Кирил Топалов: Москва не позволява на Белград да пусне РСМ в ЕС

"Не вярвах, че Северна Македония ще се конфронтира и с Гърция", каза историкът
19 май 2024 19:22, Красимир Ангелов
86

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска не използва конституционното име на страната при клетвата си при стъпването си в длъжност, а я нарече само Македония. Това повиши значително напрежението с Гърция, като премиерът на южните ни съседи Кириакос Мицотакис коментира, че  Скопие застрашава европейското си бъдеще.

"В своята ненавист към България политиците в РСМ те са доста единни и това е умопомрачаващо обстоятелство, че за да спечелиш президентски или парламентарни избори в Скопие, трябва да демонстрираш най-свиреп антибългаризъм, което е потресаващо. Видяхме го в предизборната кампания, но и преди това, от години наред е така", коментира бившият посланик и понастоящ член на Историческата комисия Кирил Топалов в студиото на "Брюксел 1".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че опитите на Северна Македония да развали отношенията си и с Гърция потвърждава това, че в желанието си да влязат в Европейския съюз, хората в РСМ се делят на две категории: народът иска да влязат, държавното ръководство, независимо на коя от двете партии, не иска.

"Северна Македония не смееше да изостри тона към Гърция дълго време, най-накрая го направиха и към тях, което показва, че въобще не ги интересува дали България и Гърция ще ги пуснат в Европейския съюз или не, това е фаталното", заяви бившият посланик в Атина.

На въпросът на Милена Милотинова има ли шанс да променят риториката си, въпреки всички заклинания в предизборната кампания, че ще развалят договора с България и че ще поставят условия на Брюксел за предоговаряне на преговорната рамка, Топалов отговори, че не изключва да има промяна, да смекчат тона и да променят риториката си, но това, че те извадиха тази риторика е един много добър сигнал и за нас, и за Гърция, и за Европейския съюз, че с тази държава нещата не са така, както би следвало да бъдат по европейски стандарти.

"Според мен България трябва да действа така, както действа Гърция. Трябва да се поставят ясни и категорични условия на Северна Македония и не при всяка най-малка промяна на тяхната позиция ние да реагираме позитивно или негативно. Трябва да има една по-стабилна политика и аз мисля, че в последните години ние, с малки изключения, имаме такава политика. Дадохме им ясно да разберат, че ако не изпълняват европейските критерии няма да влизат в Европейския съюз, колкото и да изпитваме някаква носталгия към тях," коментира той.

По повод работата на Историческата комисия, Топалов заяви, че те "тупат топката" непрекъснато. Много трудно постигат някакви споразумения с тях, защото им е казано да не отстъпват абсолютно за нищо. Българската страна е поставила всички научни и образователни въпроси категорично и конкретно, на което се отговаря със шикалкавене, забавяне и дори неотговаряне.

"Аз нямам надежда нещата в Северна Македония да се оправят в близък план. Политиците настройват обществото срещу България. Много е сложен този въпрос, няма еднозначен отговор, фактът, че те така се противопоставиха и на Гърция потвърждава моята теза, че те не искат да влизат в Европейския съюз. Белград не ги пуска. А на Белград - Москва не му позволява да пусне Република Северна Македония в Европейския съюз и те няма да я пуснат. Те самите не се пускат, не искат да влизат", каза Кирил Топалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
И някои от нас имахме късмет, професор Топалов да ни е преподавател в университета.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 73Ами ти кажи,щом знаеш ?
68
6
 
5
 
! Отговори
емо преди 2 месеца
ние като сме направили така наречения "цивилизационен" избор и сме влезли в ЕС и НАТО да не би да сме прокопсали - всичко е съсипано - икономика, селско стопанство, енергетика, най-бедната и корумпирана страна сме, демографската катастрофа е факт и сме на изчезване.
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС не им поставя въпроса за декомунизацията категорично и те се усукват! А трябва! Не може с комунизма напред. Там не са изобличили главорезите и комунистическите тайни служби. Не може за нас едно, а за тях друго и то да са си с комунизма още като идеология!
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 67Този " господин",както го наричаш е дългогодишен университетски преподавател,писател,литературен критик и изследовател на книжовния български език,с култура и познания,на която биха могли да завидят най-вече,подобни на теб бедни и низщи духом индивиди. Дай Боже повече,такива като него да ни представляват пред международната общност и на подобно ниво !
65
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 65 преди 2 месеца
Тн. обикновенни македонци пишат ли във форуми като този? Могат ли свободно да изказват мнение и да спорят с такива като нас? Или в РСМ има псевдодемокрация и официална доктрина забраняваща различно от антибългарското мнение!
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Българските политици, като всички българи, не си гледат работата а се занимават с рекет, кражби и лични проблеми.
63
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този господин, бил на важни за България постове в чужбина и награден с различни откличия, твърди, че между православието и католицизма емало една дума разлика. Казва го даже с усмивка на превъзходство и с лукавост. Което е не само невярно, а е елемент от умишленато промиване на, и така, слабоориентираните мозъци на родното население. Докато ние хал-хабер си нямаме от това що е религия, тя, същата тази религия, във всеичките си ЕЖЕДНЕВНИ прояви вече трайно е извратила човешката психика у нас..
62
2
 
11
 
! Отговори
Поре преди 2 месеца
Кирчо сенилния още ли е жив бе!?
61
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Политиците настройват обществото срещу Бьлгария...Хайде бе!Ама така ли?! Значи обикновените македонци си нямат хабер от нищо-нито от история,нито от събитията,станали със страната и народа им ,излизат едни управляващи,казват им нещо и хоп всички македонци почват да мислят другояче!Не знаят и не помнят зулумлуците на окупационните бг войници през ВСВ,за убийствата,за изтезанията,за униженията,за асимилаторските им усилия ..Брехх,какви наивни македонци и какви лоши управляващи!!!
60
7
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Истината боли, знам!Но това е положението,историята е измислица,в зависимост от интересите на една държава,в зависимост от политиката историята се измисля от днес за утре,така че който вярва на измишльотини си губи времето!
59
8
 
8
 
! Отговори
Чужденец преди 2 месеца
Мекетата искав хем в ЕС, хем да са александрови насленици и врагове на Бг и Гърция. Бг са дупедавци, ама Гърция няма да позволи.
58
1
 
3
 
! Отговори
Смехурко преди 2 месеца
До не, не от 4 век!; Koи "вие", лyдитe ли?
57
7
 
7
 
! Отговори
не, не от 4 век! преди 2 месеца
До Още през 4 век В голяма грешка си! 4 век е твърде късно. Ние имаме история още отпреди египетските пирамиди и египетските фараони. Още в самото начало на света на наша територия са живели първите хора: Адам и Е-ва. Те са създали българската държава. А техните потомци са населилки цялото земно кълбо. Но Адам и Е-ва са били българи!
56
9
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Точно така,преди 300 години тези хора са съмнителни,и дори писатели на история славянобългарска Паисий си е измислял преди 290 години истории които са съмнителни и не достоверни.Същото и с османските архиви!Руски учени преди години се изказаха че история над 300 години е пълна измишльотина!
55
4
 
3
 
! Отговори
Още през 4 век преди 2 месеца
До хм на юг от Дунава има автономна България, в рамките на Римската империя- Константин Велики е тракиец от племето на мизите, наричани и българи.Българите от Стара Велика България, северно от Дунава му помагат да победи своите конкуренти за властта в империята, а той дава автономия на своите българи живеещи в империята и те престават да плащат данъци. Имали са царе. През 480г. император Зенон подписва договор с българския цар Божан, са борба против враговете на империята!
54
2
 
8
 
! Отговори
300 години. преди 2 месеца
До Урсула Е щом даваш 300 години, тогава ти отричаш да е имало царете Иван Шишман, Иван-Александър. И преди Мурад и Баязид по твоята логика въобще не е имало българска държава. Щото това е над 300 години и може тук винаги да е било османско, турско. Изобщо не е имало българска държава според твоята логика. Нъл тъй?
53
9
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 2 месеца
Съмнителни документи,1400 години назад са си пълна измислица,ако изобщо има някакви документи!Историците са факири по измислени истории!И в Ватикана библиите не са един екземпляр а са много,що така?И Ватикана по принцип си има черно минало,пък за Византия да не споменаваме въобще,пак казвам история над 300 години е съмнителна и измислена ,кой както може да ме разбере!
52
2
 
11
 
! Отговори
Въпрос и отговор преди 2 месеца
Кой е вторият цар на северните след Александър Македонски?Били изчезнали за хиляда години на експедиция до слънцето и като се върнали лошите българи татари се настанили на техните земи.
51
4
 
4
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
До Урсула Във Византия, както и във Ватикана са запазени десеткй и стотици документи от Първата българска държава. НЕ Е НУЖНО ТИ ДА ОТКРИВВАШ ТОПЛАТА ВОДА И КОЛЕЛОТО. Във Ватикана например се пазят въпросите на нашите царе Борис и Калоян свързани с християнската религия. Западните кралства също поддържат връзки с нашата държава.Тази територия е до 681 г византийска територия, а след това ВЕЧЕ НЕ Е.Не си ли задаваш въпроса как може след това Византия да се оттегли сама и не владее тази територия