50 на 50 са шансовете за нови вторични трусове

Според Николай Милошев няма връзка между земетресенията у нас и в Италия
Обновена: 2 юни 2012 14:54 | 2 юни 2012 14:46,
41
50 на 50 са шансовете за нови вторични трусове
Много къщи в Пернишко се напукаха от силния трус. Снимка: Булфото

Няма връзка между трусовете в Италия и България, каза шефът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев. 

"Разстоянието между Перник и италианското земетресение е 1 000 км. Защо от Италия тръгваме и стигаме до Перник – малко несериозни са тези неща,” коментира той пред bTV. 

„Основното земетресение от 22 май беше със сила като онова от Стражица. Оттогава не е имало такова,” отбеляза Николай Милошев и добави, че вероятността да има вторични трусове е „50 на 50”.
 
„Надявам се с магнитуд под 4,” добави експертът и призова да не се предизвиква излишно напрежение в населението.
 
В пиковия момент след силния трус пропуснатите обаждания на мобилния телефон на Милошев са били над 50. 
 
Позвъняванията намалели по-сериозно едва в последните 24 часа. Премиерът звъннал няколко пъти, първия път 15 минути след земетресението, каза Николай Милошев.
 
По думите му Бойко Борисов насърчил сеизмолозите да дават колкото се може повече информация за случващото се.
Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
дo 40 преди 11 години
Ами не пиши тогава и на кирилица. Това пък ти от къде четеш и мен слабо ме вълнува. Егото ти е по-голямо от теб.
35
0
 
1
 
! Отговори
do 37 преди 11 години
Да, и на мен един познат ми казваше, че в БАН повечето са или озлобени хора или некадърни. Има и малка част, които не спадат към тази категория, но много малка. Съзнателно се води такава политика, ако си способен човек и не даваш да плагиатства от теб началника, т.е ти се трудиш, но той ида и се подписва под твоите неща за негови, те оставят или без комп или без работно място. На много места това е обичайна практика.
34
1
 
1
 
! Отговори
дo 35 преди 11 години
До известна степен си прав. Аз работя в БАН от дълги години и да ви кажа в БАН науката се управлява от номенклатурчици. Някак си не се гледа с добро око на хората, които работят на международно ниво и старата генерация се опитва с всички сили да противодейства на това: не повишават хората, които работят на международно ниво или не им осигуряват нормални средства и условия за работа. И няма сила, която да ги накара да стимулират способните. Една част от способните стават злобни хорица. Ужас е.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и 50 на 50 е да изригне вулкан нейде по света... Аз такива прогнози моа да давам по 2 на три минути....
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абсолютно е прав човека. Шанса е 50 на 50 - или ще има трусове, или няма да има. Ей това е науката, за която плащаме от джоба си целия народ на тия бастуни от БАН.
31
4
 
2
 
! Отговори
vinkeltu преди 11 години
Защо продължавате да говорите за това? От близо седмица няма трусове над 3, успокоите се вече, всичко свърши....надявам се, но хайде да си починем от тази тема, а?
30
1
 
7
 
! Отговори
Мен преди 11 години
50 на 50 е страхотен шанс. Един вид - или ще има или не. Е, аз без да съм сеизмолог мога да го прогнозирам, както и бъдещи земетресения с 6.0 по рихтер - или ще има, или няма да има.
29
1
 
5
 
! Отговори
по-сериозно преди 11 години
- Професор Шеребаум, колко дълго още може да продължава втрисането на Земята в България и региона?- При положение, че говорим за XXL земетресение когато силата му е над 5.5 по скалата на Рихтер, то следва да се очакват още много трусове. - Колко много? Още две-три седмици, например?- О...(смее се) Още месеци ще продължават земните трусове. Много месеци. По правило те се затихващи и следва да са все по-слаби. За съжаление и това правило си има изключения: за земетресението в Средиземноморието и България не се знае дали пикът от 5,7 по Рихтер е бил най-силният. След време, през тази година, може да предстои вместо затихващ, още по-силен земетръс, отколкото вече сте преживяли... Сеизмолозите много добре знаят, че затихващите трусове често лъжат- О, ооо Ако живеехте в България, какво щяхте да направите като мирен гражданин, при това положение?- Щях преди всичко да се информирам какво правителството прави за мене. В случая с България, Италия и другите средиземноморски страни, следва да се укрепят сегашните постройки, колкото и скъпо да струва това. Разрушените от трусовете сгради следва внимателно да се изследват от строителните инженери, за да се избегнат недостатъците в строителството на новите постройки. Повтарям, това е скъпо, но е неизбежно.
28
2
 
5
 
! Отговори
Дядо ти преди 11 години
До 26 "ан": ***: От Моравия до остров Тасос планините лежат върху една и съща гранитна плоча, която няма връзка с Италия. Италия лежи върху друга плоча заедно с Алпите, Алпите са млади планини, които непрекъснато се издигат и затова там има толкова земетресения. Река По ще стане бъдещият пролив между Алпите и Италия. Нашето земетресение е местно, София е силно земетръсна от памтивека.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Милошев ли? Той от къде знае? На стари учени номенклатурчици нямам някак си доверие. Все едно да питам някой член-***, който въобще не е в час за световните новини в науката.
26
0
 
16
 
! Отговори
rm преди 11 години
Вървят си две малки ромчета и си говорят и едното казва на другото:- ей, тоя баща ми е голяма работа, ходим из гората онзи ден, и той казва "сега оттатък този баир или ще има река или няма да има". И то верно така стана!
25
1
 
8
 
! Отговори
аз преди 11 години
това заглавие е поредната....тъпотиязвучи като оня сладък виц:сега както си бъбрим тук, каква е вероятността да се появи марсианец?- 50 на 50......т.е. или ще се появи, или- не..........
24
2
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 11 години
Хаха :) Точно това щях да пиша:дори от тази снимка се вижда, че тази къща няма пояс!Да не говориме за таванска плоча!Явно собственика е решил да открадне някой друг етаж във височина и да е надградил последната плоча, като пълноценен етаж!Другият вариант е поради мизерия да си е спестил стоманобетоновте работи.
23
3
 
19
 
! Отговори
ан преди 11 години
ДРУГАРИТЕ ОТ БАН СЕ НАДЯВАТ НА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ С МАГНИТУТ 4. АМА 50 НА 50. ИЛИ ЩЕ ИМА ИЛИ НЯМА ДА ИМА. ТОВА И ЕДИН *** МОЖЕ ДА ГО КАЖЕ. КОЛКОТО ДО ТОВА ЧЕ НЯМА ВРЪЗКА ИТАЛИАНСКОТО СЪС НАШЕТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ ДА ПОГЛЕДНАТ СЕИЗМИЧНАТА КАРТА ЗА ДА НЕ ГОВАРЯТ ГЛУПОСТИ. ОТ ИТАЛИЯ ДО ИРАН ТЕКТОНИЧНАТА ПЛОЧА Е ЕДНА.
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.... еми 50 /50 сам таймс уин , сам таймс лун фифти фифти .... *** ти и прогнозата .
21
0
 
4
 
! Отговори
ХАРИ преди 11 години
Поради което Милошев не може да знае дали има или няма връзка между земетресенията у нас и в Италия. Tова може да знае само бате Бойко !
20
0
 
10
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Какви експерти тоя Милошев лично го познавам пиянде та дрънка почти не изтрезнява
19
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БАН си е БАН! Браво! Каква категоричност! "Или ще има или няма да има вторични трусове!" Ми то и аз мога да го кажа това при все, че НЕ ПОЛУЧАВАМ ЗАПЛАТА от БАН. Иначе като данъкоплатец ми се ще учените да се държат като такива пред мен, защото АЗ ИМ ПЛАЩАМ ЗАПЛАТИТЕ. След подобно изказване смятам, се им плащам прекалено много.
18
0
 
13
 
! Отговори
HARI (стар емигрант) преди 11 години
Милошев не е сеизмолог. Той е администратор-нарцис, който се пъха в светлините на рампата. Единствените му ''публикации'' са медийните му изяви.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снимката потвърждава, че най-слабите места на една сграда са яглите на прозорците. Не случайно те са кръгли на самолети, подводниции батискафи.