Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки

Около 200 нашенци били подмамени с работа, но после зарязани
Обновена: 24 юли 2012 16:49 | 24 юли 2012 13:56,
163
Посолството в Швеция няма пари да прибере берачите на боровинки
Снимка: архив, Reuters

Посолството на България в Стокхолм не разполага със средства за закупуване на билети до България за изпадналите в беда български граждани, пристигнали да берат боровинки. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Около 200 наши сънародници, предимно роми, били подмамени за работа в Швеция, но на място се оказало, че боровинките са зелени и хората буквално били изоставени в гората да се оправят сами. По случая в Швеция е задържан 43-годишен българин по подозрение, че е обещал работа на потърпевшите.

Част от българите нощували в автобус, предоставен от местните власти, пред посолството ни.  Друга част вече са отпътували за България. Община Трън е отпуснала пари за някои от берачите, които са родом от там.

В случай, че български гражданин не разполага със средства за завръщане в България, той трябва да потърси съдействие от близки и роднини, съветват от външно министерство.

Посолството ни в Стокхолм се ангажира да предоставя актуална информация за възможните начини на пътуване до България със самолет или автобуси по различни линии.

Българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в Швеция, трябва да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят в неговата сериозност, припомниха още от МВнР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още по темата: швецияборовинкиберачи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Егати държавата сме да ти седят пред посолството група хора с българско гражданство и собствената ти държава към която принадлежиш да ти казва че не може да те върне в родината ти и да не ти оказва никаква никакво съдействие и помощ . То за какво ги откриват въобще тези посолства и с каква цел да харчат само държавни пари. С какво може да помогне едно посолство на български гражданин закъсалв чужбина , дори ако приемем че е ограбен ???? ще ли го върнат в родината му все пак е данъкоплатец
97
8
 
5
 
! Отговори
циций преди 11 години
Голями авантаджий и тарикати са това шведите, бе ей!Когато е някой да им работи за 1/3 от нормалните надници за шведи или да го ядат комарите и папараците по горите и езерата където швед не стъпва за да им бере горските плодове,не подбират какви работници и от къде идват и ги взимат като им обещават всичко, само за да не работят в собствените си държави! Когато обаче опре работата на дебело и по сериозно,веднага търсят съдействие от послствата,сакън да не се минат и охарчат нещо повече!
96
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Посолството на България в Швеция осигурява безплатен транспорт и хотели при пътуване на българи в Швеция. За записвания се обърнете към bTV или централата на ГЕРБ.
95
0
 
10
 
! Отговори
до 111 преди 11 години
Те ако влязат в затвора ще е добре,шведските затвори са като хотели.Не е мизерия,като в бг затвори.Но ще трябва пак да са на гърба на местните,а те се дразнят много от това.Не им стига че хранят *** и им дават пари,сега и ***.Много им става
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата ни,не е длъжна да плаща пътните за някой който е тръгнал ей така.Без да се подсигури.Ами то ако всеки иска от посолствата ни,ей така да се пребира за тяхна сметка,до къде ще е докараме?.
93
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега да ги осъдят и за нелегално пребиваване в страната. Световната организация за закрила на детето пък да ги осъди за това, че водят малките си ***, без да им е подсигурен дом, средства и храна. И всички *** вкупом - в затвора.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Властите във Швеция,категорично отказаха,да им платят билетите.А и не могат да си търсят работа,пречината е незнаят езика,и нямат ценз образователен.Просто не са желани там.Има много българи които живеят,но си изкарват парите по честния начин.Тия като нямат акъл,сега да се прибират на стоп.Не може да тръгнеш някъде,като не си се подсигурил.И не знаеш никакъв език .Само да не дойдат скинарите,там че става страшно.Ще трябва и да ги лекуват за сметка на местния бюджет на Стокхолм
91
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стара планина _не се притеснявай ,тя мафията си раздават ордените,на най заслужилите.
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И не му е работа да ни прибира ***, откъдето им е кефнало на тях да отидат
89
1
 
7
 
! Отговори
Куку преди 11 години
Браво на бедното ни посолство!Да съберем някой лев да ги почерпим тези доблестни хорица?
88
0
 
8
 
! Отговори
клю клю преди 11 години
Външно министерство щяло да изпрати по спешност противогази за служителите в посолството, защото смраднята на територията около посолството била непоносима.
87
0
 
21
 
! Отговори
стара планина преди 11 години
Този дето ги е измамил с боровинките е за орден стара планина.Трябва това начинание да се превърне в държавна политика .Всички роми да берат боровинки по света, като за бразилските джунгли съм чувал ,че растат и по интересни видове за бране!
86
1
 
11
 
! Отговори
Спиро преди 11 години
Да ги прибират в шведските затвори и там да берат боровинките.
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ да почват да събират пари от депутатски и министерски заплати и да ги подарят на бедстващите както стана в село Бисер.
84
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега да се върнат обратно пеша и да дойдат да погалят мойта боровинка
83
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не спорете - в Швеция виреят боровинки. Страшното е , че *** ВИРЕЯТ НАВСЯКЪДЕ.
82
1
 
5
 
! Отговори
осведомен преди 11 години
До 74Невежеството ти не означава, че в Швеция няма боровонки. За твое сведение тази държава е един от най-големите преработватели на тези диви плодове.
81
0
 
4
 
! Отговори
tyno преди 11 години
че ас гледах телевизия за тези берачи но ас не припознах нито един българин те бяха всичките опушени сигорно са патували в този вагон от влака дето е имало пожар еи само борисов ви харизва пари като помошти там социални за пикливите ви деца само тои ви дава но там дето сте ходили там без работа пари не дават борисов е такъв защото еи скоро идват избори и кои ще гласува за него там ецялата истина
80
0
 
1
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
Тогава знаеш, че не всикчи българи са такива каквито ги описваш , след като не всикчи турци гърмят вагони с деца и майки. Много обичам да ми генерализирате "чужденците".
79
1
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
A kade e sega Helzinskiat komitet da natisne Pravitelstvoto da prati Pravitelstveniaat Falkon da gi pribere,ili sega niama izbori