Над 19% е младежката безработица у нас

Хората с увреждания също трудно намират работа
5 юни 2012 13:38,
160
Над 19% е младежката безработица у нас
Образованието е една от основните причини за безработицата. Снимка: архив Булфото

Младежката безработица в България е малко над 19 на сто и е над средното ниво за Европейския съюз, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

По нейни думи младежката безработица е проблем не само за страната ни, но и за още 15 европейски страни.

Едни от причините за високата младежка безработица са ранното отпадане от училище и недобрата подготовка, която получават завършващите средно или висше образование, обясни Русинова във Варна.

От социалното министерство обявиха, чеподготвят програма, с която да стимулират работодателите да осигуряват работни места на младите хора.

Фирмите, които осигуряват работа на млади хора ще могат да получат до 200 000 евро безвъзмездна помощ.

Част от тези средства ще могат да се използват за оборудване на работното място, а останалите да покриват обучението и възнаграждението.

Председателят на Националния алианс за социална отговорност (НАСО) Георги Георгиев пък коментира, че безработицата на хората с увреждания в страната е много голям. Той допълни, че за Варна например тя е над 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
8
 
! Отговори
до 96 преди 11 години
Да, но тогава имаше работа и сигурност, а сега нито работа има, нито сигурност. Да не говорим, че на поне 80% от населението на България именно социализма им даде покрив над главите, а не сега като младите семейства да се загробват със заеми докато са живи, че даже остава и опция децата им да плащат тия жилищни заеми.
78
0
 
10
 
! Отговори
до 81 преди 11 години
е ми намерих си , задействах връзки и си намерих работа .аз съм си добре но сам си прави сметка ,4е без връзки тук в БГ трудно ще си намериш работа.
77
0
 
12
 
! Отговори
до 94 преди 11 години
Не ни искате в БГ, а после да ревете, че децата ни няма да имат българско самосъзнание. Ами няма да имат, като са родени и отгледани в чужбина те нямат връзка с БГ, освен корена. По-важно е къде растеш, а не от коя държава са ти родителите.
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То па *** щото бяха много "духовни" ... нашите комунистически братя пращаха синковците да учат из Америка и караха западни коли , докато забраняваха на "братята" си да слушат Бийтълс , че били западна пропаганда , а едни други братя ги изтезаваха и трепаха като кучета на един остров ...
75
4
 
6
 
! Отговори
АЛООу... преди 11 години
ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИЗЪМА ,...НЯМА РАВЕНСТВО,БРАТСВО,СВОБОДА ,...ИМА САМО .........ПАРИ-СТОКА-ПАРИ'----МАТЕРИАЛНОТО Е НАД ДУХОВНОТО ----,НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ----23г.?
74
2
 
7
 
! Отговори
. преди 11 години
Ето това е най-стабилната икономика в Европа :) Гърците имат 23% безработица сред младите и са "държава в криза" , следователно се пращат милярди към Атина , а ние имаме 19% и ни викат "стабилна икономика" или поне по Света и у Нас казват така (след турските новини) и следователно нямаме нужда от пари и не можем да построим една тоалетна с европари ;)
73
1
 
12
 
! Отговори
до 68 преди 11 години
Радвам се, че мислиш така. Аз смятам да направя същото, но да изтегля само родителите си, с идеята да се опитам да им осигуря спокойни старини, а не да ги оставя тук и не дай си боже некой *** да ги убие за едната пенсия от 100лв.
72
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да бе, 100%. Всичките ми приятели спадат към катогорията "млади" и са безработни до един, затова вместо да се регистрират като безработни, решиха, че имат по-големи шансове за работа навън. А не тук, където ти искат 5 години стаж. Цифрата е по-скоро около 80%, а тези 19% са баламурниците, които си мислят, че с регистриране като безработен имат някакви шансове.
71
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Не знам само как точно го изчисляват това, защото ако взема 10 мои приятели 5 са без работа. По същия начин всеки, който познавам ми казва, че и при неговите приятели е така. Значи младежката безработицата е поне 50%!!!
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това е защото в Германия младите хора германици са богати и могат да печелят достатъчно и без да учат висше образование! За какво да си губиш времето 5 год като можеш да печелиш добре веднага след като завършиш?
69
2
 
4
 
! Отговори
алоо,пичлеметата ... преди 11 години
...нали искахте ---ДЕМОКРАЦИЯ ,....ДЕЙСТВАЙТЕ!
68
0
 
9
 
! Отговори
аз преди 11 години
С тия 2 бона не знам докъде по-напред. Който обича да пие хубаво червено вино и иска да яде нещо по-различно от салам "Кучешка радост" , а от време на време да посещава и културни мероприятия и да ходи на почивка, му трябват 5-6 бона.
67
7
 
0
 
! Отговори
ДО 76 преди 11 години
Еми криза е намери си друга работа :)
66
0
 
11
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
Така е, обаче опитът НЕ Е гаранция за умения. Може да имаш 5 годишен стаж, а да не ставаш за нищо.
65
0
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
според твоята логика след като имам Висше образование и знам език ще си намеря работа .....давам ти пресен пример... - имам Висше образование,знам английски ,работих си по специалността,като в процеса на работа научих и руски,защото ми беше необходим,имам доста солиден стаж и получавах доста добра заплата,която беше с 1/3 повече от на колегите.Получи се така, че колежката пееше на шефа на два пъти му заяви ,че напуска и онзи като ни удари кризата съкрати тези с най-големите заплати
64
0
 
13
 
! Отговори
АЛТЕРНАТИВАТА преди 11 години
Мотото в Бг...."Бъди *** ,не плащай нищо "...!
63
0
 
20
 
! Отговори
24 годишната преди 11 години
Няма значение къде и какво съм завършила има значение, че след като си показах дипломата на германският работодател и той ме нае веднага. Това е от значение. От значение, че огромна част от младите хора са в това положение и родителите им ги пъдят да бягат в чужбина и дори ги увещават никога да не се връщат. От значение е, че въпреки дипломата ми и безкрайните интервюта в България никой не ме нае, а в Германия стана веднага! От значение е, че държавата пъди младите хора от тук! Това е от всичко!
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Испания 70% от младежите са безработни.
61
0
 
15
 
! Отговори
bulls преди 11 години
От 3 години гледам, как само младежката беработица борят, а тя все по-голяма и все по-голяма. Вече ми стана, че борят не безработицата, а младите. Който не е готов за овчар-да си хофи. Това ще да е политиката. Защото всеки знае, че най-лесно се управлява *** народ. Но кой да знае, може и да хванем гегите някой ден, да накривим калпаци и да разкараме всички ***
60
0
 
11
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Народа в Бг работи само за политици и *** ,....кога ще работи за СЕБЕ СИ?

Спонсорирани публикации