България е сред европейските страни с най-много бедни деца

Това се посочва в доклад на УНИЦЕФ по данни от 2009 г.
Обновена: 29 май 2012 19:51 | 29 май 2012 19:46, Елка Василева
47
България е сред европейските страни с най-много бедни деца
Снимка: архив, Reuters

България е една от европейските страни, в които най-много деца живеят в лишение и бедност, се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от Франс прес.

В доклада се измерват два вида бедност в най-напредналите световни икономики - лишенията на децата и относителната бедност. Данните в доклада са от 2009 г. и не вземат предвид икономическата криза.

Първият критерий за съпоставка е индекс на лишение, който измерва процента деца без достъп до поне 2 от 14 неща, смятани за нормални, например хранене три пъти на ден или пресни плодове и зеленчуци всеки ден.

Сред разгледаните 31 европейски страни около 15 процента от децата са лишени от поне два от тези необходими елементи.

Най-голямо е лишението сред децата в Румъния - 70 процента, следвана от България (50 процента) и Португалия (27 процента).

В най-добро положение по този показател са децата в скандинавските страни, където под 3 процента от децата страдат от лишения при храненето.

Сред 14-те най-богати страни две имат над 10 процента деца в подобни лишения - Франция (10,1 процента) и Италия (13,3 процента).

Вторият критерий е относителната бедност или процентът деца, които живеят в домакинства, чиито налични доходи спрямо числеността и състава на семейството са под 50 процента от средния доход в страната, в която живеят.

Скандинавските страни и Холандия са в най-добро положение по този показател - там около 7 процента от децата живеят в условия на относителна бедност. На другия полюс са САЩ и Румъния, където над 20 процента от децата са относително бедни.

"Съпоставката между сходни страни показва, че правителствената политика може да има голямо отражение върху живота на децата", смята УНИЦЕФ. Например Дания и Швеция имат по-ниски равнища на лишение на децата от Белгия и Германия, въпреки че тези четири страни имат сходни равнища на икономическо развитие и на доходи на човек от населението, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Социален работник преди 11 години
Това което си написал е абсолютно точно !!! Жалкото е, че ние виждащи какво става нищо не можем да направим за прекратяване на този абсурд!!! Това племе ще ни съсипе и превземе, не че вече не го е направило,но има още кръв за смучене. Те са ***, амеби и чехълчета, които живеят на наш гръб, някой да е виждал *** да мисли за бъдещето за дом, образование, неееее, гнусната твар само за избирателна еденица става. БОГ да пази България, защото явно ние не можем да я опазим :(!!!
35
1
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 39 преди 11 години
Българите не правят деца не заради лишения и мизерия ! Малко ли българи има с по две коли ,доходна работа и пр. ,но пак не правят деца ! Причините ,че българите не правят деца ,са че се женят твърде късно и че са свикнали на разпуснат живот - дискотеки ,барчета и пр. и затова не искат да поемат отговорност с отглеждането на деца ! Не търси причините в правителството ,в *** ,в бедността и пр.!
34
0
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 години
до 39.АМИ КАТО СИ ДОНДУРКАТЕ ЕДНА ШЕПА *** ДА ВИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ 23 ГОДИНИ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ ДЕЦА. ЗАТОВА *** ГЛЕДАТ ПО 15 ДЕЦА ЗАЩОТО НА ИЗБОРИТЕ ИМ ДАВАТ ПО 20 ЛЕВА И ПО ЕДНО КЕБЕПЧЕ. А ПЛЕМЕТО ПРЕЗ 4 ГОДИНИ ГЛАСУВА ВЕДНЪЖ ЗА КОМУНИСТИТЕ СЛЕД ТОВА ЗА МУТРИТЕ. АМИ КАКЪВТО НАРОДА ТАКИВА И УПРАВНИЦИТЕ.
33
0
 
9
 
! Отговори
666 преди 11 години
A на бас ,че по джипове и луксозни лимузини на глава от населението сме на ПЪРВО място в света !Ето къде са парите на ограбените деца - справка "Братчетата на Гаврош"
32
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
36 - жалко че дядо ти не е бил импотентен !!!За хоората детето е отговорнист и РАЗХОД, за гнуесният *** е само източник на приходи и плод на пълната му безотговорност !!! Много Български семейства не могат да си позволят дори едно дете, защото "държавата" ги е принудила да осиновят по един *** и да го хранят докато е жив !!!Само сваляне от власт на тия престъпни управляващи, поставяне на мястото им на националноэ отговорни хора и разправа с *** чума ще спаси България !!!
31
8
 
1
 
! Отговори
Марк преди 11 години
"При отказ от еврото доходите на гърците се свиват 55%"=============================================Кеф! Нека се гърчат от глад гърците.
30
0
 
14
 
! Отговори
assen.alekov преди 11 години
"Крайната бедност на народа е почти винаги престъпление на неговите вождове." - П. Бауст
29
2
 
17
 
! Отговори
ан преди 11 години
ТАЗИ СТАТИЯ ДА Я ПРОЧЕТАТ ДРУГАРИТЕ МУТРО-КОМУНИСТИ АКО ИЗОБЩО МОГАТ ДА ЧЕТАТ КАЛИНКИТЕ СЪС ФАЛШИВИТЕ ДИПЛОМИ. ЗАЩОТО ЕДИН ДРУГАР КАЗА ВЪВ ХЪРВАТСКА ЧЕ В БГ СИ ЖИВЕЕМЕ ДОБРЕ. ТОЛКОВО ДОБРЕ ЧЕ 80 ПРОЦЕНТА ОТ НАРОДА НЕМОЖЕ ДА СИ ПЛАТИ НА МОНОПОЛИСТИТЕ ТОКА ВОДАТА И ХРАНАТА. КОЛКОТО ДО *** ТУКА ЕДИН ДРУГАР МИ ПИШЕ КОЛКО ПОМОЩИ ВЗИМАЛА ЕДНА ***. АМИ ЩЕ ВЗИМА ВИЕ КАТО СТЕ ИМПОТЕНТНИ И НЯМАТЕ ДЕЦА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕТЕ СЛЕД 40 ГОДИНИ.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колега като станат малко повече ще я втасаме те са със статут на малцинство това значи че са защитени те знаят ,че няма какво лошо да им се случи а когато станат мнозинство тогава България няма да я има благодарение на демократичните виждания на запада
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата не могат да бъдат бедни, бедни са родителите им.
26
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 11 години
27 - див капитализъм за хората, за *** комунизъм, в който всичко е безплатно и всичко е позволено...Да, можеха да ги интегрират поне отчасти - по единствения начин, по който исторически е доказано, че *** може да се интегрира - с бой и принудителен труд.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е вярно това. Ние сме отличници! Живеем все по-дълго и ставаме все по-богати. Банковите ни сметки стават все по-дебели.Аз например имам 1000лв. Ама май и за погребение няма да ми стигнат.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
който е дал минус на 24-ти коментар сигурно е турчин или някой крайно промит от родителите си домашен любимец на когото е втълпено , че по време соц-а е било много зле
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тук става въпрос за наложена бедност така наречените ни съюзици отвъд океана нареждат да сме бедни и така и става на тях не им трябват бели хора ,черни хора или азиатци на тях им трябват просто бедни хора и богати такива жалко но факт а за *** са виновни управляващите така наречени демократи вместо 20 години да се правят на голямата работа с техния див капитализъм и близките отношения с запада можеше да ги интегрират поне
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има два вида хора, такива които нямат с какво да се нахранят и такива на които не им остава време да се нахранят
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** не работят защото държавата се грижи за тях и успешно развива вродения им мързел
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е как искате да са богати хората като така наречения ''преход'' е превърнал българите в животни който са принудени да мизерстват и да играят по свирката на международния валутен фонд !
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мотивацията да вземем майчинството и да оставим децата е най силно изразено при ***. Колкото повече раждат толкова повече проблеми създават.
18
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Хората в тая държава са готови да работят каквото и да е, само да се препитават - Хъхрю работи само безработен, Айшето - "социално слаба майка на N-брой чаавета" - и двамата ПРОФЕСИОНАЛНИ НУЖДАЕЩИ СЕ - на наша пожизнена издръжка !!!!И после защо сме бедна държава, с беден народ и бедни деца.....
17
1
 
15
 
! Отговори
Българин преди 11 години
20 - мен не ме интересува дали се плодят... ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЯ ДА МЕ ПРИНУЖДАВАТ ДА ГИ ХРАНЯ С ДАНЪЦИТЕ И ОСИГУРОВКИТЕ СИ !!!3 100 000 000 годишно са само помощите на *** зараза, на практика всяко Българско семейство е осиновило по един ***, отделно дето нищо не плащат, отделно щетите които нанасят, отделно заплатите на обгрижващите ги "социални". Ако калкулираме сумите и ги умножим по 10-15 години, ще разберем, че заради хъхрещата чума България е бедна страна !!!