По-малко неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за държавата

БСК и БАН правят изследване как ниската грамотност влияе върху икономиката
Обновена: 25 юли 2012 10:00 | 25 юли 2012 10:00,
55
По-малко неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за държавата
Снимка: архив, Impact Press Group

Aко се намали броят на хората с ниско образование у нас или се подобри качеството на училищната подготовка, БВП ще спечели между 3 и 5 млрд. лева, сочат изчисленията на Българската стопанска камара.

БСК и Българската академия на науките ще изследват икономическите ефекти от неграмотността в българското общество, както и все по-влошаващото се качество на образованието у нас.

Научното изследване има за цел да изясни кои са финансовите и икономическите щети върху обществото от ниската грамотност и проблемите в образованието, сред които намаляването на потреблението, неплащането на данъци и влошеното качество на работната сила у нас.

Изследването ще даде препоръки към държавата за политиките, които ще решат проблема, а няма да се борят с последиците от него, коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев.

“В България има средства за образование и наука. В същото време се харчат милиони, за да се образоват и преквалифицират безработни, които да се превърнат в предприемачи. Съкрушителни са резултатите от тази инициатива – само 2% от всички обучени безработни ще стартират собствен бизнес”, посочи председателят на УС на БСК Сашо Дончев.

Той допълни, че науката и бизнесът трябва да настояват държавата да прави внимателни проучвания на потребностите на обществото и икономиката, преди разпределението на каквито и да е публични средства. “Трудът трябва да стане обществена ценност и да замени търговията с влияние, която ощетява икономиката ни”, каза още Божидар Данев.

В рамките на срещата Сашо Дончев, Божидар Данев и новият председател на БАН акад. Стефан Додунеков се договориха да проведат среща с президента Росен Плевнелиев, на която да дискутират идеята за изграждането на технологичния парк, неговото ресурсно осигуряване, в т.ч. с научни кадри, финансирането му, както предотвратяването на дублиране с изследвания на университетите и БАН.

Божидар Данев предложи още да се инициира среща с образователния министър Сергей Игнатов, на която да се дискутира преориентирането на учебните програми и на матурите към природонаучните дисциплини. По този начин ще се гарантира по-добрата подготовка на учениците за технологичните професии, както и ще се осигурят качествени кандидати за висшите училища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Агент Генчев преди 11 години
Българска стопанска камЕра отново се изходи, а агент Генчев продължава да раздава акъл по всички въпроси
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повече неграмотни - до 5 млрд. лв. повече за чалга индустрията и производителите на алкохол!!!
41
2
 
0
 
! Отговори
Томас преди 11 години
грамотни, неграмотни - голяма работа. Колкото и да си грамотен като няма мерки за контрол над работодателите, те си правят каквото си искат.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямам думи. 21 век и обсъждаме неграмотността? Я да попитам кои са тези неграмотни? Не са ли жителите на Факултета, Столипиново и още много знайни и незнайни квартали и катуни в държавата? Да си кажем направо - неграмотни са ***. За 23 години ги научиха, че няма нужда да учат и да работят, защото *** българи ще мизеруват за да ги издържат.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата,които излизат образовани от училище,със сигурност са под 1%-те още на 15-16 години знаят в кой чужд университет ще учат,какви пари ще им трябват и т.н.Тези деца са грамотни и кадърни въпреки образованието.Те са от елитните училища,броящи се на двете ни ръце,където има много голяма конкуренция и влиза най-доброто.Имат и примера вкъщи на възпитани,грижовни,образовани родители.Всичко останало е ***.Учителите са звероукротители без никакви права.За 20 г. никой не поиска да ги чуе.
38
1
 
9
 
! Отговори
'Държава' преди 11 години
Нека да махнат ДДС от книгите и учебниците! Кой си позволява да купи книга на детето си, при положение, че детските са 30 лв, а една енциклопедия е 40лв, абе държава на абсурди, това е! няма да се оправи никога!
37
1
 
12
 
! Отговори
БОЗО преди 11 години
ГЕРБ НЯМАТ НИКАКВА ЯСНОТА КОЕ Е ВАЖНО ЗА ДЪРЖАВАТА. ЛУТАТ СЕ И ЧАКАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ГИ ВОДЯТ ЗА НОСА. И ТОВА АКО Е НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНА ПОЛИТИКА!
36
1
 
14
 
! Отговори
Грамотен преди 11 години
Знаете ли колко е ДДС на книгите?А какви са им цените?А знаете ли, че една хубава детска книжка струва 30 лв?А знаете ли колко струва една качествена енциклопедия?
35
3
 
5
 
! Отговори
;-)))))))))))))))))) преди 11 години
БСК и БАН правят изследване как ниската грамотност влияе върху икономиката!:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
34
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Всички политици са за е**не заради образованието... Това е бъдещето на нацията, въпреки че *** народ се управлява и "закрепостява" по-лесно. За съжаление България по този показател почти няма бъдеще. Аз ще се опитам да уча и изпитвам сам децата си по точните науки, но мога ли да огрея навсякъде? А и има деца, които искат да се развиват в области, различни от тези, в които родителите им се представят добре :)
33
1
 
5
 
! Отговори
ИВО преди 11 години
СПОРЕД МЕН ОБАЧЕ НЕ Е ТАКА КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НЕГРАМОТНИ ИМА А ТЕ СА ВЕЧЕ МНОГО ТОЛКОВА Е ПО ДОБРЕ ЗА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ИМ ТЪРСИ РАБОТА НЯМА ДА ВДИГАТ ЗАПЛАТИ ,И ОБРАТНО АКО НЕГРАМОТНИТЕ БЯХА МАЛКО ЕДВА ЛИ ЩЯХМЕ ДА СМЕ В ТАЯ ГРАФА НА БЕДНОСТ
32
1
 
9
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
С 50% двойки на изпитите след 7-ми клас,тази власт има друга идея за нещата.На един пожарникар е физкултурник са им нужни по-*** дори и от тях хора,за да не разбират какво става
31
1
 
13
 
! Отговори
Перспектива преди 11 години
Сетили са се да подобряват образованието....тези мерки трябваше да се предприемат още преди 10 години. Лично мое мнение- връщане назад няма, просто българското образование и българският учител загубиха респекта и нивото си още преди години, а това е един необратим процес....Почти никой не избира тази професия вече.....заплатите са смешни, учебната ни система разклатена, а издаването ан учебници-доходен бизнес за определени хора! Жалко, но факт...светлина в тунела липсва.
30
1
 
8
 
! Отговори
men преди 11 години
до тук водят алчноста и простотията на управляващите от последните 25 години. ако бяхте решили да поработите малко и да направите държава вместо да крадете и да балансирате интересите на русия и сащ вместо да се държите за палците, хървати, словенци, чехи че дори и испанци и италианци стяха да ни дишат прахта. ама пустата лакомия... *** глава затрива. и сега няма държава, няма икономика и крадените парици им се вижда края. остават само големите риби от банкя, праветз и сибанкя. лошо другари лошо
29
1
 
8
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Сега в България бележки и дипломи изобщо не са показател за придобити знания. В училищата се борят да имат повече ученици и паралелки, а в университетите - за повече пари от студентите. Малцина излизат от училищата наистина грамотни - могат да пишат на правилен български език и знаят нещо за българската история.
28
3
 
4
 
! Отговори
правда преди 11 години
браво на 16-ти коментар.Герб значи елементарност.Младите учители да заминават от тук, има други Родини.Българският учител гладува, студува с това най-жалко в Европа заплащане.В България от времето на Петко Славейков /руски шпионин/не се уважава учителят.Циганинаполучава повече помощи отколкото заплата учителя.България е елементарен тип държава, мутренска е тя.Срам ме е за заплащането на учителя, бягай млади учителю, не стой тук.
27
2
 
8
 
! Отговори
Андрешко преди 11 години
По скоро обратното.В началото на миналия век 80% от населението е било по селата, трудило се е от тъмно до здрач.На училище ходели прдимно момчетата, защото на жените многото акъл им вреди.Колкото да сричат и познават даскалите.Няколко плодородни години подред и правителството се чуди какво да прави с парите /Ат. Буров/.Сега по селата няма хора, само някакви декласирани талъсъми и отделни бр. пенсионери, отломки от онова време, с 15 лв изкарват месеца. Останалите сме ,,калинки'' и отличници.
26
2
 
1
 
! Отговори
Жорката преди 11 години
Голяма част от частните компании не назначават хора със степен магистър, за да могат по-лесно да манипулират подчинените си.
25
3
 
16
 
! Отговори
optimist преди 11 години
80% от хората притежават бакалаварска или магистърска степен. Проблема не е в липсата на висше образование, а в качеството му.
24
4
 
3
 
! Отговори
tim преди 11 години
Xorata sa go kazali niska gramotnost niski zaplati