Учебниците по турски като майчин език били остарели

Не били подновявани от 20 г., пък по тях учат 7000 ученици
12 юли 2012 20:00,
148
Учебниците по турски като майчин език били остарели
Снимка: архив, Impact Press Group

Учебниците по турски като майчин език, по които сега се учи, са издадени през учебната 1992/1993 година, не са преиздавани, морално и езиково са остарели и се разпадат в ръцете на учениците. Това каза в пресклуба на БТА Антонина Желязкова - председател на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия.

Тя представи резултати от проучване на центъра от май 2012 г. за образователните проблеми на учениците, изучаващи турски език като майчин в българското училище.

По думите на Желязкова няма друга учебна дисциплина у нас, за която учебниците не са подновявани 20 години. Според изследването през учебната 1992/1993 година 114 000 ученици у нас са изучавали турски като майчин език, а след това с всяка изминала година броят им намалява драстично.

През учебната 2005/2006 година броят на тези ученици е намалял до 25 191, през 2009/2010 година - до 15 000, а през учебната 2010/2011 година майчин турски език в България изучават 7000 ученици, съобщи Антонина Желязкова.

По думите й една от причините за намаляването на учениците, изучаващи майчин език, е че "министърът на образованието не е издал държавните образователни изисквания за учебното съдържание по предмета "Майчин език", както се предвижда по действащия Закон за народната просвета".

Доказано е, че без книжовното владеене на майчиния език и без книжното владеене на българския език децата от турски произход не могат да научат добре и различни европейски езици, коментира Желязкова. По думите й единствено в семействата на добре образованите турци у нас се отчитала важността за книжовното знание на майчин език.

В Член 74 от законопроекта за предучилищното и училищното образование са показани принизени изисквания за изучаването на майчиния език, което е недопустимо, заяви Желязкова. Тя цитира този текст, според който "в процеса на училищното образование могат да се изучават и учебните предмети "Майчин език" и "Хореография".

Къде е логиката, тези два предмета да се съберат и равнопоставят, попита Желязкова и отбеляза, че майчиният език е фундаментално човешко познание и право, а хореографията е професионално обучение, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
0
 
! Отговори
казваме преди 11 години
България винаги ще се казва България и тази земя винаги ще е българска.Не забравяй-136че с нас е цяла Европа-люлката на цивилизацията.Българският език винаги ще бъде единствен официален език.Който не му харесва в България-да си ходи от тук.
129
1
 
0
 
! Отговори
ANKARA преди 11 години
trybvavi nova BULGARİA a drugoto e lesna rabota..........
128
2
 
2
 
! Отговори
ANKARA преди 11 години
SIKEEEE SIKEEEE STEGO NAPRAVITE STE KUPITE VSI4KO ZASTOTO STE DOYDE I TOZI DEN KOGATO TURCIYA STE KUPI BG............
127
0
 
0
 
! Отговори
ANKARA преди 11 години
ıma mnogo prostı hora zatova АНГЛИЙСКИ ne se govorı......
126
2
 
4
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Нерабирам какво толкова се напъвате. Рано или късно турският ще стане официален. Понеже страната се казвала България, не е можело да се изучава, пропагандира, печата и т.н на други езици. Да, така е донякъде. Става дума обаче за сериозен процент от население за което майчиният е турски. Продължаването в духа "България се българите", другите да си ходят, следователно ще постави под въпрос и името на държавата като естествен резултат от подтискането на най-естествените права на част от населението
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой *** се продаде, да учат майчин език в училище - Да си го учат в вкъщи, на курс или на друго място.Няма аз да плащам, че майка му била туркиня.Дискриминират ни.В България на АНГЛИЙСКИ НЕ СИ ГОВОРИ.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
''.........Учебниците по турски като майчин език били остарели..............Не били подновявани от 20 г.....''Сигурно още учат за: кармазъ пешкир пичоолар - пионерчета, кандърма кьоше - агит пункт, а трябва да се модернизират като например: сурат тефтер - фейсбук и прочие..
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До "Кърджалиец" .. ако толкова искаш турски се махни от тази държава. Ако някога се приеме тази подигравка с българите и турския стане език тук трябва да ни изтрепят до крак. Няма смисъл да съществуваме като държава ако ще приемем нещо толкова обидно и отварително.
122
6
 
5
 
! Отговори
Кърджалиец преди 11 години
Турският език трябва да бъде вторият официален език в страната , всеки ще избира един от двата езика за обучение още от първи клас..... А ДПС -то тряабва да работи по тази тема , иначе партийната върхушка ще изживее реноватсия!!!
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пък турските филолози били изгладнели..
120
6
 
9
 
! Отговори
Антитурчин преди 11 години
Ай стига бе,като са остарели ,родителите да се бръкнат и да платят от джоба си за нови учебници.От къде на къде държавата ще спонсорира изучаването на един маймунски език.
119
3
 
3
 
! Отговори
Asgard преди 11 години
Нека турчулята най-напред научат официалния език е България,и после да тръгват да си учат майчиния език.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е проблемът?А че тези деца не могат да научат български език и това ги осакатява?Но ДПС са доволни-прости хора-лесно се манипулират.Затова в МОН са глухи и не се вслушват в учителите по БЕЛ,че за тези деца е нужна методика за изучаване на бълг.ез като чужд-за три месеца се постига едно причлино ниво.
117
6
 
7
 
! Отговори
ПАГАНЕ преди 11 години
СЛЕД КАТО СА ОСТАРЕЛИ,ЗНАЧИ СА ЗА ИЗХВЪРЛЯНЕ.КАТО ИСКАТ ДА СЕ ОГРАМОТЯВЯТ НА ТУРСКИ,ДА ОТИВАТ В АНАДОЛА.ТАМ МНОГО ДОБРЕ ЩЕ ГИ ОГРАМОТЯТ.В БЪЛГАРИЯ СЕ ОГРАМОТЯВА,ПИШЕ И ГОВОРИ САМО НА БЪЛГАРСКИ.ДА ЧЕТАТ ВАЗОВ,ЙОВКОВ,ДЕБЕЛЯНОВ,А НЕ КОРАНА.ПРОСТАЦИ НЕУКИ.ТРЯБВА ДА СИ ЛЯГАТ И ДА СТАВАТ С КНИГИТЕ - СВЕТИНИ "ПОД ИГОТО" И "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" И ВСЕКИ ДЕН ДА ПОЛАГАТ ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ИЗИК,ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ.
116
4
 
5
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 11 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!
115
3
 
6
 
! Отговори
? преди 11 години
Ястребчо, поради каква причина бэлгарското и турското знаме си ги сложил едно до друго го ? Най-малко това им подхожда или подтекста е друг ?
114
8
 
15
 
! Отговори
националист преди 11 години
Турски език в Турция, тук е България. Колко българи в Турция учат български език, като майчин ? В Делиормана и в кърджалийско масово на обществени места се говори само турски ,а нашите от голяма"толерантност" се правят , че не чуват. До кога ?
113
5
 
5
 
! Отговори
Рачо преди 11 години
"защото ни управляваха Българи милеещи за България" - когато караха хората от пиринския край да се пишат "македонци", а не българи пак ли бяха милеещи??? Или когато искаха да дават пиринска македония на Югославия??? Ей комунистически неграмотници, винаги сте били антибългари!
112
8
 
21
 
! Отговори
Мамка им преди 11 години
Чета коментарите назад в темата, гледам аватари с турски полумесеци лепнати върху светинята ни -Бългаеското знаме, и се чудя.Къде е държавата?.. и с какво заслужихме тази измислена демокрация, която от ден на ден, бавно и полека ни турцизираЕто затова е и носталгията по социализма.Едно на ръка, че тогава живеехме в пъти по-добре, и второ-подобна гавра от страна на турци, американци, или европейци бе невъзможна, защото ни управляваха Българи милеещи за България, а не продажни турски мекерета
111
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пише ли в тези учебници, как е умрял Баязид Светкавицата, нашия поробител? Пише ли че не е останало турско семе след неговата смърт?