Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни

Едва 30% от тях имат платена работа
23 май 2012 22:36,
431
Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни
Снимка: Reuters

Средно около 40 на сто от ромите в Европа живеят в домакинства, в които някой си е легнал гладен поне един път през последния месец, защото не е могъл да си позволи да си купи храна. Това сочи доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Той се основава на две проучвания на социално-икономическото положение сред ромите и лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост, в 11 държави членки на ЕС, сред които и България, и в съседни европейски страни.

Около 45% от проучените роми живеят в домакинства, в които липсва едно от следните неща: вътрешна кухня, тоалетна, душ или вана или електричество.

Средно по-малко от 30% от анкетираните роми имат платена работа. Само 15% от участвалите в проучването млади роми са завършили общо или професионално средно образование. За сравнение такова образование имат над 70% от хората от мнозинството, живеещо в съседство.

Много роми продължават да бъдат изправени пред дискриминация и социално изключване в ЕС, сочат още изводите от доклада. Според резултатите положението на ромите е средностатистически по-лошо, отколкото на лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост.

Освен сред роми у нас изследването е проведено и в Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

„Резултатите от тези проучвания представят мрачна картина на настоящото положение на ромите в 11-те проучени държави-членки на ЕС“, заяви директорът на FRA Мортен Керум.

„Все още има дискриминация и антициганизъм. Резултатите показват, че са нужни бързи и ефективни действия, по-специално във връзка с по-добро образование на ромите. Това е ключов фактор за осигуряване на бъдещия им потенциал и ще даде на младите роми уменията, които са им необходими, за да излязат от порочния кръг на дискриминация, изолация и бедност“, допълни той. 

Междувременно днес Европейската комисия призова държавите-членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които са между 10 и 12 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още по темата: докладромиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
349
3
 
15
 
! Отговори
Бременна преди 11 години
в първия месец отишла на лекар, за да се консултира за поведението си по време на беремнността и лекарят и отговорил,че е закъсняла за съветите за които е дошла. *** са увредени от зачеването си , израстват с манталитета на родителите си по контейнерите, те не желаят промяна, живеят ден за ден и са готови да те убият за 5 лв.
348
3
 
14
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 11 години
Болиме оная работа за *** *** , ако ще да умрат от глад , поне ще отърват света от присъствието си. Никой няма да плаче за тях.
347
3
 
24
 
! Отговори
Българин преди 11 години
И е безумно нагло от страна на тоя - Керум - да твърди, че *** били дискриминирани в образованието. При положение, че се раздават безплатни закуски в училищата само за ***, че има безплатен училищен траспорт само за *** (дори за болните дечица с увреждания няма такъв), и то като имаме предвид, че всичко това се плаща с данъците на родителите на Българчетата, газещи в кал и преспи, защото *** данък не плаща, това всъщност е чудовищна расова дискриминация на БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА.
346
2
 
17
 
! Отговори
Българин преди 11 години
393 право казва. Вижте колко изявени арменци има - във финансите, науката, културата, а българските арменци са шепа хора !!! А 1 000 000 *** с кого могат да се похвалят - Чирков и Софи Маринова, щото нещото азис няма как да го приемем като достойно за хвалба.396 - раждаемостта сама по себе си не е проблем - дедите ни също са имали по 8-10 деца, но са ги отхранвали и изучвали - и то БЕЗ за получават социални помощи - с труд на нивата от тъмно до тъмно.
345
2
 
17
 
! Отговори
кандидат ром преди 11 години
Ако се пиша "***",ще ми даде ли държавата безплатно обучение на децата ми,безплатно здравеопазване и пари(помощи).Ако това е начина да си оправя живота,още в понеделник отивам и се пиша "***"
344
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стига сте хленчили за ***. трудът е превърнал *** в човек. а работа има в изобилие, поне за тях.
343
2
 
21
 
! Отговори
ключов фактор преди 11 години
Ключов фактор е НЕ образованоето, а РАЖДАЕМОСТТА! Докато раждат МНОГО деца, ще се ВАЛЯТ в мръсотия!БЪлгарските са образовани, защотот раждат по 1-2 деца, а някои- и нито едно! Зависи как преценяват хората, дали ще имат пари, жилище да възпитата и образоват бъдещето дете.Вече и турците не раждат БЕЗРАЗБОРНО, а само толкова, колкто ще могат да хранят, обличат, възпитат, да им дадат образование.Няма такъв "филм";Държавата е длъжна"! Нито пък ние сме длъжни да им плащаме СОЦИАЛНИ помощи !
342
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 11 години
какво имате против ***:***
341
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да направят на всички евро-роми една страна....и да ги отделят тамвсяка страна от еврозоната ще отдели по някои лев и така.и да им сложат визи
340
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евроромите- необразовани, мързеливи и крадливи! Е, при това положение как да имат работа и съответно по-висок стандарт? Вие да сте виждали *** архитект, учен, адвокат, лекар? Дори и да има са 1 на 1 000 000! Защото от 1 000 000 само 1 е положил усиля за да стане човек. Останалите само чакат помощи изнаят да хленчат колко да бедни. Ами да си седнат на за...те и да почнат да учат и да работят! Пък тогава и работа ще имат и пари и нормален живот. Ама не става без труд!
339
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв потенциал? *** и потенциал са две взаимно изключващи се понятия. Има и изключения, но тези ***, които са развили потенциала си, са го направили и без специални "интеграционни" програми и наливане от пусто в празно.
338
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Но пък си имат Уорлик, това е важното!
337
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо да работят след като има кой да им дава социални и детски-те 90% живеят от това
336
3
 
0
 
! Отговори
ББ преди 11 години
Да дойдат, аз ще ги нахраня с по-малко от пет хляба...И аз мога да правя чудеса. Знам откъде да взема!
335
3
 
39
 
! Отговори
г преди 11 години
Гледай един репортаж в *** махала и там една *** псуваше по репортерката и викаше , че кат нямало работа и пари нямало да си плащат сметките . Аз съм с висше образование и 2 западни езика и за мен няма работа , те с 2-ри клас искат ...
334
3
 
33
 
! Отговори
sameca преди 11 години
Само да отбележа нещо което никой политик не отбелязва - така наречените"роми" са си МАЗНИ И ПРОТИВНИ ***, НО ИСТИНАТА КОЯТО СЕ КРИЕ Е , ЧЕ ТЕ В МОМЕНТА СА 1 500 000 В БГ, МАЛКО ПО МАЛКО ОТ НАПУСНАЛИТЕ СТРАНАТА БЪЛГАРИ ОТ 90 ГОДИНА НАСАМ, ВСЪЩНОСТ ПИТАМ КОЙ Е ГЛАДЕН А..............?
333
4
 
32
 
! Отговори
ан преди 11 години
ПО ВРЕМЕТО НА ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ *** ИМАХА РАБОТА И НИКОЙ ОТ ТОЗИ ЕТНОС НЕ СЕ ОПЛАКВАШЕ ЧЕ ЖИВЕЕ ЛОШО. ИМАШЕ ФАБРИКИ ЗАВОДИ СЕЛСКО СТОПАНСТВО И *** РАБОТЕХА НАЙ ЧЕРНАТА РАБОТА. СЛЕД КАТО НИ ДОКАРАХА ХАМЕРИКАНСКАТА ПСЕВДО-ДЕМОКРАЦИЯ ВСИЧКО КОЕТО ДАВАШЕ ХЛЯБ НА ХОРАТА НЕ САМО НА *** А И НА БЪЛГАРИТЕ БЕШЕ УНИЩОЖЕНО. ЗА ДА МОЖЕ ДРУГАРИТЕ МУТРО КОМУНИСТИ ДА ИЗКРАДНАТ ТОВА КОЕТО БЕШЕ ГРАДЕНО СЪС ГОДИНИ ОТ НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ. ТОВАЕ ГОЛАТА ИСТИНА. НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
332
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво малцинство са ***, та те са повече от редица европейски народи .Ако са 12милиона са повече от българите,чехите,гърците,сърбите,словенците,словаците,унгарците,хърватите,балтийските народи и още куп други! А ако броиме Индия и Пакистан от където идват,са много повече от всички бели по света взети заедно!
331
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо на тоя свят не идва даром! За да получиш трябва и да вложш! Ей това трябва да го разберат! Да хората получават пари, но първо са учили сума години и после работят за тези пари! Кой ще ти даде иначе пари? Ей така заради черните ти очи както се казва. Никой! Даже животните полагат усилия за храната си. Учат се да ловуват и т.н. Просто така е устроен светът! Нищо няма да ти падне от небето докато не се потрудиш! Обаче тия паразите не желяат да го проумеят и това си е!
330
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единственото решение, за прословутата "интеграция" на *** е да се обвържат социалните помощи и детските надбавки с обществено полезен труд и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО образование на децата им. Факт е, че голям процент от тях не пускат децата си на училище, а от един неангажиран с никакви задължения и дейности човек нищо добро не може да се очаква, че ще излезе.