Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни

Едва 30% от тях имат платена работа
23 май 2012 22:36,
431
Евроромите - гладни, нямат ток и тоалетни
Снимка: Reuters

Средно около 40 на сто от ромите в Европа живеят в домакинства, в които някой си е легнал гладен поне един път през последния месец, защото не е могъл да си позволи да си купи храна. Това сочи доклад на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН).

Той се основава на две проучвания на социално-икономическото положение сред ромите и лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост, в 11 държави членки на ЕС, сред които и България, и в съседни европейски страни.

Около 45% от проучените роми живеят в домакинства, в които липсва едно от следните неща: вътрешна кухня, тоалетна, душ или вана или електричество.

Средно по-малко от 30% от анкетираните роми имат платена работа. Само 15% от участвалите в проучването млади роми са завършили общо или професионално средно образование. За сравнение такова образование имат над 70% от хората от мнозинството, живеещо в съседство.

Много роми продължават да бъдат изправени пред дискриминация и социално изключване в ЕС, сочат още изводите от доклада. Според резултатите положението на ромите е средностатистически по-лошо, отколкото на лица от неромски произход, живеещи в непосредствена близост.

Освен сред роми у нас изследването е проведено и в Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Испания.

„Резултатите от тези проучвания представят мрачна картина на настоящото положение на ромите в 11-те проучени държави-членки на ЕС“, заяви директорът на FRA Мортен Керум.

„Все още има дискриминация и антициганизъм. Резултатите показват, че са нужни бързи и ефективни действия, по-специално във връзка с по-добро образование на ромите. Това е ключов фактор за осигуряване на бъдещия им потенциал и ще даде на младите роми уменията, които са им необходими, за да излязат от порочния кръг на дискриминация, изолация и бедност“, допълни той. 

Междувременно днес Европейската комисия призова държавите-членки да приложат своите национални стратегии за подобряване на икономическата и социална интеграция на ромите в Европа, които са между 10 и 12 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още по темата: докладромиЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
2
 
27
 
! Отговори
rrrr преди 12 години
една дума само - ***!!
268
2
 
37
 
! Отговори
Ветка преди 12 години
Защо няма *** в Африка? Там целогодишно е топло, може да си решиш жилищния проблем съвсем лесно , но...Просто на паразита му трябва приемник, който да го изхранва. Без държавен контрол върху раждаемостта всички усилия на обществото ще са обречени на пълен неуспех. Не мога да разбера защо да не се поставят безплатни спирали на *** родили вече по 3-4 деца или на такива, които са родили на по13-14 години-това би било грижа и за здравето на майките и за бъдещето на вече родените им деца.
267
3
 
35
 
! Отговори
yori преди 12 години
Аз съм от град където има много ***/които незнайно защо се наричат роми/.Елате да видите по колко дечица имат, едно от други по- мънички и как се нареждат на банкоматите около 20 -то число на месеца.Защо никой не ограничава раждаемостта при тях, а ги оставят да се въдят безконтролно, каква полза има България от тях. Единственото за което се сещам, че ние всички работещи ги издържаме.Те живеят на принципа на примитивното-ядат и се размножават.
266
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** са доказани *** , мисля че по темата коментара е излишен. Те са свикнали да живеят от кражби , помощи паразитирайки на гърба на населението. Бай Тошо навремето полагаше десетилетия усилия за интегриране , сега след 89г. още 23г. опити за интеграция и какъв е ефекта ? Май само се усвояват средства по програми, някой прибират парите и се отчита дейност.
265
9
 
4
 
! Отговори
сапун преди 12 години
Да живеят ***- електорат на Леннтореза!
264
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо е така е очевидно - 15 % от младите имат завършено средно образование. А после защо нямали работа, тоалетна и т.н. Проста причинно-следствена връзка. Само че те не искат да живеят така. Особеностите на етноса са паразитизъм по всички начини - кражби и помощи. Според мен омразата и дискриминацията са съвсем естествени. Нека господата от развитието, ООН-то и най-вече Хелзинкския комитет да си вземат по една тумба *** да ги интегрират у дома си!
263
4
 
10
 
! Отговори
до 270 преди 12 години
Не се заблуждавай за афроамериканците. Това че по филмите шефа на полицията е ***, съвсем не значи че е вярно. Голямата част от *** са на социални помощи и когато не лежат, се занимават с нарушаване на закона.
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
сичкото ром на баламатума ,ши чистим тухлите на перник
261
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имам приятели роми, които съзнателно напуснаха гетата, завършиха образование, сега живеят сред българите, трудят се по специалността си и са изключително почтени хора. ЗНАЧИ МОЖЕ! Останалите просто не искат, изгодно им е да водят този начин на живот. Влезте някоя съботна сутрин към 9:30-10:00 ч в автобус 86 в София и ще видите как българин път не може да си пробие в тълпата мургавелковци с куфари, чанти и денкове, които отиват да продават на битака. А ние им плащаме всичко!
260
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само Райд за тях! Изтребва ги до крак!
259
3
 
19
 
! Отговори
wilchelm monke преди 12 години
DIE UNTERMENSCHEN трябва да спрат да се развъждат!!! На това трябва да наблегнат в Брюксел! Всичко останало е глупости! Каква социална адаптация, образование или работа за тези неандерталци от които нищо не става! В тази криза половин ЕС е безработен, пък *** леберали пак *** им в акъла!
258
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как ще има ток *** како като някой открадна жицата?
257
5
 
14
 
! Отговори
Европата преди 12 години
Абе кой ви пита вас бе, балкански австралопитеци????? Иска се да станете резерват, където *** да седят и да не цапат белите държави. А сте се помъчили нещо да направите на ***, дори и да е законно, ще ви осъдим ние в Страсбург, анадъм-му???
256
2
 
21
 
! Отговори
ФАКТ преди 12 години
Щом може *** да се образовати работят, значи и *** могат. А щом могат и не го правят - значи не искат!! А щом не искат, значи получават достатъчно и в момента!!!
255
2
 
18
 
! Отговори
алекс2 преди 12 години
Тия при животински условия така се размножават,представете си при по-добри...предпочитам да храня и интегрирам ***,ефекта ще е по-голям
254
3
 
20
 
! Отговори
Е - Ник преди 12 години
Наричат се "***!". Препоръчвам фанатично насажданото "роми" , въпреки неистовото желание на поръчковите медии, да не се използува повече!!!
253
3
 
23
 
! Отговори
Пляпаджийска Европа преди 12 години
Как така ГЛАДНИ, а пък РАЖДАТ , като зайкини. Европа е една либерална демагогия, плямпа, плюе, ама не плаща. Да си им уреди едно топло местенце по Земята и да си ги остави да си правят цивилизацията сами.
252
2
 
17
 
! Отговори
Тони от Факултето преди 12 години
Боже, благодаря ти, че не съм се родил ***! Няма толкова низша форма на съществуване.
251
2
 
12
 
! Отговори
Митака преди 12 години
Ние смв си виновни че ги търпим и нищо не правим.Защо позволявят властите сватбите по 3 дена на улиците,вкарайте ги в младоженския дом и да видите колко ще паднат социалните помощи.А Европа като иска да ги интегрира да си ги прибере да видим дали ще успеят.А и не само ние имаме *** техните не са ли като нашите даже и по зле,само дето са в обособени гета
250
2
 
22
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Вместо онези от ръководството на ЕС да вдигнат ръце и да кажат: "Аман от тези, ***, третирайте ги като пълноправни граждани с всички права И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, та дано най-после си мирнат", те седнали да ни карат да ги уважаваме. Та ние братовчедите си ги уважаваме от 60 години, и имената им сменихме, и катуните им установихме по градовете и селата: не би и не би! Крадат,бият, пребиват, убиват и това продължава откакто решихме да ги превъзпитаваме! С тая напаст оправия няма! Стига вече!