Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази грижа няма нищо общо с дългосрочното виждане. Хрантутниците се чудят как да изкопчат още пари сега.
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
това ако се въведе е гаранция че ще паднат заплатитесамо за информация ако имаш малко магазинче и наемеш продавач консултант на прага на заплатата 415 лева тряба да дадеш на държавата 200 лева под формата на осигуровки и доодържавата взима 50% + -5-6 вносни бележки по 2лв+10-20лв на счетоводител оп станаха повече от 50% ..сега въведете и този фонд и убийте средният и дребен бизнес
70
1
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
До 63 - Гледай си работата! Всеки месец ми удържат сума ти пари и за социално и за здравно осигуряване, а насреща - нищо! Направиха ни да не можем да се пенсионираме, твоичките любимци работа за пет стотинки не са свършили, а натискат и натискат цяла една нация! Колко парички ви кихат от нашите пари, с които субсидираме тези неграмотници? Не те ли е срам да защитаваш нещо антисоциално, което е обречено да бъде откраднато? Не те ли е срам да защитаваш некадърността и геноцида?
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трескаво се мисли какво да се окраде за бонуси по коледа. Следващите няма да са по-добри. Писах преди години-всички крадат, но един ден ще свърши ресурса за крадене и битката между крадците ще се ожесточи. Аз съм реалист, много отдавна изгубих надежда, че тази държава е управлявана в името на Конституцията в полза на българския народ.Ще се надявам при 100души депутати, избрани мажоритарно.
68
23
 
1
 
! Отговори
балгарин преди 11 години
Дано с тези нови схеми за спестяване на пари за песии да имаме скоро време едни достойни нива на доходи на пенсионерите у нас. Добра идея, дано скоро да се реализира.
67
0
 
23
 
! Отговори
гого преди 11 години
Дедо ми взима 580 лв. пенсия и още 350 като охрана на бариера за месец,аз съм млад но взимам толкова за 3 месеца
66
1
 
40
 
! Отговори
мушмул преди 11 години
След 20 години България ще е 5 млн., половината ще са ***, другата половина - пенсионери. Ако някой си мисли, че сегашното работещо поколение ще взема някакви пенсии... да не си го мисли.Ще вдигат пенционната възраст докато не стане 90 години. "Работи, *** и за пенсия не мисли".
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Управляващите само се чудят как и от къде да изцядят някакви пари - да има за тях и да има за *** ***. За *** - защото не могат и не искат да вземат трудни решения за решаване на проблема. Ще го отнесе обикновеният, работещ българин. Никога няма да поискат доброволно въвеждане на лични осигурителни сметки - защото от общият куп на осигуровките сучат сега бюрократичните негодници. Попълват се дупки сега а на пенсиите ни в бъдеще - майната им. Ние сигурно няма да доживеем
64
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре, но каква е гаранцията че тези пари няма да бъдат ОТКРАДНАТИ за пореден път?
63
2
 
19
 
! Отговори
7 преди 11 години
Вместо да се чудят управляващите с какъв данък да ударят още по обедняващия народ , да внесат предложение и да го гласуват всички депутати , министри ,шефове на агенции ,началници на политически кабинети и всички такива хрантутници докато са на власт да взимат минималната заплата .Така хем ще има повече пари в бюджета ,хем ще повярват и на гладния.Пък може и да си спечелят повече гласоподаватели, иначе не ги чака нищо друго освен една здрава сопа.
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
57 , кой е този фонд ?
61
30
 
1
 
! Отговори
гербист-патриот преди 11 години
Нужно е подобна застраховка "Достойни старини" да се въведе час по-скоро, за да може да се събират повече средства и хората да получават едни достойни и европейски доходи при пенсионирането си. Народът следва да разбере, че няма как да се намерят пари наготово за пенсии, тези средства следва да се спестяват и събират, за да може един ден да има пари за пенсиите ни.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тотю, смени дилъра.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
No 40 , парите ти които са събирани за осигуровки и данъци преди да се пенсионираш са отшили в държавния бюджет и с тях са плащани пенсии на тогавашните пенсионери . това за което говориш - да получаваш след пенсиониране удържаната ти сума по времето когато си работил щеше да стане ако пенсионната система беше по американски модел - и парите ти отиваха в частни пенсионни фондове . освен това което ти е удържано даже и лихва щеше да получиш . но това не важи в България за момента.
58
2
 
19
 
! Отговори
0 преди 11 години
ЗА КАКВИ ДОСТОЙНИ СТАРИНИ МИ ГОВОРИТЕ- ТА ТО НЯМА ДА ОСТАНАТ ПЕНСИОНЕРИ СМАЧКАНИ ОТ ВСЯКЪДЕ -КАК МИСЛИТЕ ЩЕ ДОЖИВЕЕМ ТОВА ВРЕМЕ И ТЕЗИ КОИТО ИМАТ КЪСМЕТА ДА ГО ДОЖИВЕЯТ ДАЛИ ЩЕ МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА НЕЩО, ОСТАНА ЛИ НЕЩО КОЕТО МОЖЕ ДА НИ ЗАРАДВА - ОМРЪЗНА НИ ДА ХРАНИМ *** ,КОИТО СЛУЖАТ САМО ЗА РАЗПЛОД- ЛЕЖАТ НА ГЪРБА НА ТРУДЕЩИТЕ СИ И ОТГОВОРНИ ХОРА ПИЕЕЙКИ ПО ЦЯЛ ДЕН , И ПОЛЗВАЙКИ ВСИЧКИ БЛАГА ЗА КОИТО НЕ СА СИ МРЪДНАЛИ И ПРЪСТА, ЩЕ ОСТАРЕЕТЕ И ВИЕ ТОГАВА,,,,,,,,,,
57
3
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Тези хора трябва да се изметат, колкото се може по-бързо! Колкото повече останат на власт, толкова повече зулуми ще ни сторят! А вземат ли властта и следващия мандат, е....а ни е мамата! Толкова некадърност, такава омраза към цялата нация, такава незаинтересованост и полицейщина, досега не помня! Такъв рекет върху бизнеса /по-точно дребния и среден бизнес/, такъв рекет и към нас самите, на фона на ширещото се богатеене на "висшестоящите" също не помня! Тези хора трябва да бъдат изгонени!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НФСБ за тях ще гласувам.За сега други читави не виждам.
55
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще ви споделя нещо което открих на скорополучавам писмо от доброволния задължителен(за родените след 1959г) фонд колко ми са вноските и колко са се натрупали,и цъкам в google и виждам че моят фонд се занимава с бързи кредити тия дето дават кеш с/у 30-40% лихва и стоки на изплащанетова е с нашите пари наглост,проверих и фонда на жената и той се занимава с лихварство
54
2
 
32
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
Аз предлагам само герберите да си я плащат тази застраховка. Тоя *** не съм го издигнал аз на власт, че да му търпим всички свинщините.
53
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставка мутрии, само застраховки са ви в главата! Герб, ще гниете в затвора всичките начели с Борисов!