitsi ak 7'62
26
2
 
10
 
! Отговори
Моля ви преди 12 години
Моля ви дай ме 20 стотинки!!!
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А колко процента от *** активно си търсят работа или колко процента от *** предпоччитат да си лежат вкъщи и да чакат на помощи Държавата трябва да се стегне помощи за *** само след свършена работа да копае градинки да чисти улици и пощади и т. н.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо им са тоале4тни когато на пътя,тротоара или където и да е свалят гащите като им се иска.Хелзинският комитет не можее ли да протестира та да им ги събираме по улиците.
23
2
 
26
 
! Отговори
опит от миналото преди 12 години
По времето на соца в нашия град решиха да интегрират ***. Раздадоха им апартаменти в града. И...*** само за по-малко от година съсипаха всиЧко - изгоряха паркета за отопление, коне пасяха в зелените площи, каруците бяха паркирани под терасите...накрая и дограмите свалиха, И СЕ ВЪРНАХА ОБРАТНО В КОПТОРИТЕ В *** МАХАЛА.
22
4
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Toi i ADOLF *** se e opital da gi integrira i e imal napredak samo ce ne mu e stignalo vremeto
21
2
 
17
 
! Отговори
брат МУ на винету преди 12 години
ми да станат ОВЧАРИ ,търсят се доста ,още повече ,че катарците искат МЕСО
20
3
 
49
 
! Отговори
wasp преди 12 години
*** логиката, от не ромите непрекъснато се иска да правят нещо, да интегрират и подобрят живота на ромите, а в същото време господата роми нямат абсолютно никакво желание за това.Чакат само на готово да им се дава и не си мърдат пръста за нищо! Не работят, но за сметка на това им раздават къщи за без пари, помощи и какво ли още не. Аз работя и дори не мога и да мечтая да имам някога подобна къща! Кой е дискриминиран в крайна сметка???
19
3
 
34
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
///Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни///..........за разлика от българите които имат ток храна и жилища и много работа...........ама след като си платят данъците тока и осигуровките им остават много по-малко пари от на ромите...........
18
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми интегрирайте ги бе драг европейци. Постройте им къщи, дайте им помощи поглезете ги малко, гъди гъди
17
3
 
13
 
! Отговори
boyaciya преди 12 години
tezi hora jiveyet den za den ;dneska iho utre tiho tova ne e jivot .az sim turcin ;imam vora tok i toalet na no si pravya malko smetkata;
16
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предлагам ново заглавие на статията:"Ромите (независимо дали евро или не) - мързеливи, нагли, крадливи... с една дума - ***! "
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не става само с рев трябва и акъл и да работят и тия *** що не идат във богатите държави ами висят тука. Да ходят да берат ягоди в Испания ама *** му дай лежи по цял ден и нощем да ходи да краде.
14
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, пак ще се наливат някакви пари за тази ***...
13
2
 
32
 
! Отговори
Охранител преди 12 години
Евроромите били бедни и гладни! Не само евроромите! *** ли е, гладен е, където и да е по света и точно това заслужава, защото, където и да е по света, на *** не му се работи, защото е мързелив, ***, не иска да се образова...и дори и да му предлагаш работа не я ще, защото краденето му е по-сладко...все към далаверката гледа...
12
3
 
40
 
! Отговори
Психоглог преди 12 години
"...Все още има дискриминация и антициганизъм.."Все още ли? Не, ***, развъждайте ги на наш гръб, дайте им още аванта, вдигнете ни данъците и пенсионната възраст, за да ги хрантутим, после питайте защо не ги обичаме и ставаме все повече "антициганисти"!!! Да ви с.ера у главите кухи, избеснявам вече!!!
11
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Само 15% от участвалите в проучването млади роми са завършили общо или професионално средно образование." И кой им е виновен за това при условие, че образованието е безплатно, та даже и помощи им дават? По татово време като им плащаха да учат какво се случи? Да не би да се образоваха? Хуманизмът е хубаво нещо, ама е добре да е подплатен от реализъм. *** са друг тип хуманоиди и тях само боя ги оправя ! Помощите ги правят лениви .
10
4
 
26
 
! Отговори
нервна преди 12 години
Европейската комисия призова държавите-членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромитеЕдинствената работеща стратегия за цялостната интеграция на *** носи кодовото название АК 47,но не мога да споделя детайлите в нея,че ще ми откраднат патента.