Българите не са доволни, но си траят

Преглед на печата на 8 август
Обновена: 8 авг 2012 07:17 | 8 авг 2012 07:16, Петя Славова
304
Българите не са доволни, но си траят
Социологът Андрей Райчев. Снимка: Булфото

"В България няма криза, ще живеем все така". Това казва социологът Андрей Райчев в интервю за "24 часа". Според него това е нашето равнище на производство, на богатство, на индустрия. България сега живее както е възможно при наличните ресурси. Вместо да вървим напред, да се мобилизираме и да си подобрим нещата, ние чакаме нещо да стане еднократно, да излезем от кризата. А това е нашият живот. От този капан няма излизане.

Ситуацията у нас коментира и политологът Антоний Тодоров пред "Сега". Според него хората очакват по-скоро промяна, отколкото запазване на статуквото. Специалистът смята, че ГЕРБ продължава да е начело в социологическите проучвания поради две причини. Едната е, че много хора не виждат кой може да ги замести. Другата обаче може да е т.нар. спирала на мълчанието. Това е поривът да се наредиш сред силните на деня, според политическите психолози. А управление, което се опитва да внушава сила, само подклажда подобни резултати. "Тези хора не са непременно доволни, но просто си траят. Аз не знам какво ще се случи на изборите догодина, но нещата не вървят добре и общественото мнение едва ли ще остане пасивно", прогнозира Тодоров.

Под заглавието "Крехкото лустро на демокрацията" социологът Кольо Колев коментира данни от национално
представително изследване на "Медиана" по поръчка на "Труд".

Според него може да изглежда странно и пресилено, но данните за обществените нагласи са категорични - огромна маса от хората с лекота са готови да отстъпят основни граждански права и свободи,свободата на словото, правовия ред, демокрацията... в името на националното (каквото и да значи), в името на мимолетна сигурност под желязната полицейска ръка в името на въздаване на "народна" справедливост вън от правната. А зад всичко това като мрачна сянка стоят страх, завист, желание за мъст, омраза и нетърпимост към богатите и просто другите.

В интервю за "Новинар" доц. д-р Антоний Гълъбов коментира изминалия политически сезон. "Задълбочава се разминаването между политическия дневен ред и този на обществото. Ако се опитаме да разчетем тази пътна карта, тя би имала много посоки. Голяма част от всекидневните проблеми на хората се разминаха с политическия дневен ред. - отбелязва още той - Това задълбочава общата криза на доверие към партиите и институциите. Но пък отваря много свободно пространство за всякакъв вид популизъм. Специалистът прогнозира, че ни предстои поредна експлозия на популистки проекти, които ще се опитват да мобилизират теми, свързани с национализма и социалното положение на хората. Отварят се големи пространства за националпопулизъм и за примитивен социален популизъм", смята Гълъбов.

Десните пожелаха промени в кабинета заради цените, съобщава "Сега". От партията на Иван Костов (ДСБ) призоваха премиера Бойко Борисов да махне 5-има министри. Тъмносините искат вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде отстранен заради критичния евродоклад и съпротивата на Германия срещу присъединяването на страната ни към Шенген тази година. От ДСБ смятат, че трябва да си отиде и целият икономически екип на Борисов - министрите на икономиката, финансите, земеделието и транспорта. Като причина посочиха продължаващото затъване на дребния и средния бизнес и критичното състояние на 3-те най-важни държавни компании - БДЖ, НЕК и "Булгаргаз". Депутати от СДС също изразиха опасенията си от ценовата политика на правителството. В разпространена от тях позиция те призоваха ГЕРБ да прекрати "безумната политика на контролиране на цените, която убива малкия бизнес".

"21 спецсъдии не стигат", казва в интервю за "Труд" Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд. Една от целите на създаването на специализирания съд беше бързото правосъдие, т.е. по-бързо да се придвижват делата. Тази цел е постигната, заявява Ушев. За шест месеца са разгледани и решени около 1200 дела. Спецсъдът е издал една оправдателна и 7 осъдителни присъди. 20-30 дела са приключили със споразумения - това са на практика осъдителни присъди, и то такива, които са влезли в сила веднага. В момента в България правораздават 21 спецсъдии. Те не достигат, тъй като работят по специфични дела, с десетки подсъдими и стотици папки.

"Армията продава 990 имота", акцентира "Труд". Няма желаещи да купуват имотите на армията. През първите шест месеца на годината военното министерство е успяло да продаде едва един имот. Това се казва в отчета на ведомството за първото полугодие. От 990-те излишни армейски терена за 111 има открити процедури за продажба. От 50 приключили преговори има само един купувач. Цените на различните недвижимости тръгват от 100 000 лв. и стигат до 25 млн. лв.

"Държавата води към фалит собствените си фирми". Това пише на първата си страница "Сега". Големите дружества излизат на загуба най-вече заради недалновидна политика или груба намеса на принципалите в дейността на уж самостоятелните фирми. Влошават се и резултатите на предприятия в процедура по приватизация. Това показват отчетите - финансови и за дейността, за първото полугодие. Титани на енергетиката като Националната електрическа компания и "Булгаргаз" са завършили първото полугодие на загуба. Основна причина е намесата на държавата в цените им - чрез Комисията за енергийно и водно регулиране. Още през май ръководствата на двете дружества предупреждаваха, че опитите на правителството да води социална политика, като натиска цените, влошават финансите им. На загуба са и повечето фирми от ВиК сектора, където цари пълен хаос с идеите за реформа.Възможността за избор на доставчик на ток е само блъф, коментира "Сега". Домакинствата ще могат да избират от кой търговец на електроенергия да си купуват ток, което е показател за либерализацията на електроенергийния пазар у нас, обявиха от Министерството на икономиката и енергетиката при приемането на последните изменения в Закона за енергетиката. Само че точно същото беше обявено и преди пет години, т.е. от поне 3-4 години вече трябваше да можем да си избираме доставчик на ток. Става ясно, че за последните години почти нищо не е свършено по въпроса. Бъдещата електроенергийна борса би трябвало да допринесе за раздвижване и на пазара на ток "на дребно", макар че все още има не малко неизвестни. Тази борса, която е елемент от либерализирания пазар на електроенергия, трябваше да е влязла в действие преди повече от две години. Последното обещание, този път на енергийния министър Делян Добрев, е, че това ще стане до края на 2012 г.

Инвестирайте в хора и пътища, препоръчва еврокомисарят по регионалното развитие Йоханес Хан. В интервю за "Стандарт" той посочва, че България е постигнала значителен напредък в усвояването на европейски инвестиции в сравнение с предишни години, но има още дълъг път пред себе си. Йоханес Хан предложи три съвета на България, ако страната ни би се възползвала от структурните фондове на ЕС в пълна степен." Първо, фокусирайте се върху човешкия капитал, т.е. в обучение на персонала, който се занимава с еврофондове, с цел да постигне добри резултати. Второ, наблегнете на инвестиции в малки и средни предприятия - с цел увеличаване на тяхната конкурентоспособност и справяне с икономическите предизвикателства. Трето, фокусирайте инвестициите в ключови инфраструктурни проекти като пътища и жп линии, за да превърнете страната в по-атрактивна туристическа дестинация и да стимулирате конкурентоспособността на икономиката".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
11
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 11 години
Този тук не е празноумец,защото е милионер и си има много имане.Глупави са хората,които го слушат празните бращолевения.Сега и референдуми ще правим за Белене.На бедния български нарад референдум не му трябва.4 милиона,защо да се дават напразно.Който иска белене да си събира парите по една сметка и щом си ги съберат да си построят едно взривоопасно нещо.Тъкмо като гръмне и ще затрие цялата държава.Белким тези,които доидат след нас да са по качествен човешки материал с повече мозък в главите.
213
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО НАРОДА ПРОДЪЛЖАВА ДА КАЧВА НА ВЛАСТ СЪЩИТЕ СТАРИ МУЦУНИ КОИТО КАЧВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 22 ГОДИНИ НИЩО ДОБРО ДА НЕ ОЧАКВА. ЩЕ СЕ БОКСУВА НА ЕДНО МЯСТО А ЖИВОТА ИМ ЩЕ СТАВА СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ВСЕ ПО ЗЛЕ И ПО ЗЛЕ. ТРЯБВАТ НИ МЛАДИ ИНТЕЛИГЕНТНИ И УМНИ МЛАДИ ХОРА КОИТО ДА НЕ МИСЛЯТ КАК ДА ЗАБОГАТЕЯТ НА ГЪРБА НА НАРОДА А ДА РАБОТЯТ ЗА ТОЗИ НАРОД. ТОВА АКО НЕ СЕ РАЗБЕРЕ ОТ НАРОДА ЖАЛНА НИ МАЙКА. ОЩЕ 100 Г. ЩЕ СИ ПЛУВАМЕ ВАВ ФЕКАЛЙИ ТИНЯ И ПОМИЯ. А МУТРО-*** ЩЕ СТАВАТ ВСЕ ПО БОГАТИ.
212
9
 
13
 
! Отговори
Еврейска колония преди 11 години
Люба Кулезич не е жена на Явор Дачков.Моля проверете си цялата информация.Как пишете такива дълги коментари - при мен не се получава?Андрей Райчев също е част от това статукво.Нали от години е от БСП-БКП.Няма какво повече да кажем за него.А това,че българите са робски народ на всеки е ясно.Спасяваме се по единично като се срещаме на Терминал 2.Всичко качествено напусна страната.Останаха само овцете и говедата а те не протестират.Защото ако протестират ще ги заколят.Снижена главица сабя не я сече
211
6
 
9
 
! Отговори
se преди 11 години
Ей такива като тоя празнодумци манипулират народа 22 години.Цоциолози това е определението за тези празни тикви.НАРОДА е поставен на колене поради липса на работа,средства и переспектива.Младите не спират да заминават навън за да си търсят късмета.Е такива като тоя цоциолог се правят на разбирачи.Истината е че за нищо не стават и си чешат езиците по медиите.
210
8
 
5
 
! Отговори
Пари - Пари* преди 11 години
Мисля, че е по-разумно с 10-15 млн. лв. за референдум за гьола "Белене" да построим Завод за ветрогенератори. Това е много по-рентабилна инвестиция.
209
5
 
13
 
! Отговори
юда искариотски преди 11 години
БЪЛГАРИЯ - ЕВРЕЙСКА КОЛОНИЯ... Георги Първанов - Шабец-гои, почете еврейския празник Ханука. Бойко Борисов - Шабец-гои, женен за еврейка Цветелина Бориславова (НДСВ) еврейка, изпълнителен директор на Си банк, съпруга на Бойко Борисов. Баба й, еврейка от Одрин. Николай Младенов е служил казарма в Израел. Завършил Royal College в Лондон с дипломна работа на тема "Израелски ядрени сили". Шимон Дянков често се снима с кипата си (шапка-***) и дори се показа по телевизията с нея.През 1995 г. постъпва на работа в Световната банка и достига до главен икономист на вицепрезидентското поделение "Финансов и частен сектор".Дянков е женен за американката Керълин Фройнд - от еврейски произход с корени от Тимишоара. Съпругата му до пристигането на семейството в България работи във Федералния резерв под ръководството на Алън Грийнспан. Кристалина Георгиева. Въпреки, че има българско име, новата представителка в ЕК за България - Кристалина Георгиева също е еврейка. Вицепрезидент на Световната банда (през 2008-2010). Ирина Бокова директор на ЮНЕСКО. Иван Гарелов: "Според Таймс изборът на Бокова е победа за еврейските групи." Миглена Кунева (НДСВ) бивш министър на евроинтеграцията, братовчедка на Соломон Паси, снаха на Иван Пръмов (Примо). Ивайло Калфин е вицепремиер и външен министър при Сергей Станишев, с еврейски произход. Сергей Станишев естествено евреин. Кристиян Вигенин - (БСП) заместник на Станишев, хомосексуалист. Яне Янев. Ексшеф на МОСАД организира охраната на Яне Янев. Българо-израелски екип е поел денонощно охраната на лидера на РЗС. Илко Ешкенази - (СДС) депутат, член на Цион. Гиньо Ганев - (БСП) депутат, зет на известния превратаджия и масон Кимон Георгиев. За разлика от останалите, той поне на никого нищо лошо не е направил. Алберт Бенбасат - (СДС) директор Музеи в министерството на културата", иманяр-трафикант. Андрей Райчев издател на вестник Сега и един от собствениците на радио Нет."Левски и Ботев - момчета с отклоняващо се поведение" - изръси уродът Андрей Райчев в предаване по юдейската bTV. Виза Недялкова съпруга на Райчев, журналистка. Йосиф Перец (СДС) зам.-главен редактор на вестник Про Анти. Татяна Ваксберг журналистка в радио Свободна Европа. Фани Аронова журналистка в БНТ канал 1, Новини. Йоана Левиева репортерка в БНТ Канал 1. Нидал Алгафари зам.-директор на БНТ, програмен директор. Мадлен Алгафари психоаналитик. Николай Свинаров (НДСВ) министър на отбраната. Зелма Алмалех член на УС на БНТ. Бисера Йосифова бивш зам.-министър на културата (при Абрашев). Милена Милотинова (НДСВ) депутат 39 НС, председател на комисията за медийна политика, работи в БНТ. Нина Чилова (НДСВ) депутат в 39 НС, министър на културата и туризма, предполага се, че има незаконно двойно гражданство (български и израелско). Надежда Михайлова. Спомнете си изявлението на ... Надежда Михайлова /еврейка по майка/, че трябва да се води борба с национализма. Едвин Сугарев (СДС) евреин, бивш депутат и посланик в Монголия и Индия, поет-***. Петър Стоянов празнува Йом Кипур с евреите в Ел Ей. Един вестник отпечата копие от студентската му книжка с еврейска шапчица на главата. Не последва нито опровержение, нито обяснение. Ралица Агайн (НДСВ/Новото време) депутат в 39 НС. Долорес Арсенова (НДСВ) министър на околната среда Лидия Сантова Шулева (по баща Биджерано) (НДСВ) вицепремиер и министър на икономиката. В правителството на Сакскобурготски е отговаряла неофициално за еврейските въпроси. Проф. Пламен Цветков историк, преподавател в Нов български университет. Юлий Москов - редактор в масонския вестник Стандарт. Люба Кулезич (ДСБ/СДС) журналист, телевизия Европа, главен редактор на вестник Седем, жена на Явор Дачков (СДС/ДСБ). Емил Роберт Коен председател на фондация Толерантност (поддръжка на секти и хомосексуалисти). Иво Инджев шеф на БТА, баш доносник на ДС , бивш журналист от еврейската телевизия Би Ти Ви. Андрей Луканов - руски евреин по майка.Протежето на Горбачов в България, основен участник в налагането на плана Ран-Ът у нас.Произхожда от руски евреи. Свързан с международния аферист и шпионин Робърт Максуел (евреин). Филип Димитров - евреин по майка. Известен хомосексуалист.Възстановил незаконно българското гражданство и имоти на 40 000 евреи. А етнически българи зад граница чакат с години български паспорт. Разрушител на България; за благодарност е изпратен като посланник в САЩ; сътрудник на българската ционистка организация "Шалом", член на Атлантическия клуб. Вилхелм Краус Министър на транспорта в правителството на Иван Костов. Важна фигура, заедно с Александър Божков (също евреин) в престъпната приватизация на БГА Балкан (купувач, също евреин - Гад Зееви). Синовете му държат всички маршрутни таксита в София. Получили са лиценз по времето, когато баща им е министър. Соломон Исак Паси - (СДС, НДСВ) председател на Атлантическия клуб, министър на външните работи, член на Бнай Брит. Стефан Софиянски - предишната му фамилия е Горнооряховски (смята се, че е третата по ред сменена), евреин по майка, женен за еврейка - Алиса Софиянска, масон (Ротари клуб). Бивш изпълнителен директор на Пощенска банка, когато отпуска незаконни кредити на крупния мошеник Соломон Анжел. Ционистът Стефан Софиянски започна да "кръщава" с еврейски имена улици и площади в столицата. Милен Велчев (НДСВ) евреин, министър на финансите. Симеон Сакскобурготски (Кобург-Кохари) - космополит авантюрист, без националност и образование, но затова пък член на три масонски ложи. По линия на дядо му Фердинант в жилите му тече еврейска кръв на рода Кохари богата еврейска фамилия, която си купува благороднически титли. Според Католическата енциклопедия том XIII, Ню Йорк, 1912 г. и някои по-стари немски книги от XIX и XX век, родоначалника на фамилията Сакс-Кобург и Гота Ернст Благочестиви бил със саксонска, френска и еврейска кръв. Самият Симеон Сакскобурготски (Кобург-Кохари) в свое интервю пред израелското списание Фар потвърждава своя еврейски произход. Георги Пирински - евреин по майка. Гео Юрай (Пирински) е син на словашката юдейка Полин Юрай. Има данни че са роднини на Робърт Максуел. Считан за протеже на Андрей Луканов. Александър Божков - евреин по майка. И ОЩЕ ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ ЮНАЦИ-ЛЕВЕНТИ...ЕВРЕИ!
208
2
 
2
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
ДО 210-Я АНОНИМНИК,а според мен си *** комунистическа,дето си мисли,че като напишеш,че никога не си гласувал за тях,но сега да, ще накараш хората да виждат единствената алтернатива в БСП...Е да,ама не....Народа не е сафрид,че да го ловиш на чепаре /кукички с перца/,така че си заври мнението на дълбоко и тъмно.Тези,ЗА КОИТО СЕГА ЩЕ ГЛАСУВАШ 'ЗА 1-ВИ ПЪТ,са във властта от 67 години във властта Смехурко
207
2
 
1
 
! Отговори
Буклукчийница преди 11 години
България е на предпоследно място в Европа по управление на отпадъците с 8 точки като след нас е само Гърция - с 3. Много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци най-лошият вариант за управление на отпадъци, въпреки наличието на по-добри алтернативи и на структурни фондове, които са на разположение за финансирането им".
206
5
 
4
 
! Отговори
нфсб преди 11 години
НАЦИОНАЛНАТА КАУЗА - НАД ВСИЧКО! Очаквам твърд наказателен вот за всички партии и бандити, участвали във властта! Това означава, че НФСБ е с добри шансове за успех. Задача пред нас е не само влизане в Парламента, но и 20 % спечелен вот! Всеки, на който е мила България да си постави максимална цел - да разясни реалната ситуация на хората, да им вдъхне упование и гаранции, че няма да бъдат подведени и излъгани! А колективното ръководство да подбира и подготвя следващото управление на България с нови, ярки личности, читави българи и достойни патриоти! Да живее БЪЛГАРИЯ!
205
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Трезвен, единственият човек , който досега са подгонили е Ал.Петров. Иначе закани много ,подгонени много, но.......осъдени досега няма.Така , че това вече е изтъркан пиниз и моля те, не ни минавай И ТИ пак с него.
204
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Унищожиха армията за да не може да има преврати. Браво.
203
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ревльовци - много, инициативни - малко. Това са българите.
202
6
 
2
 
! Отговори
Килюминати преди 11 години
Долната червена чифутска змия Райчев заграби толкова много милиони от изстрадалия български народец, че вече почна и голф игрища за милиони да строи
201
3
 
9
 
! Отговори
ТТрайков преди 11 години
Защо се строят тези магистрали, след като народа няма да има пари за бензин и нафта? Сигурно целта е турската армия да може да стигне София за 3 часа...
200
4
 
3
 
! Отговори
Килюминати преди 11 години
Райчев казва за великите Васил Левски и Христо Ботев:Мен ако питате и неговото, и на Ботев, и на всички тия момчета, величието им е, че те са обикновени момчета. Това е, Левски е сина на баба Гина от Карлово, ония другия е на Петко учителя момчето. Просто .хлапета с отклоняващо се поведение. Това е нещо, което е много важно. Значи, революционерът по принцип е момче с отклоняващо се поведение. В други времена това може да стане и престъпник.
199
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като "промоция от страна на търговските вериги" определи във вторник земеделският министър Мирослав Найденов обявеното от него миналата седмица постигнато споразумение с три търговски вериги за замразяване на цените на десет основни хранителни продукти, произвеждани от български фирми.Кои са тези десет, "замразени", основни, хранителни продукти?
198
3
 
9
 
! Отговори
агора преди 11 години
Българина е мързелив, злоблив и завистлив! Напоследък и крадлив! Когато идват руските казаци да ни освобождават от турско иго, българята си пият ракийката под асмите и се чудят на мужиците къде са тръгнали и защо?
197
2
 
2
 
! Отговори
Чуждите пари преди 11 години
А други 50 хил. лв. без ДДС са дадени за публикуване в продължение на една година на информации за дейността на европейската програма.
196
3
 
5
 
! Отговори
Чуждите пари преди 11 години
Министерството на земеделието и храните (МЗХ) отказва да каже коя фирма е ударила "джакпота" с поръчка за изработката и поддържането на акаунти на Програмата за развитие на селските райони във Фейсбук (Facebook) и Туитър (Twitter). Kой е получил 50 хил. лева без ДДС за създаване на профилите в двете социални мрежи, които всеки свободно може да направи безплатно и компютърните специалисти на ведомството надали биха се затруднили с изработването им и поддръжката им?
195
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ние сме уникално племе-с най-красивата и богата земя ,с най-интелигентният народ и понеже сме индивидуалисти ,както някой деликатно е казал(щото човека е възпитан та не казва ,,темерути,,) та всеки за себе си гледа.този потенциал който имаме ако го впрегнем заедно ...но на някои това не им харесва и затова ни ,,разделяй и владей,,