Месото и млякото поскъпват

Причината за скока на цените е ниският добив на царевица
Обновена: 14 авг 2012 18:06 | 14 авг 2012 18:04,
239
Месото и млякото поскъпват
Вече ще бъркаме по-надълбоко в джоба за мръвки. Снимка: Reuters

„Млечните продукти, месото и млякото ще поскъпнат заради ниските добиви на царевица.” Тази прогноза направи земеделският министър Мирослав Найденов, след като инспектира реколтата на сънчоглед и царевица край пловдивското село Брезово. Според него свитото потребление също влияе на крайните цени.

Причината за лошата реколта е сушата през първата половина на годината. Данните сочат, че добивите от царевица са с 40%  по-ниски от тези миналогодишните.

„Свитото потребление последните години поставя животновъдите под огромна преса, тези цени и тази реколта ще доведат до поскъпване на фуражите, а млякото става от фураж, същото се отнася и за месото”, коментира земеделският министър.

Той обеща да компенсира земеделците заради щетите от сушата и лошата реколта тази година. Министърът обяви, че правителството ще изготви стратегия за възстановяване на напоителните канали, за да се предотвратят подобни загуби занапред.

По повод мнението на президента Росен Плевнелиев, че замразяването на цените на основни хранителни продукти няма да реши проблема дългосрочно, министър Найденов коментира, че взетото решение от кабинета е най-правилното на този етап и е в услуга на социалнослабите българи.

„Готов съм да поема критики от сутрин до вечер, но да знам, че най-бедните хора у нас са доволни за определен период от време”, заяви още Найденов.  

Той се похвали, че депутатът от опозицията Румен Петков му се обадил и го поздравил за взетото решение, тъй като майката на депутата била доволна от замразените цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
от 144 преди 11 години
Прави сте че изброеното с такава цена не е никаква храна,ама им сложили такива етикети и цени и хората купуват ли ,купуват..тъпчат колички "за вкъщи" и "за вилата".
136
5
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
Дано само турските разузнавателни служби не си направят труда да прочетат коментарите ви относно турците ,тогава ще разберат мнението на народа за турците и ще прекратят всякаква търговия с Бг.! И Турция ако ви дръпне шалтера , направо загивате !!!!
135
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 11 години
Не се косете толкова - бате ви Мирко пак ще ви внесе евтина 20 год. *** и ще има евтина мръвка за клюпане. А ако слушкате ще ви внесе и разстително сиренци и разтителни колбаси на конкурентни цени.
134
0
 
6
 
! Отговори
бюрото по труда преди 11 години
ДО 139:Колега, не се ядосвай! Аз тоя "бизнесмен" го познавам - гладен е като въшка и преди време се пренуди да постъпи на работа като *МЕТ към ЦК на ГЕРБ...Отработва си надничката човека,че то глад...Айде, бизнесменино давай,че Цвъ Цвъ ще ти отреже от надника....
133
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то в българия няма отдавна *** и крави, всичко е внос.а млякото и сиренето са химични съединения от менделеевата таблица . каймата - два пъти . и ако искат да плащаме за тия *** още повече, да си ги завират да не казвам къде
132
0
 
5
 
! Отговори
144 преди 11 години
Ами да беше видял и съставките в продуктите дет цитираш - мляко с разстителни мазнини, правено от сухо мляко, кайма от неизвестно какво и бяла субстанция от нещо. Виж цените на нормалното мляко, кайма и сирене и не ми говори за някакви вредни неща, които са внесени незнайно от къди и съдържащи незнайно какво. А тези цени са - кис. мляко (Данон, Верея, Борчвор и т.н) в рамките на 1,10-1,3 лв., кайма пакетирана между 8-10 лв., а ако си я мелиш и сам около 12, сирене от 8 лв. нагоре.
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
144 но това няма нищо общо с хараната това дето го изброяваш е само химия но не и сирене и кайма
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
спекула, също като с хляба . като няма царевица да ги хранят с трици . жито има .
129
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
държавен резерв има ли
128
2
 
4
 
! Отговори
виновен е народа преди 11 години
животът е песен,живота е рай.в българия всеки ти вика "трай".и сме доволни и щастливи.народа щом е доволен и кротък така ще е.
127
3
 
2
 
! Отговори
много скъпо бе преди 11 години
Млякото от 29 ст - 33 ,каймата от 65 - 80 ст.пакетчето,сиренето - 2. 20 половинката,видянона щанд в Карфур и Лидъл
126
0
 
2
 
! Отговори
бизнесмен до 139 преди 11 години
"Вижте какви *** се народиха,никога няма да се оправим"!!! Абе не стига ,че им даваш пари ,ами и недоволни ! Да не ги караме жените ви насила ?! Сами се натискат !!! Значи за вас е по-добре като оня използвача ,дето жените ви му гъделичкат топките без пари ?!
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
цените ме отчайват ама отношението мужду хората още повече
124
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има психологическа граница, над която продажбата не се осъществява, а клиента се пренасочва към друг продукт. Нека вдигат!
123
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
130 е показателен за състоянието на българия, за човечноста и отношенията на българин срещу българин ------------------вижте какви *** се народиха никога няма да се оправим
122
1
 
3
 
! Отговори
бизнесмен до 134 преди 11 години
На мене без пари ми ги гъделичкат"!!! Аааа ще извиняваш ,без пари ми ги гъделичка само жена ми ! На всички останали плащам , да не съм гамен и използвач !!!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
130 и какъв ти е бизнеса
120
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
130 щом за1200лв ти гъделичкат топките много си зле на мене без пари ми ги гъделичкат
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе, тия журналисти да не му закусват с л.....а на тоя, че току се мине някой час и пак ни засипят с поредните му умозаключения???
118
0
 
5
 
! Отговори
Стоянов преди 11 години
До: 130Такива селски бизнесмени като ТЕБ ! сме ги виждали .