Гейове се ядосаха на църквата

"Скандално е, че Светият синод не се разграничава от призивите за насилие"
Обновена: 18 юни 2012 21:33 | 18 юни 2012 21:31,
573
Гейове се ядосаха на църквата
Снимка: архив, Булфото

Организаторите на столичния гей парад определиха като скандален и тревожен отказа на Българската православна църква да се разграничи от призивите за насилие срещу шествието.

Припомняме, че преди дни сливенският свещеник Евгений Янакиев призова за насилие над хомосексуалистите по време на гей парада в София. "Призовавам днес всеки, който се счита християнин и българин. Замерването с камъни е удачен вариант", отсече тогава божият служител.

В отворено писмо организаторите на „София прайд 2012“ настояха църквата да се разграничи от тези призиви, но вместо това Светият синод излезе със становище , в което заяви, че хомосексуалността е "противоестествена страст", която безусловно вреди на личността, семейството и обществото.

„Изразяваме недоумение и тревога от отказа на Светия Синод, в качеството му на върховен съдебен и управленски орган на БПЦ, да се разграничи ясно и публично от неприкритите призиви за насилие срещу човешки същества. Не приемаме, че подобна позиция може да е носител на демократични, морални или християнски ценности. Призивът за физическо насилие към други човешки същества може да бъде израз само на нетърпими човеконенавистни възгледи“, категорични са организаторите на събитието.

Още по темата
Според тях мълчаливото съгласие на Светия Синод с такава позиция от висотата на своя авторитет насърчава обществото към омраза, противопоставяне между общности, престъпност и дълбок регрес, вместо към единение, човеколюбие и морал.

„Подобно поведение е неприемливо от страна на институция, която получава значителна субсидия от държавния бюджет на Република България, тоест от българските граждани и данъкоплатци, много от които са нехетеросексуални и трансполови хора“, се казва в позицията на организаторите на прайда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


573
Още по темата: църквагей парадСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Боже господи,хомосексуалните нямали деца...какво ни жалите...*** съм ви у децата,не ми трябват,с тия заплати в България и уродчета ще хрантутя,как пък не...
443
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата винаги започват от "един път". Наркоман се става от "едно" боцкане, алкохолик от "една" чашка, г.й от "един" парад и тнт.Последиците след това са ясни. Аз лично не искам детето ми да става зорлем свидетел на подобни "нормални" неща, били те и веднъж годишно.
442
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата винаги започват от "един път". Наркоман се става от "едно" боцкане, алкохолик от "една" чашка, г.й от "един" парад и тнт.Последиците след това са ясни. Аз лично не искам детето ми да става зорлем свидетел на подобни "нормални" неща, били те и веднъж годишно.
441
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти добре ли си? Никой нищо не ти навира! Един път в годината хората излизат на улицата за да покажат, че и те съществуват, че и те имат същите права като нас. А ние ги мачкаме, псуваме и наричаме "болни" и "различни". Ако намираш любовта за нещо отвратително, пък била и тя между един и същ пол, отивай по-добре се скриеш в консервативния ограничен балон в който живееш.
440
3
 
2
 
! Отговори
иио преди 11 години
Пак чета, че понеже хомосексуалните не можели да имат деца и затова били противоестествени. Сексуалността показва единствено с човек от кой пол може да се почувстваш цял, да обичаш, да споделяш, да си интимен, да се обвържеш, да изпитваш наслада. Правенето на деца е технологичен процес, понякога примесен с гореказаното. Но понякога. Сами сте свидетели на безброй забременели жени от случаен, заради самия физически кеф секс или пък чрез изкуствено оплождане. Така че всеки чоеек може да има дете.
439
5
 
3
 
! Отговори
симар преди 11 години
Само паталогичнокомплексиран човек, т.е такъв, който има нужда да мрази, определя гейовете и лесбийките като притежаващи неестествена, неприродна сексуалност. На това се казва разновидност на расизма. А не морал.
438
2
 
2
 
! Отговори
До 539 преди 11 години
Ами не е съвсем вярно. Напротив, почти всички са възпитани, внимателни и тн. Особено в държави където са свободни да са това което са. Позитивни са, усмихнати са, може да се говори с тях, обичат да се забавляват, да излизат и тн. Макар че всичко си е до човека все пак. А ако в България ти се струват злобни и малодушни, това е щото иначе как се издъжра на тая цялата агресия и помия дето сипят "нормалните".
437
6
 
2
 
! Отговори
до 519 преди 11 години
Напълно си прав, аз мога да го правя с жена, става ми, но не искам, усещането е само механично, няма никакво дълбоко чувство, влюбване настъпва само към мъже, и сексът с тях е хиляда пъти по-дълбок не само като усещане, но и като чувства. Много е просто, какво толкова не разбирате, та осъждате? Мисълта да спя с жена в едно легло е ужасяваща...
436
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе и на вас да ви......!
435
7
 
4
 
! Отговори
До БГ и психолога преди 11 години
ХАХАХА. Понеже мъртвите или животните могат да изразяват съгласие. СМЕШНИЦИ. Как може да сте толкова елементарни да сравнявате нещата въобще не ми е ясно. Разберете че и при хомосексуалните могат да изпитват любов, нужда от обвързване и тн, просто с хора от техния пол. Какво толкова???
434
3
 
4
 
! Отговори
biludens преди 11 години
до Психолог при гейовете има съгласие между два отделни човешки индивида, а не до въображаеми такива като при некрофилите и ли при човек и животно като при зоофилите. Явно толкова си и психолог с подобни недъгави примери, хаха
433
5
 
4
 
! Отговори
Психолог преди 11 години
Има съгласие. Некрофилите например си говорят с труповете и имат любими такива за които страдат през целия си живот. Содомистите например предпочитат определен животни, на които дават цялата си любов. Ако четеш повече книги ще намериш много прилики между теб и събратята ти извратеняци
432
0
 
0
 
! Отговори
до БГ преди 11 години
дай пример за противоречие тук
431
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Твърде много си противоречите за да може да се спори с вас. Но така е обикновено при психичните разстройства. Така никъде не видях някой да опровергае близостта на педофилия, геронтофилия, содомия и некрофилия с хомосексуализма. Всички педофили, геронотофили, содомисти и некрофили са успели в професиите си и (или) имат семейства, поздравяват съседите си, помагат на приятелите си и т.н. Това, че се опиват политици педрасти в продължение на години една лъжа, не означава, че ще я превърнат в норма.
430
2
 
3
 
! Отговори
До БГ преди 11 години
И айде пак МАЛОУМНОТО СРАВНЕНИЕ с педофилия, некрофилия и тн. При тях има ли взаимно съгласие, има ли любов... Случайно ли е че навсякъдето това е престъпление за разлика от хомосексуалността която е забранена от закона да, в някои арабски и афикански страни (защо ли точно такива). Разбери че и хомосексуалните се вкювбват и изптитват емоционално привързване, любов.. Нещо което на теб явно ти липсва щом проявяваш толкова злоба към хора които нямат отношение с живота ти...
429
3
 
7
 
! Отговори
до 524 преди 11 години
Хомосексуалността е заболяване на психиката дотолкова, доколкото хетеросексуалността е заболяване на психиката, не за друго, а защото сексуалността е вродена, раждаш се с нея. И ако едното е психично заболяване, значи и другото е такова.
428
3
 
4
 
! Отговори
до БГ преди 11 години
не сме жалки. просто разсъждаваме. явно това е процес, който не е типичен за теб и предпочиташ да приемеш казани някога от някой правила, без да се замислиш адекватни ли са на света или не, и толкоз. това говори за липса на мнение което д аможе да защитиш, респ. слабохарактерност у теб и липса на аналитична функция.
427
3
 
2
 
! Отговори
До 524 преди 11 години
А ти сигурно изказваш мнение като психиатър или поне психолог.. Само дето мнозинството психиатри и психолози са стигнали до заключение че хомосексуалната ориентация не е заболяване и няма причина да пречи за един абсолютно нормален живот за разлика от шизофренията например.... А примерно деца без родители които са хомосексуални, при тях как е станало? Или сигурно е от травмата че са останали без родители... В мойта глава всичко е наред, в твойта нещо май не е...
426
5
 
8
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Жалки сте! Търсете си оправдания, за да оправдавате това, за което само да си помисля и ми се повръща. Нали трябва някак да успокоявате болните си мозъци. *** по никакъв начин не се различава от съществуващите в природата педофилия и геронтофилия. Също така според вашата логика содомията и некрофилията са толкова естествени като хомосексуализма. Издишате отвсякъде нещастници презрени..
425
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като природата е решила да има цяла палитра от видове сексуалност при хората, то всяка една от тях е естествена. Или викате представителите само на една от тях имат правото да казват кое в природата е естествено и кое не? Айде бе, та те с еоказаха по-висши от самата природа ако това е така :)