Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб

Трусът се е развил по благоприятен начин, отчита доц. Емил Ботев
31 май 2012 07:29, Красимир Ангелов
130
Топ сеизмолог: Земетресението в Перник е феномен в световен мащаб
Снимка: Impact Press Group

Механизмът на земното разкъсване при земетресението от 22 май в Перник с магнитуд от 5,8 по Рихтер е изключително феноменален в световен мащаб. То е станало много бавно и по една много силно наклонена плоскост, коментира пред  БТА доц. Емил Ботев - ръководител на департамента по "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН.

Експертът обясни, че при земетресението максимумът на енергията на излъчване се е изместил към много ниски честоти на трептене - или се е получило такова вълнообразно движение в пространството, което е създало усещането, че земният трус е много далече.

"Това е благоприятно, защото така не се въздейства срязващо и разрушително на строителните конструкции”, коментира сеизмологът.

Той поясни, че именно затова не е имало и големи разрушения на повърхността, в сравнение със земетресението в Стражица от 1986 г., което е било с почти същия магнитуд - 5,7 по Рихтер. Доц. Ботев припомни, че според магнитудната скала земетресението в Перник от 5,8 по Рихтер се води за "умерено земетресение и дори не е силно".

Огнището на земетресението в Перник е много специфично и с това, че досега "не е работило" в исторически план и в него за първи път се регистрира толкова силно земетресение, коментира сеизмологът. По думите на доц. Ботев в това сеизмично огнище е имало няколкостотин пъти по-слабо земетресение от сегашното.

Още по темата

За година на Земята стават около 100 000 земетресения с магнитуд над 2 по Рихтер, а за сто и няколко години са станали 5-6 земетресения с магнитуд над 9 по Рихтер, отбеляза доц. Ботев.

От 0 до магнитуд 3 по Рихтер е прието земетресенията да се наричат микроземетресения, от 3 до 4 магнитуд по Рихтер са много слабите земетресения, от 4 до 5 по Рихтер са слабите земетресения, от 5 до 6 са умерените трусове, каквото е нашето земетресение от 22 май в Перник.

От 6 до 7 по Рихтер са силните земетресения, а над 7 са катастрофалните, над 8 - са разрушителните, които разрушават тотално всичко, не само създаденото от хората, каза сеизмологът. Земетресенията с магнитуд над 9 по Рихтер са най-силните и са наричани релефопроменящи. Те стават по няколко на 100 години, уточни доц. Ботев.

В България се приема, че най-силното земетресение е станало през 1904 г. в Кресненското дефиле, в близост до село Крупник. Магнитудът е бил 7,8 по Рихтер, припомни ръководителят на сеизмолозите в БАН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уважавам специалистите от БАН. Никак не уважавам човеците, които са с титли и се наричат учени, но плюят върху това, което знаят, за да оцеляват конюнктурно. Особено, когато няма какво да губат. Моята представа за учен е човек не само знаещ, но способен да защити това, което знае -аргументирано, въпреки очакваните сблъсъци. Като Джордано Бруно-"И все пак, тя се върти".Можеш да се озаглавиш за учен. Моя преподавателка казваше-"много кандидати на науката, но кой ще влезе в нея?"
89
0
 
41
 
! Отговори
на 103 преди 11 години
Не допускаш ли, че вероятността да е твоят Господ или ХААРП е 50 на 50?Но този, който смята, че като има ХААРП е Господ, има много голяма грешка.По всички теории, Господ не наказва!
88
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зацепвате ли, че дори да могат да предизвикат нещо, не могат да го контролират?!?! Защо си фантазирате глупости? Милостив е Господ, че ни запази от това, което можеше да се случи, а какво заслужаваме - нека всеки е искрен поне пред себе си и пред Бога.
87
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скалата по Рихтер е енергията в епицентър. Как Бог е любов, като в Библията се разказва подробно какво се е случило с тези, които не Му вярвали в пустинята на път от Египет, под ръководството на Моисей. 10-тина дни преди земетресението имаше обширни заплашителни репортажи за галериите под Перник. Един писа, че са се търсели сградостроителните документи за блоковете, в които живеели служители от САЩ-посолството. Не вярвам напълно в природните сили, след пороите, изляли се след целодневно пръскане
86
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зацепвате ли, че дори да могат да предизвикат нещо, не могат да го контролират?!?! Защо си фантазирате глупости? Милостив е Господ, че ни запази от това, което можеше да се случи, а какво заслужаваме - нека всеки е искрен поне пред себе си и пред Бога.
85
5
 
33
 
! Отговори
Саруман преди 11 години
Спокойно Анелия не си виновна ти. Никой не си избира родителите. За твое нещастие твоите са ***.
84
3
 
36
 
! Отговори
Anelia преди 11 години
Горкият Толкин ... само ако знаеше какви елементарни хора използват героите му за коментари си. А на всички от Перник и в региона искам да пожелая най-лошото да е зад гърба ни, да преживеем стреса и най-вече спокоен сън. Хубав ден на всички добронамерени и злонамерени хора от този форум. И поздравления за коментара на Иво , дано има повече хора като него, защото с тези Сауроновци дето се навъдиха толкова много нещата не отиват на добре.
83
2
 
40
 
! Отговори
диди преди 11 години
Има много да се чудят учените от БАН, щом не се информират за последните постижения на световната военна наука.
82
1
 
45
 
! Отговори
харпун преди 11 години
... или просто братята американци искат да размислим за шистовия газ :D
81
5
 
46
 
! Отговори
за ХААРП преди 11 години
ХААРП работи като използва концентрирани високо или нискочестотни радио вълни, за да модифицира определи участъци от йоносферата, в последствие се наблюдава т.нар. 'lens effect', който позволява акумулираната енергия да бъде насочена. Напълно възможно е при това насочване да се получи случайно отклонение на основния лъч или дори разделянето му на два или пове лъча. Земетресението в България е на 22 май, защото не е било предвидено, че участъка върху, който са въздействали ще произведе друг лъч.
80
1
 
35
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
А може ли тези, които най-много ги мачкат да се окажат най-опасните? Може ли да ги е страх от нас и да бързат да ни обезсилят преди да се осетим и да разберем какво крият от нас и на какво сме способни?
79
2
 
36
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Абе хан Аспарух едва ли си е представял, че ще стигнем до тук. А мястото ни е много на кръстопът- просто сме арена на Руско-Турска война непрекъснато и досега. На тоя кръстопът може само *** да се построи, публичен дом и голяма гара разпределителна, както и голям приют за бездомни *** от цяла Европа, но не и спокойна и хубава държава с високи технологии.В Калифорния стават всяка година такива земетресения, но те разчистват дървените къщи и строят наново и живеят.
78
0
 
34
 
! Отговори
да, преди 11 години
88 прав си, това до сега е само леко предупреждение.
77
0
 
38
 
! Отговори
До Иво преди 11 години
Евала! Дано има повече хора с такова мислене, бъдете добри и помагайте, защото живота е труден, трябва хората да са задружни!
76
1
 
35
 
! Отговори
до Ная преди 11 години
Разбирам какво казваш, но все пак не знам защо не ти харесва думата 'странно'. Разбира се, че е странно. Ако има необичайно съвпадение как би го определила с друга дума? Скучно, банално? Що се отнася до HAARP, не съм твърдял непременно, че трусът е изкуствено предизвикан, но ако е така то не виждам проблем да се предизвикат земетресения на две различни места. Какво им пука за съмненията? Какво като ще ги има?Освен това може да е грешка това, че и в България имаше, може това да е страничен ефект
75
2
 
43
 
! Отговори
ааааа преди 11 години
Ако това земетресение е феномен, то какво е HAARP ?Отговорът е ясен, но никой не коментира. Защо се страхувате?
74
3
 
34
 
! Отговори
Ная до 84 преди 11 години
Да, то и у нас не стават всяка година, слава богу, но и двете страни сме силно земетръсни зони. И точно защото от доста време и по нашия разлом, и по италиански не е имало земетресение, което да олекоти напрежението, се повтрещихме малко повече от необходимото. Защо да няма съвпадения в природните явления? На мен не ми е странно. Аз, ако активирах haarp, пък нямаше да го насочвам в две държави по едно и също време , точно защото щях да предизикам съмнения. Не е ли така? :)
73
6
 
34
 
! Отговори
Саурон преди 11 години
*** в атака !!! Унищожете гадните полу-ръстове, които са се настанили в София и даже не използват банята. *** бият хобити пич.
72
5
 
53
 
! Отговори
Pernikanec преди 11 години
Абе ако питат мен то самия Перник си е феномен и всеки Перничанин - явление, в световен мащаб ;)
71
2
 
37
 
! Отговори
до НАЯ преди 11 години
Спокойно, следя сеизмологичните бюлетини и не е съвсем така както казваш, да не кажа изобщо. Не тресе постоянно и навсякъде със 6-та степен по Рихтер! Още по-рядко е в съседни държави в два поредни дни да има земетресение с подобна сила. А още по-рядко е, когато земетресенията стават в район, в който по принцип не стават такива силни земетресения. Някой може да каже, че Италия е много земетръсна страна, да, но в района на Емилия Романа не е ставало такова земетресение стотици години