КС "погва" закона за конфискацията

Делото е образувано по искане на 59 депутати от опозицията
Обновена: 2 юли 2012 15:51 | 2 юли 2012 14:30,
55
КС "погва" закона за конфискацията
Снимка: архив, Булфото

Конституционният съд е образувал дело за закона за конфискацията, който бе атакуван от 59 депутати от опозицията.

Тя смятат, че законът противоречи на конституцията и множество международни договори, по които България е страна.

Делото е образувано на 29 юни, става ясно от сайта на съда. За докладчик по делото е определен съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от управляващата партия ГЕРБ Александър Ненков.

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество беше приет в началото на май след разгорещени обсъждания и след поредица от нощни заседания в парламента.

Левицата го определи като репресивен и мракобеснически закон, който "плаче" за Конституционния съд.

Още по темата

Основният аргумент е срещу създадената в закона процедура по гражданска конфискация, без да има влязла в сила присъда за извършено престъпление, както и възможността да се отнема имущество за административни нарушения.

Според Любен Корнезов 117 от текстовете, приети от парламентарното мнозинство, са противоконституционни.

Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство. На практика процедурата ще се задейства, след като едно лице е привлечено като обвиняем за някое от изброените в законопроекта престъпления.

Сред тях са тероризъм, участие в организирана престъпна група, отвличане, склоняване към проституция, трафик на хора, кражба, грабеж, длъжностно присвояване, неизгодна сделка, наркотици, укрити данъци.

Проверката за несъответствие между имуществото и доходите на лицето ще започва само при повдигане на обвинение, а процедурата ще тече паралелно с наказателното производство.

Ще се прави проверка за 10 години назад при разлика от минимум 250 000 лв. между притежаваното и доходите.
Според ДПС в сегашния си вид законът застрашава имуществото и правата на обикновените граждани.

След приемането на закона Бойко Борисов благодари на депутатите от ГЕРБ, че оставили правителството на власт. Независимо от критиките на опозицията правителството получи похвали от ЕК и от САЩ за приетия закон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Искам да попитам кой обикновен българин има 250 хиляди лева или имоти за толкова. Една десета от населението имат повече от тази сума, така че не смятам че този закон засяга обикновените хора, които и два живота няма да им стигнат до тази заветна сума. Реват тия които са крали и грабили. Над 80 милярда лева са изтекли от държавата от 89 година насм. Замислете се хора къде щяхме да бъдем, ако не бяха изтекли от държавата тези пари, а бяха се разделили между всички хора в държавата!
47
2
 
4
 
! Отговори
поля преди 11 години
Хората са странни. Ем реват, че някой незаконно забогатял, ем реват кат искат да го хванат. Ама нее, понеже много от ревящите са бръкнали в кацата с меда ревейки са нещо им се сви дупето,..А ония от тройната направо одевственяха от шубе. И хорицата ги подкрепят треперейки са 100 те си тухли дет си зазидаха незаконно
46
0
 
3
 
! Отговори
tom преди 11 години
HORATA CA *** I PROCTI
45
2
 
4
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До49Не защитавам никого.Просто не си последователен в твърденията си.Точно бащите на Станишевци и сие ограбиха народа си през1945 г.и точно те вместо да влязат в затвора станаха най-големите ръководители на държавата.Защо те да бъдат почтенните а днешните да наричаш мутри и закона несправедлив.Критерият ти за оценка трябва да бъде еднакъв.
44
0
 
8
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
Аз защитавам правова държава, което страните от ЕС извън Балканите са направили преди 2 в. и именно затова животът им е уреден. А мутрите им са в затвора, не в Министерски съветТи, детенце, защитаваш това, което ти казват по телевизията. Именно заради прости хора, защитаващи това, което им се говори от още по-прости и нагли хора по телевизията живеем в този абсурд. Такива като теб са мноого по0виновни от Станишевци и сие.
43
3
 
4
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До 44Е какво излиза. СПОРИ СЕ ЧЕ СТАВА НЕЗАКОННО БЕЗКОНТРОЛНО И МУТРИНСКИ. Че национализацията през1945 г е станала незаконна безконтролна и по мутрински начин.Точно от тези които защитаваш в постовете си.
42
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Аз съм 'ЗА' такъв закон. Но дали той ще улови едрата риба или само дребосъка? Ще конфискуват ли на Доган сараите? На Цецо апартаментите? На Гоце мезонетите? Или за тях пак ще се намери някакво 'хидроложко' или 'консултантско-тъщино' оправдание.....
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЗИ 59 СА ОТ КОАЛИЦИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ! ВСЕКИ ДЕН *** КОМУНИСТИЧЕСКИ БАБИЧКИ И ТОВА МЕ РАДВА
40
3
 
4
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
до 40.Ти момченце добре ли си. От писмото, чиито превод и източник изобщо не е ясен, но настрана, става ясно, че Великобритения има за приоритет отнемане на имущество на престъпници. Това е нормално. И не е в това проблемът - проблемът е, че това става с определени закони. С такива, с каквито България разполагаше преди този закон, който няма почти нищо общо с Английския еквивалент.Никой не спори, че имущество трябва да се отнема, СПОРИ СЕ ЧЕ СТАВА НЕЗАКОННО БЕЗКОНТРОЛНО И МУТРИНСКИ.
39
1
 
5
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Не е важно колко пари имам аз, а как с този закон ще се гарантира избягването на репресии срещу политическите противници и срещу "неудобните" Защото утре и ти може да бъде изключен огт ГЕРб и да те погнат за незаконно имущество И както показва практиката, първо ще има шумна медийна кампания, а никой няма да разбере кога и дали си оправдан. Ето затова законът е недоносче. А иначе съм за санкция срещу незаконно забогателите.
38
0
 
3
 
! Отговори
1 преди 11 години
"Проектът предвижда без влязла в сила присъда държавата да има право да отнема имущество на лице, което е привлечено като обвиняем по наказателно производство." Имат основания да сезират КС, щом е БЕЗ ПРИСЪДА, само за "повдигнати обвинения" - бедна ви е фантазията как се спрятат обвинения на база "един чул" и се точат години насам-натам или към десета глуха, без възможност да кажеш, че нямаш сестра, защото никой не го интересува друго, освен дивидентите от подобно дело!?!
37
5
 
2
 
! Отговори
hagen преди 11 години
До 40Това е част от писмото на Д.Камерън до ББ." В Британия отнемането на парите от престъпници е сърцевината на нашата стратегия за борба срещу организираната престъпност, и то не защото така иска Брюксел, а защото нашият опит показва, че тази мярка работиТака че тези твои твърдения са безпочвени и откровенни лъжи.
36
1
 
7
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
До 27 Аз съм ентъртейнър.Кажи ми в коя държава от ЕС има такъв закон. Аз съм с правно образование по случайност, ще те разбера. Докажи, че аз лъжа. Такъв закон в ЕС НЯМА, а най-близкият му еквивалент е в Албания.Модел към който сме се запътили с всички сили.
35
2
 
5
 
! Отговори
ентъртейнър преди 11 години
А ако 80 са бедни, другите 20 процента богати, които не са извършвали престъпления, нямат ли права...Или права в Бойколандия имат само Физкултурници и спонсори, с имущество за над 250 000 лв.Дори да се прости плиткоумието на поддръжниците на Мутринщината, гнусното им лицемерие е нетърпим.
34
0
 
6
 
! Отговори
май,май,... преди 11 години
......май че ,законът е направен за тези ---ДО 250 000,А НЕ -----НАД---250 000!Не се допуска ,беден да стане богат ,БОГАТИТЕ НЯМА ДА ГО ДОПУСНАТ ,ДОРИ ОТ НАСЛЕДТВО ДА Е ЗАБОГАТЯЛ ,----ТЕ не могат да се примирят!
33
1
 
7
 
! Отговори
hagen преди 11 години
Според опозицията 80% от българите били бедни.Сега пък при имущество над 250000лв то ще се конфискува и ще застраши правата на гражданите.Изглежда тези 20% са точно процентите на забогателите незаконно депутати от БСП и ДПС.Иначе звучи нелогично бедняк да има имущество за над 250хил.
32
4
 
6
 
! Отговори
коко3коко преди 11 години
Закона би нарушил правата на обикновените граждани по няколко причини: Първата, е че докато тече проверката дали е законно или не имуществото на разследвания ще минат няколко години и дори да се докаже, че всичко е законно през това време всичко е блокирано. Второ, голяма част от мутрите си легализираха парите чрез схеми и законни фирми като Бул инс и тн. Трето, Оценките на имуществото се оценява според вещи лица, които знаете какви са. Четвърто, до сега закона е да пазиш документи 5 години.
31
2
 
9
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН ГРАЖДАНИН преди 11 години
АЛООО, ОПОЗИЦИЯТА И ДПС, Я ДА МИ ОБЯСНИТЕ КАК ЗАКОНА НАРУШАВА ПРАВАТА НА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ ! НА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ , ИМУШЕСТВОТО ГО КОНФИСКУВАТ БАНКИТЕ ! АТАКУВАЙТЕ ДОГОВОРИТЕ ЗА " ЗЕЛЕНАТА ЕНЕРГИЯ" ! АМА КАК , ТАМ ВСИЧКИ СТЕ У КЮПА!!!
30
2
 
10
 
! Отговори
Димитров преди 11 години
Някой го е страх! Не се правете, че мислите за обикновените граждани - те нямат толкова!
29
1
 
9
 
! Отговори
аз преди 11 години
говорим за разлика в имуществената оценка 250 000лв ,не само в пари в брой,а така лесно ще ви докарам тази разлика -сделките се изповядват по данъчни оценки -вижте имуществените декларарации на депутатите в сметната палата ,а тази комисия смята имуществото на придобиване по пазарни оценки..така,че с 2 панелки платени на роднини ,кола на 10 години и лозе с курник -ето те несметно богат с разминаване в оценките 250 000лв и си конфискуван целият