Гейове се ядосаха на църквата

"Скандално е, че Светият синод не се разграничава от призивите за насилие"
Обновена: 18 юни 2012 21:33 | 18 юни 2012 21:31,
573
Гейове се ядосаха на църквата
Снимка: архив, Булфото

Организаторите на столичния гей парад определиха като скандален и тревожен отказа на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието.

Припомняме, че преди дни сливенският свещеник Евгений Янакиев призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София. "Призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

В отворено писмо организаторите на „София прайд 2012“ настояха църквата да се разграничи от тези призиви, но вместо това Светият синод излезе със становище , в което заяви, че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

„Изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи“, категорични са организаторите на събитието.

Още по темата
Според тях мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал.

„Подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, тоест от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора“, се казва в позицията на организаторите на прайда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още по темата: църквагей парадСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
0
 
0
 
! Отговори
маке наденица от лек преди 11 години
жопка да играе по дупана,ще му се обарне и акъло и дупа,на место оти рахатна ко не прайо.
463
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лунапаркът на Бойко БорисовАлександър Симов 20. Юни 2012, брой 141 "В политиката съм 12-13 години на различни постове върху името ми не съм дал думичка да се каже и това ми е силата в политиката". Само за информация - този цитат не принадлежи на майка Тереза, защото тя имаше достатъчно разум да се посвети на хората, но без да стъпва в политиката. Автор на горната фраза не е и Далай Лама, чиито пиари по цялото земно кълбо го представят като свят, мъдър и добродушен човек. Цитатът в началото принадлежи на българския премиер Бойко Борисов. Той разстрелва с тези думи еколозите, които се бяха събрали в Министерския съвет преди два дни, за да започнат преговорите по Закона за горите. Вероятно Борисов живее в някаква алтернативна България от различно измерение. В другата България, която обитаваме ние, от първия ден в политиката около него се носят слухове и информации за минало тъмно като душата на десен финансов министър. Американското издание "Конгрешънъл куотърли" пък написа цяла статия за странната биография на Борисов, което, както и да го погледнете, веднага унищожава патоса на драматичното излияние, че силата в политиката на премиера е неговото име. Неговото име отдавна е така увъртяно в скандали, че е заприличало на въртележка в лунапарк. В деня, в който премиерът обяви за национално богатство своето име, стана известен един много интересен факт. Оказа се, че фирмата "Пампорово" АД, собственик на която е небезизвестната Цветелина Бориславова, е разпоредила депутати, министри и техните семейства да пътуват без пари с лифтове, влекове и други съоръжения. Една частна фирма може да си позволи да прави каквото иска, но подобна заповед веднага осветлява странни взаимоотношения власт - бизнес. Вероятно Бойко Борисов разчита с клетвите за чистото си име да скрие този факт, но след като властта и бизнесът са така преплетени, подозрението на хората на Орлов мост е съвсем логично, че кабинетът лобира за едрия бизнес и е готов да му подари природата за жълти стотинки. Пред голите факти клетвите за чисто име просто не важат. Всъщност логореята на Борисов е маска, която цели да скрие, че най-важните въпроси остават без отговор. В патетичната си тирада министър-председателят се оплаква, че от пет години е разделен с Цветелина Бориславова, но пък не обяснява откъде са тези топли чувства на нейната фирма към цялата власт и дори към семействата на нейните членове. От "Пампорово" обясняват, че властниците често идвали на инспекция и понеже е по служба, не трябва да плащат. Жалко и безпомощно - децата и внуците на същите властници и те ли инспектират, та се возят гратис? И нека Борисов да се сърди и разправя вълшебни приказки, но неговото име отдавна не е политически капитал. То се е превърнало единствено и само в разменна монета, в чек, който хората във властта осребряват постоянно. Започва се от лифтовете и се стига до калинките. Ако това е чистото име на Борисов - мерси! А лунапаркът междувременно продължава.
462
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все ми тая - не ми пречат!
461
1
 
6
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Е,нагли сте си ...!!!
460
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вучков е най-големия българин!!!
459
1
 
0
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ура!
458
2
 
1
 
! Отговори
Почна се преди 11 години
Aбе, пэдэругите май почнаха вече митинга още от тука, от сайта?
457
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Проф.Вучков често класифицира някои хора като простаци, аз също смятам,че това е уместно....", което не значи, че е прав. Но все пак ако проф. Вучков е Вашата "пътеводна светлина"- ОК!
456
4
 
10
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Извинявайте,гейове, ама няма нищо по грозно от това два чифта топки да се пляскат едни в други...
455
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проф.Вучков често класифицира някои хора като простаци, аз също смятам,че това е уместно....
454
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами простаци са си абитОриентите и футболните ***!!!
453
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от коя година е учебника
452
3
 
8
 
! Отговори
Марко преди 11 години
Цитирам учебник по ветеринарна медицина - " Хомосексуализма при животинските видове се разглежда като аномалия " . Изводи... Абе разберете че пречите само като се навирате зорлем в очите на другите , иначе нямам нищо против вас .
451
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
549, това да наречете човек, който не познавате "***" е само признак на ниска култура и избиване на комплекси. Нормално за човек, който защитава хомотата. Просто поредното доказателство. Как го казвахте "Когато свършат аргументите, започват личните нападки и обидите". Колкото до абиториенските балове и футболните срещи- няма база за сравнение. Това като един "умен,начетен и образован" човек би трябвало да знаете!
450
0
 
7
 
! Отговори
Марко преди 11 години
А вие,собствено, какво искате да покажете с такива масови сбирки ?
449
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момчета,това да плюете по гейовете няма да ви направи по-голями мъже,не е нужно да изписвате камара коментари,това ви отношение доказва само какви скрити меки китки сте и също какви душевни мазни *** сте .....
448
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Призовавам малцината подкрепящи гейовете в този сайт - не се занимавайте с глупости...Нали знаете,че ракът,меракът и простакът не се лекува...Не хабете времето си за неграмотни "последователи" на някакви си измишльотини на 2000г., още повече,че те подкрепят църквата когато им изнася,в случая я подкрепят,защото са против гейовете,само да ги запитам ,кога за последно пстихте и изричахте молитва?Въпросът е реторичен....
447
5
 
3
 
! Отговори
От 549 преди 11 години
Да пдобавя и откровените фашисти хитлеристи,нарушители на реда и закона,хулигани и расисти - разните му неофашисти и техният "луковмарш"....Айде няма нужда,на който не му харесва гей парад - да не ходи...и аз не харесвам изредените от мен просташки прояви,но не ходя,нито пък изписвам 5 тона коментари под статии в интернет като протест....
446
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на мен много неща не ми харесват,но не ги посещавам.... Например кичът по абитуриентските балове...Защо за бога аз съм длъжен да разбера че някой си е завършил дванайсти клас и голямо геройство е станало,че да го демонстрира със истерични писъци ....1 2 3 4.... или заковани клаксони...А облеклото на абитуриентките..Друг пример са невъзпитаните футболни запалянковци...Аджеба,защо аз съм длъжен да разбера за Левски и си,за Локо ли си...Че ми го демонстрираш по такъв просташки шумен начин....
445
2
 
3
 
! Отговори
546 преди 11 години
Но *** се раждаш!Ти си докаателство за вродена простотия....На една ръка разстояние е информацията какво въсщност представлява сексуалната ориентация и дали един парад може да промени нечия сексуална ориентация....Аз обаче с прости хора няма да споря..Знам предварително всеки един ход на простака - от кнспиративните теории,че хомосексуалисти принудили СЗО да приеме гейовете - до разните му нови редове,масконска конспирация и прочее.Митове и легенди...