Цената на "зеления" ток ще се актуализира често

Премахва се правилото ценообразуването да става веднъж годишно
Обновена: 5 юли 2012 11:39 | 3 юли 2012 17:05, Бойчо Попов
157
Цената на "зеления" ток  ще се актуализира често
Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото

В новия Закон за енергетиката цената на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се предвижда да бъде актуализирана за по-кратък период от една година, без това да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите. Това заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Корекциите в преференциалните цени, осигурени от държавата при изкупуването на енергията от ВЕИ, ще помогне да се избегне бумa на инвестициите в подобни проекти, коментира още Семерджиев. След двойното поевтиняване на фотоволтаичните инсталации в страната беше отбелязан рязък скок при изграждането на соларни паркове.

В тази връзка шефът на ДКЕВР отново обясни, че последното поскъпване на тока с 13% вместо с предварително обявените 10% се дължало на огромното количество новоприсъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

Предвижда се в Закона за енергетиката да влезе в сила текст, според който цената на енергията от ВЕИ да се коригира при значителна промяна на капиталовите разходи за нейното производство, посочи още Семерджиев.

Експертът посочи, че било важно тази актуализация да не се отрази върху крайните цени на потребителите в рамките на една година. По този начин Семерджиев си призна грешката, че новото поскъпванет на тока беше обявено два дни преди влизането му в сила, без бизнесът да бъде информиран за това.

На въпроса за исканата от КТ "Подкрепа" оставка Ангел Семерджиев заяви, че длъжността му е мандатна и че комисията извършва своята работа, предвидена по закон. „Контролът върху нас се осъществява от съда, всеки, който не е доволен, може да обжалва нашите решения“, посочи Семерджиев.

Ангел Семерджиев отново посочи, че има тенденция на поевтиняване на тока от „зелени източници“. Той добави, че нормата на възвръщаемост за всички ВЕИ проекти е намалена от 9 на 7 процента.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
1
 
! Отговори
9876543210 преди 11 години
На всички от ДКЕВР - за свещи да са ви тези актуализаций, *** не наяли се.
124
0
 
1
 
! Отговори
неразбралия преди 11 години
Не мога да разбера едно:защо трябва да плащаме за пренос на енергия и там други цветни енергии при положение че изнасяме толкова много не ни остава друг избор освен да крадем повече с това увеличение
123
1
 
3
 
! Отговори
АЛОО ,ЕНЕРГОТО? преди 11 години
А ОЩЕ, все по-често ще се актоализира ---НЕПЛАЩАНЕТО ОТ АБОНАТИТЕ !
122
0
 
6
 
! Отговори
koko преди 11 години
Всички от ДКВЕР +НЕК = В затвора - на пек !!!!! Е...ти наглите и корумпирани типове.
121
0
 
9
 
! Отговори
Киро слепото преди 11 години
Този Семерджиев като студент беше"гола вода".Сега е подкупен и изпълнява лобистки интереси.Ако имаме здраво правосъдие досега трябваше да бъде с раирани дрехи-лъже и маже!*** долен!
120
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голяма далавера излезе тази зелена енергия.Червени,жълти,пембени,типигьози и башибузуци,кухи *** и алчни сатрапи дано слънчев удар да ви удари или гръм порази.Гаврите се с бедния народ,тъпчете го,мачкате го и нагло му говорите,че е за негово добро.Като се качите от пода на хасъра, от вас по-нагли няма.
119
1
 
1
 
! Отговори
ZLATKA преди 11 години
ABE DKVAR .KAK q mislite s moqta pensiq 0t 145.00.VIE STE BEZUMCI. ZA 39 g trudov staj.
118
0
 
5
 
! Отговори
ринго преди 11 години
всичко с енергията от възобновяеми източници е много ясно и никой не е против само дето не мога да разбера защо аз и милионите българи трябва да плащаме тези съоръжения в крайна сметка те си имат собственик като му е неизгодна средната цена на която държавата купува ток от другите централи а еталона трябва да е атомната централа да не са правили тези съоръжения .От къде накъде ние ще им плащаме масрафа държавата да поеме тези 13 % като са подписали договорите неизгодно Не съм ги подписал аз!
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Брей тези от неграмотници от НЕК такава каша забъркаха с ВЕИ че хич не ми се мисли каква фиеста щеше да стане с милиардите за Аец Белене.
116
0
 
3
 
! Отговори
ани преди 11 години
Аз ще поискам да знам тези новоприсъединени мощности от ВЕИ какво количество енергия ще фактурират за месеца и съответно за всеки следващ,до края на годината да речем.Струва ми се една голяма измама всичко това и си мисля,че поне 50% няма да произведат никакъв ток,просто защото не са довършени.Ако се окаже,че е така ще трябва да се уведоми националния омбусман и да се заведе дело в Страсбург срещу милата ни държава-мащеха.
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без намаляване на вредните емисии не може, но цената за обикновените хора е твърде висока.
114
0
 
10
 
! Отговори
Pilat преди 11 години
Този *** къде го видя ... без милост. ПРЕДЛОЖЕНИЕ - СЕЗОНА ЗА ОТСТРЕЛ НА АНГЕЛ СЕМЕРДЖИЕВ - ОТКРИТ!!! ДАВА СЕ НАГРАДА КАТО ЗА ОСОБЕНО ОПАСЕН ВРЕДИТЕЛ - КАСА БИРА И ТАРГА КЕБАПЧЕТА!!! А НЕК си е за закриване - през 2010 при ОБОРОТ 4 МИЛИАРДА ЛЕВА - ОФИЦИАЛНО ОБЯВЕНА ПЕЧАЛБА - 40 ХИЛЯДИ ЛЕВА. Не съм икономист, но предприятие, което дава печалба 0,001% Е НЕНУЖНА. НАШЕТО МЪЛЧАНИЕ ДНЕС Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ДЕЦАТА НИ УТРЕ. Не става само с протести - ТРЯБВА СИ Е ТРЕПАНЙЕ - ОБЕСЕНИ ПО ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ
113
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
лапачев крадльо как е позинал за още.е не ви стигна алчни гербаджии.
112
0
 
5
 
! Отговори
teo преди 11 години
Бойко и Дянков-дебелокожи, ЗАЩО ДО СЕГА НЯМА ЕДИН ТАКЪВ СОЦИАЛИСТ-ДЪРЖАВЕН ПРЕСТЪПНИК НЕ ГО ПРАТИТЕ ЗАД РЕШЕТКИТЕ, А САМО СЕ ОПРАВДАВАТЕ С ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ГИ ОСТАВАТЕ СВОБОДНО ДА СИ ХАРЧАТ КОМИСИОННИТЕ ОТ ПОДОБНИ СДЕЛКИ??? Или те или Вие сте за ЗАД РЕШЕТКИТЕ,ОК?? СТИГА МАНИПУЛАЦИИ!!!???
111
0
 
10
 
! Отговори
Radiacionen tip преди 11 години
Финландия и Китай строят свои АЕЦ-и! Румъния, Англия, Индия и Турция планират стреожа на такива, а САЩ понеже не са усвоили руската технолги 3+ (АЕЦ Белене ще е с такава технология на безопасност) искат да експериментират първо в Чехия и тогава да приложат на тяхната територия. Каква зелена енергия, какви 5 лева?
110
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Не им разбирам цифрите на тези, ама щом ЕК одобрява АЕЦ, нали тезИ с цените им се прекланят? Значи АЕЦ Е НАЙ- ДОБРЕ? Какво има да се обясняваме!!!
109
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаех си, че ще измислят начин да си плащаме и за слънцето!А тоя ток не е "зелен", а е направо"златен".СЪБУДИ СЕ ,БЪЛГАРИНО!
108
0
 
2
 
! Отговори
Дре до 118 преди 11 години
Въпроса за цената ти е актуален, но в същото време много труден за отговор! Аз се занимавам с това, за което питаш, но и аз не знам как точно да ти го обесня! Взимаш цената на централата / инсталацията, смятат се капиталови разходи, % разбивка на заеми които ще се взимат при еди кви си лихви за еди кви си години, количество ток инсталирана мощност (бруто / нето), фактор за експлотация и куп други неща.... смяташ като луд няколко дена и стигаш до финал че тока струва различно от различни места :)
107
0
 
11
 
! Отговори
инж. задача преди 11 години
Това е справка за произведена еленергия: Производство на ел.енергия 2011г ТЕЦ.....49,6...........25,1472 АЕЦ.....32,2...........16,3254 атомни ТФЕЦ.....5,2.............2,6364 топлофикациите ЗТЕЦ.....3,9.............1,9773 заводски ВЕИ......7,3.............3,7011 възобновяеми ПАВЕЦ....1,8.............0,9126 помпеноакумулиращи всичко 100% = 50,7TWh(тераватчаса) С колко са увеличени добивите от ВЕИ през 2012 г, за да се вдигне цената на ел.енергията с над 13% без ДДС.
106
0
 
14
 
! Отговори
Хасму преди 11 години
Актуализирайте, актуализирайте още, *** блатски! Ние ще си актуализираме търпението!