Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки

Около 200 нашенци били подмамени с работа, но после зарязани
Обновена: 24 юли 2012 16:49 | 24 юли 2012 13:56,
163
Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки
Снимка: архив, Reuters

Посолството на България в Стокхолм не разполага със средства за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, пристигнали да берат боровинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Около 200 наши сънародници, предимно роми, били подмамени за работа в Швеция, но на място се оказало, че боровинките са зелени и хората буквално били изоставени в гората да се оправят сами. По случая в Швеция е задържан 43-годишен българин по подозрение, че е обещал работа на потърпевшите.

Част от българите нощували в автобус, предоставен от местните власти, пред посолството ни.  Друга част вече са отпътували за България. Община Трън е отпуснала пари за някои от берачите, които са родом от там.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, съветват от външно министерство.

Посолството ни в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, припомниха още от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: швецияборовинкиберачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
2
 
! Отговори
emigrant преди 11 години
Daite informaciq nai-posle za kakvo sa tezi posolstva v 4ujbina,kakva rolq izpalnqvat i za kakvo har4at parite na bg danakoplatec sled kato ne mogat da mu pomognat i za6titavat v 4ujbina.Ot napisanoto v statiqta stava qsno,4e tova ne sa posolstva,a obiknovenni tur-operatori dava6ti samo informaciq.Togava za6to gi izdarjame kato posolstva sas sekretari,slujiteli,poslannici,obslujva6t personal i t.n.?Izob6to znae li poslannika ni zna4enieto na dumata"poslannik"?
57
2
 
8
 
! Отговори
гурбетчия до 67 преди 11 години
Не моите сънародници , а Доган и ДС гръмнаха тези вагони за да оправдаят предстоящият тогава "възродителен процес"! Не се прави на по-глупав отколкото си !!!
56
3
 
4
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ ДО 64 преди 11 години
Ами на "вие" ще пиша ,това е обръщение към множество от хора !!! Аз не ти казвам какъв си ти ,а само напомням какви са повечето българи !!! А самата новина ти го казва какви са българите ! А ти ми кажи колко български фирми са осъдени ефективно заради измами с работа в чужбина ?!
55
1
 
12
 
! Отговори
до гурбетчния преди 11 години
А твои сънародници гърмяха вагони с майки и деца...не ми се хвали и не се прави на нещо велико.
54
1
 
27
 
! Отговори
до 54 преди 11 години
Наскоро даваха ТВ репортаж за един български селянин, който беше пропътувал стотици километри пеш, за да си дойде от Гърция. Гладен, болен и безпомощен, той е вървял и се е мъчил да стигне жив до България. Но не е отишъл пред посолството да прави циркове като ***.Така, че внимавай с квалификациите, кой е *** селянин, българин или ***.Не слагай на един кантар бедните българи и ***.
53
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На всички пишещи на латиница слагам минуси без да ги чета
52
1
 
16
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
Пич, минусите ти не са за това какво си казал, а че си турчин. Говориш на "вие", а си гурбетчия с български паспорт. Затова са ти минусите. Като не си българин и само плюеш, не влизай във форума, пич, пиши си в анадолски форуми и се радвай. Турчин да ми казва на мен какъв съм бил аз е смешно и абсурдно- нито сте еврпейци, нито нищо, гърмите автобуси, занимавате се с тероризъм, и тръгнал някакъв такъв да ми говори какви сме били ние.
51
1
 
9
 
! Отговори
тутин преди 11 години
Абе аре стига сте ме занимавали с *** прости, както са отишли, така да се върнат. ееегати националната драма, 200 просто *** с *** произход отишли да берат и брали кофи. Сега нямат пари и искат помощ.КЪДЕ Е НОВИНАТА ТОЧНО?!
50
25
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
САМО ЗАРАДИ ТАКИВА БЪЛГАРСКИ ИЗР*ДИ ,КОИТО ВПРОЧЕМ СА НАД 80% ОТ БЪЛГАРИТЕ ,СЕ РАДВАМ КОГАТО ПРОЧЕТА НОВИНА ,ЧЕ ХЛЯБЪТ ВИ ПОСКЪПВА И МИЗЕРУВАТЕ !! ЯЗЪК САМО ЗА *** И ТУРЦИТЕ В БГ. , ТЯХ НАИСТИНА ГИ СЪЖАЛЯВАМ !!! А ВИЕ СТЕ АБСОЛЮТНИ МОШЕННИЦИ НЕ ЗАСЛУЖАВАЩИ И КАПКА СЪСТРАДАНИЕ !!! СПОМНЯТЕ ЛИ СИ КАК ГО ИСКАРАХТЕ ГЕРОЙ ОНЯ ДЕТО ОТКРАДНА 1,5 МЛН. ЛВ.?! КРАЖБАТА И ИЗМАМАТА Е В КРЪВТА ВИ ,НАПОСЛЕДЪК ЗАПОЧНАХТЕ И ДА СЕ КОЛИТЕ ! ДА ИЗЛЪЖЕШ 200 ЧОВЕКА И ДА ГИ ИЗОСТАВИШ В ЧУЖБИНА , МАЛЕЕЕ !!!!
49
0
 
2
 
! Отговори
TATO преди 11 години
Мамини дечица или от котилото на *** са само в България.На пенсията на родителите живеят останалите
48
0
 
15
 
! Отговори
бг преди 11 години
51, простата румънска *** не може сама да се е сетила за далаверите. Тези, които са я научили и са й изготвили документите на неграмотницата, да платят и на нашите *** да си дойдат.По цял свят са плъзнали фондации с огромни средства за тая ***.
47
1
 
7
 
! Отговори
da преди 11 години
Нека шведите да и намерят работа, берачи винаги ще се търсят :)
46
1
 
2
 
! Отговори
ДО ЯЛОВ преди 11 години
А ПОСЛЕ И ДА ПРЕДОСТАВЯТ ГОЛЯМАТА ТАБЛА НА Ж ЕНА ТИ
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Федоре, Федоре, вземи се гръмни ! То така се казва - че отиват да работят, а работата им е точно това - да лъжат, да крадат, да проституират,да ровят по контейнерите, да събират каквото им падне за вторични суровини. Преди около година "хората дето отивали да работят" в Белгия бяха "отработили" високоволтов кабел от контактната мрежа на железниците, във Финландия събираха изхвърлени консервни кутии, в Осло направиха катун и норвежците щяха да ги линчуват. Като са ти много мили прати им пари и като се върнат вземи и приюти някои от тях у вас. Моли се другарю антирасист тези хубави хора да не те окрадат, да не изнасилят дъщеря ти или жена ти, да не убият някой от родителите ти за няколко лева. От такива *** като тебе България е на това дередже и ако така продължава след 20 години ще заприличаме на *** катун !
44
19
 
2
 
! Отговори
сдддс преди 11 години
много комплексирани българи има тук.бил сам сред поне 20 бригади в испания,почти никаде не сам работил с ***,само със някви пропаднали българи,селяни и простаци.най-вероятно и тези са такива.да ви кажа ли че българи и *** взети заедно в испания са най-големите мизерници и просяци и съм сигурен че и вие сте такива но само плюете по форумите
43
0
 
5
 
! Отговори
777777 преди 11 години
До всички емигранти.Сменяйте еврото в държавата от където го изкарвате!Не внасяите на правителството евро без такси,изкарани на черно на наш гръб.Тая държава трябва да се научи да се грижи за народа които им помага да няма р*волюция в българия.Пожарникаря и младенов да купят евро на световните мaршета на двойна цена та да платят европейска заплата на тия мърди по посолствата по света
42
0
 
16
 
! Отговори
азтам преди 11 години
Ако ме транспортират мен до там безплатно, съм съгласен на обратния курс да върнат горките да ги върнат със стюардеси и правителствения самолет.Не разбирате ли какво правят бе. Че спекулират и просят на ниво държава вече. Тежко и горко им на шведските железници - крива релса няма да остане, както не си ги пазят.
41
1
 
14
 
! Отговори
отивайте в Англия! преди 11 години
Край едно от ветровитите кръстовища на Брадфорд, Западен Йоркшир, опърпана жена носи черна, дантелена забрадка и размахва пред лицата на минувачите копия от списанието The Big Issue, известно с факта, че се продава от безработните британци. Бедната жена пропътувала над 65 км. от Манчестър, където живее с осемте си деца, за да продаде възможно най-много копия от изданието, струващо 2 паунда.Но нещата със сигурност не са такива, каквито изглеждат. 32-годишната Контеса Калинеску е нито британка, нито бездомна. Тя е румънска ромка, дошла преди години във Великобритания, за да избяга от немотията в родината си, пишат медиите на Острова. Всъщност, тя дори не е дошла сама в Брадфорд, защото е била докарана от Манчестър с кола. Румънката живее заедно със семейството си в къща, която й е осигурена с пари на британския данъкоплатец. Освен това месечно тя получава по 500 паунда за всяко от децата си, които са осем. Както хиляди други, така и тя се възползва от дупката в британския закон, позволяваща й да взима огромни социални помощи, въпреки че не е британска гражданка. Макар, че румънците нямат облагите, с които се ползват останалите източноевропейски граждани, чиито държави се присъединиха към ЕС три години по-рано, тя се възползва от сложна измама, заобикаляща закона. Жената се представя за самостоятелно наето лице, продаващо списание Big Issue и по този начин влиза в националния осигурителен регистър, след което автоматично получава правото да се ползва със социални помощи, включително наеми за жилище, парични средства и детски надбавки. Проблемът е, че според закона, тя и жените като нея не вършат нищо незаконно. В резултат на британската щедрост румънките получават по хиляди паундове месечно, които те изпращат в родината си. А там доскоро мрачните и запустели провинциални градчета изведнъж се превръщат в процъфтяващи общности, подобни на Бевърли Хилс, с чисто нови къщи, леки коли BMW и джипове Land Rover.
40
1
 
3
 
! Отговори
DO 45 преди 11 години
ТИ ВИЖДАЛ ЛИ СИ ТУРЧИН ПО ПУНКТОВЕТЕ ВЕ ***,И ДА ВЪРНЕШ ТОВА,КОЕТО СИ ОТКРАДНАЛ ОТ ДВОРА НА ФИРМАТА,ВИДЯХ ТЕ ДА ЗНАЕШ КЕ ЛЕ Ш
39
2
 
1
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Tezi hora sus sigurnist sa ot malcinstvata I tia,koito sa gi izmamili sus sigurnost sa sushto ***.no pechata e na Republika Bulgaria.S avtobus e po eftino s mukrobus e oshte po eftino.vzemat po 80/100?,a tolkova imat..da si gi platyat I doidat