Логика? Бензинът върви надолу, цената на транспорта - нагоре

Яйцата, сиренето и кашкавалът са поевтинели през последните 3 месеца
Обновена: 26 юли 2012 21:40 | 26 юли 2012 21:40,
211
Логика? Бензинът върви надолу, цената на транспорта - нагоре
Снимка: архив, Reuters

С 25 на сто са поевтинели яйцата през последните три месеца. В сравнение с същия период за 2011 г. обаче те са поскъпнали с 22%. Това съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров, който представи изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за потребителските цени и издръжката на живот през  последното тримесечие.

Със 17 на сто са намалели цените на пресните зеленчуци, като най-малко плащаме за тиквички, зелен фасул, краставици и домати. В резултат на неблагоприятните климатични условия спрямо предходната година цената на краставиците е с 36 на сто по-висока, а на зеления фасул - с 20%.

Цената на киселото мляко се запазва, докато краве сиренето е поевтиняло с 0,6%, а кашкавалът - с 1,3 на сто. Запазва се и цената на хляба, и на тестените изделия, докато слънчогледовото олио е поскъпнало с  2,6 на сто. 

Намаление с 5,8 на сто е отчетено при цените на бензина и дизеловото гориво, но въпреки това транспортните услуги у нас са поскъпнали с 1,9 на сто през последното тримесечие.

Спрямо предходното тримесечие разходите за осветление, отопление и енергия са нараснали с 3,8 процента, а годишният им ръст е 10,9 на сто. Това се дължи на покачването на цените на топлоeнергията със 7,8% и услугите на водоснабдяване с 1,5 на сто, коментира Пламен Димитров. 

Той посочи, че за облекло и обувки българинът плаща с 2,8 процента повече от предходното тримесечие, като за едногодишния период увеличението е с 5,1 на сто. Болничните услуги са поскъпнали с 4.5 на сто, на което се дължи и увеличението на цените в здравеопазването с 1,3 процента.

От синдиката предлагат добавките за зимния период на пенсионерите да станат от 20 до 50 лв. в зависимост от размера на пенсията, за което ще са необходими около 60 млн.лв. 

Конфедерацията поиска и увеличение на енергийните помощи за  социално слабите. По-високи заплати за учителите в средното образование и по специално за началните педагози с 15-20 лева още от есента, настояха от КНСБ. Те поискаха по-високи заплати и за работещите в сферата на културата и в някои сектори на  здравеопазването.

Минималната работна заплата да стане 330 лв. От януари 2013 г., а бюджетните възнаграждения да бъдат  увеличени с 10 на сто, поискаха за пореден път от конфедерацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още по темата: стокиценибензинКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да се добави след тази статия освен, че политиката на правителството е политика на геноцид спрямо българския народ! Вдигнаха цените на абсолютно всичко, не звимат никакви мерки да запазят някаква ценова стабилност! Спряха проекта Белене, който щеше да ни осигурява евтина електроенергия 60 години и щеше да поддържа умерените цените на тока и парното, защото не им беше изгиден на ГЕРБ, не на България!
156
0
 
4
 
! Отговори
Българска работа преди 11 години
Даже и да падне цената на бензина на половина нищо в България няма да спадне.Това търговците си гледат печелбите и хич не им пука.А ти 186 от къде знаеш,че не сме умни.Всеки човек има правото да си каже мнението грешно или негрешно.Ти не ги чети мненията щом смяташ,че са глупави или най-добре не влизай по форумите.Омръзна ми от хора,които само критикуват и не дават някакво нормално мнение по статията.
155
1
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 11 години
аве разбирачи, много сте добри във глобалните стратегии, това сирия, това евреите, това многомилярдните бизнеси ги разнищвате като стар пуловер, ама да изкарате пет лева май хич ви няма, а? що така ве, нали сте много умни и много ги чувате далаверите?
154
0
 
5
 
! Отговори
свободен преди 11 години
всички си мислим,че принадлежим към народ,който си и *** държава.ПЪРВО:държава няма,понеже няма признаци на такава.ВТОРО:народ няма,а *** хора,които се държат ,като стадо овце.ТРЕТО:главните овчари са вътрешни и външни финансови и политически олигарси/в крайна сметка всичко опира до финансите/,които дърпат конците на малка група корумпирани,отчайващо некадърни,самовлюбени кукли.ЦЕЛИТЕ НА МАРКС-ВЕРНИ,ПОСОКАТА-ЯСНА,МЕТОДИТЕ ЗА ПОСТИГАНЕ-ГРЕШНИ!!!СЛЕДВА ВТОРИ ОПИТ.
153
0
 
9
 
! Отговори
Логика? преди 11 години
"Минималната работна заплата да стане 330 лв."Е каква ми е файдата ? и 450лв да стане пак същото ... От около 6-7 години все ми плащат по около 500лв на месец, въпреки че съм осигуряван на минималната. Та пак питам, каква ми е файдата от тия 330лв ???А ... и какво печели примерно една 50 годишна жена, на която досега са плащали 290лв от 40лв повече, при положение че цените са се вдигнали за 80лв повече ???
152
0
 
2
 
! Отговори
adski svesten преди 11 години
Намаление с 5,8 на сто е отчетено при цените на бензина и дизеловото горивоVsichko v tazi statiq e edna luja, a tova koeto sum citiral e prosto absurd Tiq ot KNSB da se pokriqt nqkade
151
0
 
5
 
! Отговори
И сега кое е вярното преди 11 години
Последно кои статии да четем? Тези от преди няколко дни където се твърдеше как всичко се увеличава - горива, храни и т.н. или тази сега, в която се твърди, че всичко се намаля?
150
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато търпим безропотно , ще е така ! За съжаление , българите са народ с робска психика и разни *** "политици " се възползват от това . ДОКОГА !
149
0
 
13
 
! Отговори
dada преди 11 години
честит първи април ! :) цените намаляват, заплатите растат, пенсионерите щастливи, 80% почиват на морето, цените на имотите падат, здравеопазването става все по добро, образонието ни е по добро от средно европейското и честит първи април ! :)
148
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Намаление на горивата.Това, ако не е върха на нахалството,здраве му кажи.Къде живеят тези хора или са им сложили някоя друга банкнота на очите.
147
0
 
15
 
! Отговори
оли преди 11 години
Минималната работна заплата да стане 330 лв. тя трябва да е поне 10000 лева за да живеем горе долу добре смешници до кога ще се гаврите със нас
146
0
 
21
 
! Отговори
да бе да преди 11 години
кое поевтиняло казвате...?! абе поне вие не пишете глупости бе! за политиците е ясно ама журналистите хептен изпляскахте! що не писахте когато всеки ден вдигаха цените на бензина а сега за 3 ст намаление се скъсахте да пишете?! ***...!
145
0
 
8
 
! Отговори
Ние преди 11 години
Къде е офиса на "Комитета за Освобождение на България?"
144
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей не спира. Да се чудя кой е платил за тази статия!!!Или не гледа какво става по бензиостанциите, като е гледал да си брои парите. Кое поефтиняло не рабрах защото дизела е 2.68, като за две седмици преди това го бяха свалили на 2.50 и за една нощ стана 2.58 и след още една нощ 2.68. На това ли се вика намаляване. Всички сте ми еднакви платени ***. И как да ви повярва човек после. Всичките политици сте некадърни и ни поробвате.
143
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ЧорбаджияДокато народа плаща, цените ще вървят все нагоре. Цената на дедена услуга е толкова, колкото потребителя е склонен да плати."С тая логика се е стигнало до много гладни бунтове, включително и до щурма на Бастилията.
142
0
 
6
 
! Отговори
Боце преди 11 години
То целият ни живот е алогичен
141
0
 
18
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
Докато народа плаща, цените ще вървят все нагоре. Цената на дедена услуга е толкова, колкото потребителя е склонен да плати.
140
2
 
4
 
! Отговори
Чорбаджия преди 11 години
до дони 178Дони, кефиш яко. Много ми е чудно какво ще направиш, след като сам си се продал да бачакш за жълти стотинки. И не забравяй, че ако ти се направиш на много отворен, веднага ще те сменят с някой друг ***, който ще бачка дори за по- малко пари от теб. Не забравяй, че все пак "сме в криза" ХАХАХАХА!
139
20
 
7
 
! Отговори
мучачо преди 11 години
само на мръсните комунисти не им изнася поевтиняването те искат народа да е беден и да няма пари. добре че е ГЕРБ да дава заплати и народа живее добре че по времето на тройните *** народа нямаше пари за хляб. сега хората масово сменят домакински уреди имат депозити в банки ходят на почивка абе стандарта на живот се покачва отвсякъде и *** затва реват на умрело
138
1
 
2
 
! Отговори
syntetico преди 11 години
kak beshe ? la tetare grando ?? haresva mi kak zvuchi