Цената на "зеления" ток ще се актуализира често

Премахва се правилото ценообразуването да става веднъж годишно
Обновена: 5 юли 2012 11:39 | 3 юли 2012 17:05, Бойчо Попов
157
Цената на "зеления" ток  ще се актуализира често
Шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Снимка: Булфото

В новия Закон за енергетиката цената на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се предвижда да бъде актуализирана за по-кратък период от една година, без това да води до промяна в крайната цена на тока за потребителите. Това заяви днес пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Корекциите в преференциалните цени, осигурени от държавата при изкупуването на енергията от ВЕИ, ще помогне да се избегне бумa на инвестициите в подобни проекти, коментира още Семерджиев. След двойното поевтиняване на фотоволтаичните инсталации в страната беше отбелязан рязък скок при изграждането на соларни паркове.

В тази връзка шефът на ДКЕВР отново обясни, че последното поскъпване на тока с 13% вместо с предварително обявените 10% се дължало на огромното количество новоприсъединени мощности от слънчева енергия през последните два месеца.

Предвижда се в Закона за енергетиката да влезе в сила текст, според който цената на енергията от ВЕИ да се коригира при значителна промяна на капиталовите разходи за нейното производство, посочи още Семерджиев.

Експертът посочи, че било важно тази актуализация да не се отрази върху крайните цени на потребителите в рамките на една година. По този начин Семерджиев си призна грешката, че новото поскъпванет на тока беше обявено два дни преди влизането му в сила, без бизнесът да бъде информиран за това.

На въпроса за исканата от КТ "Подкрепа" оставка Ангел Семерджиев заяви, че длъжността му е мандатна и че комисията извършва своята работа, предвидена по закон. „Контролът върху нас се осъществява от съда, всеки, който не е доволен, може да обжалва нашите решения“, посочи Семерджиев.

Ангел Семерджиев отново посочи, че има тенденция на поевтиняване на тока от „зелени източници“. Той добави, че нормата на възвръщаемост за всички ВЕИ проекти е намалена от 9 на 7 процента.

Още икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пост към *** !!!!побликувайте какви са цените на киловат час от фотоволтиак плащан от държавата на частника собственик на инсталацията и колко време трябва да се плаща тая цена и защоза поясненение ....фотоволтиака е ефективен 10 години след това генерираните кинти от фотоволтиака намаляват тогава за какво ще плачат за това да им купим нови....!!!може да сме от село ама не сме аборигени
104
0
 
9
 
! Отговори
Ангел Сейрджиев преди 11 години
Трай за коньо за зелена енергия!ха..ха..хаааааааааааааааа!
103
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има ли поне една причина този *** да получава такава заплата? Освен че е в услуга на всички енергопризоводители. Поне те да му я плащат а не ние обикновените хора. Стария председател и той беше изключително неприятен, но този го задмина хиляда пъти.
102
0
 
7
 
! Отговори
pasteta преди 11 години
Vrmeme e za must hora ne go li razbirate tova
101
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не искам да ползвам зелена енергия!!!
100
0
 
18
 
! Отговори
горянин преди 11 години
ЕНИЧАРИ ! ДА СЕ ПЪРЖЕТЕ В АДА
99
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега се закачиха на тази ясла, а ние ще плащаме!!! На този продажник от снимката му направиха за благодарност два пъти по-висока заплатата. Сега му е 4318.92лв.Докога ,народе, ще блееш?
98
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Големия Б.Б. предоговори стотици договори за магистрали, ревизира договори за сгради на съда, но договорите с ВЕИ инвеститорите са нещо свещено, те не могат да бъдат пипапи. Защо ли? Случайно това са спонсорите на ГЕРБ, техния начин да крадът по законен ред изнасилвайки народа с глупавите си и ненужни проекти. След този случай и случая с Цеко-Алеко за мен е 100% ясно, че тези са същите, мита за ГЕРБ е унищожен.
97
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се актуализира вземи я смъкни *** такъв, а не им давай възвръщаемост такава, че да си изплатят проекта след 7 години а в останалите 13 да печелят на наш гръб. Значи на инвеститорите не могат да кажат "махайте се", но на потребите и гражданите могат да кажат "плащайте" (нищо че не искахте това). За пореден път сме роби в собствената си страна. Този дупедавец трябва да бъде уволнен веднага, комисията закрита а договорите анулирани или предоговорени.
96
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя и за по малко турците биха го набили на кол.
95
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
хахахха СЕМЕРДЖИЕВ форуми не чете !!!! Семерджиев чете менюта в скъпи ресторанти по Бг и чужбина -- всеки от техният кръг си казва -какво ме интересува че са бедни .няма за тях само да мисля я ..който се оправи оправи-и в *** има разделно събиране и в храната има разделно хранене и в самолета има бизнес класа в която се пие шампанско ,, и икономик където стюардесата им хвърля един пакет с храна ..по Света има много бедни и малко богати . -той е от малкото !!!!
94
0
 
12
 
! Отговори
Самарджиав преди 11 години
Не ме питайте само как се издадоха разрешенията на тия нови 600 мегавата "зелен" ток. Вярно че не се спазиха изискванията на редица нормативи и инстанции, но аз и някои други станахме мултимилионери. Е, ОВОС не сме правили или е правен такъв само на документи. Да го духат бедните и еколозите с птиците и НАТУРА, важно е че мутрите инвеститори ми се отблагодариха. Сега 20 години ще купуваме златен ток благодарение на МЕН, най- големия ! А че фирмите дето ще спечелят са на познати другари олигарси?
93
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Решението е много просто. Просто трябва да се забранят тези зелени енергии. Те и без това само ни ограбват.
92
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народе бре, до кога ще се държиме като африканци бре? В Европа сме, стигат ни толкова диктатори и оправачи!
91
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чаушеско и Кадафито, за по малко поразии бяха застреляни!
90
0
 
5
 
! Отговори
ЛЕКО УТОЧНЕНИЕ преди 11 години
"С новата разпоредба в закона ДКЕВР има възможността да не чака една година до следващия ценови период, а в случай, че някой от елементите се измени с над 10 процента, да направи нови актуални цени. Това НЯМА ДА ВОДИ ДО ПРОМЯНА НА ЦЕНАТА НА ТОКА ЗА КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ на по-малък период, а РЕГУЛИРАНЕТО ЩЕ СТАНЕ ВЕДНЪЖ ГОДИШНО, както е в момента."
89
0
 
7
 
! Отговори
13ПроцентниКожодери преди 11 години
"Възможността да се ПРОМЕНЯТ ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИТЕ ЦЕНИ за изкупуване на енергията от ВЕИ ще помогне ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ИНВЕСТИТОРСКИЯТ БУМ в подобни проекти, когато има РЯЗКО ПОНИЖЕНИЕ НА КАПИТАЛОВИТЕ РАЗХОДИУ за изграждане на подобни централи, коментира Семерджиев."За 20 г. как не осъзхате, че България няма нужда от подобен сорт "инвеститори".
88
0
 
5
 
! Отговори
30 юни 2012 преди 11 години
"Това се е случило, защото цените на фотоволтаичните панели драстично са намалели, а преференциалните цени, по които се изкупува този вид енергия у нас, са останали високи, тъй като досега те се коригираха само веднъж годишно", обясни шефът на ДКЕВР.След промените в Закона за енергетиката, това няма да е така, каза той.КАК СМЕ С 20-ГОДИШНИТЕ ДОГОВОРИ????
87
0
 
7
 
! Отговори
Не е истина преди 11 години
""Съществено изменение на ценообразуващ елемент", според записаното определение, е изменение, при което има разлика в повече от 10 на сто между стойността на ценообразуващия елемент към датата на анализа и стойността му към датата на решението, с което се определя цената."Това не е никаква държава.Това е цирк.
86
0
 
10
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Ама този закон ГО ГЛАСУВАХА ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА?!?!?! Какви инвеститори очаквате да дойдат в Бълагрия, когато законите се променят постоянно?! Инвеститорите искат сигурност! Какво бълнува Плевналиев за тълпи от германски инвестори, които са се втурнали към България?